conan 09.04.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 a ja sobie zrobiłem sam taki kominek , wykorzystałem materiały które mi zostały po budowie resztę dokupiłem i oto efekt grzeje super . http://img12.imageshack.us/img12/7196/kominek1g.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaroR 18.04.2009 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 witammam obudowany kominek z płyty G-K. Macie jakieś pomysły na obłożenie tej płyty jakimś ciekawym kamieniem. Mile widziane zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 08.01.2010 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Budowa kominka nie jest łatwa ,nie mozna się jej nauczyć z gazety.obserwując poczynania osób walczacych z budową kominka przypominam że fundamentalne zasady to: izolacja komory cieplnej,wyodrebnienie komory dekompresyjnej,doprowadzenie pow. z zew.,doprowadzenie pow. konwekcyjnego pod kominek ,wyprowadzenie pow. konwekcyjnego z komory cieplnej kominka, odpowiednie dylatacje miedzy wkładem kominkowym a obudowa kominkową, prawidłowe wypełnienie tych zasad wiąże sie z dużą wiedzą którą posiadają dobrzy wykonawcy i z nimi prosze konsultowac szczegóły.Jest to wiedza tak obszerna że nie sposób wszystkiego opisać.Pozdrawiam Powiedział co wiedział a mnie własnie interesują te odpowiednie dylatacje jakie i gdzie mają być ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 11.01.2010 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 no a ci fachowcy co to wiedza najlepiej jak stawiac kominki i o tych wszystkich dylatacja to onie sie urodzili z tym czy obserwowali czytali o zadawali pytania bo ja juz nie wiem jak to jest z tymi fachowcami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 24.01.2010 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Coś chyba z lekka zapomniany ten wątek Szkoda, bo muszę zrobić obudowę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 24.01.2010 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 postarajmy sie mu nie zaszyc na dobre a moze ktos jeszcze cos dozuci pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 27.01.2010 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 http://www.ogrzewnictwo.pl/index.php?akt_cms=168&cms=284 zobaczcie tu dość przystępnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 30.01.2010 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 tak czytam te tematy od dłuższego czasu ale nia ma konkretnych podpowiedzi jak co zrobić i rodzą się pytania:1) czy wysokośc wkładu na jakiej się znajduje zależy tylko od właściciela czy musi być jakieś minimum2) odległośc ścianek od wkładu 5-10 cm?3) czy wysokośc komory grzewczej też jest ograniczona czy dostosować ją do wysokości pomieszczenie?4) jaka duża musi być komora dekompresyjna5) kratki w czopuchu 2 na dole i 2 na górze 30 cm od "sufitu" komory ? 6) na jakiej wysokości musi być rura DGP widziałem w kominkach że zwisa prawie nad wkładem kominkowym a są też zlicowane z komorą co mi się wydaje lepszym rozwiązaniem bo ciepłe leci do góry i tam rura zasuwa dalej.Jak to widzicie jakieś przemyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
To_masz 01.02.2010 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 jako czytacz tego forum, gazet, stron angielskojęzycznych itd tak czytam te tematy od dłuższego czasu ale nia ma konkretnych podpowiedzi jak co zrobić i rodzą się pytania: 1) czy wysokośc wkładu na jakiej się znajduje zależy tylko od właściciela czy musi być jakieś minimum tak jak Ci się podoba - żeby dobrze było widać ogień 2) odległość ścianek od wkładu 5-10 cm? jeśli producent inaczej nie napisał to tak (ja słyszałem o 7cm - czyli się mieści w podanym przedziale) 3) czy wysokość komory grzewczej też jest ograniczona czy dostosować ją do wysokości pomieszczenie? można zrobić komorę prawie do samego sufitu byle nie za obszerną - jeśli powietrze ma wypływać kratkami - trzeba zadbać o to by kształt komory wpływał pozytywnie na ruch powietrza dookoła wkładu - i pozwalał na w miarę szybkie wypływanie ciepłego powietrza poza obudowę 4) jaka duża musi być komora dekompresyjna nie musi być jej wcale - jeśli nad wkładem nie masz drewnianego stropu 5) kratki w czopuchu 2 na dole i 2 na górze 30 cm od "sufitu" komory ? tak 6) na jakiej wysokości musi być rura DGP widziałem w kominkach że zwisa prawie nad wkładem kominkowym a są też zlicowane z komorą co mi się wydaje lepszym rozwiązaniem bo ciepłe leci do góry i tam rura zasuwa dalej. rury podłączasz od razu do dystrybutora który jest zakładany na wkład - np dovre ma coś takiego - zadzwoń i się dowiesz z pierwszej ręki Jak to widzicie jakieś przemyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 01.02.2010 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 a ja sobie zrobiłem sam taki kominek , wykorzystałem materiały które mi zostały po budowie resztę dokupiłem i oto efekt grzeje super . http://img12.imageshack.us/img12/7196/kominek1g.th.jpg Ale piekny ten twój kominek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elton 04.02.2010 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Ja mam trochę inne pytanie. Czy wkład kominkowy można położyć i obudować na położone wcześniej w salonie kafle, czy najpierw zająć się kominkiem a następnie położyć kafle? Dzięki za odpowiedzi. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krid 04.02.2010 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Ja mam trochę inne pytanie. Czy wkład kominkowy można położyć i obudować na położone wcześniej w salonie kafle, czy najpierw zająć się kominkiem a następnie położyć kafle? Dzięki za odpowiedzi. pozdrawiam Witam mój pierwszy post ale zawsze musi być ten pierwszy raz Budownictwem zajmuje sie parę ładnych lat i budowa kominków proszę zobaczyć na stronie www To zależy czy pod posadzka jest styropian, jeśli jest styropian należny wyciąć i zalać to miejsce gdzie będzie stał kominek ponieważ kominek jest dość ciężki są róże szkoły ale ja mowie z doświadczenia ze lepiej wyciąć i zalać. A czy kominek będzie stał na płytkach czy nie, nie ma żadnej różnicy. I tak musisz zrobić co najmniej 60cm przed kominkiem płytki "materiał nie palny" tak przewiduje BHP, PPOŻ. i oczywiście z doświadczenia. Jeśli będzie dobrze zrobiona baza "równoległość" to niech stoi na płytkach i nie będzie wtedy pasów płytek .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elton 04.02.2010 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Dzięki Kris, w miejscu, gdzie będzie stał wkład kominkowy, jest wylana pod chudziakiem stopa betonowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krid 04.02.2010 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 No to nie masz co się martwic stawiaj kominek śmiało .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 07.02.2010 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 jak łączyć rurą giętką wkład z kominem na wcisk czy zakładać kryzy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elton 07.02.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Koledzy, mam jeszcze takie pytanie. Jeśli chcę powietrze do spalania doprowadzić z zewnątrz, to wkład powinien być wyposażony w specjalne wejscie/wlot? Tymczasem mam wykutą dziurę w stropie, planuję zakup wkładu Zuzia z Kratki. Na ich stronie jest napisane, że doprowadzenie możliwość doprowadzenia powietrza z zewnątrz to dodatkowa opcja w tym wkładzie. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 07.02.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Jak wielu na forum czepia się kominków z kratek inni chwala to powiem tak, jeżeli kupisz Zuzię to kup dolot powietrza to ważne aby kominek nie czerpał powietrza z pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elton 07.02.2010 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 A inne wkłądy w tym przedziale cenowym mają taką możliwość bez dokupowania opcji? Myślałem jeszcze o wkładzie Selenic firmy Invicta. Dzięki za odzew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krid 07.02.2010 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Witam z wieloletniego doświadczenia polecam uniflam 700 np ten http://allegro.pl/item899808623_hurt_uniflam_700_lux_tr_gratis_nowy_fv.html Bardzo często montuje takie wkłady i naprawdę za ta cenę sa wydajne i bardzo dobrze sie sprawują... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 18.02.2010 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Witam, mam taki kominek: http://img442.imageshack.us/img442/1795/1005u.jpg i muszę go obudować za w miarę tanie pieniądze, prosto i skutecznie Szukam na forum, ale na razie brak mi koncepcji. Może ktos podpowie na co powinienem uważać? Naczynie mam nad kominkiem chyba musze oddzielić je od czopucha? itp? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts