Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instrukcja Budowy kominka z KG

krisb10

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 181
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 8 months później...
Budowa kominka nie jest łatwa ,nie mozna się jej nauczyć z gazety.obserwując poczynania osób walczacych z budową kominka przypominam że fundamentalne zasady to: izolacja komory cieplnej,wyodrebnienie komory dekompresyjnej,doprowadzenie pow. z zew.,doprowadzenie pow. konwekcyjnego pod kominek ,wyprowadzenie pow. konwekcyjnego z komory cieplnej kominka, odpowiednie dylatacje miedzy wkładem kominkowym a obudowa kominkową, prawidłowe wypełnienie tych zasad wiąże sie z dużą wiedzą którą posiadają dobrzy wykonawcy i z nimi prosze konsultowac szczegóły.Jest to wiedza tak obszerna że nie sposób wszystkiego opisać.Pozdrawiam

Powiedział co wiedział a mnie własnie interesują te odpowiednie dylatacje jakie i gdzie mają być ????

• 2 weeks później...

tak czytam te tematy od dłuższego czasu ale nia ma konkretnych podpowiedzi jak co zrobić i rodzą się pytania:

1) czy wysokośc wkładu na jakiej się znajduje zależy tylko od właściciela czy musi być jakieś minimum

2) odległośc ścianek od wkładu 5-10 cm?

3) czy wysokośc komory grzewczej też jest ograniczona czy dostosować ją do wysokości pomieszczenie?

4) jaka duża musi być komora dekompresyjna

5) kratki w czopuchu 2 na dole i 2 na górze 30 cm od "sufitu" komory ?

6) na jakiej wysokości musi być rura DGP widziałem w kominkach że zwisa prawie nad wkładem kominkowym a są też zlicowane z komorą co mi się wydaje lepszym rozwiązaniem bo ciepłe leci do góry i tam rura zasuwa dalej.

Jak to widzicie jakieś przemyślenia.

jako czytacz tego forum, gazet, stron angielskojęzycznych itd

tak czytam te tematy od dłuższego czasu ale nia ma konkretnych podpowiedzi jak co zrobić i rodzą się pytania:

1) czy wysokośc wkładu na jakiej się znajduje zależy tylko od właściciela czy musi być jakieś minimum

tak jak Ci się podoba - żeby dobrze było widać ogień

2) odległość ścianek od wkładu 5-10 cm?

jeśli producent inaczej nie napisał to tak (ja słyszałem o 7cm - czyli się mieści w podanym przedziale)

3) czy wysokość komory grzewczej też jest ograniczona czy dostosować ją do wysokości pomieszczenie?

można zrobić komorę prawie do samego sufitu byle nie za obszerną - jeśli powietrze ma wypływać kratkami - trzeba zadbać o to by kształt komory wpływał pozytywnie na ruch powietrza dookoła wkładu - i pozwalał na w miarę szybkie wypływanie ciepłego powietrza poza obudowę

4) jaka duża musi być komora dekompresyjna

nie musi być jej wcale - jeśli nad wkładem nie masz drewnianego stropu

5) kratki w czopuchu 2 na dole i 2 na górze 30 cm od "sufitu" komory ?

tak

6) na jakiej wysokości musi być rura DGP widziałem w kominkach że zwisa prawie nad wkładem kominkowym a są też zlicowane z komorą co mi się wydaje lepszym rozwiązaniem bo ciepłe leci do góry i tam rura zasuwa dalej.

rury podłączasz od razu do dystrybutora który jest zakładany na wkład - np dovre ma coś takiego - zadzwoń i się dowiesz z pierwszej ręki

Jak to widzicie jakieś przemyślenia.

Ja mam trochę inne pytanie. Czy wkład kominkowy można położyć i obudować na położone wcześniej w salonie kafle, czy najpierw zająć się kominkiem a następnie położyć kafle? Dzięki za odpowiedzi. pozdrawiam

Witam mój pierwszy post ale zawsze musi być ten pierwszy raz :) Budownictwem zajmuje sie parę ładnych lat i budowa kominków proszę zobaczyć na stronie www

To zależy czy pod posadzka jest styropian, jeśli jest styropian należny wyciąć i zalać to miejsce gdzie będzie stał kominek ponieważ kominek jest dość ciężki są róże szkoły ale ja mowie z doświadczenia ze lepiej wyciąć i zalać.

A czy kominek będzie stał na płytkach czy nie, nie ma żadnej różnicy. I tak musisz zrobić co najmniej 60cm przed kominkiem płytki "materiał nie palny" tak przewiduje BHP, PPOŻ. i oczywiście z doświadczenia.

Jeśli będzie dobrze zrobiona baza "równoległość" to niech stoi na płytkach i nie będzie wtedy pasów płytek ....

Koledzy, mam jeszcze takie pytanie. Jeśli chcę powietrze do spalania doprowadzić z zewnątrz, to wkład powinien być wyposażony w specjalne wejscie/wlot? Tymczasem mam wykutą dziurę w stropie, planuję zakup wkładu Zuzia z Kratki. Na ich stronie jest napisane, że doprowadzenie możliwość doprowadzenia powietrza z zewnątrz to dodatkowa opcja w tym wkładzie. Co o tym myślicie?

• 2 weeks później...

Witam,

mam taki kominek:

http://img442.imageshack.us/img442/1795/1005u.jpg

i muszę go obudować za w miarę tanie pieniądze, prosto i skutecznie

Szukam na forum, ale na razie brak mi koncepcji.

Może ktos podpowie na co powinienem uważać?

Naczynie mam nad kominkiem chyba musze oddzielić je od czopucha? itp?

Pozdrawiam