Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie wybraliście parapety zewnętrzne?

Recommended Posts

Zastanawiam sie czy parapety zewnętrzne wykonać z kształtek klinkierowych tej samej firmy co komin.Problem w tym że komin będzie żółty a okna ciemnobrązowe (orzech) i jakoś nie widzę do nich żółtych parapetów.. :wink: Jak wy dobieraliście kolor parapetów? Do okien czy do innych elementów elewacji?I z czego wykonaliście swoje parapety? :roll:

Dach mojego domu pokryty jest blachodachówką w kolorze ceglastym, orynnowanie ma kolor brązowy, kominy są z czerwonej cegły klinkierowej, okna drewniane białe. Ścany zewnętrzne będą w odcieniu ciemnych żółcieni (może intensywny piaskowy).

Na parapety zewnętrzne użyję klinkierowych płytek parapetowych koloru ceglastego "Przysucha".

A ja zastanawiam sie nad utrzymaniem parapetów z klinkieru....Dach mamy z dachowki ceramicznej w kolorze naturalnym, okna złoty dąb i na pewno najładniejsze bylyby parapety w kolorze zblizonym do dachu, ale matrwią mnie te fugi na parapecie. Czy ktoś z Was użytkuje moze taki parapet już nieco dłuzej?

A ja zastanawiam sie nad utrzymaniem parapetów z klinkieru....Dach mamy z dachowki ceramicznej w kolorze naturalnym, okna złoty dąb i na pewno najładniejsze bylyby parapety w kolorze zblizonym do dachu, ale matrwią mnie te fugi na parapecie. Czy ktoś z Was użytkuje moze taki parapet już nieco dłuzej?

Też mam taki kolor dachu i dobrałam do niego kolor klinkieru (okna złoty dąb). Użytkuję rok i nic się z parapetem nie dzieje, fugi były posmarowane specjalnym olejkiem.