Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

skonczmy temat

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeżeli to granit polerowany to stanowczo odradzam. Wystarczy, że spadnie deszcz i będziesz miał prawdziwe lodowisko. Na taras musi być granit płomieniowany, ewentualnie szczotkowany (patynowany).

Do klejenia trzeba użyć dobrego kleju elastycznego - CM17 albo Adesilex. Jeżeli granit jest jasny to bezpieczniej użyć kleju na białym cemencie. I nie przeraź się, że po klejeniu płytki zmienią kolor (ściemnieją). Jak klej wyschnie to wróci naturalny kolor.

Mam pytanie, czy ktos układał płytki granitowe na tarasie. Chodzi mi o płytki niedrogie za okolo 100zł/m2. Na co zwrocic uwage, jak je układac i na co kleic?

Za 165 zł/m2 możesz mieć taras z kostki granitowej. Trochę nierówny (w stosunku do płytek) , ale rozbieralny i bardziej naturalny.

Czy powinno sie ukladac płytki na fuge czy moge zrobic to bez fug?

raczej z fugami na zewnątrz beda zmienne temp wiec materiał musi miec gdzie pracować.

aaaa i czym te płytki docinac? bop moj majster kazał mi kupic jakiec okropnie drogie tarcze.

a czym ma to zamiar ciąć?

Ja układałem ~60 metrów płytek marmurowych na docinki zużyłem jedna tarcze za 14zł. Sprzedawcy w sklepach polceali tarcze których cena zaczynała sie od ~60-80zł w zywyż. Ta co kupiłem sam wyszperałem :-) Ciołem na mokro.

Granit ciołem ale był gr.4 cm zuzyłem jedna juz wczensiej uzywana tarczę z diamentem (długośc wykoannego ciecia to było 240cm) koszt tarczy kolo 30zł.Ciecie na sucho.

Nie znasz oczywiscie nazwy tej tarczy/firmy/ ? Czyli powinna miec okreslenie ze jest diamentowa?

to była chyba Toya. Co do określenia to na tarczach pisze do czego sa przeznoczone. Trzeba poczytać poszukac. inne sa troche do ciecia na sucho inne na mokro -tez sa oznaczenia.

Dośc spory asortyment i wg mnie przystepny cenowo ma firma Dedra -jakosci ich produktów nie znam.

http://www.dedra.com.pl/polski/glowna/katalogDEDRA/indeks.html

Cięcie marmuru a granitu to dwie inne bajki. Szczególnie jak granit jest z tych twardych (czyli nie strzegom). Polecam wtedy cięcie na mokro bo oszczędza tarczę, która do tanich nie należy...

Co do fug: Na zewnątrz polecam jednak fugowanie połączeń i to z fugą min. 5mm.