Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grubo?? wylewki nad ogrzewaniem pod?ogowym

Recommended Posts

calkowita grubość wylewki nie mniej jak 6 cm, z tym że z reguly ze wzgledu na krzywe podloże w celu wyrównania poziomu wylewa się 7 i 8 cm. Ma tutaj również znaczenie grubość izolacji ze styropianu, jeżeli jest grubsza niż 10 cm i/lub sklada się z więcej jak dwóch warstw to trzeba się zastanowić nad grubszą niż 6 cm wylewką....

Witam.

Nie strasz, nie strasz...

U moich rodziców jest 2,5 cm, nad rurki. W sumie 4, w porywach do 5 cm. wylewki, na podłogówce wpiętej bezpośrednio w pion 90/70 bez żadnych zaworów! (tak kiedyś gdzieniegdzie robiono, co za fachowcy ;-) Jak grzeją to nie da się wejść na tę podłogę bez kapci albo dywanika ;-) I nic nie peka, nie zarysowuje. Podłoga leży 10 lat, zwykły beton z betoniarki.

powodzenia!

Sebastian.

Dzięki za podpowiedzi. Mam jeszcze pytanie jaka może być maksymalna wysokość wylewki, żeby ciepło mogło się przebić?

Maksymalna grubość wylewki nie jest ograniczona, ale :

1) im grubsza płyta grzewcza tym więcej ciepła akumuluje, czyli dłużej się nagrzewa i dłuzej stygnie (trudno takim ogrzewaniem sterować),

2) jeżeli ogrzewanie jest na stropie to rosną obciążenia tego stropu, które trzeba uwzględnić przy jego obliczeniach,

3) zmniejsza się wysokość pomieszczenia (ważne przy istniejacych pomieszczeniach).

W praktyce grubości większych niż kilkanaście centymetrów się nie stosuje.

W taki razie 10 cm to nie jest najgorzej? Tak by mi pasowało do wysokości pomieszczeń...

Może tyle być, ale licz się z co najmniej kilkugodzinnym rozgrzewaniem posadzki (przy źródle ciepła bez odpowiedniego zapasu mocy nawet kilkunastogodzinnym).

Za to nie straszne Ci będą kilku godzinne przerwy w pracy źródła ciepła.

Gość tam
Mam 10 cm wylewki i podłoga nagrzewa się (przy temp. na piecu 49 st. Celcjusza) w ciągu 1,5 godz. Dzięki sporej bezwładności takiego układu mogę, przy temperaturze zewnętrznej w okolicach 0, grzać przez 2 godziny dziennie i mam 20 st.

Mam 10 cm wylewki i podłoga nagrzewa się (przy temp. na piecu 49 st. Celcjusza) w ciągu 1,5 godz. Dzięki sporej bezwładności takiego układu mogę, przy temperaturze zewnętrznej w okolicach 0, grzać przez 2 godziny dziennie i mam 20 st.

To tylko świadczy o tym, że masz spory zapas mocy pieca, w stosunku do zapotrzebowania energetycznego.

calkowita grubość wylewki nie mniej jak 6 cm, z tym że z reguly ze wzgledu na krzywe podloże w celu wyrównania poziomu wylewa się 7 i 8 cm. Ma tutaj również znaczenie grubość izolacji ze styropianu, jeżeli jest grubsza niż 10 cm i/lub sklada się z więcej jak dwóch warstw to trzeba się zastanowić nad grubszą niż 6 cm wylewką....

oto to to