Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie rynny z PCV?

Recommended Posts

Gość JACKIE P
a ja nie wybrałem żadnych z nich - widziałem u brata i mamy co dzieje się po kilku latach z PVC - po prostu odkształcają się, zaczynają pojawiać się ubytki na zawijanych krawędziach - od 2 lat mam zamontowane stalowe /srebrne/ rynny Lindab - bez zarzutu. Droższe o ok. 30% od PVC, ale tez pisemna 15-letnia gwarancja producenta. Mam 42 lata i nie mam zamiaru za 5-6 lat wymieniać rynien. Decyzja - Wasza.

Systemowo Bryza=Kaczmarek=Marley

Marley - najdroższy i kruchy

Kaczmarek - Tańszy od Marley-a, ale droższy od Bryzy

Bryza - Najtańsza z powodu że firma jest w specjalnej strefie ekonomicznej (niższe koszta utrzymania). Większość osób polecało mi Kaczmarka tylko z tego powodu że Bryza jest stosunkowa młoda i jej się boją.

Oczywiście jest jeszcze Plastmo ale jakoś jak każdemu się tylko powie tą nazwe to mu się :lol: na twarzy pojawia

Mam wavin do 5 lat. Odradzam. System bez sensu. Łączenia wymyślił człowiek bez wyobraźni. Mam popękane wszystkie odmulacze/filtry ( nie pamiętam prawidłowej nazwy). Winny jest bezsensowny system łączenia rura-filtr. Filtr ma łączenie w kształcie litery U do której w środek od góry wkładamy rurę. Wszystko jest spasowane. Jednak nie ma siły, w U zbiera się woda i zimą je rozsadza. Wszystkie 4 łączenia filtr/rura spustowa mam popękane. Wylewa się przez nie woda. Szczerze odradzam wavin. Totalna porażka. System będzie się sprawdzał tylko tam gdzie nie ma przymrozków.

Nie wiem jaki system jest najlepszy, ale znam najważniejszą zasadę łączenia plastikowych rur. Rura "górna" musi wchodzić do środka rury "dolnej". W takim przypadku nie ma miejsca na zbieranie się wody rozsadzanie zimą połączenia.

Muszę częściowo odszczekać. Po napisaniu posta zrobiłem sobie spacer z latarką wokół domu i odkryłem, że łączenie U jest z dołu czyszczaka, a nie od góry jak sugerowałem. hm... :oops:

Nie zmienia to jednak faktu wszystkie czyszczaki popękane, a przed zimą zawsze je opróżniam.