Wojciech Nitka 16.03.2004 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Polecam oczytaćhttp://szkielet.com.pl/wymagania/6.phphttp://szkielet.com.pl/wymagania/19.phpa potem będziemy decydować co dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 16.03.2004 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Przeczytałam. Z doswiadczeń innych wiem, że taki strop jest akustyczny. Dlatego chcę go jeszcze wygłuszyć (dzieci na poddaszu, my na parterze). Skoro "Murator" poleca twardą wełnę na strop nie przyszło mi do głowy, że może się uginać jak na niej jest płyta osb. Chyba, że na to musi byc jeszcze coś twardego. Nie wiem, czy szkielet drewniany ma taka samą konstrukcję jak metalowy, który chce zastosować. W związku z powyższym, czy można obłożyć płytami g-k scianki działowe przed wykończeniem podłogi wełną , osb i czymś tam więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 16.03.2004 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Jaką podłogę planujesz na piętrze? Mam nadzieję, że nie panelu podłogowe, a jeżeli już - panelu o wzmocnionej izolacyjności akustycznej.No to jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 16.03.2004 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Na pietrze planuję maty korkowe (4 mm) klejone do płyt osb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 16.03.2004 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Maty korkowe w pokojach dziecinnych? OK. Poszperaj - http://www.europrofil.se/byggnadsguide/index.asp - może znajdziesz jakieś godne siebie rozwiązania. Niestety - po szwedzku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 16.03.2004 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Dzieki - szprechen wdechen reszta na migi!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusztok 17.03.2004 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 A co sądzicie o czymś takim???? Ma ktoś z Was cos takiego??? http://www.domyzdrewna.com.pl/pliki/nowetech1.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 19.03.2004 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Fajna strona . Umieść ten link w wątku "domy z bali", tam czekają wygłodniali balowicze Pozdrawiam Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 21.03.2004 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2004 Słuchajcie szkieletory, czy na działce 20 metrów szerokiej idzie postawić sensowny drewniany dom (czy np. coś TAKIEGO wchodziłoby w grę?) i jeszcze sensownie sobie gospodarzyć? Działka podoba mi się lokalizacyjnie, cenowo i uzbrojeniowo, tylko wymiary trochę dziwne [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 21.03.2004 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2004 Zostawiasz po 4,00 metry od granicy z każdej strony działki i jesteś PAN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 22.03.2004 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 kropi Jeszcze garaż ci sie zmieści!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 22.03.2004 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 Płyty OSB ułożone na stropie... i na piance i nic nie skrzypi jest cudniście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 22.03.2004 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 Płyty OSB ułożone na stropie... i na piance i nic nie skrzypi jest cudniście Emems - podnieś mnie na duchu! Mam zamiar układać na stropie właśnie płyty osb. Ostatnio naczytałam się na forum jak to płyty wydzielają formaldehyd i kto to wymyslił, że w pokojach dzieci będą płyty osb. Co o tym sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 22.03.2004 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 Płyty OSB ułożone na stropie... i na piance i nic nie skrzypi jest cudniście Emems - podnieś mnie na duchu! Mam zamiar układać na stropie właśnie płyty osb. Ostatnio naczytałam się na forum jak to płyty wydzielają formaldehyd i kto to wymyslił, że w pokojach dzieci będą płyty osb. Co o tym sądzisz? Są określone normy powierzchni płyty do kubatury mieszkania. Gdzieś to mam w katalogu Wojtka Nitki, jak chcesz mogę luknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claria 23.03.2004 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 Witam wszystkich serdecznie!jestem tu po raz pierwszy, ale mój problem podchodzi pod problemy związane z budownictwem szkieletowym.Przeniosłam chałupę z "bali drewnianych" o grubości 10 cm i chcę ją ocieplić od wewnątrz 14 cm warstwą termexu.Czy od strony bala (od wewnątrz) mam dac wiatroizolacje i dopiero szkielet wypełniony termexem?. Przedstawiciel firmy twierdzi że wiatroizolacja nie jest potrzebna. Czy tak jest w rzeczywistości?Czy na to dać paroizolację (papier bitumowany)? Na stronie bodajże fińskiej jest podane, że powinna być paroizolacja, ale nie znalazłam nic na temat wiatroizolacji (wynikało to z rysunków, niestety ten język jest zupelnie niezrozumiały!)I jeszcze jedno pytanie dot. ocieplenia dachu.Mam krokwie na nie nabite łaty (szczelina wentylacyjna) na na łaty deskisuszone komorowo i na nich 1 warstwa papy. Zdecydowałam się pokryć dach wiorem osikowych i ocieplić termexem sypkim (nadmuchowo).I znowu wg przedstawicia Termexu nie będzie potrzebna szczelina do wentylacji dachu (od okapu do otworów w ścianie szczytowej). Polecił mi jedynie usunąć papę z dachu. Czy to jest ok? Będę wdzięczna za wszelkie informacje, zwłaszcza od Pana Wojtka Nitki. Z góry serdecznie dziękuje [[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 23.03.2004 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 Faktem, jest materiały informacyjne firmy Termex nie pokazuję wiatroizolacji przy docieplaniu domów z bali o strony zewnętrznej. Ale ich technologia budowy domów z bali jest na nieco wyższym poziomie (tak pod względem obróbki drewna jak i dokładności wykonania). Nasze domy niestety posiadają duże nieszczelności, które NIESTETY wymagają uszczelnienia przed przewietrzaniem i wilgocią z zewnątrz i to bez względu na rodzaj izolacji cieplnej.Natomiast co do szczeliny wentylacyjnej połaci dachu to przedstawiciel Termexu myli się. Szczelina wentylacyjna ma za zadanie wyprowadzić na zewnątrz wilgoć, która, dzięki różnicy ciśnień (wewnątrz-zewnątrz) przejdzie poprzez grubość izlolacji cieplnej po połaci dachu. Nie zastosowanie szczeliny wentylacyjnej spowoduje wykraplanie się tejże pary na spodzie poszycia dachu, czy w Twoim przypadku, po zerwaniu papy, na spodzie poszycia osikowego.Zresztą materiały promocyjne firmy Termex pokazują szczelinę wentylacyjną pomiędzy izolacją cieplną a poszyciem dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 23.03.2004 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 W ostatnim numerze Muratora 4/04 w opisie ocieplenia ściany z bali od środka wełną mineralną zalecana jest szczelina wentylacyjna między balami a wiatroizolacją oraz otwory wentylacyjne w ścianie. Czy to samo dotyczy ocieplenia termexem?PozdrawiamKasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 23.03.2004 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 Folia wiatroizolacyjna jest niezbędna. Zbędne natomiast wydają się być otwory wentylacyjne- nieszczelności między balami zapewnią wentylację szczeliny wentylacyjnej.Otwory nawiewne (w dolnej częśći) muru stosuje się w licówkach ceglanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 24.03.2004 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 Czy dobrze zrozumiałam, ocieplając bale od wewnątrz termexem, folię wiatroizolacyjną nie kładziemy bezpośrednio na bale, tylko zostawiamy szczelinę wentylacyjną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claria 24.03.2004 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 Panie Wojtku! - bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedż na nurtujące mnie pytania. Pana informacja nasunęła mi następujące pytanie: - czy będzie prawidłowo, jeśli bym nie zerwała papy (spełniałaby wtedy funkcję wiatroizolacji??????), zostawiła szczelinę wentylacyjna, dalej ocieplenie.Czyli od strony dachu następujące warstwy- wior osikowy- łaty i kontrłaty- papa- deski- szczelina wentylacyjna- ocieplenie między krokwiami- paroizolacja (papier bitumowany)- płyta gkczy też należy jeszcze założyć wiatroizolację między krokwiami i dopiwro ocieplenie? Jak w tym przypadku zgodnie ze sztuką budowlaną prawidłowo umieścić wiatroizolację między krokwiami??Serdecznie pozdrawiamClaria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts