Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa drewnianego szkieletu

Maco

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Drogi Panie Bodekku! Czy mógłby mi pan zdradzić jaką rozpiętośc ma brama garażowa i jakiej wielkości jest (i z czego wykonana) belka nad nią?Jeśli byłby Pan tak miły i udostępnił mi inne zdjęcia (w szczególności połączeń elementów strop-ściana,ściana kolankowa-więźba) byłbym niezmiernie wdzięczny:))). Wiadomości te (i być może zdjęcia),chciałbym wykorzystać (jeśli otrzymam Pańską zgodę) do napisania pracy dyplomowej.pozdrawiam :)

Witam,

no to trochę sobie poczytałem, a teraz mam pytanie.

Stałem się posiadaczem drewnianego domu (domku) w trakcie budowy. Jest to dom z użytkowym poddaszem, na dole salon, kuchnia, łazienka, a na górze sypialnie.

To co zastałem to konstrukcja drewniana, a od zewnątrz szalówka. Mam zamiar to ocieplić tylko czy to ma tak wyglądać:

*ściany

-wiatroizolacja (między słupkami konstrukcji?)

-wełna mineralna

-paroizolacja

-płyta g-k

*strop nad parterem (od dołu)

-płyta g-k

-wełna

-deska podłogowa

???

witam.kurcze no to sie dowiedzialem:) To moze mi powiecie, jak grubą izolację i z czego wykonaną dawaliście na ocieplenie dachu? Albo przynajmiej ,jaką wysokośc mają krokwie. :) pozdrawiam ( a może ktoś z pozostałych forumowiczów posiada ww zdjęcia?:)

witaj

ocieplenie dachu wełna mineralna 20 cm

AMP sam zbudowałem kilka domów w technologii drewnianego szkieletu i mieszkam w jednym z nich. Podstawowa sprawa to wentylacja œcian zewnętrznych o czym większoœć budujšcych zapomina i stšd kłopoty! Należy zwrócić uwagę na wentylację pomieszczeń wilgotnych. W moim przekonaniu ta technologia najlepiej sprawdza się w domach parterowych właœnie ze względu na wentylację œcian zewnętrznych. Ogrzewanie bez problemów prawie wystarcza kominek. Wracajšc do folii, w œcianach zewnętrznych od wewnštrz folia paroizolacyjna! Pozdrawiam.

Andrzej Wilhelmi .

Moze i budujesz domy w technologii szkieletowej , ale w nich nie mieszkales , skoro twierdzisz ze kominek prawie wystarcza do ogrzania szkieletu . Przepraszam za slowa , ale to bzdura jakich malo !!! W technologii szkieletu buduje sie domy kilkupietrowe . A wentylowac trzeba wszystkie pomieszczenia + konstrukcje .

Ogrzewaja gazem lub olejem opalowym . Pradem rzadko .

Te cudowne wlasciwosci szkieletu , to mity . Wybacz , ale i ja mieszkam i wszyscy tu mieszkaja w szkielecie i nikt nie jest na tyle lekkomyslny zeby pozostac przy kominku . Szkielet wymaga normalnego c.o. Tu chodzi o mala bezwladnosc cieplna . Przeciez to proste : skoro dom szybko sie nagrzewa , to rownie szybko traci cieplo . Czyli piec wlacza sie co chwile . Wystepuje tez inne ciekawe zjawisko . Jak konczy sie sezon grzewczy , to zaczyna sie czas klimatyzacji . W nocy chodzi c.o. , bo zimno a w dzien klima , bo goraco .

Spoko loko mam CO ale ogrzewam nim tylko łazienkę i jeden pokój dlatego napisałem, że kominkiem ogrzewam prawie cały dom! Duże dzięki za troskę o moje ciepełko ale jestewm zimnego chowu. Może nie uwierzysz ale w sypialni nigdy nie włšczamy grzejnika! Pozdrawiam.