Wojciech Nitka 24.03.2004 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 claria,teraz kiedy przedstawiłaś dokładny układ warstw pokrycia, muszę przyznać, że sugestia przedstawiciela Termexu nie była bez sensu. Zerwanie papy z poszycia dachu umozliwi przepływ wilgoci do szczeliny wentylacyjnej między kontrłatami na poszyciu dachu.Możesz zatem wybrać rozwiązanie przedstawiciela Termexu lub moje. Zachować szczelinę wentylacyjną z użyciem folii wysokoparoprzepuszczalnej będzie Ci trudno. Wdmuchiwany Termex wyprze folię do poszycia. Trzeba ją było położyć na krokwiach, a na nią przybijać kontrłaty a następnie poszycie z desek. Jeżeli będziesz dalej planować założenie folii wysokoparoprzepuszczalnej (o max. paroprzepuszczalności) między krokwiami, to proponuję wykonać następująco:- najpierw kontrłata bita od spodu deskowania w środku rozpiętości między krokwiami - pozwoli na zachowanie szczeliny wentylacyjnej,- następnie folia wysokoparoprzepuszczalna, maksymalnie napięta między krokwiami z zachowaniem szczeliny ok. 2-3 cm. Folię mocuje się zszwkami do boków krokwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claria 25.03.2004 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Panie Wojtku!jeszcze raz serdecznie dziękuje. Pozostanę więc przy propozycji Termexu - bo bardzo trudno byłoby prawidłowo zamontować folie między krokwiami. Natomiast Pana uwaga, że wdmuchiwany Termex wyprze folię do poszycia, zasygnalizował mi następny problem przy ocieplaniu bala od wewnątrz. Kilka postów wcześniej napisał Pan, że konieczne jest w tym przypadku zastosowanie wiatroizolacji. Jeżeli wiatroizolacja nie może dotykać do bali i trzeba między balem a ścianką szkieletową zachować szczelinę 2-3 cm (Murator 4/2004) - to również w tym przypadku nakładany pod ciśnieniem (na mokro) Termex wyprze folię do bali. Nie chciałabym rezygnować z Termexu, a nie bardzo wiem jak postąpić . Co Pan radzi w takim przypadku?Wielkie dzięki ClariaP.S. Jak byśmy sobie bez Pana poradzili z naszymi problememi?Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
próchno 25.03.2004 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Witajcie "szkieletory", ja co prawda zamierzam być "balowiczem" ale myślę, że możecie mi doradzić. 1. Jaki wilgotnomierz uzywacie do sprawdzenia wilgotności drzewa?2. Czy znacie kogoś, kto może ocenić stan drewnianej chałupy, którą zamierzam nabyć i w której mam zamiar zamieszkac do momentu wybudowania mojego domku. Pzdr.Grazyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 25.03.2004 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Witam wszystkich po długiej przerwie! Właśnie złożyłem projekt do adaptacji, tzn. całkowitej przeróbki na "szkieleta". Ma być gotowy za trzy tygodnie Potem już tylko ZUD, pozwolenie i do boju bodekku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 28.03.2004 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2004 Największy wybór wilgotnościomierzy do drewna - http://szkielet.com.pl/katalog2004/86.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 28.03.2004 22:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2004 Bardzo szybko tylko sieszę donieść, że właśnie gipsuję płyty k-g w domu.Wszystko na razie idzie jak w projekcie.Izolacja "zewnętrzna" to Termex a na sciany wewnętrzne Ekomata z Czarnkowa. Za miesiąc się wprowadzamy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 28.03.2004 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2004 Maco,gratulacje. Pisz o postępach robót - za i przeciw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 30.03.2004 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Panie Wojciechu ! Jak najprościej rozprowadzić DGP i wentylacjęmechaniczną w konstrukcji szkieletowej. Rzuty domu na życzenie. Na poddaszu ma być niewielka ścianka kolankowa z zastrzałami.Czy to jest zgodne z wytycznymi "szkieletorów"?A może schować w tej przestrzeni ? bodekku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 30.03.2004 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Niestety, bez rzutu okiem na rzut konstrukcji - niczego nie mogę doradzać. Nie mniej polecam - http://szkielet.com.pl/wymagania/8.php Ścianka kolankowa z zastrzałami? Nie szkoda powierzchni? A może by tak konstrukcję balonową? Zdecydowanie lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 30.03.2004 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 bodekku, A nie rozważałeś legalettu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 30.03.2004 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Legalett - bardzo dobre rozwiązanie, ale niestety tylko na poziom parteru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 30.03.2004 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 No właśnie ! Szkieletowy dom parterowy. Dużo zalet. Dzisiaj właśnie miałem wizję lokalna na budowie z panem od wentylacji. Nieużytkowe poddasze to dowolność w projektowaniu instalacji - tym samym najlepsze jej dopasowanie.Kolejny plus domu parterowego z nieużytkowym poddaszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 30.03.2004 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 I tu się z Tobą w całości zgadzam. Ale nie wszyscy tak myślą. Mimo to ich też mysimy cenić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 31.03.2004 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 Maco - legalett jakoś mi nie podchodzi! Panie Wojtku ! Wstępne rzuty konstrukcji będą za około 2 tygodnie, to podeślę na priv do konsultacji parterowy nie wchodzi w rachubę pozdrawiam bodekku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 02.04.2004 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Coś ucichło Czyżby wiosna ? bodekku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 03.04.2004 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2004 Wiosna i ... ciągłe czytanie Katalogu, który większość Forumowiczów "szkieletu" otrzymała.Czytają, czytają, czytają ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 05.04.2004 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 i co dalej ? bodekku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 06.04.2004 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 ile można czytać i żadnych refleksji a może tyle na budowie pozdrawiam bodekku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 06.04.2004 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 Widocznie same nudy. Cóż, mogę powiedzieć? Lepiej nie potrafię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 08.04.2004 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2004 Panie Wojtku.... jakie nudy jakie nudy... domek rośnie... kwiatki kwitną... Wielkanoc tuż tuż... podwyżka zapowiedziana.... żyć i się cieszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts