Art-p 24.01.2007 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 WitajcieJa daje w ścianę wełnę 180mm pomiędzy słupki a z zewnątrz odeskowanie z modrzewia szerokości 18cm i grubości 5 cm. Mam nadzieje że jak dobrze pomaluje lakierobejcą to będe miał spokój przez jakiś czas. http://www.paduch.fotosik.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magulina 24.01.2007 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Art-pa kto Ci stwia domek? Jakaś firma czy Ty sam. Teraz będę Was męczyć bo mój chlop jak to chłop zdecydowany an 100% ja też, ale.... ja mam więcej obaw. Może się rozwieją w sobotę....Jaki masz projekt domku i ile ma metrów? Wydaje się być duży.A czy link do zdjęć Twojego domku ma coś wspólnego z nazwiskiem?pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 24.01.2007 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 ja mam normalnie 15 cm w scianach a na zewnatrz 10 cm styropian ryflowany cieplo jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Art-p 24.01.2007 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Art-p a kto Ci stwia domek? Jakaś firma czy Ty sam. Teraz będę Was męczyć bo mój chlop jak to chłop zdecydowany an 100% ja też, ale.... ja mam więcej obaw. Może się rozwieją w sobotę.... Jaki masz projekt domku i ile ma metrów? Wydaje się być duży. A czy link do zdjęć Twojego domku ma coś wspólnego z nazwiskiem? pozdr No to pokolei : -dom buduje systemem gospodarczym- czyli to co moge robie sam a prace które wymagają większej wiedzy robią fachowcy - dom ma w sumie 160m2 ale otwarty salon (strop jest tylko nad częścią pomieszczeń), projekt robił nam znajomy któremu podrzuciliśmy naszą wizję (z typowego zostały tylko obrysy fundamentów) -link do zdjęć ma częściowo związek z moim nazwiskiem Pozdrawiam Artur Paduchowski;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 25.01.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Sasq, masz bardzo podobne koncepcje do moich. My planujemy (a właściwie już w realizacji, dziś składałem zawiadomienie o rozpoczęciu budowy) takie ściany: 15cm wełny w konstrukcji, potem płyta OSB 12mm, na to (na łatach przekrzyżowanych, w ten sposób eliminujemy mostki do punktów ciągłego drewna, a OSB pomiędzy nimi będzie nabijane z odstępami dla wentylacji) wełna jeszcze 5cm, wiatroizolacja, odstęp, elewacja drewniana. A to dlatego, że jakoś mi nie pasuje ten tynk akrylowy na styropianie. Co do malowania elewacji szuwaksem, to obok stoi letniak ojca - malowany 5 lat temu uczciwie, tej wiosny znowu. Ojciec narzeka tylko, że to już nie ten sam szuwaks, co ongi. Na dach chcemy zrobić tak: 20cm wełny w konstrukcji (wełna tańsza niż drewno, więc nie zamówiliśmy grubszych krokwi), na to folia dachowa czyli wiatroizolacja, odstęp wentylacyjny, na to deskowanie - i pokrycie, w naszym wypadku dachówka bitumiczna.Grubsze ocieplenie dachu dajemy od środka, na profilach podwieszanych jeszcze extra 15cm wełny. Z dwóch powodów: nie podoba mi się idea łat przekrzyżowanych (kontrłąt?) na dachu, trzeba by na nie kłaść kolejne odstępniki dla deskowania. Po drugie, docieplenie poddasza mamy zamiar zrobić w drugiej kolejności, zależnie od stanu środków. W doborze grubości ocieplenia kierowaliśmy się norweską zasadą 1-1,5-2. Czyli na ścianę 1, znaczy na skośny dach 1,5 tej samej grubości, a na dach płaski 2 grubości. U nas ma być zatem 20cm na ścianach i 35cm na dachu o 40stopniach nachylenia. Z obliczeń wynika, że to będzie i tak termos. A wełna w stropie-podłodze poddasza też przecież gra jakąś rolę. Oczywiście budujemy systemem gospodarczym, firma, jak widzi, że masz swoje koncepcje, winduje ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magulina 25.01.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Powiedzcie mi czy na prawdę nie ma znaczenia pora roku przy stawianiu szkieletorka? A jak leje i pada śnieg? Nie ma to wpływu np. na ściany w trakcie stawiania? Dwie firmy, z którymi rozmawialiśmy mogą zacząć na jesień... Art-p dzięki za info spytałam bo znałam kiedyś Paducha z Wrocławia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sasq 25.01.2007 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 flamenco108 no to widze ze sie bedziemy często konsultowac bo wizjja bardzo zbliżona... O co chodzi z tym odstepem przy Osb... szpary zostawiacie czy jak??i to krzyzowe.... masz jakis rysunek?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 26.01.2007 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Powiedzcie mi czy na prawdę nie ma znaczenia pora roku przy stawianiu szkieletorka? A jak leje i pada śnieg? Nie ma to wpływu np. na ściany w trakcie stawiania? Dwie firmy, z którymi rozmawialiśmy mogą zacząć na jesień... Art-p dzięki za info spytałam bo znałam kiedyś Paducha z Wrocławia u nas stawiali szkieleterka w zeszłym roku w najbardziej siarczyste mrozy, ekipa sie rozstawiała jak była temp. -35°C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 26.01.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Powiedzcie mi czy na prawdę nie ma znaczenia pora roku przy stawianiu szkieletorka? A jak leje i pada śnieg? Nie ma to wpływu np. na ściany w trakcie stawiania? Dwie firmy, z którymi rozmawialiśmy mogą zacząć na jesień... Art-p dzięki za info spytałam bo znałam kiedyś Paducha z Wrocławia u nas stawiali jesienia - bylo roznie i mokro ale to nie przeszkadzalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia i boguś 26.01.2007 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Przyglądam się temu forum bo w połowie roku chcemy ruszyć z budową "szkieletu". Dopiero w połowie roku bo przed nami wciaz jeszcze sporo biurokracji... Ale chcę zapytać o cos innego, czy ktoś z Was budował/buduje dom w systemie Kronopol? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magulina 26.01.2007 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 A deszcz i snieg nie szkodzi ścianom przed zaizolowaniem, czy przebiega to szybciutko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 27.01.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 flamenco108 no to widze ze sie bedziemy często konsultowac bo wizjja bardzo zbliżona... Też tak myślę. O co chodzi z tym odstepem przy Osb... szpary zostawiacie czy jak?? i to krzyzowe.... masz jakis rysunek?? Zgodnie z tym, co piszą na stronach rockwoola, a co mój ojciec zna z Norwegii, jeżeli układamy ocieplenie po dwóch stronach OSB, powinien zachodzić tam ruch powietrza. W płycie OSB należy wykonać otwory umożliwiające swobodną wentylację ściany (przepływ pary wodnej). Na razie nie podjęliśmy decyzji, jakie mają być te otwory (kiedyś był na stronach rockwoola cały artykuł i rysunki, teraz nie mogę go znaleźć), ale tak czy siak zostawimy szpary pomiędzy płytami. Straszyli nas punktem rosy - zatem odprowadzanie wilgoci ze ściany wydaje się kwestią zasadniczą. Dodatkowo mam zamiar mieć sporą szparę wentylacyjną pomiędzy wiatroizolacją i elewacją z desek. Ta szpara będzie połączona z jeszcze szerszym odstępem na połaci dachu. W tej chwili jesteśmy z ojcem na etapie porządkowania rysunków i notatek, które licznie powstały podczas różnych burz mózgów, które uskutecznialiśmy przez ostatnie parę miesięcy, m.in. przy okazji pisania specyfikacji drewna konstrukcyjnego - niestety, architekci uważają te kwestie za nieistotne, lub wymagające dodatkowej (wysokiej) opłaty, więc konstrukcja będzie wg naszego, autorskiego projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sasq 27.01.2007 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 No o punkcie rosy to ja cos niecos wiem (odzięż techniczna do wspinaczki i działaności wysokogórskiej) Czyli przydała by sie perforowana płyta OSB teraz to juz wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex.57 28.01.2007 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Witam wszystkich po długiej przerwie, która spowodowana jest intensywną pracą przy moim szkieletowcu, krótkie podsumowanie: konstrukcja wykonana przez EKo.. z Rumii bez zarzutu, jestem na etapie układania instalacji i płyt K.G.i wszystkie elementy konstrukcji są prawidłowe- nic się nie "osunęło","zapracowało" itd. kąty są proste a stropy poziome, niby nic a jednak.. Ocieplenie dachu 28 cm wełny (18+10), ściany zewnętrzne 14 cm wełny w konstrukcji+10 cm. wełny na zewnątrz, na to siatka w kleju( na wiosnę tynk mineralny). Pozdrawiam budujących i niezdecydowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sasq 28.01.2007 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Alex.57 gratuluje postępów Wychodzi na to że Eko wychodzi jednak obronnną ręką... Ja właśnie szukam jakiejś firmy z południa do konstrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex.57 28.01.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 na to wychodzi , co do elewacji to też miała być z drewna, ale problem z wykonaniem jej przed zimą skłonił mnie do szukania innych rozwiazań, za to na tarasach sobie " zaszaleję"-30m/2 !!. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sasq 28.01.2007 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 no to "tarasik" konkretny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 31.01.2007 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Witam wszystkich po długiej przerwie, która spowodowana jest intensywną pracą przy moim szkieletowcu, krótkie podsumowanie: konstrukcja wykonana przez EKo.. z Rumii bez zarzutu, jestem na etapie układania instalacji i płyt K.G.i wszystkie elementy konstrukcji są prawidłowe- nic się nie "osunęło","zapracowało" itd. kąty są proste a stropy poziome, niby nic a jednak.. Ocieplenie dachu 28 cm wełny (18+10), ściany zewnętrzne 14 cm wełny w konstrukcji+10 cm. wełny na zewnątrz, na to siatka w kleju( na wiosnę tynk mineralny). Pozdrawiam budujących i niezdecydowanych. Gratulacje, dogoniłeś nas, bo te same etapy czyli k-g. , ale szukamy tanio schodów, powariowali z tymi cenami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magulina 31.01.2007 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Czy ktoś mógłby mi podać układ konstrukcyjny ścian, stropów - co w jakiej kolejności + paramerty (jaka grubość płyty osb, wełny itd.) Na górze strony widzę info od Gawla a mogę więcej konkretów. Dostałam ofertę i chcę porównać. A teraz pytanie za 100 pkt. co to są listwy dystansowe.... i czy osb 12 cm wystarczająca na ściany zew? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 01.02.2007 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Czy ktoś mógłby mi podać układ konstrukcyjny ścian, stropów - co w jakiej kolejności + paramerty (jaka grubość płyty osb, wełny itd.) Na górze strony widzę info od Gawla a mogę więcej konkretów. Dostałam ofertę i chcę porównać. A teraz pytanie za 100 pkt. co to są listwy dystansowe.... i czy osb 12 cm wystarczająca na ściany zew? Mysle że 1,2 cm grubosc wystarczy, na dachu mam 1.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts