AMP 05.02.2007 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 My w zasadzie jesteśmy zdecydowani, bo na technologię standardową nas nie stać. Korci mnie żeby to skomentować, ale konsekwencje potem to tylko burza. Uwierz mi, ta technologia w Polsce wcale nie jest tania. A i tak ją wybieram (ze względu na jej zalety - nie cenę!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Art-p 06.02.2007 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Zgadzam się- wcale nie jest taniej i nie można w Polsce rozpatrywać tej technologii w tych kategoriach. Na pewno jest szybciej, zdrowiej, ciekawiej..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pooh-atec 06.02.2007 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Po baaaardzo długim czasie zajrzałam na forum U mnie Eko-drewno ... zakończyło prace pod koniec października - pogoda była super. Po ich odjeździe trochę się popsuła - deszcze jesienne dały o sobie znać. Teraz mam ładnie ukończony dach, zrobione ocielplenie zew., instalacja elektr. na 75 % zrobiona, oceplenie wewn. w realizacji. Budowa uczy cierpliwości, oj uczy. Mam nadzieję, że moja konstrukcja nie ucierpi od warunków pogodowych... Jeśli chodzi o cieplenie, to na zew. jest styropian ryflowany 6 cm - zgodnie z projektem. Natomiast ściany wewn - wełna 2 x 10 cm - czyli trochę więcej - ale u mnie takie "zimne" okolice . Dach: łącznie 25 cm wełny. Być może wynika to przede wszystkim z obawy przed zimnem - ale mam nadzieję, że nie będę żałować. Piec zamówiony, prace powoli do przodu. Pozdrawienia dla forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 06.02.2007 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Po baaaardzo długim czasie zajrzałam na forum U mnie Eko-drewno ... zakończyło prace pod koniec października - pogoda była super. Po ich odjeździe trochę się popsuła - deszcze jesienne dały o sobie znać. Teraz mam ładnie ukończony dach, zrobione ocielplenie zew., instalacja elektr. na 75 % zrobiona, oceplenie wewn. w realizacji. Budowa uczy cierpliwości, oj uczy. Mam nadzieję, że moja konstrukcja nie ucierpi od warunków pogodowych... Jeśli chodzi o cieplenie, to na zew. jest styropian ryflowany 6 cm - zgodnie z projektem. Natomiast ściany wewn - wełna 2 x 10 cm - czyli trochę więcej - ale u mnie takie "zimne" okolice . Dach: łącznie 25 cm wełny. Być może wynika to przede wszystkim z obawy przed zimnem - ale mam nadzieję, że nie będę żałować. Piec zamówiony, prace powoli do przodu. Pozdrawienia dla forumowiczów No to gratulujemy postępu prac, u nas jakoś się to ślimaczy Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 06.02.2007 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 alex_ poszło na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 07.02.2007 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 alex_ poszło na priv thx boddeku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 07.02.2007 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 no problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celt 08.02.2007 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 CZesac,PRzymierzam sie do budowy szkieletorka wlasnie. U mnie opcja jest, ze postawi go firma. Znam duzo pozytywow i dobrych opinii o firmie HAAS. Czy ktos moze polecic jakas inna. Moze z okolic Poznania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gdańszczanka 09.02.2007 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Witajcie własnie koncze budowe mojego szkieletorka w okolicach Gdańska - firma sprawdzona - terminy zachowanemam nadzieje ze pod koniec lutego bede urządzać wnętrza pozdrawiam wszystkich budujących ...... zimą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 09.02.2007 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Witajcie własnie koncze budowe mojego szkieletorka w okolicach Gdańska - firma sprawdzona - terminy zachowane mam nadzieje ze pod koniec lutego bede urządzać wnętrza pozdrawiam wszystkich budujących ...... zimą Witam nowych budujących szkieleciki To napisz cosik więcej jaka firma, jak sprawdzałaś itp, itd W Twoich okolicach stawiał j-1942 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j32 11.02.2007 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Witajcie,czy ktoś z Was spotkał się z budynkami szkieletowymi ale o konstrukcji z profili stalowych?Co tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMP 11.02.2007 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Przymierzałem się kiedyś do tego rozwiązania, ale obecnie nie ma sensu o tym myśleć - utrzymujący się boom na stal spowodował, że jej cena jest bardzo wysoka, a co za tym idzie koszt postawienia takiej konstrukcji jest wyższy niż jeszcze kilka lat temu. O ile pamietam to firma AmTech buduje takie konstrukcje (domy jednorodzinne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 11.02.2007 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Czy ktos z Was budowal szkieletowca z generalnym wykonawca?? Bo ja juz wymiekamNie moge sie doczekac warunkow umowy, projekt miano nam zrobic do 10 listopada - faktycznie przyszedl 9 stycznia...zlozylismy pozwolenie - ale bardzo mozliwe ze sie wycofamy - bo na tym etapie na ktorym jestesmy - po pol roku wspolpracy z firma, kilku odwiedzinach, kompletowania dokumentacji do pozwolenia - stracilam zaufanie i przestalam wierzyc ze w PL sa firmy kt dobrze wybuduja szkielet w stanie prawie pod kluczO wszystko sie prosze, wszystko sama planuje, o wszystkim musze myslec ja - mimo ze place spore pieniadze za calosc..Wiedzialam ze trzeba patrzec na rece - czy to general czy nie - ale nie wiedzialam ze na etapie planowania trzeba wymysac rozwiazania i przeforsowywac wszystko tak aby nas nie :wyrolowali"Wiec jesli ktos budowal z generalem - prosze o opinie - jak to wygladalo - moze byc na prv aby nie zanudzac reszty - bo na 50% sie wycofuje i chce sie utwierdzic w swej racji (lub nie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 12.02.2007 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Czy ktos z Was budowal szkieletowca z generalnym wykonawca?? --CIACH-- Wiec jesli ktos budowal z generalem - prosze o opinie - jak to wygladalo - moze byc na prv aby nie zanudzac reszty - bo na 50% sie wycofuje i chce sie utwierdzic w swej racji (lub nie) No, to pocieszasz mnie po polsku Ja zdecydowałem się odstąpić od budowania z generalnym wykonawcą głównie ze względu na koszty - 30% wyższe od spodziewanych i od moich możliwości. Ale ojczulek mój twierdził i tak, że właśnie tak by było - bo ludzie są tylko ludźmi, a w budowlance klient zadowolniony, to klient, który ni w ząb nie rozumie, co właściwie kupił. Znaczy się: gdyby zapłacić jeszcze ze dwa razy więcej, to pewnie zadowolniony byłby i klient kumaty, ale do tego ten klient musi mieć ciutek więcej pieniążków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 12.02.2007 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Zgadzam się- wcale nie jest taniej i nie można w Polsce rozpatrywać tej technologii w tych kategoriach. Na pewno jest szybciej, zdrowiej, ciekawiej..... Czy taniej, czy drożej - to dyskusja bezproduktywna, albowiem trzeba by na tej samej działce wybudować dwa podobne domy, tylko że w dwóch technologiach - wtedy może mielibyśmy materiał porównawczy. Ale pewne jest, że szkieletora _można_ wybudować szybciej, a to potania koszty mieszkania i czekania na zakończenie budowy. Zatem jakaś oszczędność jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Art-p 12.02.2007 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Zgadzam się- wcale nie jest taniej i nie można w Polsce rozpatrywać tej technologii w tych kategoriach. Na pewno jest szybciej, zdrowiej, ciekawiej..... Czy taniej, czy drożej - to dyskusja bezproduktywna, albowiem trzeba by na tej samej działce wybudować dwa podobne domy, tylko że w dwóch technologiach - wtedy może mielibyśmy materiał porównawczy. Ale pewne jest, że szkieletora _można_ wybudować szybciej, a to potania koszty mieszkania i czekania na zakończenie budowy. Zatem jakaś oszczędność jest. Wiesz akurat moi przyjaciele na działce obok się budują z silikatu i w sumie tylko fundament w szkieletorze wyszedł taniej. A wynika to z tego, że w Polsce mało jest ludzi którzy potrafią budować w szkielecie i są automatycznie drożsi niż murarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gdańszczanka 12.02.2007 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 A ja nadal przystaje ze budowanie szkieletora jest przyjemne bo szybko i na temat i widać postępy pracy buduje niedaleko gdanska z wykonawcą ktory budował poprzednio dom znajomych, skoro 3 rok dach im sie nie zawalił to i ja postaram sie im zaufać wiec koncze moi mili . Faktycznie niektore z prac zostawiliśmy sobie na "dokładke" nie podobaly nam sie okna proponowane przez wykonawce, drzwi, kominek sami robimy instalacje elektr. - reszta natomiast idzie zgodnie z planem i w miare z terminami więc myśle ze wykonawczy godny polecenia namiary podam na priva z pozdrowieniami dla szkieletorów - tych budujących zimą szczególne ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lutiana 12.02.2007 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Witam, jestem nowa na tym forum:) Trafilam tutaj bo myslimy z mezem o budowie domu, ostatnio zaczelismy sie sklaniac ku budynkowi z drewniana konstrukcja, bo zalezy nam by dom byl zbudowany w miare szybko. Przyznam sie ze jestem w sprawach budowy kompletnym laikiem i licze na Wasza pomoc. Pozdrawiam:) Bede sie odzywac jak nasuna mi sie konkretne pytania:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 13.02.2007 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Wiesz akurat moi przyjaciele na działce obok się budują z silikatu i w sumie tylko fundament w szkieletorze wyszedł taniej. A wynika to z tego, że w Polsce mało jest ludzi którzy potrafią budować w szkielecie i są automatycznie drożsi niż murarze. A pfe, silikat. To nawet brzmi kiepawo... Tak jakby powiedzieć "dom z silikonu"... No, gdyby przyjąć ten częsty błąd tłumaczy z angielskiego (np. Silikonowa Dolina na Silicon Valley), to nawet trafnie. W końcu domy murowane zbudowane są w dużej mierze z krzemu. Koniec offtopa. Fundament w szkieletorze może wyjść taniej ze względu na fakt, że nie jest potrzebny taki masywny, a wystarczy lekki. Ale ja na przykład pieniądze zaoszczędzone przekładam do izolacji fundamentu, coby mi w przyszłości dom wodą nie podchodził. Takoż w ciągu ostatnich dni zmieniliśmy plany co do podwaliny - będzie dębowa, 8x15cm. To też ma działać jak hydroizolacja. Dopiero na nią będziemy nabijać oczep dolny z ramą ściany. Nie stawiałem tezy, że budowa szkieletora jest tańsza, a jedynie, że trwa krócej i stąd mogą wyniknąć oszczędności. Co do kosztów robocizny, to w niedzielę usłyszałem od znajomego, że dostał całkiem ciekawą ofertę - 1000PLN/m2 za konstrukcję, ocieplenie, dach, elewację i nawet GKF od środka. Wykonawca dostarcza materiał w cenie. Oczywiście musiałbym zobaczyć szczegółowy zakres robót, żeby ocenić rzetelnie, ale i tak brzmi nieźle. Podejrzewam jednak, że znajomy ten będzie musiał się habilitować z budownictwa szkieletowego, żeby dopilnować szczegółów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akm1971 13.02.2007 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Witam, Czy ktoś ogrzewa swój dom szkieletowy piecem na eko groszek?Ja stawiam swój już za kilka miesięcy i chce własnie taki piec zainstalowac. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts