Szerszeniki 24.08.2007 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Czy jest na forum ktoś komu domek kanadyjski stawiała firma "Canada Concept" ze Szczecina?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOBORO 28.08.2007 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Czegoś nie ruzumiem jeśli na styropian oczywiście z siatka i klejem kladę tynk akrylowy to czy pod spodem od dołu na szerokości styropianu także kładzie się tynk? jeśli tak to wtedy nie ma żadnego wentylowania płyty osb bo nawet jeśli jest styropian ryflowany to od spodu i tak zamyka wentylację tynk? A jeśli się tam nie daje tynku to wtedy dostaje się tam wilgoć z właszcza w zimie. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.08.2007 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Od spodu powinien być specjalny aluminiowy profil. Ta warstwa styropianu jest tylko po to aby było na czym położyć tynk i nie musi być wentylowana. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryllu 29.08.2007 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 to się bodajże listwa startowa nazywa, right? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DM1719502163 29.08.2007 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Witam. Niedawno otrzymałem decyzję o warunkach zabudowy. Odległości budynku od granicy standartowe (4 m dla ściany z okanami, 3 m dla ściany bez okien). Odwołał się od tej decyzji właściciel sąsiedniej działki zabudowanej domem drewnianym w konstrukcji szkieletowej, domagając się zachowania nieco więszkej odległości argumentując to przepisami przeciwpożarowymi. Czy ktoś z budujących domek drewniany wie czy uzasadnione jest takie odwołanie i taka argumentacja? Czy obowiązują was standartowe odległości 4 m i 3 m czy te odległości są zwiększone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 31.08.2007 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Proponuję poczytać - http://www.szkielet.pl/forum/viewtopic.php?t=336 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DM1719502163 03.09.2007 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Dziękuje za link. Tam jest mowa o domach z bali a sąsiad ma dom w konstukcji szkieletowej z elewacją pokrytą sidingiem i dachem krytym gontem bitumicznym. Mam nadzieję że powierzchnie kryte tymi materiałami nie rozprzestrzeniają ognia i będzie możliwe zachowanie standartowych odległości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 04.09.2007 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Też miałem te wątpliwości, na szczęście etap zdobywania pozwoleń mam już za sobą. Mam nadzieję, że nie omieszkasz opublikować wyników Twojej walki, a w szczególności pisemnej odpowiedzi Twojego urzędu - nigdzie w necie nie znalazłem jakichś wyjaśnień odnośnie domów szkieletowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agulakriss 04.09.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 witam,jesteśmy nowymi forumowiczami i chętnie skorzystamy z doświadczenia zaawansowanych :budowniczych"chcemy wybudować dom 124 m w systemie kanadyjskim na śląsku. aktualnie zajmujemy się rozsyłaniem e-maili z prośbą o wycenę. Bardzo prosimy o wszelkie namiary firm, w które budują domy kanadyjskie . Może znacie też jakieś sprawdzone firmy godne poleceniapozdrawiamyaga i krzysiek[email protected]_________________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 09.09.2007 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 co do KRONOTHERMU !!!!wszystkich zainteresowanych informuje, że dzwoniłam na doradztwo techniczne fitmy produkującej to ocieplenie i poinformowano mnie, że w przypadku ściany dyfuzyjnie zamkniętej dajemy od strony wewnętrznej pomieszczenia paroizolację a w przypadku ściany dyfuzyjnie otwartej jest to niepotrzebne !!! zdecydowaliśmy się na Kronotherm i bedziemy tego się trzymaćpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.09.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Ściana dyfuzyjnie otwarta to złe rozwiązanie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 11.09.2007 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 co do KRONOTHERMU !!!! wszystkich zainteresowanych informuje, że dzwoniłam na doradztwo techniczne fitmy produkującej to ocieplenie i poinformowano mnie, że w przypadku ściany dyfuzyjnie zamkniętej dajemy od strony wewnętrznej pomieszczenia paroizolację a w przypadku ściany dyfuzyjnie otwartej jest to niepotrzebne !!! zdecydowaliśmy się na Kronotherm i bedziemy tego się trzymać pozdrawiam ... ja też / budujemy właśnie wewnątrz domu z bali stelaż/. Kupiłam jedną płytę, żeby lepej się jej przyjrzeć , pyli jak diabli, maseczka i szczelne ubranie obowiązkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 11.09.2007 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 ..ale sie palić niechce a co do pylenia to ten pył napewno zdrowszy jak pył z wełny Wilhelmi... ale ściany wewnątrz budynku "działówki" takie są co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.09.2007 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Oczywiście! W ścianach wewnętrznych nie stosuje się paroizolacji gdyż nie ma takiej potrzeby! Para wodna może swobodnie przemieszczać się i nie stwarza zagrożenia. Zagrożenie stwarza kondensat a w ścianach działowych takie zjawisko praktycznie nie wystąpi. Z jednym wyjątkiem: jak nie będziemy ogrzewać zimą sąsiednich pomieszczeń. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia i boguś 12.09.2007 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Emems ale Kronotherm zastosujecie tylko wewnątrz szkieletu - między płytami OSB (?) z zewnatrz i tak docieplacie wełna mineralna.Z tego co wiem, my właśnie tak mamy zamiar zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOBORO 13.09.2007 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 witamco jeste lepsze wokół komina na dachu kołnierz czy obudowa z blachy?pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 13.09.2007 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 Emems ale Kronotherm zastosujecie tylko wewnątrz szkieletu - między płytami OSB (?) z zewnatrz i tak docieplacie wełna mineralna. Z tego co wiem, my właśnie tak mamy zamiar zrobić. Dokładnie.. elewację mamy na tip top zrobioną i na zewnątrz mamy 10 cm wełny mineralnej fasrock xl rockwoola został nam tylko środek wypełnić między stójkami dajemy 10 cm korothermu na sufity poddaszowe 16+5+5 cm korothermu oczywiście od środka paroizolacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vobo 20.09.2007 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Maciek, 37 lat, żona, córka i syn (bliźniaki 13 lat) Forum czytuje biernie od 2 lat, ale dopiero teraz będę brał czynny udział. Mieszkam w Grodzisku Mazowieckim, już prawie kupiłem działkę we wsi Szczęsne kilka kilometrów za Grodziskiem. Projekt wybrany: pracownia Starbud z Krakowa, autor Jerzy Krakowian, domek Star 54: http://www.male-domy.com.pl/projekty_domow/54/54b.jpghttp://www.male-domy.com.pl/projekty_domow/54/54m.jpg http://www.male-domy.com.pl/projekty_domow/54/54.html nominalnie 154 m2 tak wyglada przed zmianami: http://www.male-domy.com.pl/projekty_domow/54/54_rzut_1.jpghttp://www.male-domy.com.pl/projekty_domow/54/54_rzut_2.jpg a tak po zmianach: http://www.szelagowski.pl/dom/54_rzut_1.jpghttp://www.szelagowski.pl/dom/54_rzut_2.jpg zamierzam zabudować werandę z przodu (wiatrołap), zlikwidować pomieszczenie przy łazience na górze, nie robić dodatkowej toalety w sypialni (w obu zrobić garderoby), powiększyć taras (nie na 100% pewne) oraz w bocznych sypialniach zrobić okna dachowe. Zamierzam też podnieść ścianę kolankową o 50cm co zwiększy powierzchnię na górze. Projekt jest w wersji z bali zamierzam go (przy pomocy autora) przerobić na kanadyjczyk. Szukam dobrej firmy, która postawi dom pod klucz, chętnie z ogrzewaniem powietrzem z odzyskiem ciepła. Wstępnie rozmawiałem z firmami Cellbud oraz Topbud. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia w firmach na zachód od Warszawy to chętnie posłucham. Posłucham też konstruktywnych opinii na jakikolwiek temat związany z moim projektem i planami. Zamierzam zamknąć się w 550 tyś zł (bez kosztów nabycia działki) pozdrawiam serdecznie, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 20.09.2007 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 a skad taka kosmiczna cena??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vobo 20.09.2007 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 za niska?czy za wysoka?jestem raczej realistą i wiem, że nie zmieszcze się w 2 tys zł /m2 pod klucz. pozdrawiam, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts