gawel 20.09.2007 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 za wysoka oczywiście k mnie są 240 m kanadyjczyki z dzialką i pzyłaczami po 800 i to narzutem deweloperskim na wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.09.2007 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 gawel tylko nie mów, że pod klucz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vobo 20.09.2007 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 ja liczę, że na początku wydam więcej, a później będę oszczędzał na kosztach eksploatacji.Dlategi planuję dobrze ocieplić budynek (coś a'la dom pasywny), wentylację nawiewno-wywieną z odzyskiem ciepła sprzężoną z kominkiem i piecem gazowym nadmuchowym oraz gruntowy wymiennik ciepła.Planuję też zbytnio nie oszczędzać na wykończeniu (drewniane podłogi) oraz na sprzęcie AGD do zabudowy. W końcu mam zamiar, aby to był mój pierwszy i ostatni dom. Przy tych założeniach maksymalna kwota kredytu jaką będę się musiał posiłkować to 150 tyś zł. pozdrawiam, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 21.09.2007 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 gawel tylko nie mów, że pod klucz. Pozdrawiam. "pod klucz" to pojecie troche niedookreslone i zdradliwe dla inwestora , ale prawie . To jest troche informacji : http://www.belina.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 21.09.2007 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 za wysoka oczywiście k mnie są 240 m kanadyjczyki z dzialką i pzyłaczami po 800 i to narzutem deweloperskim na wszystko Dla mnie ta cena brzmi prawdopodobnie. Co innego domki stawiane przez developera, co innego dom na zamówienie, to raz. Dwa, firmy budujące kanadyjczyki (nie wiem, jak jest w innych, sprawdzałem jeno takie) z reguły budują za ryczałtową cenę za m2 POWIERZCHNI CAŁKOWITEJ. Natomniast tutaj podał kolega POWIERZCHNIĘ UŻYTKOWĄ - to dwa. Trzy - z szybkiego wyliczenia potencjalnej powierzchni całkowitej (na podst. danej powierzchni zabudowy ~113m2) wyliczyłem powierzchnię całkowitą na 226,4m2, czyli z tego wynika, że firma ma ryczałt ~2,45KPLN/m2. To się wydaje w tej chwili standardową ceną w naszych okolicach. Zatem ta cena bynajmniej nie jest kosmiczna. Ja buduję od marca dom o podobnej powierzchni, prostrzy w kostrukcji, metodą gospodarczą. I będę się cieszył, jeśli zamknę się w 2000PLN/m2, na tyle wziąłem kredyt. Na razie się mieszczę. A przecież oszczędzam na wszystkim, na czym się da, za wyjątkiem jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMP 05.10.2007 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 podnosze pozdrowienia dla szkieletorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 11.10.2007 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 podnosze ponownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMP 11.10.2007 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Jutro piątek = weekendu początek = będ(ziemy)ę ćwiczyć podnoszenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pike22 12.10.2007 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Jutro piątek = weekendu początek = będ(ziemy)ę ćwiczyć podnoszenie Czyżby "parapetówa"? Tak na poważnie, kiedy się wprowadzasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 13.10.2007 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 To i ja podniosę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 15.10.2007 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Smutno wnaszej grupie . Czasem ktoś z litości podniesie,czasem stały zespół pokłóci sie troche z której strony umieścic paro i wiatroizolację . Może mało osób buduje domy w technologii szkieletu drewnianego . A może porozmawiajmy, w związku z tym, o tym jak się mieszka to chyba wdzięczny temat . PS Z drugiej strony budowa szkieletowca jest dosc intensywna (i bywa burzliwa ) dlaego moze nie starczać czasu i siły na pisanie postów. To może troche powspominajmy przy okazji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vobo 16.10.2007 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 To ja troszkę popiszę nawiązując do mojego posta (z dnia: Czw Wrz 20, 2007 4:05 pm)Pojechaliśmy spotkać się z właścicielem firmy TopBud i ich projektantem (bo tą firmę wybraliśmy), panowie zerknęli na nasz projekt i wydali wspólnie werdykt: szałas. Co prawda architekt pochwalił funkcjonalność domu, ale w ogóle im nie przypadł do gustu.Podchwyciła to moja żona (której dom z zewnątrz się zbytnio nie podobał) i stanęło na tym, że zgodnie z naszymi założeniami, pan architekt narysuje szkice domu dla nas w 2 tygodnie.Poczekamy, zobaczymy ...Aha - właściciel chce nas namówić na pompę ciepła ... a byłem zdecydowany na ogrzewanie nadmuchowe piecem gazowym. On twierdzi, że można pompą ciepła ogrzewać powietrze i jest to najtańsza (w eksploatacji) forma ogrzewania - koszt 80 - 85 tyś zł. Tylko czy będzie to działać jako autonomiczne źródło ciepła przy temperaturze zewnętrznej -30 st. C ? pozdrawiam, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pike22 16.10.2007 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 ... On twierdzi, że można pompą ciepła ogrzewać powietrze i jest to najtańsza (w eksploatacji) forma ogrzewania - koszt 80 - 85 tyś zł... Przy takiej kwocie zainwestowanej to mnie nie dziwi. Tylko czy warto? Z tego co sie orientuję brałeś pod uwagę budowę domu o pow. ~150m2 Ja za tą kwotę mógłbym spokojnie ogrzewać swój 90 m domek prostymi konwektorami przez 20-30 lat. Jeśli nie dłużej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.10.2007 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 To ja troszkę popiszę nawiązując do mojego posta (z dnia: Czw Wrz 20, 2007 4:05 pm) Pojechaliśmy spotkać się z właścicielem firmy TopBud i ich projektantem (bo tą firmę wybraliśmy), panowie zerknęli na nasz projekt i wydali wspólnie werdykt: szałas. Co prawda architekt pochwalił funkcjonalność domu, ale w ogóle im nie przypadł do gustu. Podchwyciła to moja żona (której dom z zewnątrz się zbytnio nie podobał) i stanęło na tym, że zgodnie z naszymi założeniami, pan architekt narysuje szkice domu dla nas w 2 tygodnie. Poczekamy, zobaczymy ... Aha - właściciel chce nas namówić na pompę ciepła ... a byłem zdecydowany na ogrzewanie nadmuchowe piecem gazowym. On twierdzi, że można pompą ciepła ogrzewać powietrze i jest to najtańsza (w eksploatacji) forma ogrzewania - koszt 80 - 85 tyś zł. Tylko czy będzie to działać jako autonomiczne źródło ciepła przy temperaturze zewnętrznej -30 st. C ? pozdrawiam, Maciek Cóż firmy za zwyczaj są doswiadczone w obchodzeniu się z klientami i w efekcie próbują ich namówic na to co jest najwygodniejsze dla nich w budowie i na czym mogą najwiecej i najszybciej zarobic Mój sasiad ma dom ich produkcji i jest jeszcze jeden tu na osiedlu, to i owo widziałem przez okno Co do ogrzewania to w domu szkieletowym jakies gazowe nadmuchy chyba pomijając koszty samego urządzenia jak i przyłacza oraz późniejszej eksploatacji nie są chyba niskie, ani tez konieczne bo domy są bardzo energooszczędne. Pompa ciepła nowej generacji "propanaowa" jak najbardziej ale skąd na litosc boską taka cena ??? słyszałem ze sama pompa to około 35-40 tys z montażem do tego podłogówka ale 85tys to cos nie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.10.2007 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 ... On twierdzi, że można pompą ciepła ogrzewać powietrze i jest to najtańsza (w eksploatacji) forma ogrzewania - koszt 80 - 85 tyś zł... Przy takiej kwocie zainwestowanej to mnie nie dziwi. Tylko czy warto? Z tego co sie orientuję brałeś pod uwagę budowę domu o pow. ~150m2 Ja za tą kwotę mógłbym spokojnie ogrzewać swój 90 m domek prostymi konwektorami przez 20-30 lat. Jeśli nie dłużej... Dokładnie , Ja doszedlem do tego samego wniosku, ale o pompie nie myslalem tylko robilem przymiarki do ogrzewania gazem ziemnym, jak w 2003 podliczylem całą "impreze" to wyszło powyzej 30 000 zł. I dlatego mamy konwektory i swiety spokój kosztowo w zakresie eksploatacji - bdb jak na razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vobo 16.10.2007 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 I właśnie z tym jest problem.Nie do końca wiem, w jakim czasie zwróci mi się ten koszt. W/g moich informacji coś pomiędzy 10-20 lat. Oczywiście im większy dom, tym szybciej. To długo.W końcu ogrzewanie gazowe piecem nadmuchowym też jest relatywnie nie drogie. A kosztuje "jedyne" 35 - 40 tys zł - czyli połowę ceny. Jedynie na plus PC jest to, że latem działa jak klimatyzacja ... Tak czy innaczej będę musiał sam wybrać, ale najpierw podjadę do jakiejś firmy od PC i porozmawiam na ten temat - tutaj firma budowlana może być stronnicza - w końcu to on chcą na mnie zarobić ... pozdrawiam, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 16.10.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 No może nie 30 lat, ale sądzę że około 15 to napewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Art-p 17.10.2007 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Witam, dawno tu nie zaglądałem i wiele przez ten czas się zmieniło. Ja od 2 tygodni mieszkam w swoim szkielecie... i jestem najszczęśliwszym człowiekiem na świecie;-) Na razie grzeje kominkiem (kupiłem Tarnave 18kW) ale niedługo zrobią gaz i będe się wspomagał ogrzewaniem c.o. Ale szczerze mówiąc to kominek daje rady bo w nocy nie grzeje tylko delikatnie podgrzewam wieczorem (ok 4 godziny) i mam rano 19-20 st C Zobaczymy co będzie jak przyjdzie mroźna zima;-0Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.10.2007 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Witam, dawno tu nie zaglądałem i wiele przez ten czas się zmieniło. Ja od 2 tygodni mieszkam w swoim szkielecie... i jestem najszczęśliwszym człowiekiem na świecie;-) Na razie grzeje kominkiem (kupiłem Tarnave 18kW) ale niedługo zrobią gaz i będe się wspomagał ogrzewaniem c.o. Ale szczerze mówiąc to kominek daje rady bo w nocy nie grzeje tylko delikatnie podgrzewam wieczorem (ok 4 godziny) i mam rano 19-20 st C Zobaczymy co będzie jak przyjdzie mroźna zima;-0 Pozdrawiam Spoko i tak będzie dalej nic sie nie bój, gaz mozna było sobie smiało odpuścić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mechanics 19.10.2007 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Witajcie szkieletowcy Mój dom jest w trakcie budowy, mam już prawie stan surowy otwarty, położoną instalację elektryczną i alarmową, dach jest częściowo pokryty papą podkładową pod gont bitumiczny, który będąa mi kłaść w pryszłym tygodniu. Mam szereg pytań do osób mieszkąjacych już w popularnych kanadyjczykach na co zwracać uwagę kontrolując wykonawców? Czy akustyka takiego domu jest bardzo uciążliwa? Postaram się w wolnej chwili wrzucić jakieś fotki mojego domku w budowie, lub mże założyć tutaj jakiś dziennik budowy. Bo nie pisałem tutaj już ze 2 lata A przeprowadzkę planuję na gwiazdkę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts