gawel 19.10.2007 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Witajcie szkieletowcy Mój dom jest w trakcie budowy, mam już prawie stan surowy otwarty, położoną instalację elektryczną i alarmową, dach jest częściowo pokryty papą podkładową pod gont bitumiczny, który będąa mi kłaść w pryszłym tygodniu. Mam szereg pytań do osób mieszkąjacych już w popularnych kanadyjczykach na co zwracać uwagę kontrolując wykonawców? Na wszystko dosłownie , a to z uwagi na szybkośc budowy, nie ma czasu na zastanowienie. Jak przyslesz jakieś zdjęcia to może będzie łatwiej coś konkretnego podpowiedzieć Czy akustyka takiego domu jest bardzo uciążliwa? Co ty nie ma z tym problemu, ja dopiero po uwagach na FORUM zacząłem sie wsłuchiwać czy czegoś nie słychać Z niecierpliwością czekam na zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_gnieszka 19.10.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Witam, bardzo proszę o pomoc... Zaalarmowała nas dzisiaj woda na podłodze w łazience, po dłuższych poszukiwaniach okazało się, że przecieka dach. Ponieważ strych jest nieużytkowy, podłoga jest tylko na kawałku, reszta to odkryta wełna. No i na tę wełnę kapała sobie woda, lecąc w scianie między łazienką a garderobą i wypływając przy podłodze w łazience. Był moment w lecie, kiedy z dachu kapało, ale wykonawca nie mógł zlokalizować miejca i kazał czekać, bo pewnie się samo zwulkanizuje. No i się nie zwulkanizowało, cieknie w dwóch miejcach, widocznie padac musi długo żeby przeciekło (tak jak dzisiaj, cały dzień ciapie) No i co teraz? Dach to jasne, na razie podstawiliśmy wiadra, ale co z wełną w ścianie? Musi być jej duzo, skoro wypływa w takim tempie, na ścianie już pojawiły sie mokre plamy... Czy ona ma szansę wyschnać, czy trzeba będzie pruć ścianę i wymieniać? Szczerze mówiac jestem przerażona... Idę wycierać dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.10.2007 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Z tego co piszesz dach jest pokryty gontem bitumicznym więc bez względu na to czy on się zwulkanizował czy nie dach nie ma prawa przeciekać! Ewentualny przeciek możliwy jest w następujących miejscach: komin, oknopołaciowe (wyłaz), kosz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_gnieszka 19.10.2007 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 No właśnie, obawiam się, że przeciek może być w zupełnie innym miejscu niż kapie... Okna nie ma, z tej strony w grę wchodzi chyba tylko komin... A co z wełną? Ponawiam pytanie, bo już oczami duszy widzę rozwalanie połowy domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 22.10.2007 04:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 No właśnie, obawiam się, że przeciek może być w zupełnie innym miejscu niż kapie... Okna nie ma, z tej strony w grę wchodzi chyba tylko komin... Mam Ci ja na razie na dachu jeno papę, ale: po zbudowaniu komina zrobiliśmy z Głównym Technologiem z papy obróbkę wokół komina coby nie padało do środka. I w trakcie pierwszej ulewy okazało się, że leje i to zdrowo. Podciekało pod kołnierz z papy przybity papiakami. Zatem Główny Technolog wspiął się na dach i tymi palcyma uszczelnił. Przy pomocy fugemassy. A co z wełną? Ponawiam pytanie, bo już oczami duszy widzę rozwalanie połowy domu Na to pytanie sama sobie musisz odpowiedzieć. Czy wełnę masz zwentylowaną, czy nie? Jeżeli zwentylowaną, to wyschnie sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.10.2007 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Wełna wyschnie o ile przeciek zostanie usunięty. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiz1 23.10.2007 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Czy wiatroizolacją pokrywa się całość poszycia budynku? "A" to część mieszkalna, "B" to nieużytkowe poddasze. Czy dopuszczalne jest pokrycie tylko w części "A"?http://img292.imageshack.us/my.php?image=wiatroizolacjalw9.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 23.10.2007 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Czy wiatroizolacją pokrywa się całość poszycia budynku? "A" to część mieszkalna, "B" to nieużytkowe poddasze. Czy dopuszczalne jest pokrycie tylko w części "A"? http://img292.imageshack.us/my.php?image=wiatroizolacjalw9.jpg Niestety nie odpowiem na pytanie, bo nie mam pojęcia jak być powinno, ale jeśli pozwolisz sam zapytam. Ten domek na zdjęciu to Twój? Wg jakiego projektu budujesz? I jaka firma Ci go stawia? Jesteś zadowolony (jak na razie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiz1 23.10.2007 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 poszło na pw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.10.2007 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Wiatroizolacja chroni przed przewiewem warstwę izolacji cieplnej więc jej stosowanie ma sens wyłącznie tam gdzie ta izolacja cieplna występuje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiz1 24.10.2007 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Wiatroizolacja chroni przed przewiewem warstwę izolacji cieplnej więc jej stosowanie ma sens wyłącznie tam gdzie ta izolacja cieplna występuje. Pozdrawiam. Z tym argumentem mogę sie zgodzić, ale co z zabezpieczeniem przeciwwilgociowym? Sama płyta OSB-3 chyba sobie z tym nie poradzi. Zaobserwowałem, że (mimo 50 -60 cm szerokości okapów) wiatr smaga deszczem po elewacji również w części poszycia opisanego przezemnie jako "B". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 24.10.2007 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Wiatroizolacja chroni przed przewiewem warstwę izolacji cieplnej więc jej stosowanie ma sens wyłącznie tam gdzie ta izolacja cieplna występuje. Pozdrawiam. Z tym argumentem mogę sie zgodzić, ale co z zabezpieczeniem przeciwwilgociowym? Sama płyta OSB-3 chyba sobie z tym nie poradzi. Zaobserwowałem, że (mimo 50 -60 cm szerokości okapów) wiatr smaga deszczem po elewacji również w części poszycia opisanego przezemnie jako "B". Żeby odpowiedzieć na to pytanie, potrzeba więcej danych. Jeżeli poddasze masz niemieszkalne, to czy ocieplenie kładziesz na dachu, czy na stropie? Jeżeli na stropie, tzn. część B ściany szczytowej masz nieocieploną. Czyli nie ma potrzeby dbać o ochronę ocieplenia. A przed deszczem, to tam będzie chronić elewacja. Zasię na stropie nie musisz układać wiatroizolacji na ociepleniu, bo jej rolę pełni dach. Jeżeli ocieplenie ciągniesz dachem (co oznacza, że albo ktoś Cię robi w bambuko, np. przy konstrukcji więzarowej dachu, albo masz zamiar kiedyś uruchomić poddasze), to część B jest taką samą ścianą jak A i należy ją ocieplić i zwiatroizolololować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domek Krasnoludka 24.10.2007 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Wiatroizolacja chroni przed przewiewem warstwę izolacji cieplnej więc jej stosowanie ma sens wyłącznie tam gdzie ta izolacja cieplna występuje. Pozdrawiam. Według stron http://www.szkielet.pl wiatroizolacja chroni cały budynek przed przewietrzaniem, a nie tylko tam gdzie jest izolacja cieplna. Jednakowo ma chronić poszycia ścian (płyta OSB) przed zewnętrzną wilgocią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.10.2007 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Wiatroizolacja nie jest izolacją przeciwwilgociową!!! Folia przepuszcza parę wodną w obie strony. Przed warunkami atmosferycznymi budynek jest chroniony pokryciem dachu i elewacją. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 26.10.2007 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 A ja mam pytanie z innej beczki dotyczące szkieletowców. Czy elektryk, który w życiu nie robił instalacji w szkieletowcu (ale robił w domach murowanych) nie będzie miał z tym problemów? I podobnie spec od wody/kanalizacji? Czy tacy ludzie, którzy mają doświadczenie tylko w domach murowanych położą w szkieletowcu wszystkie istalacje bez problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.10.2007 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 A w domach murowanych poddasza to nie szkielety? Nie będą mieli żadnych problemów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domek Krasnoludka 29.10.2007 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Wiatroizolacja nie jest izolacją przeciwwilgociową!!! Folia przepuszcza parę wodną w obie strony. Przed warunkami atmosferycznymi budynek jest chroniony pokryciem dachu i elewacją. I po co to? Po co próbuje Pan wprowadzać nowości na polskim rynku?Przecież wszyscy wiedzą że folia wiatroizolacyjna w jedną stronę przepuszcza wilgoć a w drugą nie. W ten sposób z jednej strony chroni budynek przed wilgocią a z drugiej pozwala na wyprowadzenie wilgoci z budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 30.10.2007 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 ...Przecież wszyscy wiedzą że folia wiatroizolacyjna w jedną stronę przepuszcza wilgoć a w drugą nie... Nieprawda ! : Mebrama dachowa nie przepuszcza wody w jedna strone, wilgoc przepuszcza w obie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domek Krasnoludka 30.10.2007 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Nieprawda ! : Mebrama dachowa nie przepuszcza wody w jedna strone, wilgoc przepuszcza w obie, A co rozumiesz pod wiatroizolacja a co membrana dachowa? To jest własnie ta różnica. Kiedyś określenie wiatroizolacja dotyczyło folii ściennych a nie dachowych. Pisząc j/w miałem na myśli folię ścienną, np. Tyvek ale z napisami niebieskimi, a nie czerwonymi które występują na floiach , czy jak wolisz - membranach, dachowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.10.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 ...Przecież wszyscy wiedzą że folia wiatroizolacyjna w jedną stronę przepuszcza wilgoć a w drugą nie. W ten sposób z jednej strony chroni budynek przed wilgocią a z drugiej pozwala na wyprowadzenie wilgoci z budynku. A jakie masz uprawnienia żeby wypowiadać się za wszystkich? Masz miałką wiedzę w tym temacie i krótko mówiąc piszesz bzdury! Nie istnieją folie przepuszczające "wilgoć" (a co to jest ta wilgoć?) w jedną stronę. Każda folia (nawet ta paroizolacyjna) przepuszcza parę wodną w obie strony i każda folia nie przepuszcza wody w żadną stronę. Nazwanie folii wiatroizolacją to przypisanie jej konkretnej funkcji ochrony danej powierzchni przed przewiewaniem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts