claria 18.05.2004 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Panie Wojtku,planuję ocieplić od wewnątrz chałupę z "bali drewnianych" grubości 10 cm.Chałupa stoi w woj. kujawsko-pomorskim (Brodnica - ca 50 km od Torunia). Czy mółby mi Pan polecić ekipę do postawienia od wewnątrz ścian szkieletowych. Czy grubość szkieletu 12 cm będzie ok czy lepiej dać 14 cm. Gdzie w pobliżu mogę dostać drewno suszone impregnowane ciśnieniowo? Dziękuję za info i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 18.05.2004 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 12 cm wystarczy, ale zachowaj następujący układ warstw w ścianie docieplającej, od zewnątrz:- folia wiatroizolacyjna,- konstrukcja wypełniona izolacją cieplną,- folia opóźniacza pary,- płyty g/kZwracaj uwagę by maksymalnie uszczelnić budynek opóźniaczem pary, tj. zachowaj maksymalną ciągłość powłoki. A dlaczego chcesz stosować drewno suszone (komorowo?) i impregnować ? Co mogę Ci polecić? - drewno (suszone komorowo i czterostronnie strugane) oraz folie (wiatroizolacyjną i opóźniacza pary) dostaniesz w hurtowni - http://www.domykanadyjskie.pl Innych dostawców w rejonie Brodnicy czy Torunia - nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claria 18.05.2004 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Panie Wojtku,dziękuję za info i wybiorę się do Otrębus. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 18.05.2004 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Przyznam sie, że mam mały mętlik w głowie. Chodzi o Termex do ocieplenia wewnątrz ściany z bali. Myślałam, że na bale pójdzie folia-wiatroizolacja, a na ocieplenie paraizolacja w postaci papieru. Wczoraj przedstawiciel Termexu powiedział, że najlepiej jako wiatroizolację dać papier lakierniczy . A paraizolacji nie dawać . Claria, jak Ty robisz? I czy już wiesz jak zachować szczelinę m-dzy balami a wiatroizolacją pod nadmuchiwanym termexem? Pozdrawiam Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claria 18.05.2004 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Katja, jeszcze sama nie wiem jak zrobić. Przedstawiciel Termexu powiedziaL mi, że masa celulozowa nakładana jest pod ciśnieniem 2 AT, czyli z siłą odkurzacza.Pan Wojtek Nitka powiedział, że wiatroizolacja jest konieczna, ponieważ nasze domy z bali nie są "szczelne" jak te w Finlandii, gdzie rzeczywiście nie stosuje się wiatroizolacji. Natomiast paroizolacja jest konieczna (pod płytą KG) i stosują ja w Finlandii. Weszłam na stronę internetową TERMEX'u w Finlandii i z rysunków jasno wynika, ze stosują paroizolację w postaci papieru bitumowanego.Przedstawiciel krajowego Termexu natomiast zaproponował mi bezpośrednie położenie papieru lakierniczego (rodzaj papieru bitumowanego) na bale po ich uprzednim uszczelnieniu (a więc bez szczeliny wentylacyjnej) i na to ocieplenie Termexem. Panie Wojtku - co Pan na to? Czy rzeczywiście tak można? Byłoby to optymalne rozwiązanie!!! Katja, czy już uszczelniłaś chałupę?. Czy mogłabyś podzielić się ze mną doświadczeniem z kładzeniem woliny, i adresem gdzie ją można kupić??Ja zamiast sznura konopnego będę używała szczeliwa lniano-konopnego - cena za 1 kg 8,10 + VAT, a więc dużo taniej. Jeśli by to Cię interesowało mogę dać Ci namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 18.05.2004 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Claria, jeszcze nie uszczelniałam. Z woliny zrezygnowałam, znalazłam jednego producenta w Dębe Wielkie /0-25 7577739/, miałam tego reklamówkę, szybko wysycha i się kruszy, jest dość krótka /50cm/, po skręceniu zostaje niewiele. Co prawda jest tania 1,22/kg (cena zeszłoroczna).Chyba łatwiej uszczelniać czymś sznuropodobnym. Czy szczeliwo to coś w rodzaju pakuł, poproszę o namiary. Tanie pakuły można kupić w Kobyłce 3zł/kg, tylko, że min. 75kg. Nie wiem czy takie pakuły byłyby dobre.Napisz jak wygląda to szczeliwo.PozdrawiamKasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claria 18.05.2004 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Katja,Firma Surtex, Łódź, tel. 042/674-07-01. Jeszcze tego nie widziałam, znajomi mają mi przywieźć próbkę. Z informacji którą od nich uzyskałam jest to w wiązkach 1 kg. Polecali mi (dział techniczny) również sznur skręcany termoizolacyjny z włókna szklanego (może być ciekawy!)Będę się musiała wybrać do Łodzi, żeby to osobiście zobaczyć.Ja tez jestem na etapie poszukiwań optymalnego "uszczelniacza" do bali.Myślę, że najwcześniej do Łodzi wybiorę się za min. 2 tygodnie.Jeśli tylko będę coś wiedziała dam Ci znać.Pozdrawiam i mam nadzieję, że w końcu wreszcie coś wynajde!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 19.05.2004 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Claria, dzięki i czekam na wieści o szczeliwie. A w razie czego są tanie pakuły w Kobyłce . Miałam woreczek sznura konopnego i byłby idealny do tych celów gdyby nie ta cena. Można go było dzielić, skręcać w zależności od szczeliny. Czy zamontowałaś już okna, czy to po ociepleniu? Zastanawiam się jeszcze, na jakim etapie podłogi najlepiej kłaść termex na ściany, chyba po wylewce. Ja jestem na etapie chudziaka. Pozdrawiam Kasia Proszę włączyć głośniki , szkoda, że nie znam fińskiego http://www.termex.fi/video/TermexJenkka.mp3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claria 19.05.2004 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Katja, ja mam już zrobione wylewki i w nich rozprowadzenie wody i kanalizacji) i zamontowane okna i drzwi. Też przeniosłam starą chałupę (z Podlasia). W tej chwili mam tylko ściany zewnętrzne, żadnych konstrukcji wewnętrznych poza podciągami i belkami stropowymi czyli jakby rodzaj "szkieletu". No i mam jeszcze postawiony komin Schiedla.W tym roku planuję pokryć dach wiorem osikowym, zrobić rynny, uszcelnic chate i ocieplic Termexem. O ile by mi się udało chciałabym też założyć okiennice - ale nie wiem jak mi wyjdzie z kasą. Jak tylko dostasnę to szczeliwo dam ci znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 19.05.2004 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Claria, ja jestem bardziej w lesie. Planuję nowe okna, na razie są te, które ocalały po przeniesieniu. Czy masz jakiś pomysł na strop nad parterem, o ile robisz poddasze użytkowe? U mnie też na razie gołe belki stropowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 21.05.2004 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 WITAMMM SZKIELETORÓW WRÓCIŁAM http://www.madzia.olp.pl/gify03/image001.gif i jest boskoooooooooooo okienka mam już.... ach jak cudnie Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elczak 27.05.2004 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 Co kładziecie na podłogi na poddaszu? Chodzi mi głównie o pokoje dzieci-hałas. Myślimy o panelach, no ale czy nie będzie za głośno. Niby nie ma różnicy czy to dom drewniany czy nie, ale ja mam obawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_kraków 28.05.2004 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2004 puk, puk...Witam wszystkich szkieletorów mam pytanie - czy ktoś z was zetknął sie i może coś dobrego/złego powiedzieć o firmie Canada System z Limanowej lub Labo BPM z Bielska-Białej? szukam wykonawców więźby w systemie MITEK lub podobnej (czy są "podobne"?)możecie polecić kogoś z Małopolski? z góry dzięki.Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 28.05.2004 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2004 i się stało! wczoraj podpisałem umowę na wykonanie modułówdo mojego kanadyjczyka trzymajcie kciuki bodekku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 30.05.2004 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2004 Z jaką firmą podpisałeś umowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 02.06.2004 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2004 z Canada System ze Szczecina bodekku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 03.06.2004 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 Pytanie do Maco. Ile podnosiłeś grunt (i jak) pod płytą ? Po przeprowadzce do domu (1.5.2004) mam na razie ograniczony dostęp do Internetu... Podniosłem o jakieś 50-60cm. Najpierw wybrałem humus do warsty nośnej (zgodnie z badaniami geotechnicznymi), potem na to warstwami dawałem piasek i każdą warstę zagęszczałem zagęszczarką. Po zrównaniu z poziomem początkowym dalej sypałem paisek i potem warstwę żwiru (drenażową) zgodnie z projektem płyty. Na to poszło 20cm styropianu i 20cm płyty. W sumie poziom zero domu jest jakieś 50-60cm powyżej rodzimego poziomu gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 03.06.2004 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 puk, puk... Witam wszystkich szkieletorów mam pytanie - czy ktoś z was zetknął sie i może coś dobrego/złego powiedzieć o firmie Canada System z Limanowej lub Labo BPM z Bielska-Białej? szukam wykonawców więźby w systemie MITEK lub podobnej (czy są "podobne"?) możecie polecić kogoś z Małopolski? z góry dzięki.Aga Mi robił więźbę tartak rychłowice. Jestem zadowolony. U nich też kupowałem drewno na szkielet (wszystko zgodnie ze sztuką a znaczeni taniej niż w Otrębusach). Swoją drogą Otrębusy według mnie nie zasługują na miano hurtowni centrum budownictwa szkieletowego. Na przykład nie mieli i nawet nie wiedzieli o istnieniu tzw łączników bezpośrednich do stelaży. Takie łączniki dostałem w hurtowni w Centrobudzie a moja ekipa, która stawiała dom używa ich od dawna. W Otrębusach powiedzieli, że też by chcieli takie mieć ale jak dotą w Polsce takich nie znależli.... !!! (( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_kraków 04.06.2004 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 o widzisz, Maco, twoja rekomendacja to już jest coś!dzięki serdeczne do rychłowic z wa-wy tak samo daleko jak z krakowakoszty transportu nie zwalały z nóg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukjanczuk 08.06.2004 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Może ktoś stawiał mały domek letniskowy w szkielecie 4,2-6,0 + taras, dach w miarę płaskiWidziałem parę projektów ale nie było w nich żadnych szczegułów konstrukcyjnych.Mam kilka pytań odnośnie konstrukcji-Jakie deski na ściany i co ile-podłoga na legarach czy też na ruszcie, jeśli na ruszcie to jakie wymairy desek i co ile,-konstrukcja więźby dachowej i dachuPozdrawiam i dziękuję_________________Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts