CoolaTT 21.03.2008 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 http://images27.fotosik.pl/180/80d4da16e399fb02med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubulec 22.03.2008 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 Marzy nam się domek drewniany. Przeglądam co się da by zorientować się czy warto. Fajnie że jest takie Forum i można się jeszcze czegoś się nauczuć, choć przyznam, przeleciałem chyba cały internet w tym temacie, Do czego jednak powinienem zacząć? Firma - projekt - projekt - firma? Jak widac dopiero zaczynamy - "mamy z tyłu zielony listek". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek 123 25.03.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 mam domek w technologii drewnianego szkieletu i po zimie popękalo mi na łączeniach płyt k-g jak to naprawić czy można to pokryć np. ceresitem z tubki czy wcześniej wyżłobić do samej siatki i wtedy wcisnąć ceresit. prosze o radę w tym względzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.03.2008 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Rozciąć szerzej i zastosować gips z włóknami (np. Wario) I fizelinę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 26.03.2008 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Witam,Mam pytanie do użytkowników domów szkieletowych w zakresie poprawy akustyki dachu - szum deszczu i ostatnie silne wiatry sa słyszalne.Konstrukcja dach jest taka:-blachodachówka-łaty+kontrłaty-folia wiatroizolacyjna-szkielet wiązarów dachowych z krokwiami co około 65 cm. Nie ma deskowania. poddasze nieużytkowe.Strop :-szkielet z krokwiami z rozstawem jak wyzej-wełna miedzy krokwiami 20 cm-na tej wełnie dodatkowo 15 cm,-ruszt pod KG z 5 cm wełny. Mój pomysł był aby dac pod krokwie, od spodu znalezione w Kronopolu płyty dachowe MDF DP35 lub ścienne np. WP35 a miedzy krokwie 10 cm. wełny.W Konopolu powiedziano mi jednak że te płyty sa dyfuzyjnie otwarte i sie nie nadaja do wewnątrz - dla mnie dziwne bo strop jest zabezpieczony folia paroszczelną a nawet jakaś wilgoć z poddasza powinna sobie "wypłynac na zawnątrz". Zasugerowano mi raczej OSB jako zamkniete dla odpływu wilgoci.Co o tym sądzicie ??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.03.2008 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 W Twoim rozwiązaniu dyfuzyjność płyt nie ma żadnego znaczenia. Osobiście nic bym nie montował na krokwiach. Ta ilość izolacji którą zastosowałeś w stropie załatwia wszystkie problemy łącznie z wyciszeniem. Z całą pewnością krótko mieszkasz więc słyszysz różne szumy. Po pewnym czasie się z nimi oswoisz i będą dla Ciebie "niesłyszalne". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubulec 27.03.2008 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Z całą pewnością krótko mieszkasz więc słyszysz różne szumy. Po pewnym czasie się z nimi oswoisz i będą dla Ciebie "niesłyszalne" bartus01 - nie martw się. To tak jakbyś miał tramwaj pod oknami - poprostu przyzwyczajisz się, a potem nie będziesz tramwaju słuszał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubulec 27.03.2008 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Ta ilość izolacji którą zastosowałeś w stropie załatwia wszystkie problemy łącznie z wyciszeniem. Chyba jednak nie załatwia skoro bartus01 zwraca się z prośbą o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.03.2008 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Więc mu doradź i nie pajacuj. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 28.03.2008 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Dziękuje za porady i przepraszam za emocje.Spróbuje jednak coś dac od wewnątrz na te krokwie.Jaki bedzie efekt - napiszę.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 31.03.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 mam domek w technologii drewnianego szkieletu i po zimie popękalo mi na łączeniach płyt k-g jak to naprawić czy można to pokryć np. ceresitem z tubki czy wcześniej wyżłobić do samej siatki i wtedy wcisnąć ceresit. prosze o radę w tym względzie Zależy jak szerokie to szpary - możesz też spróbować akrylem. Jest elastyczny, czyli w przyszłości już tam nie pęknie. A i malować się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubulec 04.04.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Budujący w szkielecie - możecie podzielić się opiniami o Waszych firmach wykonawczych?Co za a co przeciw, tym których wybraliście? Może to przybliży mnie do oststecznej decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 10.04.2008 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Budujący w szkielecie - możecie podzielić się opiniami o Waszych firmach wykonawczych? Co za a co przeciw, tym których wybraliście? Może to przybliży mnie do oststecznej decyzji. Moje opinie są tu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nelli Sza 21.04.2008 01:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 My również - szkieletorki Dołączamy do tak zacnego grona! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nelli Sza 02.05.2008 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Napiszcie proszę jaką macie szerokość ław fundamentowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg29 02.05.2008 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 My juz na pelnej fali.......sciany stoja..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 04.05.2008 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 U nas szerokość fundamentu wyniosła 28 cm. a wynikało to z szerokości łyżki koparki, mniejszej nie było , w projekcie miałem coś mniej ale te 28 cm zdaje sie być oK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 15.05.2008 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Witam! Mam pytanie dotyczące wielkości kratki wentylacyjnej na nieocieplanym stryszku nad użytkowym poddaszem o powierzchni około 24 m2 i wysokości w najwyższym punkcie ok 1,6 m. Obecnie na stryszku są 2 kratki o średnicy 10 cm (po 1 w każdej ścianie szczytowej) i stwierdzam, że średnio sobie radzą, bo zdarzało się że na stryszku panowała wilgoć i zaduch zimą. Nie pomogło nawet odklejenie siatek na owady. W związku z tym mam pytanie, jaka powinna być powierzchnia kratek wentylacyjnych z siatkami przeciw owadom, aby wentylacja była właściwa. Nie mam szczeliny wentylacyjnej w kalenicy, bo jej rozszczelnienie z uwagi na usytuowanie domu względem stron świata jest dość ryzykowne (możliwość wwiewania wody od strony zachodniej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.05.2008 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Minimum 150. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.05.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Minimum 150. Pozdrawiam. Dziekuje za odpowiedź . Ale rozumiem, że 2 x po 150?? Sęk w tym, że kratki mają siatki przeciw na owady co ogranicza swobodny przepływ powietrz. Ponadto stryszek ma aż 10 metrów długości. Znałazłem kratki o wymiarach 200, 250 i 330 i tak sie zastanawiam czy nie dac wiekszych np tych 330 . Co Pan na to?? Jakie jest sensowne "maksimum"? Choc to moze nie ma znaczenia ale w kanadyjczykach zza oceanu zawsze w ochy rzucalą sie wielkie okrągłe kratki wentylacyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts