gawel 09.09.2008 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 No wiesz spokojnie ja bym nie bał sie na zapas sąsiad ma kanadyjczyk by TOPBUD i ma te kominki systemowe plastikowe posadzone na dachu krytym gontem bitumicznym i jest u nich ok. Tak ze to wydaje mi sie ze to moze kwestia rury gdyby była dwuscienna i ocieplona to na bank nic sie nie stanie. Trzeba by sie kogos z tego tobpudu podpytac, oni maja system podwykonawczy budowy kwestia znalezienia ekipy od wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg29 09.09.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 ale ja sam chce wyjsc tymi rurami pcv do dachu na kominki dachowe.............do rur podlacze lazienki i gra..........a komin jaki mam to 2 spalinowe glowne....a grawitacje podlacze z rury do dachu i tyle......Chyba nie bedzie zle..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg29 16.09.2008 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Hmm?Czy bedzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.09.2008 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 nie dowiesz sie jak nie spróbujesz bedzie dobrze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka_n 03.10.2008 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Witam wszystkich! Przymierzam się do budowy domu w systemie szkieletowym w okolicach Poznania. Poszukuję informacji o sprawdzonych i wiarygodnych firmach budujących domy w tej technologii. Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryllu 04.10.2008 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Firm sensownych jest kilka, nie wiem czy mówisz o prefabrykowanych czy też o budowanych na miejscu. Na pewno trzeba poszukać na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quisquis 10.10.2008 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Przepraszam za obszerność.Czy możecie mi to przełożyć na polski???Czy coś was szczególnie razi w tym zakresie prac?Pomóżcie, bo już nic nie wiem, mam kilka ofert, a każda skonstruowana inaczej i nie umiem ich porównać.Co byście zmienili?Z góry dziękuję. 1.WYKONANIE FUNDAMENTÓW – fundamenty betonowe zbrojone drutem zbrojeniowym poprzecznie i podłużnie (beton B15) o szerokości 20cm wylewane w gruncie na głębokość 120cm, nad poziomem murowane z bloczków betonowych do wysokości 40cm nad poziom gruntu. W ławach fundamentowych zamocowane kotwy stalowe do mocowania podwalin budynku. Fundament zaizolowany poziomo – dwa razy papa na lepiku lub abizolu. Izolacja pionowa zewnętrznych ścian fundamentowych – na głębokość 30cm poniżej gruntu – dwa razy abizol (dla odcięcia podsiąkania kapilarnego). Wykonanie schodów wejściowych betonowych.2.WYKONANIE PODŁOGI – wykonanie betonowej płyty budynku ocieplonej 10-cio centymetrową warstwą styropianu.Wykonanie betonowej płyty tarasu- analogicznie wykonanie tarasu z drewna.3.WYKONANIE KONSTRUKCJI BUDYNKU – ściany zewnętrzne wykonane z tarcicy o przekroju 15/3,8 cm z uwzględnieniem otworów drzwiowych i okiennych od zewnątrz obite płytą OSB3 gr. 12mm. Ściany działowe wykonane z tarcicy o przekroju 9/3,8cm z uwzględnieniem otworów drzwiowych. Strop parteru wykonany z tarcicy o przekroju 23/3,8cm w rozstawie co 40cm, od góry obity płytą OSB3 gr. 22mm. Konstrukcja więźby dachowej krokwiowo-jętkowa wykonana z tarcicy o przekroju 18,5/3,8cm, od zewnątrz obita płytą OSB3 gr. 12mm. Cała konstrukcja budynku zostanie wykonana z czterostronnie struganego drewna konstrukcyjnego o wilgotności nie przekraczającej 19%, bez śladów sinizny. 4.POKRYCIE DACHU – dach pokryty dachówką bitumiczną firmy IKO( do 25zł za mkw) w kształcie i kolorze do uzgodnienia wraz montażem obróbek blacharskich kominów, zamocowaniem desek wiatrowych sosnowych pomalowanych dwa razy drewnochronem na uzgodniony kolor. Montaż orynnowania w kolorze brązowym firmy KANION. Montaż okien dachowych.5.PRZEWODY KOMINOWE I WENTYLACYJNE – wymurowane z cegły pełnej do wysokości pokrycia dachowego, powyżej wymurowane z cegły klinkierowej do wysokości 30cm nad poziom kalenicy.6.Montaż folii wiatroizolacyjnej firmy TYVEK na ścianach zewnętrznych budynku.7.Montaż okien PCV firmy Deckennik model Elite 5K (białych), drzwi wejściowych w cenie do 1200,00zł za sztukę.8.WYKONANIE ELEWACJI – do ścian zewnętrznych przymocowany styropian ryflowany (FS15) gr. 5 cm, następnie zatopienie siatki w kleju, zagruntowanie ścian i położenie tynku akrylowego firmy SIGMA lub ROFIX. Kolor i wzór do uzgodnienia. Montaż parapetów zewnętrznych wykonanych z blachy powlekanej w kolorze brązowym.9.PODBITKI OKAPÓW – wykonane z desek sosnowych, pomalowane dwa razy drewnochronem w uzgodnionym kolorze. 10.WYKONANIE INSTALACJI WEWNĘTRZNYCH a) elektryczna – wykonana do granicy budynku, w skład której wchodzi tablica rozdzielcza (bezpiecznikowa), instalacja oświetleniowa i użytkowa wraz z montażem gniazdek i wyłączników (umowa obejmuje 40 punktów, za punkt uważa się gniazdko, wyłącznik).b) Instalacja ciepłej i zimnej wody – wykonana z rur PCV, do granicy budynku, przygotowana do „białego montażu”. Instalacja cw i zw nie obejmuje podgrzewaczy cw, instalacji wodomierza i licznika.c) Instalacja kanalizacyjna PCV do granicy budynku.11.WYKONANIE IZOLACJI TERMICZNEJ I AKUSTYCZNEJ BUDYNKU, – czyli ułożenie wełny mineralnej w ścianach zewnętrznych, działowych, stropie parteru oraz połaci dachowej. Grubość izolacji: a) ściany zewnętrzne – 15cmb) ściany działowe – 10cmc) strop parteru – 20cm d) połać dachowa – 20cm12. Montaż folii paroizolacyjnej w ścianach zewnętrznych i połaci dachowej.13. Montaż płyt gipsowo-kartonowych ognioochronnych (GKF) o gr. 12mm wewnątrz budynku. W pomieszczeniach mokrych takich, jak łazienka montaż płyt wodo-ognioochronnych (GKFI). Połączenia płyt poszpachlowanie. Pomieszczenia wewnątrz oprócz łazienek i wc pomalowane na biało farbą emulsyjno-akrylową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.10.2008 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Wypowiem się tylko w sprawach dotyczących dachu. Krycie dachu gontem bitumicznym na płycie OSB grubości 12 mm to nieporozumienie. Grubość płyty to minimum 18 mm. Krokwie grubości 38 mm przy szerokości 185 mm będą wiotkie. Nic nie piszesz o sposobie ocieplenia dachu. Mam rozumieć, że 15 cm w krokwie a 5 cm w poprzek. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bold 11.10.2008 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 quisquis, napisz jeszcze jakiej wielkości to ma być dom? czy ma być parterowy czy poddaszem użytkowym? jaki kąt dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quisquis 11.10.2008 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 http://www.z500.pl/projekt/z71.html Dom 94 m powierzchni całkowitej Poddasze użytkowe, kąt nachylenia dachu 40 stopni. Prawdopodobnie dojdzie jeszcze garaż, wtedy około 120 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bold 11.10.2008 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 największe zastrzeżenia mam do przekrojów konstrukcji, w Twoim przypadku są to typowe przekroje konstrukcji kanadyjskiej, ja mam przekroje ścian 5x15 i krokwie 7x15 i w moim przekonaniu są one odpowiednie aby cała konstrukcja była sztywna i solidna, na dachu mam osb 16 i przy takim nachyleniu połaci uważam że jest to grubość wystarczająca, kolejna sprawa to styropian, którego jestem przeciwnikiem w domach drewnianych ale temat ten był już wielokrotnie wałkowy w tym wątku więc nie warto do niego wracać bo każdy ma już wyrobione własne zdanie na ten temat i ostatnia sprawa ile ten dom ma kosztować w takim stanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quisquis 11.10.2008 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 No właśnie cena, jak dla mnie jest bardzo przystępna i zachęcająca. To pierwsza firma, która zaproponowała mi zarówno fundamenty jak i dach.Ten stan to tzw. standard i wszelkie zmiany są dopuszczalne - podobno nie ma z tym problemów. Dlatego pytam was o radę.Chociaż jeśli chodzi o zasadnicze sprawy konstrukcyjne, to pewnie nie jest tak łatwo tego zmienić. Co innego grubość wełny, czy płytę.Może nie warto od razu odrzucać takiej oferty, jedynie zmienić pewne sprawy.Ale niestety za głupia jestem i nie wiem jakie - to mój pierwszy dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bold 11.10.2008 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 Chociaż jeśli chodzi o zasadnicze sprawy konstrukcyjne, to pewnie nie jest tak łatwo tego zmienić. Co innego grubość wełny, czy płytę. najważniejsze żeby wymiary domu były takie same ja w projekcie, natomiast jeśli kierownik budowy jest normalny to śmiało można budować z większych przekrojów, przecież nikt tego nie będzie sprawdzał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quisquis 11.10.2008 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 Mój projekt w tej chwili jest w technologii murowanej. Koresponduję z Z5oo w sprawie projektu szkieletowego. Ale może dało by się załatwić solidniejsze przekroje z firmą wykonawczą?Myślisz Bold, że powinnam zawalczyć?Mi te przekroje nic nie mówią, ale rozumiem, że twoje są solidniejsze i pewniejsze.Oświecajcie mnie, moi drodzy, bo zaczynam głupieć jeszcze bardziej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shymo 11.10.2008 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 Hej, Właśnie za dwie godziny mam spotkanie z wykonawcą mojego jeszcze nieistniejącego szkieletu. Chętnie podzielę się wynikami tej rozmowy i wysłucham Waszego zdania na ten temat.... Jakoś tak drętwo mi ten post wyszedł..... Inaczej: Jadę zaraz na swoje pole obgadać szczegóły stawiania mojego szkieletu W razie wątpliwości będę Was nękał postami, ok? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quisquis 12.10.2008 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Mailowałam z właścicielem firmy i tłumaczył mi, że taki standard maja cały czas i zawsze jest ok, oraz, że takie przekroje belek są jak najbardziej wystarczające. Pytałam tez o OSB na dachu i 12 ma wystarczać. Oczywiście za dodatkową opłatą mogą mi to wszystko zmienić. Ale czy warto? Czy powinnam nalegać na płytę 16, albo 18? Od kilku dni nurtuje mnie pytanie o gryzonie - naczytałam się gdzieś strasznych rzeczy. Na mój rozum, nie bardzo mają one szanse się zagnieździć w ścianach, bo przecież są szczelnie ponapychane wełną...no i jak miałyby się tam dostać? Przegryzając ocieplenie? Ale opisy myszy biegających tuż za ścianą podziłały na moją wyobraźnię. Jak sie do tego odnosicie? JA się bardzo boję myszy, tak nawiasem mówiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alek Z 12.10.2008 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Wypowiem się tylko w sprawach dotyczących dachu. Krycie dachu gontem bitumicznym na płycie OSB grubości 12 mm to nieporozumienie. Grubość płyty to minimum 18 mm. Krokwie grubości 38 mm przy szerokości 185 mm będą wiotkie. Nic nie piszesz o sposobie ocieplenia dachu. Mam rozumieć, że 15 cm w krokwie a 5 cm w poprzek. Pozdrawiam. Co do OSB na dachu o grubosci 12 mm to standard przy pokryciu gontem bitumicznym. Radzilbym dodanie membrany podkładowej pod ten gont, nawet za dopłata.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.10.2008 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 A jaki to standard? Tandety? Jakie jest trzymanie gwoździa w takiej grubości płyty? Zaraz ktoś mi powie, że rozstaw krokwi w tej standardowej budowli jest standardowy i wynosi 90 cm. Ja rozumiem, że musi być tanio ale gdzieś się kończą granice zdrowego rozsądku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quisquis 12.10.2008 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Krokwie co 60 cm.A co to jest ta membrana? Jakoś nie spotkałam się wcześniej. Czy to duży wydatek? Proszę o jakieś info.Dzięki za wszystkie opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alek Z 13.10.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 A jaki to standard? Tandety? Jakie jest trzymanie gwoździa w takiej grubości płyty? Zaraz ktoś mi powie, że rozstaw krokwi w tej standardowej budowli jest standardowy i wynosi 90 cm. Ja rozumiem, że musi być tanio ale gdzieś się kończą granice zdrowego rozsądku. Pozdrawiam. Dlaczego zaraz tandety? Trzymanie gwozdzia jest wlasciwe, mocne, niewzruszone Oprocz ciebie nikt z "fachowcow" tego nie podwaza. Widzialem sporo domow o roznym stazu, w tym kilkunastoletnim, i tandeta nie wystapila, dachy maja sie dobrze, przeszly sporo wichur Grubosc plyty jest sprawdzona/wyprobowana w PL od lat 90-tych, a od tego czasu sama plyta OSB, jej wlasciwosci wytrzymalosciowe zmienily sie jeszcze na korzysc. http://www.kronopol.com.pl/index1.php?lang=1&akcja_dane=instrukcja&id=3&idd=23&iddd=7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts