maciuś z 15.09.2010 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 (edytowane) Witam To jest link do firmy z radzyń podlaski (lubelskie) w której zamawiałem materiał na cały dom szkieletowy na 100m2http://www.domybartek.pl/ robią domy z bala i szkieletowe Edytowane 27 Lutego 2011 przez maciuś z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inezxxxx 19.09.2010 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2010 Witam, czy ktoś może budował "Szkieletora" z firmą Drew-Mex z Łodygowic pod Żywcem? Przymierzamy się do takiego przedsięwzięcia... Pozdrawiam! Jeśli to ekipa, która współpracuje z p. Berezowskim (http://www.domek.net.pl) to możesz budować z zamkniętymi oczami. Oni kiedyś stawiali dla nas szkielety. Mamy duże wymagania, ale z nimi nigdy nie było problemów. pozdrawiam szkieletorów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inezxxxx 19.09.2010 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2010 ja z kolei potrzebuję pomocy w kwestii docieplenia kanadyjczyka i położenia elewacji zewnętrznej, w tym oblicówki drewnianej. znacie ekipę, która by znała się na takiej robocie? najchętniej z mazowsza... bo ci, którzy docieplaja mury, mam wrażenie, że nie wiedzą jak ugryźć temat! a jesli nie znacie ekipy, chociaż podpowiedzcie poproszę - jak kładzie się styropian na płytę osb? bezpośrednio? co wówczas z wentylacją?, a jak do styropianu przyczepia się oblicówkę drewnianą? pomocy!!!!!!!! już sama się gubię w tym wszystkim.... Na płytę OSB kładzie sie wiatroizolację, a później przykręca się wełnę mineralną, a nie styropian. Wełna musi byc do konstrukcji drewnianych (np. Paroc FAS 4 albo FAS 3). Później klej do wełny (a nie do styropianu!) - na przykład Atlas Rocker W20, siatka, druga warstwa kleju, grunt i tynk MINERALNY. Albo silikatowy, ale nigdy akrylowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inezxxxx 19.09.2010 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2010 Kupuję dom w stanie deweloperskim wyposażony w grzejniki purmo i rozprowadzone rurki centralnego ogrzewania. Deweloper zaplanował piec gazowy w łazience, ale nie doprowadził tam gazu. Gaz musi sobie doprowadzić kupujący - a z racji, że nie ma w okolicy gazu ziemnego, pozostaje gaz ciekły z butli w ogrodzie. Dom jest mały, ok 100m2 w konstrukcji szkieletowej ze współczynnikiem U 0,15 więc generalnie energooszczędny. W zimie będzie ogrzewany również kominkiem, natomiast dogrzewany piecem CO, ale woda przez cały rok musi być czymś grzana. Natomiast zasugerowano mi, że ogrzewanie elektryczne może być tańsze niż gaz ciekły. Podobno cena za litr jaką mi zaproponowano (2.05 PLN brutto) to cena promocyjna i po wygaśnięciu promocji mocno podskoczy. Chciałbym Was zapytać, co o tym myślicie? Czy prąd faktycznie będzie tańszy? jeśli tak, to jaki piec wybrać? zupełnie nie znam sie na ogrzewaniu elektrycznym. Może ktoś z Was wie jakie są koszty ogrzanie takiego domu szkieletowego około 100m2? Gaz propan butan (ten z butli) to chyba najdrozszy sposob ogrzewania domu. Koszt ogrzewania prądem domu 130m2 to ok. 350 PLN. Jeśli bedziesz miał porządny wkład kominkowy (Jotul albo Dovre, wystarczy 10kW) to w ogóle nie będziesz grzał eketryką. Oczywiście musisz mieć suche drewno typu brzoza lub dąb. Z nacieskiem na suche. Najlepiej by było zamontować elektryczne grzejniki konwektorowe, ale jeśli to dom gotowy, to trochę za późno.. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inezxxxx 19.09.2010 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2010 Zapraszam do obejrzenia blogu budowlanego, który pokazuje jak należy budować szkieletowy dom kanadyjski: http://www.domykanadyjskie.mojabudowa.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inezxxxx 19.09.2010 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2010 ja z kolei potrzebuję pomocy w kwestii docieplenia kanadyjczyka i położenia elewacji zewnętrznej, w tym oblicówki drewnianej. znacie ekipę, która by znała się na takiej robocie? najchętniej z mazowsza... bo ci, którzy docieplaja mury, mam wrażenie, że nie wiedzą jak ugryźć temat! a jesli nie znacie ekipy, chociaż podpowiedzcie poproszę - jak kładzie się styropian na płytę osb? bezpośrednio? co wówczas z wentylacją?, a jak do styropianu przyczepia się oblicówkę drewnianą? pomocy!!!!!!!! już sama się gubię w tym wszystkim.... Przepraszam, odruchowo napisałam jakie warstwy dla tynku. Większość domów tak budujemy. Dla deski szalówkowej: OSB wiatroizolacja na całe ściany łaty 4 x 5cm co 60cm pomiędzy łaty wełna 5cm znowu wiatroizolacja (przynajmniej my tak robimy, bo wtedy jest 100% dokładnie) kontrłaty W PIONIE, żeby była wentylacja deski w poziomie. AHA: deski impregnuje się 1 raz PRZED położeniem, drugi raz po położeniu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 30.09.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 - jak kładzie się styropian na płytę osb? bezpośrednio? co wówczas z wentylacją?, a jak do styropianu przyczepia się oblicówkę drewnianą? pomocy!!!!!!!! już sama się gubię w tym wszystkim.... Słusznie masz wątpliwości o wentylację. Tylko po jakiego grzyba Ci ten styropian? Zasadniczo ocieplenie oddychające to wełna niemoralna osłonięta wiatroizolacją - piszę o tym, bo wspomniałaś o drewnianej oblicówce, czyli nie chcesz tego okładać tynkiem. Czyli warstwy, zaczynając od zewnątrz masz tak: 1. Oblicówka drewniana nabijana na łaty 2. pustka powietrzna (na grubość łaty) 3. wiatroizolacja 4. ocieplenie wełną mineralną (np. w konstrukcji) Pustka oczywiście musi mieć swój początek (nawiew) i koniec (wywiew), żeby był ruch powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eiremjp 30.09.2010 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 ha czyli widać u nas ekipa zna się na rzeczy bo tak robią, muszę jeszcze tylko przypilnować tego przewiewu w tej pustce jak będą kłaść nam dechę. a mam pytanie jak odróżnić czy deska jest modrzewiowa czy świerkowa? czy na podstawie zdjęcia ktoś z was może stwierdzić, że to jest modrzew? pytam bo mam już przygotowaną deskę elewacyjną i chciałabym się upewnić czy dali na pewno modrzew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thekolt 03.10.2010 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Witam, czy ktoś może budował "Szkieletora" z firmą Drew-Mex z Łodygowic pod Żywcem? Przymierzamy się do takiego przedsięwzięcia... Pozdrawiam! i jak, zdecydowałeś się na nich? Też ich rozważałem (bo z tamtąd pochodzę), ale ostatecznie decyduję się na inną firmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł i Ewa 31.10.2010 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 Witamy serdecznie, piszemy tu po raz pierwszy, mamy nadzieję, że nie ostatni.Nasza budowa ruszyła w marcu, by po wykonaniu fundamentów (odbiór 10 kwietnia), stanąć na 5 miesięcy z winy generalnego wykonawcy. Udało nam się we wrześniu ruszyć dalej, ale teraz budujemy "sami" i przydałby się kierownik budowy. Dom jest w technologii szkieletu drewnianego z wypełnieniem ścian keramzytem. Może ktoś z szanownych forumowiczów mógłby polecić dobrego kierbuda do "szkieletu" z Poznania lub okolic, który oceniłby jakość dotychczasowych prac i pokierował dalszą realizacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommator 01.11.2010 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 i jak, zdecydowałeś się na nich? Też ich rozważałem (bo z tamtąd pochodzę), ale ostatecznie decyduję się na inną firmę. hej, my rozważaliśmy drew-mex ale mimo dużego zakresu wykonawstwa w cenie to ostatecznie po policzeniu kosztów TOTAL taniej nam wyszło w firmach Varioplan z Pszczyny i w Stollux z Ustronia (budują w szkielecie prefabrykowanym). Nie spodobała się nam tez ROCZNA GWARANCJA ??!! a potem płatna obsługa serwisowa....:-/. Probowaliśmy się też bezskutecznie umówić na oglądnięcie choćby 1 realzacji tej firmy ...stąd chyba jednak nie oni. PYTANKO !!!! czy ktoś stawiał w tym roku fundament pod szkieletowca, ile to wyszło za m2, możecie polecić jakąś firmę ? ozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł i Ewa 01.11.2010 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 ............................. PYTANKO !!!! czy ktoś stawiał w tym roku fundament pod szkieletowca, ile to wyszło za m2, możecie polecić jakąś firmę ? ozdrawiam Myśmy stawiali fundament w kwietniu. 74 m.b. (licząc po środku grubości), na pow. ok. 130 m2, głębokość 120 cm, żelbet+bloczki+żelbet. Do tego izolacje pozioma, pionowa, ocieplenie, chudziak z przepustami na rury kanalizacyjne. Całość kosztowała 30000 zł i jak się później dowiedzieliśmy nie była to niska cena. Firmy nie polecam, bo choć pracują solidnie, to są piekielnie drodzy ("rozwinęli skrzydła" jeszcze bardziej przy dalszych pracach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommator 04.11.2010 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Myśmy stawiali fundament w kwietniu. 74 m.b. (licząc po środku grubości), na pow. ok. 130 m2, głębokość 120 cm, żelbet+bloczki+żelbet. Do tego izolacje pozioma, pionowa, ocieplenie, chudziak z przepustami na rury kanalizacyjne. Całość kosztowała 30000 zł i jak się później dowiedzieliśmy nie była to niska cena. Firmy nie polecam, bo choć pracują solidnie, to są piekielnie drodzy ("rozwinęli skrzydła" jeszcze bardziej przy dalszych pracach). to i tak nie drogo, kolega forumowicz telewy wydał sporo więcej - ma w ramach fundamentu wylane też schody i taras. Na razie czekam na 2 wyceny fundamentu...zobaczymi ile zaśpiewają budowlańcy. ALE !! czytałem blog budowlany firmy INEZ, która stawia fundamenty pod kanadyjki z tzw "pustką powietrzną" ??? wygląda to tak: http://www.domykanadyjskie.mojabudowa.pl/?page=25 hmm ciekawe i na oko tańsze - odpadają tony zasypki piaskowej i tony betonu na płytę.....co o tym sądzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł i Ewa 09.11.2010 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 ALE !! czytałem blog budowlany firmy INEZ, która stawia fundamenty pod kanadyjki z tzw "pustką powietrzną" ??? wygląda to tak: http://www.domykanadyjskie.mojabudowa.pl/?page=25 hmm ciekawe i na oko tańsze - odpadają tony zasypki piaskowej i tony betonu na płytę.....co o tym sądzicie ? Myślę, że to rzadko spotykana u nas ale ciekawa konstrukcja. Nie mam pojęcia jak to się sprawdza w praktyce, ale skoro INEZ tak buduje (a mają już doświadczenia) to chyba ma sens. Co do kosztów: nie analizowałem czy taka konstrukcja wypada taniej, Nie ma podsypki, betonu, ale drewno też kosztuje. W tym wypadku pewnie pełni rolę "chudziaka", na który i tak musi być położone ocieplenie posadzki i jej wykończenie. Ciekawe czy stosują nad ociepleniem posadzki wylewkę czy używają samego drewna/płyt? Ja buduję szkielet, ale posadzka na gruncie jest tradycyjna: zagęszczona podsypka, chudziak, izolacja z papy, ocieplenie, wylewka, wykończenie. Na poddaszu konstrukcja stropu jest obita płytami OSB, na które przyjdzie folia, ocieplenie/wygłuszenie i też wylewka betonowa. Na pewno sposobów realizacji różnych szczegółów szkieletu jest wiele i pewnie wybór rozwiązania jest podyktowany indywidualnymi wymaganiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommator 15.11.2010 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 zobaczymy, na razie podesłaliśmie firmie INEZ dane do wyceny, jeżeli będzie ciekawsza od tego co mamy dotychczas zaczniemy drążyć temat tego fundamentu i podłogi - jak to na prawdę wygląda pozdrawiamTom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eiremjp 15.11.2010 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 czytałam kiedyś o tym sposobie z pustką powietrzną ale z tego co pamiętam to musi to być naprawdę dobrze zrobione, bo chyba nawet w muratorze czytałam przypadek jak ktoś miał to zrobione źle i musiał całą podłogę zrywać i różne cuda na kiju, też myśleliśmy o tym aby tak postawić naszego szkieletora ale zdecydowaliśmy się na tradycyjną płytę fundamentową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WALDEKJ 23.11.2010 01:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9eec9b5298f2e4d4.html a ja sobie taki wybudowałem dom z przeniesienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 23.11.2010 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 WALDEKJ daaajjj więcej zdjęć. Strasznie podoba mi się ten dom ze starych bali w stylu nowoczesnym. I te okna do tego domu są niesamowite. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 23.11.2010 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Mnie się też bardzo podoba ten dom i też zwróciłem uwagę na okna, a konkretnie na umieszczenie ich zlicowanych z zewnętrzną krawędzią ściany... Chciałbym tak też u siebie zrobić, ale planuję szkieleciaka oklejonego styropianem na zewnątrz i chyba zrezygnuję, bo mi mostek spory wyjdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł i Ewa 26.11.2010 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Mnie się też bardzo podoba ten dom i też zwróciłem uwagę na okna, a konkretnie na umieszczenie ich zlicowanych z zewnętrzną krawędzią ściany... Chciałbym tak też u siebie zrobić, ale planuję szkieleciaka oklejonego styropianem na zewnątrz i chyba zrezygnuję, bo mi mostek spory wyjdzie... Myślę, że jak najbardziej możesz u siebie wstawić okna licując je z zewnętrzną płaszczyzną ściany. Okna powinno się montować (jeżeli jest taka możliwość) właśnie w warstwie ocieplenia. Jest mały problem z ich mocowaniem, ale stosuje się wysięgniki mocowane do muru ("wystawia" się okno na zewnątrz poza przekrój-obrys muru). Jeżeli wysuniesz okna o grubość przyszłego ocieplenia i tynku to osiągniesz zamierzony efekt. Wstawienie okien w warstwie ocieplenia zapobiega powstawaniu mostków termicznych, natomiast mocując je w murze na pewno takie mostki będziesz miał. BTW: Do szkieletora raczej powinieneś użyć wełny jako ocieplenia. Pozdrawiam P.S. U nas montaż okien w najbliższy wtorek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts