Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa drewnianego szkieletu

Maco

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki serdeczne :) Mam nadzieję, że będzie tak dobrze

Ja również tym robię, i wiem dokładnie co to jest ... też mam dom drewniany ...

możesz mi wierzyć, że nie musisz się bać szkodników (żyjących w drewnie), grzybów, pleśni i wilgoci, jak wszystko będzie poprawnie zrobione .... firma, która Tobie robi ... nie widziałem, żeby coś spartolili ... przynajmniej jeszcze .... choć są dla mnie konkurencją :)

pozdrawiam

Witam wszystkich serdecznie..

Ja równiez buduje z mężem domek drewniany..Ten ze zdjęcia :)

Obecnie kończymy stan surowy zamknięty...

Jest piękny i oprucz problemów z firmą wykonawczą nie żałujemu budowy w tej technologi,choć jeszczee wiele przed Nami :)

Witam wszystkich serdecznie..

Obecnie kończymy stan surowy zamknięty...

Jest piękny i oprucz problemów z firmą wykonawczą nie żałujemu budowy w tej technologi,choć jeszczee wiele przed Nami :)

To jakaś plaga chyba...

Czy jest ktoś, kto nie miał problemów z wykonawcami???:rolleyes:

Przy okazji - jaką szerokość ławy fundamentowej zrobić? Dom jest parterowy z nieużytkowym (puki co) poddaszem niezbyt wielki, dach kryty będzie blachą lub gontem bitumicznym - znaczy lekkie to wszystko, architekt rozpisał ławę 60cm szeroką, co wg mnie jest kapkę przesadzone, choć faktycznie standardowe dla budynków jednorodzinnych. Co myślicie Mędrcy?

Witam

Po straszliwych bojach wyrwałem urzędasom pozwolenie na budowę. Zaczynamy niebawem naszego Szkieletusa. Prośbę mam zatem: Kupię (za niewygórowaną cenę) lub przyjmę 12/15 m b siatki ogrodzeniowej - może być stara, podrdzewiała (muszę naprawić dziury w ogrodzeniu - tymczasowo). Odbiorę osobiście - najlepiej Wawer, Falenica, Otwock i okolice.

pozdrawiam Witek

[email protected] lub PW

Przy okazji - jaką szerokość ławy fundamentowej zrobić? Dom jest parterowy z nieużytkowym (puki co) poddaszem niezbyt wielki, dach kryty będzie blachą lub gontem bitumicznym - znaczy lekkie to wszystko, architekt rozpisał ławę 60cm szeroką, co wg mnie jest kapkę przesadzone, choć faktycznie standardowe dla budynków jednorodzinnych. Co myślicie Mędrcy?

Większość budynków stawia się na ławie 0k. 40cm szerokiej.

ALE:

Fundament to najważniejsza część budynku, która odpowiada za nie pękanie wszystkiego (albo pękanie). Ogólnie rzecz ujmując.

I dlatego warto sprawdzić jaki jest grunt, bo od tego zależy jaki ma byc fundament. Czasami zdarza się, że wystarcza sama ściana fundamentowa, w ogóle bez ławy, bo kanadyjczyki są lekkie. Oczywiście nikt tak nie robi, bo... "na wszelki wypadek".

W USA standardem są jeszcze węższe ściany.

Ale aby mieć pewność 100% powinno się zrobić badania gruntowe i na ich podstawie można dopiero zaprojektować fundament. Oczywiście w Polsce 99% projektantów zaprojektuje mocno przewymiarowany fundament.

Tydzień temu odebrałem klucze od Harmony4 firmy haas-fertigbau. Stan deweloperski. W tej chwili wykańczam. Jeżeli kogoś to interesuje, to mogę napisać na priv jak wygląda współpraca z Haas. Przy odrobinie szczęścia i wolnego czasu mogę nawet chatę pokazać chętnym (okolice Poznania). Jak zaczynałem pracę nad tym domem, to miałem mętlik w głowie jeżeli chodzi o wybór producenta - mało informacji jest na forum, bo technologia stosunkowo nowa - tak więc pomyślałem, że taki post może się komuś przydać. Pamiętam, że wybierałem między haas i fdpl. Na dom dostałem certyfikat energooszczędności (coś co podobno podnosi wartość domu - ale ja tam nie wiem ;-) Oczywiście pierwsze wiarygodne informacje o ekonomiczności będą dostępne po sezonie grzewczym w przyszłym roku ;-) Pozdrawiam.

• 3 weeks później...

Witam

Jaka wełnę muszę kupić, jeśli chcę zrobić elewację drewnianą?

Gdybym robił tynkowanie,to wyszłoby 45zł/m2 wełna 15cm + 25-30zł/m2 tynk bez robocizny. Ile teoretycznie może kosztować elewacja drewniana, czy jest sens brać sosnę, nie wiem czy znajdę modrzew w dobrej cenie, na alledrogo średnio 40-45złm2 klasy C (czy warto)?

Pozdrawiam,

Konstanty

Konstanty,

Rozumiem, że pytasz o wełnę do elewacji? Nie do środka, w konstrukcję?

Pod tynk - wełna fasadowa NIE LAMELOWA (raczej droższa niż napisałeś).

Pod szalówkę drewnianą wystarczy zwykła wełna, najlepiej kamienna. Na przykład UNS 37 firmy Paaroc.

Elewacja z deski na pewno będzie droższa niż tynk. Jeśli połamany dom, to dużo droższa. Droga jest robocizna, bo to układanie wszystkich warstw jest czasochłonne, a żeby wyszło ładnie - to jak zwykle trzeba mieć dobrego fachowca, z dobra piłą.

Może być sosna, chociaż modrzew zapewne lepszy. Pamietaj, że malowana ciemnym impregnatem będzie puszczała żywicę, szczególnie na stronie zachodniej i południowej.

• 4 weeks później...
Witam

Jaka wełnę muszę kupić, jeśli chcę zrobić elewację drewnianą?

Gdybym robił tynkowanie,to wyszłoby 45zł/m2 wełna 15cm + 25-30zł/m2 tynk bez robocizny. Ile teoretycznie może kosztować elewacja drewniana, czy jest sens brać sosnę, nie wiem czy znajdę modrzew w dobrej cenie, na alledrogo średnio 40-45złm2 klasy C (czy warto)?

Pozdrawiam,

Konstanty

Witam, zawsze elewacja drewniana będzie droższa od elewacji cienkowarstwowej, ale dobrze szukając można tą różnicę prawie wyrównać.

Na elewację drewnianą, można zastosować niemal każde z oferowanych rodzajów drewna, ważnym jest aby zastosować właściwe zabezpieczenie drewna. Oczywiście modrzew jest tu dobrą propozycją, ale ma swoje wady wspomniane m.in. przez InezDomyKanadyjskie.

W przypadku elewacji drewnianej, muszą być zamocowane poprzeczki do konstrukcji ściany (podobnie jak w przypadku ściany nośnej, które wypełnimy wełną, a do nich zamocujemy elewację drewnianą. I tak jak w przypadku elewacji cienkowarstwowej (tynk) wełna musi spełniać odpowiednie parametry, tak w przypadku elewacji drewnianej, wełna stanowi wypełnienie i tu możemy nieco zaoszczędzić.

Jeżeli chodzi o deskę elewacyjną, to jeżeli klasa C, to tylko i wyłącznie producentów zagranicznych. Przynajmniej ja nie zdecydował bym się na wykonaną w Polsce deskę elewacyjną w klasie "C" (50% zawartości będzie odpadem, w przypadku dobrego zagranicznego producenta około 5%) tym bardziej, że nie spotkałem się w swoim 10letnim doświadczeniu z deską elewacyjną w klasie "C". Nie twierdzę, że być może i są polskie zakłady, które uczciwie wykonują w tej klasie, jednak ja przez 10lat się nie spotkałem.

Przede wszystkim ważne jest aby surowiec był suszony komorowo (zabicie zarodników) - inaczej twoja elewacja zostanie wszamana przez robaki. Generalnie większość Inwestorów wykonujących elewację drewnianą, decyduje się coraz częściej na impregnację ciśnieniową, która wynosi około 480zł/brutto/m3, ceny deski elewacyjnej w zależności od jej kształtu, grubości, szerokości wynoszą od 37zł/m2 do 60zł/m2 (ceny dla świerka, suszonego komorowo do wilgotności 12%, zgodnie z normą B3020, długości 4 i 5m, całe paczki (około 400szt/w paczce około 220 - 240m2/zależnie od szerokości 146, 165, 171 grubości 19, 23-tylko modrzew, 24, 29) klasa A/B, oczywiście pióro-wpust) - ceny brutto z 23% Vatem, Loco na miejscu u Klienta.

Nie spotkałem się natomiast z produkcją deski elewacyjnej z sosny nigdzie za granicą.

mam nadzieję, że coś pomogłem.

P.S. Jeżeli masz jakieś techniczne pytania pisz na maila: [email protected]

Do konserwacji drewna polecam: http://www.flugger.pl/Produkter/Traemaling.aspx

pozdrawiam.

Edytowane przez andstach1

• 3 weeks później...