Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa drewnianego szkieletu

Maco

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 3,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Do Marii19,

przepraszam, że nie na temat i wtrącam się w tym momencie.

Oboje z mężem własnymi siłami zaczynamy budowę szkieletu Z1 z Pracowni Z500, dlatego piszę do Pani z prośba o podzielenie się z nami swoimi doświadczeniami. Sam fakt, że w końcu znalazłam odważnych budowniczych dodaje nam otuchy w naszym przedsięwzięciu. Chciałam zapytać jak długo już budujecie, czy macie założony dziennik budowy, który można poczytać?

Oczywiście szczerze kibicujemy i życzymy powodzenia.

Niestety dziennika budowy na tym forum nie mamy. Brak czasu. Z doskoku poczytam forum i czasem o coś podpytam. Ja również kibicuję..i pozdrawiam :)

• 2 weeks później...

Przyznam się, że do tej Twojej odradzanej firmy wysłałam zapytanie o cenę, no cóż, mam nadzieję, że moja firma się sprawdzi

Pozdrawiam

A firma wybrana przeze mnie zaczyna dociągać do mety. 3 miesiące, jeszcze 2-3 tygodnie i finał, czyli glazura i biały montaż. Niezłe tempo, zważywszy na brak prądu i wody, oraz zakres prac.

Pozdrowienia

To tylko pogratulować tempa, zastanawiam sie jak się to wszystko udaje bez mediów. Cuda jakieś:) Kiedy ja rozmawiam z potencjalnymi przyszłymi wykonawcami, zaraz się pytaja o światło i wodę :(

• 2 weeks później...

Witam serdecznie, jestem nowym użytkownikiem i moja wiedza jest nadal mała mimo przeczytania wielu tematów.

Proszę o sugestię ponieważ znalazłem coś takiego:

http://www.domyzpaczki.pl/index.php/domy-szkieletowe-promocja/9-uncategorised/85-pasywny-1-54m2.html

czy faktycznie można wybudować taki domek za taką kwotę? czy to tylko kolejny chwyt?

Jakie są przybliżone koszty budowy domu 60m2 do stanu deweloperskiego. Ziemię już posiadam.

z góry dziękuję i pozdrawiam

Witam serdecznie, jestem nowym użytkownikiem i moja wiedza jest nadal mała mimo przeczytania wielu tematów.

Proszę o sugestię ponieważ znalazłem coś takiego:

http://www.domyzpaczki.pl/index.php/domy-szkieletowe-promocja/9-uncategorised/85-pasywny-1-54m2.html

czy faktycznie można wybudować taki domek za taką kwotę? czy to tylko kolejny chwyt?

Jakie są przybliżone koszty budowy domu 60m2 do stanu deweloperskiego. Ziemię już posiadam.

z góry dziękuję i pozdrawiam

pytasz o koszty przybliżone? okres co to dla Ciebie developerka, bo na to nie ma normatywów.

a co do tych domow w paczce- jak poczytasz dokladnie, sam bedziesz wiedzial

szkielet o gubosci 14 cm wypelniony welna o grubosci 15 cm - pierwszy blad techniczny. Wełny nie uklada sie " na scisk" to wie kazdy laik

Cytat "Warstwy ściany wewnętrznej nienośnej:

płyta g-k 12mm pomalowana farbą emulsyjną

konstrukcja szkieletowa ściany wraz z izolacją akustyczną 9 cm

płyta g-k 12 mm pomalowana farbą emulsyjną

strach sie przewrocic na sciane:)

reszte sam doczytaj

w tej wersji to rzeczywiscie da sie zrobic. Nie wiem tylko, czy da sie mieszkac w zimę

Edytowane przez zbyszek57

tak koszty przyblizone brutto. Chce poprostu wiedziec na co sie mam przygotowac, czytajac wypowiedzi i tematy niektorych to domy po 120m robili w 200 tys, ja chcialbym o polowe mniejszy.

Ziemie juz mam, zgody bodajze tez, poniewaz dom juz kiedys stal na tej ziemii.

Dla mnie deweloperka to sciany, podlogi przygotowane pod panele,gladzie kafle. Zrobione parapety, wszystkie instalacje itp.

jest pułap ceny, którego nie obniżysz, nie obniżając standardów wykonania domu. W jakimkolwiek stanie.

Developerka to pojecie przyswojone od wykonawców domów wielorodzinnych.

Zasadniczo to substancja mieszkalna, pozbawiona podłód, bardzo czesto ceramiki w łazience, osprzetu elektrycznego i hudraulicznego.

Czyli tego co jest najbardziej pracochłonne i kosztochłonne. W ten sposob firmy budujace domy uzyskują relatywnie niskie koszty wykonania, przerzucając na klienta robociznę wykończeniowa.