Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa drewnianego szkieletu

Maco

Recommended Posts

sorki za OT, ale jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić... tzn. przy WM z reku, ale bez GWC bez klimatyzacji ani rusz? ale przecież w lecie odzysk się wyłącza przez bypass, więc będzie to to samo powietrze co przy grawitacji, tylko będzie go więcej, bo w lecie grawitacja nie działa;-)

To rozłóżmy to na części pierwsze :)

Nie w każdym miejscu czy klimacie i nie w każdym domu wszystko wygląda tak samo.

Wentylacja grawitacyjna rzeczywiście działa gorzej latem, ale nie ma to znaczenia o tyle, że otwieramy wtedy okna, a w łazienkach i tak mamy wentylację mechaniczną (o ile otwarte okno nie wystarcza).

Jeśli mamy rekuperację to zwykle czerpnia jest na dachu lub w podbitce. Na dachu = wysokie temperatury zasysane do wnętrza domu. W podbitce trochę mniejsze. Rzeczywiście powietrze będzie to samo, ale przy wentylacji grawitacyjnej zawsze możemy zamknąć okno i je zasłonić, a przez to ograniczyć ilość gorącego powietrza wchodzącego do domu. Oczywiście nie mamy wtedy wentylacji, ale łazienki są bezpieczne (mechaniczna), a założę się, że każdy wybierze chłód i gorszą wentylację (jeszcze kilkadziesiąt lat temu powiedzielibyśmy, że normalną) niż ukrop w domu.

Rekuperacja nie będzie patrzyła na nasz komfort, tylko pchała gorące powietrze, bo tak została zaprogramowana. No i musi, bo są jeszcze łazienki.

Jeśli zrobimy czerpnię pod domem to automatycznie obniżamy temperaturę wchodzącego powietrza o dobrych kilka, a czasem kilkanaście stopni, co jest ogromną różnicą. Czerpnia pod domem jest jednak możliwa chyba tylko pod szkieletem na crawl space.

Jeśli dom jest z poddaszem, to ciepłe powietrze zawsze tam pójdzie, bo taka już ta nieszczęsna fizyka i do tego jeszcze nagrzewanie przez dach. Więc bez klimy czasem ciężko. W naszym klimacie to w sumie kilka-kilkanaście dni w roku, ale czasem dopieką. Jak zrobimy GWC to zasysane powietrze oziębia się w ziemi, o ile włożymy w tę rurę dużo metrów bieżących (i kasy, jak słusznie zauważył Yorey). Bo powietrze potrzebuje czasu, żeby się schłodzić. Jeśli nie mamy GWC to można się posiłkować klimą - z doświadczenia wiem, ze na standardowy dom 150m2 wystarczy jeden mocny klimatyzator w holu na górze. Otwieramy drzwi do sypialni, a część powietrza jeszcze spadnie na parter wykorzystując otwartą klatkę schodową.

Na tych kilka gorących dni w polskim roku wystarczy.

Jeśli dom jest parterowy to nagrzewa się głównie strych, a to nam nie przeszkadza. Podczas gorącego lata temperatury na zamkniętym parterze są o niebo lepsze niż w domu z poddaszem. Jeśli do tego dom stoi w lesie, to mało prawdopodobne, żeby potrzebne było dodatkowe chłodzenie.

no i druga kwestia - rekuperacja to odzysk energii. Po co odzyskiwać energię, żeby jej więcej zużywać?

Jeśli WM powoduje większe zużycie energii, to znaczy, że budynek jest nieszczelny niestety... no chyba, że nie odczytałem jakiegoś skrótu myślowego w cytowanych słowach...

Zakładamy, że budynek jest dobrze wykonany, czyli szczelny.

Przy wentylacji grawitacyjnej musimy wentylować: łazienki, kuchnię, salon (jeśli jest kominek), kotłownię i garaż. Pokoje są zostawione samym sobie, czyli jak nam potrzeba to otwieramy okno na parę minut i wietrzymy. Nad wentylacją mechaniczną nie mamy nad władzy, więc wymienia powietrze wszędzie, bo taka jest zasada jej działania. Wiem, że są normy (dość niespójne zresztą), ale uważam, że człowiek zawsze powinien się jeszcze kierować swoim komfortem.

W przypadku wentylacji grawitacyjnej - załóżmy - wymieniamy 100m3 powietrza. W tym samym budynku wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła wymieni 250m3. Czyli musimy dogrzać nadprogramowe 150m3. O prądzie zużytym do pracy rekuperatora nie wspominam, bo nie są to duże koszty, chociaż są i sumarycznie też trzeba by to wiąć pod uwagę.

a tak w ogóle, to też swego czasu myślałem o budowaniu z Inez, ale terminy nam się nie zgrały... pozdrawiam:-)

Pozdrawiamy i żałujemy naszych długich terminów :)

• Odpowiedzi 3,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

WM z REKU polecam jak najbardziej, jesli ktoś pisze że WM genruje koszty i zwiększa zużycie energii to lepiej niech nic nie pisze. Warto też zainwestować w GWC, (gruntowy wymiennik ciepła)

Nasz domek posiada do ogrzewania Pompę Ciepła, WM z REKU, klimatyzator centralny, kominek z rozprowadzeniem ( z DGP) jako rezerwa. Parter ogrzewanie podłogowe, poddasze użytkowe to klimakonwektory.

Wszystko jest na prąd, nie ma węgla czy gazu, nawet kanalizacja ciśnieniowa a więc pompka na prąd, oczywiście również kuchnia, piekarnik czy lodówka. Tak więc tylko prąd. Koszt utrzymania 120 m2 domku to niecałe 400zł/miesiąc w szczycie zimy.

Moje wątpliwości związane z reku wyjaśniłam powyżej.

Koszt całego prądu w domu 140m2 (parter + poddasze) podczas mroźnej zimy to 600 PLN przy ogrzewaniu tylko i wyłącznie zwykłymi grzejnikami konwektorowymi przy I taryfie, z wentylacją grawitacyjną. Więc wychodzi drożej. ALE:

Jeśli policzymy koszt zamontowania pompy ciepła, reku, GWC i kominka z rozprowadzeniem to wyjdzie pewnie z 70-90.000, w zależności od materiałów.

Różnica pomiędzy kosztem ogrzewania domu 1 a domu 2 to 200 miesięcznie x 6 miesięcy grzewczych = 1200 PLN rocznie. Jak podzielimy nasze minimum, czyli 70.000 przez 1200 to nam wyjdzie 58. O ile dobrze liczę to po 58 latach zwróci się nam inwestycja. Jeśli to wszystko nie będzie się psuło.

A jak jeszcze wzięliśmy na nasz dom kredyt na 20 lat (niech będzie tylko na 20) to dostaliśmy z banku 70.000, a spłacimy 140.000.

Jakbym miała wolne 70.000 to bym je wpłaciła na byle jaką lokatę i z odsetek spłacała to nadprogramowe 200 miesięcznie zimą, a 70K wciąż byłoby w moim posiadaniu :)

Edytowane przez InezDomyKanadyjskie
poprawka wyliczeń

Czyli jeśli REK to albo GWC albo klima. Czyli dla tych co nie mogą zrobić GWC sami to nie "bezsensownie droga fanaberia" tylko konieczność?

W takim razie zostałem wprowadzony w błąd albo nic nie zrozumiałem. :eek:

Wyjaśniłam w poście powyżej. Dom jest dość złożonym organizmem i czasem to, co w jednym ma sens - w drugim nie ma racji bytu.

Pozdrawiamy :)

Wyjaśniłam w poście powyżej. Dom jest dość złożonym organizmem i czasem to, co w jednym ma sens - w drugim nie ma racji bytu.

Pozdrawiamy :)

Dziękuję, za wyjaśnienia i pozdrowienia, jak już napisałem, nareszcie zrozumiałem jak to wszystko funkcjonuje (przynajmniej zgrubsza), a jeżeli mój dom ma "czerpnię" pod domem to nawet w upały nie będzie tak źle bo stoii w lesie.:cool:

Czy jest ktoś w stanie polecić mi dobrą i rzetelną firmę budowlaną z pomorza ? ( oczywiście chodzi mi o domek drewniany całoroczny)

I mam jeszcze jedno pytanie ...? przeglądam dość sporo ofert różnych firm z polski i mało która firma opisuje w swoich cennikach co tak naprawdę oferuje podają cenę np 150m2netto za 140tyś ( rozglądam się właśnie za takim metrażem ) ale co w tej ofercie jest zawarte czego można się spodziewać ?

dodam może tylko tytułem uzupełnienie wykładu Inez, że reku ma włącznik którym można go także wyłączyć, a ponadto z reguły pokrętło, którym można regulować jego wydajność (tym samym ilość wymienianego powietrza).

I jeszcze - u mnie na ten przykład - reku się fajnie zbilansował, bo zaplanowałem go zanim wbiłem szpadel i tak - mogłem sobie zastosować najmarniej dwa kominy mniej i dać w większości okna typu fix (nieotwieralne) - co spowodowało oszczędności równe mniej więcej wartości rekuperatora + instalacji.

...I mam jeszcze jedno pytanie ...? przeglądam dość sporo ofert różnych firm z polski i mało która firma opisuje w swoich cennikach co tak naprawdę oferuje podają cenę np 150m2netto za 140tyś ( rozglądam się właśnie za takim metrażem ) ale co w tej ofercie jest zawarte czego można się spodziewać ?

Zajrzyj tu http://inez.com.pl/wp-content/uploads/2010/07/14a_standardowy_zakres_prac.pdf

Polecam.

To rozłóżmy to na części pierwsze :)

Nie w każdym miejscu czy klimacie i nie w każdym domu wszystko wygląda tak samo.

To prawda, więc można stwierdzić, że w niektórych domach z WM i bez GWC będzie ciążko wytrzymać w upały bez klimatyzacji. Można sobie również wyobrazić domy tak niefortunnie zbudowane i usytuowane, że nawet WM z GWC nie pomoże w gorące dni.

Ale nie ryzykowałbym tezy, że zastosowanie WM bez GWC zawsze wymusza zastosowanie klimy (a w podtekście jeszcze sugestia, że w przypadku grawitacji konieczność klimy nie występuje).

Zamykanie i zasłanianie okien w upalne dni to ochrona przed promieniami słonecznymi, a nie sposób na obniżenie temperatury powietrza wentylacyjnego.

Zakładamy, że budynek jest dobrze wykonany, czyli szczelny

Przy wentylacji grawitacyjnej musimy wentylować: łazienki, kuchnię, salon (jeśli jest kominek), kotłownię i garaż. Pokoje są zostawione samym sobie, czyli jak nam potrzeba to otwieramy okno na parę minut i wietrzymy.

O to chodzi, że jeśli budynek jest szczelny, to wentylacja grawitacyjna nie ma prawa działać - otwieranie okien to muchy, komary, kurz itp.

Nad wentylacją mechaniczną nie mamy nad władzy, więc wymienia powietrze wszędzie, bo taka jest zasada jej działania.

No więc właśnie nie - wentylacja mechaniczna pozostaje w pełni pod naszą kontrolą. Jak już napisał Yorey, można ją skręcić, podkręcić, a nawet wyłączyć - oczywiście z reguły jest to jeden obwód na cały budynek, więc wentylujemy wszędzie z tą samą wydajnością.

W przypadku wentylacji grawitacyjnej - załóżmy - wymieniamy 100m3 powietrza. W tym samym budynku wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła wymieni 250m3. Czyli musimy dogrzać nadprogramowe 150m3. O prądzie zużytym do pracy rekuperatora nie wspominam, bo nie są to duże koszty, chociaż są i sumarycznie też trzeba by to wiąć pod uwagę.

Po pierwsze, przy grawitacyjnej nigdy nie znamy rzeczywistej wartości wymiany powietrza, więc nie 100 m3/h, ale raczej X m3/h. Tyle że wartości bezwzględne mało komu są potrzebne, albo jest duszno, albo nie i już. A zatem, jeśli wydajność grawitacyjnej jest wystarczająca, mechaniczną można ustawić na taką samą wymianę. Czyli w obu przypadkach wymieniamy X m3/h.

I teraz po drugie - przy grawitacyjnej musimy je ogrzać naszym systemem C.O. od -20 do +20 w zimie, a rekuperacja robi to, używając ciepła z wyrzucanego powietrza (no dobra, nie do +20, ale do np. +16).

I w ten sposób WM z rekuperacją daje wymierny zysk. Ile tego konkretnie jest wiedzą ludzie, którzy liczą OZC, na pewno więcej niż wynoszą koszty eksploatacji. Tylko istotne jest, aby dom był rzeczywiście szczelny (trzeba po prostu zrobić blower door test i zmierzyć, czy współczynnik n50 ma odpowiednio niską wartość). Jeśli dom jest nieszczelny, WM z reku będzie źródłem dodatkowych strat.

Natomiast koszt całej instalacji zaliczyłbym do podniesienia standardu domu i komfortu życia.

Pozdrawiamy i żałujemy naszych długich terminów :)

Rzeczywiście mieliście dość odległy termin, ale jak się później okazało nasze sprawy formalne przeciągnęły się jeszcze bardziej... Zaczynamy dopiero w tym sezonie tylko.... to już nie będzie szkielet:bye:

No więc właśnie nie - wentylacja mechaniczna pozostaje w pełni pod naszą kontrolą. Jak już napisał Yorey, można ją skręcić, podkręcić, a nawet wyłączyć - oczywiście z reguły jest to jeden obwód na cały budynek, więc wentylujemy wszędzie z tą samą wydajnością.

Oczywiście się zgadzam. Tylko jak ją podkręcimy to zawsze mam obawy, czy w łazienkach wystarczy. Jak w łazience jest okno to zawsze można je uchylić latem. Ale jak nie ma?

I teraz po drugie - przy grawitacyjnej musimy je ogrzać naszym systemem C.O. od -20 do +20 w zimie, a rekuperacja robi to, używając ciepła z wyrzucanego powietrza (no dobra, nie do +20, ale do np. +16).

Tylko jak na zewnątrz jest -20, to żebyśmy dostali powietrze nawiewne +16 to jeszcze musi elektryczna grzałka popracować, bo sam odzysk ciepła tego (niestety) nie da. Czyli zużywamy prąd.

I w ten sposób WM z rekuperacją daje wymierny zysk. Ile tego konkretnie jest wiedzą ludzie, którzy liczą OZC, na pewno więcej niż wynoszą koszty eksploatacji. Tylko istotne jest, aby dom był rzeczywiście szczelny (trzeba po prostu zrobić blower door test i zmierzyć, czy współczynnik n50 ma odpowiednio niską wartość). Jeśli dom jest nieszczelny, WM z reku będzie źródłem dodatkowych strat.

Natomiast koszt całej instalacji zaliczyłbym do podniesienia standardu domu i komfortu życia.

Jeśli chodzi wyliczenia teoretyczne to byłabym ostrożna. Jak elektryk policzył nam ile będzie kosztowało ogrzewanie szkieletowego domu, to wyszło 3x tyle niż w rzeczywistości (sprawdzone na kilku domach przez kilka sezonów). Nie twierdzę, że tak jest tez w wypadku OZC, ale może być. Realne koszty czasem mocno różnią się od teoretycznych (zarówno w jedną, jak i w drugą stronę).

Ale zgadzam się w 100%, że rekuperacja podnosi komfort życia.

Witam wszystkich

Na wiosnę planujemy rozpocząć zmagania z budową naszego domku Z34

Konstrukcja będzie posadowiona na płycie fundamentowej, którą wykonamy sami

Co do wykonawcy, najprawdopodobniej będzie to firma z Podkarpacia, oferuje cenę za SSZ bez pokrycia dachowego i ocieplenia wewn w okolicy 105 tys netto. Resztę prac wykonamy sami.

Wielkie dzięki za informacje w tym temacie, część odpowiedziała na moje pytania, inne są jeszcze tematem zastanowienia (np czy stosować szczelinę dylatacyjna czy kleić styropian :bash:)

Wysyłaliśmy zapytanie do firmy z Istebnej, ale dobrze że są ludzie którzy udzielają się na forum i przestrzegają innych (przekonały mnie zdjęcia, racji nie można zweryfikować)

Pozdrawiam i byle do wiosny :)

• 2 weeks później...

Witam wszystkich na forum.

W drugiej połowie roku chyba zaczne budowę i szukam firmy z okolic Wrocławia która wykonała by i zmontowała konstrukcje domku szkieletowego z pokryciem dachu. Posiadam własny sprzet wiec fundamenty bądź płyte ( jeszcze nie wiem), przyłącza i oczyszczalnię wykonam sam. Resztę też dam rade myślę bo jakieś tam pojęcie posiadam no i pomoc z forum bezcenna.

Po przeczytaniu ostatnich postów wątku mam takie spostrzeżenia co do opłacalności WM z reku. Zależy to chyba od wielkości domu. Czym większy tym się bardziej opłaca. W małym domku powiedzmy do 100m2 z właściwie wykonana izolacją zysk jest mały i zwrot nakładów jak trafnie zauważa Inez rozkłada się bardzo w czasie. W takim małym domku kominek” koza” i panel słoneczny powinien znacznie ograniczyć zużycie prądu. A może za pare lat każdy może sam będzie sobie go produkował. W tej dziedzinie tez się dużo dzieje. Szkieletówka ma małą bezwładność ale jak by zastosować podłogówkę w porządnej płycie to można by się pokusić o 2 taryfę. Dość gruba płyta nagrzana w nocy cały dzień oddawałaby ciepło. Budynek będzie właściwie usytuowany więc słoneczko też swoje zrobi. Dom będzie na wsi wokół lasy sosnowe - bajka.

Ja budowałem z firmą Domek sp. z o. o. z Ostrowa Wielkopolskiego - znajdziesz w necie ich strone. Kilka uwag pewnie się znajdzie, ale generalnie polecam. Wszelkie reklamacje po zakończeniu budowy rozpatrują bez problemu. Maja wlasne osiedle szkieletowe we Wrocławiu. Jeśli chcesz zobaczyć mój dom i dowiedzieć się o szczegóły to zapraszam do mnie.

A ja szukam firmy, która postawi dla mnie szkielet na Podhalu. Sam szkielet na wykonanym fundamencie, obity OSB i ewentualnie pokrycie dachu blachodachówką. Może ktoś polecić?

Z tym raczej nie będzie problemu. Firmą nawet pasuje jak już jest fundament i sprzedają same elementy.

Witam wszystkich :)

A czy ktoś budował dom z http://www.domnamiare.pl/ ? Wiem, że sporo osób kupuje projekty Archetona i buduje domy (zwykle murowane), ale mnie chodzi nie tyle o sam projekt, ile o projekt + budowę domu szkieletowego.

Na razie się dopiero rozglądam za możliwościami i oczywiście mam mętlik w głowie, tyle informacji :)

Ewentualnie jak macie jakieś przemyślenia co do standardów budowy prezentowanych na tej stronie, będę bardzo wdzieczna, bo tak jak pisałam, dopiero zaczynam czytanie o domach i wielu rzeczy po prostu nie wiem.

Miałem z nimi styczność. Są dobrze opracowane i jak do tej pory nie trafiłem na szczęście na błąd. Wykonywałem w tamtym roku na ich podstawie dom szkieletowy. Praktycznie pod stan surowy otwarty podciągneliśmy go w tydzień. [na podstawie gotowych ,dużych elementów] Możliwość też otrzymania w odbiciu lustrzanym. To dobra opcja bo nie zawsze się da ustawić odpowiednio gotowca.

• 2 weeks później...

Ja prosiłam tą firmę o wycenę budowy domu. Bardzo dobry kontakt z panem Pawłem, zresztą on sam miły i pomocny. Sama struktura ścian wydaje się być OK. Jeżeli chodzi o cenę to całkiem niezła, nieco mniejsza od wolfhausa czy danwooda.

Ciekawe jakie są opinię osób, które budowały z tą firmą...

Od jakiegoś czasu przeglądam różne fora w poszukiwaniu informacji o domach szkieletowych, bo myślę nad budową takiego domu. I często znajduję zastosowanie nazwy dom szkieletowy zamiennie z kanadyjczyk. Czy to jest poprawnie? Nie udało mi się znaleźć informacji, czy to synonimy czy jednak nie. Przepraszam, jeśli zadaję to pytanie w niewłaściwym miejscu, ale nie potrafiłam znaleźć lepszego... Z góry dziękuję za odpowiedzi.