Koziol77 29.04.2014 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam!!! Zapytam czy przesłane poniżej rozwiązanie jest dobrym pomysłem. Domek niewielki ok 95 m2 użytkowej plus garaż. Mam ogromny mętlik w głowie jakie zastosować ogrzewanie. MOże prąd na folie grzejne na podczerwień w podłogę??!! Gaz jest jakieś 30 m od działki. Może pellet. Nie mam pojęcia jak też rozwiązać przy tym CWU. Nie mam jeszcze OZC ale nie powinno być złe. takie będę miał materiały. Proszę znawców o pomoc w temacie ocieplenia czy jest ok i co z CO i Z CWU. Okna z szybą U 0,5. Wg obliczeń wychodzi , że sciany mają Uk z oknami na poziomie 0,16 zaznaczam że już z oknami!! Dach jakoś U=0,13. Opis prac: W ścianach zewnętrznych zostanie ułożona wełna drzewna STEICO FLEX grubości 20 cm między słupami oraz 4cm między rusztem do płyt gipsowo kartonowych. Między słupami ścian działowych zostanie ułożona wełna mineralna KNAUF ECOSE grubości 10cm, między belkami stropu zostanie ułożona wełna mineralna KNAUF ECOSE grubości 20 cm. W konstrukcji dachu między krokwiami zostanie ułożona wełna STEICO FLEX grubości 24cm oraz 4cm w ruszcie pod płyty gipsowo kartonowe. Na poddaszu zostanie ułożona paroizolacja aktywna z DB+ firmy PROCLIMA. Test szczelności Blower DooR potwierdzi poprawność wykonania paroizolacji na poziomie nie większym jak 1,0 . WYKONANIE ELEWACJI Zakres prac: 1. Montaż płyt STEICO PROTECT oraz pokrycie ich tynkiem 2. Montaż podbitki dachu Opis prac: Na płytach STEICO PROTECT grubości 40mm zamontowanych do słupów ścian zostanie położony klej zbrojony siatką oraz tynk silikatowy. Do spodniej strony krokwi zostanie zamontowana podbitka świerkowa malowana lakierobejcą. Witam poleci ktoś solidnego wykonawcę na Śląsku. Mam juz w 99 procentach gotowy projekt. Chcę zacząć w tym roku. Znacie kogoś kto postawi dobrze i za nie wywaloną w kosmos cenę????????????? Edytowane 29 Kwietnia 2014 przez Koziol77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.04.2014 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Mam ogromny mętlik w głowie jakie zastosować ogrzewanie. MOże prąd na folie grzejne na podczerwień w podłogę? a ilu domowników ... czemu wy ludzie żądacie podpowiedzi odnośnie jakie sandały na zimę .. czy ogrzewana z kabla czy ogrzewane z pieca w plecaku ... bo tak właśnie wygląda awersja do izolacji . Niczym ludek z plecakiem i sandałach na -20 st ... nie jest dziwne ...? mały domek 4 np domowników i ogrzewania nie potrzeba w cale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koziol77 29.04.2014 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 a ilu domowników ... czemu wy ludzie żądacie podpowiedzi odnośnie jakie sandały na zimę .. czy ogrzewana z kabla czy ogrzewane z pieca w plecaku ... bo tak właśnie wygląda awersja do izolacji . Niczym ludek z plecakiem i sandałach na -20 st ... nie jest dziwne ...? mały domek 4 np domowników i ogrzewania nie potrzeba w cale. Dobre, ale dzięki , że ktoś się wogóle odezwał. Ocieplenie o konstrukcję podesłałem wcześniej. Będzie 3 domowników w tym 1 osobą cały czas. Dzieci jak narazie nie mamy i zostają na poddaszu 2 sypialnie nie użytkowane na bierząco. Będa na wypadek gości. Domek szkieletowy. Jak coś jeszcze potrzeba to napiszę. dzięki za odzew. Szukam też solidnego wykonawcy , który postawi szczelny dom szkieletowy. Chętnie skorzystam z namiarów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.04.2014 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Ale projekt już jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koziol77 29.04.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Tak projekt juz mamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adams3plus 07.06.2014 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Witajcie, pilnie szukam sprawdzonego kierownika budowy (z doświadczeniem) Śląsk okolice Bytom/Chorzów. podaje mail: adam.asz [a t] interia.plpozdrawiam serdecznie życząc wszystkim pwodzeniaAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan_boczek 10.06.2014 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Witam poleci ktoś solidnego wykonawcę na Śląsku. Mam juz w 99 procentach gotowy projekt. Chcę zacząć w tym roku. Znacie kogoś kto postawi dobrze i za nie wywaloną w kosmos cenę????????????? Wybrałeś materiały z wyższej półki to i musisz się spodziewać ceny z wyższej półki. Poszukaj na Śląsku jest kilka firm co specjalizuje się w tego rodzaju budownictwie. NA forum nie szukaj polecenia - bo zazwyczaj zgłaszają się i reklamują partacze nie mający pracy ani zamówień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian85 02.07.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 WitamCzy ktoś z wasma ogrzewanie podłogowe na poddaszu?? Myślałem że to niemożliwe poza kablami, ale szwecka firma to wykonuje:http://www.uponor.se/vvs/enfamiljshus/golvvarme/forlaggning/golvvarmespanskiva.aspxKtoś ma to u siebie lub widział jak to działa? Źródłem ciepła będzie prawdopodobnie PC p-w Projekt domu:http://z500.pl/projekt/701/Z4_D_L_bl_tb,w-technologii-drewnianej-bez-lukarn-z-tarasem-bocznym.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barszcz Biały 03.07.2014 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Witam, Posiadam projekt domu Z34 w wersji drewnianej: http://planz.pl/projekt-domu-z34-d-l-z500 Jest on przed adaptacją i właśnie kompletuję listę zmian. Powiedzcie mi - czy szerokość słupków 14 cm (ściana zewnętrzna) jest wystarczająca w tego typu budownictwie w Polskich warunkach? (na to leci jeszcze styropian ryflowany 10 cm), czy mam na etapie adaptacji zwiększyć ją do 15 cm lub więcej. Inna rzecz - czy wykonywał ktokolwiek tego typu dom na fundamencie typu crawl space (pusta przestrzeń po podłogą) - jeśli tak to na co w przypadku stropu na takim fundamencie zwrócić uwagę? Jak dbać o tego typu fundament - czy występują zalania/ skraplanie pary wodnej w tej przestrzeni itp? Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adams3plus 31.07.2014 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Witajcie,jeśli kogoś interesuje zobaczenie budowy płyty fundamentowej pod dom szkieletowy prefabrykowany to zapraszam - Chorzów/Bytom. Ekipa Pana Pawła będzie kończyć w piątek/sobotę. Płyta jest od razu z podłogówką na gotowo (nie trzeba dodatkowej wylewki). Jak dla mnie wygląda to genialnie. email:adam.asz(at)interia.pl pozdrawiamy3+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
InezDomyKanadyjskie 31.07.2014 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Jest on przed adaptacją i właśnie kompletuję listę zmian. Powiedzcie mi - czy szerokość słupków 14 cm (ściana zewnętrzna) jest wystarczająca w tego typu budownictwie w Polskich warunkach? (na to leci jeszcze styropian ryflowany 10 cm), czy mam na etapie adaptacji zwiększyć ją do 15 cm lub więcej. Słupki powinny mieć szerokość 150mm - taką wkłada się później standardową wełnę. Zamiast styropianu użyj wełny kamiennej. Jest lepsza. Jeśli Cię stać to niech będzie i 150mm. Robocizna taka sama, a ciepła więcej. Inna rzecz - czy wykonywał ktokolwiek tego typu dom na fundamencie typu crawl space (pusta przestrzeń po podłogą) - jeśli tak to na co w przypadku stropu na takim fundamencie zwrócić uwagę? Jak dbać o tego typu fundament - czy występują zalania/ skraplanie pary wodnej w tej przestrzeni itp? Domy budowane na takim fundamencie możesz obejrzeć na kilku blogach budowlanych dla domów szkieletowych na stronie http://www.blogibudowlane.pl/ O fundamencie crawl space możesz poczytać też na portalu http://www.domykanadyjskie.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian85 24.08.2014 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Którą opcje byście wybrali, gdyż musze w podpisać umowe z firmą wykonawczą SSZ i niemoge sie zdecydować Opcja 1: szkielet z 38x140mm w rozstawie 40cm, fundament typu crawl speace , strop 38x235mm cena 180tys zł Opcja2: Szkielet z 45x145mm w rozstawie 60cm , fundament tradycyjny, strop 80x180mm cena 165tys zł Reszta parametrów jest bardzo zbliżona. Którą opcja wydaje się lepsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 24.08.2014 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Kanadyjka to opcja 1. Ja tak robię tylko 200x38mm co 60cm. Crawl space fajna i tania rzecz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 24.08.2014 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Którą opcje byście wybrali, gdyż musze w podpisać umowe z firmą wykonawczą SSZ i niemoge sie zdecydować Opcja 1: szkielet z 38x140mm w rozstawie 40cm, fundament typu crawl speace , strop 38x235mm cena 180tys zł Opcja2: Szkielet z 45x145mm w rozstawie 60cm , fundament tradycyjny, strop 80x180mm cena 165tys zł Reszta parametrów jest bardzo zbliżona. Którą opcja wydaje się lepsza? Strop w drugiej opcji w szkielecie to jakieś dziwactwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 30.08.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Jak powinna wyglądać (przekrój) "bardzo ciepła - wręcz pasywna" ściana szkieletowa?Pytam ponieważ jedna z ścian lukarny będzię właśnie szkieletowa...chcę naprawdę coś energooszczędnego, buduję z BK24+20cm grafitu, dom na płycie 24cmXPS plus 10cm styro 0,31 pod wylewkę, skosy 38cm wełny 0,33 , strop 40cm wełny 0,33 , WM, będą kable... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 31.08.2014 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 (edytowane) Konstrukcja o grubości 10cm na to 20cm wełny, bedzie praktycznie to samo co bk+grafit . EDIT: chyba że planujesz dachówkę, wtedy bezpieczniejsza byłaby konstrukcja z 15cm. Przekrój od zewnątrz: izolacja termiczna, wiatroizolacja,płyta osb 12mm,konstrukcja drewniana z izolacją termiczną, paroizolacja, płyta g/k. Edytowane 31 Sierpnia 2014 przez rafał2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 01.09.2014 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Czy ta pierwsza od zewnątrz izolacja termiczna może być styropian grafit czy musi być wełna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 01.09.2014 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 W przypadku łączenia dwóch technologii które będziesz miał u siebie, nie możliwe jest szczelne zrobienie paroizolacji, dlatego też najlepszym rozwiązaniem jest wełna kamienna. Możesz zrobić styropian, tylko wtedy między wiatroizolacją a styropianem powinna być szczelina wentylacyjna, co w dużym stopniu osłabia współczynnik U przegrody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 01.09.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Czy wełna kamienna to jest, to samo co skalna - producent Rock....??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 02.09.2014 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts