Wojciech Nitka 11.02.2004 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Inne właściwości posiada folia opóźniacza pary a inne folia wiatroizolacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 12.02.2004 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Panie Wojtku chciałabym spytać o Pana opinię w kwestii poniższego wykonania stropu pomiedzy ogrzewanymi kondygnacjami:Rozstaw belek stropowych co 45 cm patrząc od dołu:- poukładana na belkach stopowych folia piankowa poliuretanowa- płyta OSB 3 gr 22 mm- folia piankowa- płyta wiórowa zwykła gr (i tu jeszcze niewiem)- folia piankowa pod panele podłogowe- panele podłogowe Panie Wojtku czy można w takiej sytuacji zastosować płytę wiórową zwykłą jeśli tak to jakiej grubości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 12.02.2004 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Prawidłowo wykonany strop międzykondygnacyjny o osiowym rozsatwie belek stropowyc winien wyglądać następująco - od dołu:- płyta g/k grub. min. 12,5 mm (przy tym rozstawie dałbym 15 mm),- profile stalowe "kapeluszowe".- belki stropowe,- izolacja akustyczne - wełna szklana lub mineralna mni. 10 cm,- płyta wiórowa (OSB/3) grub. min. 22 mm,- izolacja akustyczna - pianka pod panele lub gąbka pod wykłądzinę podłogową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojt 12.02.2004 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Bodekku rozwiązaniem na stropy, żeby ich nie obciążać jest ogrzewanie wodne z rurkami o średnicy fi6. Mam foldery i mogę Ci przesłać. Wyślij namiary na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 12.02.2004 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Dołączam radośnie do "szkieletorów" - na razie jako kibic. Jestem na etapie zbierania info, węszenia, podpytywania... i szukania działy. Tudzież kasy na całość Fajnie by było, gdyby znalazł się jakiś materiał wizualny w postaci fotek - tacy jak ja "podglądacze" na pewno mieliby znacznie poszerzone horyzonty Mile widziane - w miarę tzw. wolnego czasu naturalnie - wszelkie relacje z postępu prac i ewentualnych kłód, co pod nogi ciska los. Powodzenia!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 12.02.2004 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Witamy,niedługo (strony w trakcie przeróbki) trochę informacji znajdziesz na stronach http://www.szkielet.com.plA jak czegoś nie znajdziesz - poprostu putaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 12.02.2004 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Dzięki Wojtku, od tego zacząłem, ta stronka wyskakuje jako pierwsza w googlu po wklepaniu "domy szkieletowe" czy jakoś tak . Jak na razie to sam jestem jednym wielkim znakiem zapytania, myślę, że nie bd zawracał gitary pytaniami z serii zarys wstępu do podstaw, ale nie omieszkam skorzystać z Twojego doświadczenia jak przyjdzie co do czego. Jeśli możesz, odpowiedz mi tak na szybko - czy można zmieścić się powiedzmy w 90 tys ZE WSZYSTKIM (z szambem, przyłączami etc.) - tzn. do stanu pozwalającego na mieszkanie (nie licząc działki) - dom ma mieć około 80-100 metrów, uznałem to za rozsądne minimum dla rozwojowej rodziny z jakimś kątem dla "kilkudniowych" gości... Pytanie lamerskie, ale kaska to podstawa, a nie chcę potem sprzedawać rozgrzebanej budowy........ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 12.02.2004 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Mnie nie pytaj o koszty.Napisz do mnie na priva, a skieruję Cię do porządnej firmy wykonawczej z Łodzi. Z nimi porozmawiasz o kosztach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 12.02.2004 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 kropi, Obawiam się, że 90 tys to trochę na styk... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 13.02.2004 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 wojt poszło na priv bodekku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 13.02.2004 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Panie Wojtku dziękuję bardzo Dziś właśnie Jarek będzie kupował płyty OSB 3 gr 22 mm, podrożały te płyty o jakieś 10-15 % - trudno.. ale budować dalej trzeba najwyżej pózniej się wprowadzimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amys 13.02.2004 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 gościnnie wcinam się w wątek z pytaniem do Pana Wojtka: ostatnio napadło mnie aby strop żelbetowy zastąpić drewnianym belkowym (mam poddasze użytkowe, ściany z bk na zaprawę klejową). przerobiłem "za i przeciw", zrobiłem szkice konstrukcji nośnej (belki 140x240 co 900mm) - wychodzi, że można dać belki o dług. ok 8m (czy takie są dostępne) lub ok. 4m jeśli dzielić je w połowie na wewnętrznej ścianie nośnej. oczywiście jakby co to dam wszystko do przeliczenia konstruktorowi. belki od dołu chciałbym częściowo odsłonić (gdzieś w połowie wysokości). b. prosze o komentarz i informacje na temat takiego stropu, na co uważać, jakie połączenie na styku beton-drewno, namiar na dobre tartaki (dotyczy również więźby) z trójmiasta i okolic, jak przechodzić z instalacjami przez belki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojt 18.02.2004 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 Witam wzystkichMam pytanie dotyczące konstrukcji ścian działowych.Ostatnio widziałem, że wykonawca pod płytę GK położył folię paroizolacyjną. Argumentował to tym, iż zabezpiecza wełnę mineralną przed pyleniem (muszę tutaj dodać, że zrobił to bardzo starannie szczelnie okrywając puszki wszystkich gniazd i łączników. Co o tym sądzicie, czy jest to zgodne ze sztuką budowy domów szkieletowych? Jaki to będzie miało wpływ na późniejszą eksploatację domu i na wilgoć ścian działowych?Proszę o opinię i podpowiedzi gdyż tenże wykonawca namawia mnie również do tego rozwiązania Pozdr. Wojt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 19.02.2004 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 Na pytania odpowiem w najbliższym czasie. Szkieletorom polecam - http://home.howstuffworks.com/house.htm i dalsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 19.02.2004 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 Polecam także - http://www.stclairc.on.ca/people/pages/rlanoue/arc102b/week01/arc102bweeklyoutline.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 21.02.2004 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2004 amys,- po pierwsze - o ile wiem budujesz w lekkim szkielecie drewnianym,- po drugie - belki te winiem obliczyć uprawniony konstruktor,- po trzecie - co położysz na podłogę przy rozstawie 900 mm? Od dołu lekkiego stropu można zrobić imitację belek - prościej i taniej. Co do opóźniacza pary (paroizolacji) to nie należy jej układać na ścianakch działowych. W tym przypadku była ona układana ze względu na prószenie wełny, bo dziecko jest alergikiem. Tak sobie zażyczył Inwestor. No cóż - jego dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 21.02.2004 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2004 I jeszcze jedna historia budowy - http://july15.com/house/pics.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 23.02.2004 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Panie Wojtku a ja tak liczyłam, że Pan będzie w Warszawie na spotkaniu forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 23.02.2004 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 DZIĘKI ZA KATAAAAALOOOOOOG!Idę czytać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 23.02.2004 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Wojtku, jestem pod wrażeniem - wyjątkowo profesjonalna rzecz, fajnie że oprócz reklam (jak to w katalogu ) znalazło się miejsce i chęci na obszerny wstęp, który dla takich lajkoników jak ja jest lekturą obowiązkową. Dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts