daggulka 12.07.2007 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Kochani, wiem że zaraz dostanę op.... i co najmniej 50 forumowiczów każe mi użyć opcji "szukaj".... tylko że ja już przeszukałam . Znalazłam tak sprzeczne informacje o tych kotłach że o mało oczopląsu nie dostałam. Mam do wyboru : kocioł Zębiec 20kw na ekogroszek z dodatkowym rusztem za ok.6500 , lub Kocioł z podajnikiem TERMO-TECH ze Stąporkowa typ EKO-TECH 22kW za ok.6500 oba są dostępne na stronce http://www.kotly.com z tym, że ja mam możliwość Zębca dostać za 6500 (a tu jest cena prawie 7000). I mam mętlik- o jednych i drugich słyszałam wiele dobrego i złego. Ma ktoś doświadczenia na ten temat? Pozdrawiam, smoczyca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 12.07.2007 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Hej Smoczka !Ja bym brał Termo-tech-a. Byłem dośc blisko zakupu ale w sumie zdecydowałem się na Malejkę. Na Zębcu trochę wieszają psy ale nie wiem do końca czy słusznie. Gdybym poużywał to bym wiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 12.07.2007 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Piejarku...dzięki za natychmiastową reakcję No właśnie, bo Zębiec to taka wielka firma znana od wielu lat....ale ostatnio coś forumowicze narzekają ...tak własnie szukam i czytam.... no ale kuźwa co firma to firma z wieloletnim stażem A tego Termo-Techa to mi mój fachman który będzie mi robił CO polecił....że niby zakładał u jakiegoś bardzo wymagającego gościa i ten gościu firmę i piec prześwietlił na wylot zanim go kupił.... i nie narzeka ... jezzzzu....dlaczego nie ma jednego na rynku ....trza by było kupić to by się kupiło....a tu pieców i pieców.....a jakiś wybrać trza Wiem, że nasz Sebuś strasznie odradza Zębca...ale nie wiem czemu....a jest na urlopie do końca miesiąca , więc nie wiem czy się dowiem na czas....a zamawiać trza bo czas goni . ktoś coś jeszcze wie na temat tych pieców? Pozdrawiam, smoczyca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 12.07.2007 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Kocioł żeliwny FAKORA KZ-Eko-15kW ten bym kupił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 12.07.2007 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 http://kotly.com/product_info.php?cPath=75_90&products_id=1221&topSsid=93de03b775a23fb9db32c937fa5bbc02 http://kotly.com/product_info.php?cPath=75_90&products_id=1307&topSsid=93de03b775a23fb9db32c937fa5bbc02 Takie znalazłam.... kurcze, faktycznie 10 lat gwarancji ...no i co żeliwny to żeliwny ...tylko nigdzie nie piszą jaką powierzchnię max. ogrzeją . Mam 130m domu i 30m garażu (też będzie grzejnik). Acha, no i jeden oczywisty minus (dla mnie ważny) ...brak rusztu dodatkowego . Czyli papierzysków z biura spalać bym nie miała gdzie (moja niszczarka nie nadąża )...mam miesięcznie kilka wielkich worów papierów do spalenia. Pozdrawiam, smoczyca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 12.07.2007 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 ...tylko nigdzie nie piszą jaką powierzchnię max. ogrzeją . Mam 130m domu i 30m garażu (też będzie grzejnik). Bo to tak się nie da. Trzeba "jakoś" oszacować zapotrzebowanie na ciepło. Te 130 m2 to całkowita powierzchnia ogrzewana czy użytkowa?. Jaka ściana ? U mniej jest piec 25 kW na 340 m2 powierzchni ogrzewanej i po tej zimie (fakt że słabej) nie mam stracha. Zawsze w razie draki mogę odciąć piwnice. A ściana to MAX + 10 cm styro czyli żadna rewelacja. Pod dachówką 20 cm wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 12.07.2007 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 130 użytkowej, piwnic niet, ściana bk 36 o gęstości 500 nieocieplana no i tak jak napisałam wcześniej garaż 30m (tam planuję tylko jeden grzejnik ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 12.07.2007 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 podnoszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 13.07.2007 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Podnoszę.... ludziska.... po prostu napiszcie mi który Wy byście wybrali....są tylko dwa do wyboru w tej samej cenie: Zębiec czy Termo Tech ze Stąporkowa .Potraktujcie to jak sondaż ....który wybralibyście z tych dwóch? Jeśli ktoś chce może uzasadnić. Plissss. dziś mam zawieźć zaliczkę....czas nagli. Pozdrawiam, kobita...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujek dobra rada 13.07.2007 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 zakręć butelką, zasugeruj się nazwą, postaw pasjansakupując nowe nie dowiesz się jak się sprawują po iluś tam latach, sama firma nie stanowi do końca o jakości, bo może nowy produkt jest pozbawiony wad poprzedników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 13.07.2007 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Podnoszę.... ludziska.... po prostu napiszcie mi który Wy byście wybrali....są tylko dwa do wyboru w tej samej cenie: Zębiec czy Termo Tech ze Stąporkowa . Potraktujcie to jak sondaż ....który wybralibyście z tych dwóch? Jeśli ktoś chce może uzasadnić. Plissss. dziś mam zawieźć zaliczkę....czas nagli. Pozdrawiam, kobita...... Pytać należy użytkowników o wygodę obsługi. O jakości raczej nic się nie dowiesz - te piece za krótko istnieją na rynku. Można najwyżej ocenić jakość wykonania, a tą może inaczej ocenić inżynier mechanik, a inaczej chemik. Najbardziej w takim przypadku skupiłbym się na wygodzie obsługi (dostęp do mijsc obsługowych itp.). Na podstawie swojego zębca (ale miałowego) mogę potwierdzić wysoką klasę tego producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 13.07.2007 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 piszcie, piszcie....butelki kręcić nie będę.... chcę znać Wasze zdanie .... w końcu na klachy tutaj nie przyszliśmy tylko doradzać ludziska Pozdrawiam, smoczyca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.07.2007 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 ... Plissss. dziś mam zawieźć zaliczkę....czas nagli. Pozdrawiam, kobita...... hmmm dachu jeszcze nie masz, a kocioł juz muszisz zaliczkowac ... aby porównac kotły /przynajmniej w teorii/ dobrze by było znac ich przekrój, wagę, pojemnośc komory załadowczej, wielkośc drzwiczek, dostępnośc /łatwośc/ czyszenia, wielkośc popielnika, wymagania kominowe itd. z rysuneczków reklamowych to mozna wybrac kolory ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 13.07.2007 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Ło matko...co do tych pieców to mam tylko tyle informacji ile podają na http://www.kotly.com/ czyli : Eco-tech http://kotly.com/product_info.php?cPath=7&products_id=1411 Zębiec http://kotly.com/product_info.php?cPath=7&products_id=1026 nic więcej nie posiadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 13.07.2007 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Chcesz to masz. Ja wziąłbym Termo Techa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.07.2007 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Zębiec ma odrobinę większa wagę 380 kg /360/i wyższa sprawność do 91% /86,4 %/i wyższą stałopalność do 160h /ok. 110/ natomiast budowa kotła wewnatrz utajniono dla obu trudny wybór ale gdyby Ci kiedyś przyszło palic w takim kotle drewnem - to jednak Zębiec - ma do tego przystosowane drzwiczki, Stąporkow ma drzwiczki za małe pod drewno ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 13.07.2007 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 My kupilismy Staporkow.Mysle , ze te piece sa wszystkie do siebie podobne i nie m co roztrzasac tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 13.07.2007 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Zębiec robi kotły od tak dawna, że ma ogromne doświadczenie w tej materii. Od zawsze miał bardzo dobrą renomę. Kiedyś kupienie kotła Zębca było wielkim sukcesem. Jeśli masz wybór zawężony do tych dwóch konkretnych firm, to wybierz Zębca. Ja bym tak postąpił w tej sytuacji.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 14.07.2007 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2007 I co daggulka ? Teraz łatwiej ? Dozo u EDZI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 14.07.2007 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2007 Noż kurde...za cholerę nie łatwiej ....głosy się wyrównują . Piejar....jeszcze tydzień do imprezki ....allle będzie fajnie....tylko żeby pogoda dopisała . Wczoraj skontaktowałam się za panem, który będzie nam robił CO....dałam mu linki do tych pieców ...ma mi powiedzieć co o tym sądzi...ponoć może załatwić jeszcze taniej jeden i drugi.... zobaczymy co powie. Pozdrawiam, smoczyca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts