Bold 15.08.2008 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 witaj amonite, domek z kamienia którego zdjęcie wrzuciłeś jest super, trochę tylko nie pasuję mi ta blach na dachu, w sąsiednie wsi stoi taki domek: http://img177.imageshack.us/img177/1218/sv401879uu6.jpghttp://img376.imageshack.us/img376/1093/sv401880dp9.jpg strasznie mi sie podoba ale przecież nie będę małpował od sąsiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amonite 16.08.2008 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Oj piękny jest! Jak z bajki Też mi się dach na tamtym, co w dzienniku wstawiłam, nie podoba, może to tymczasowo jest - choć w sumie wokół wypasione wszystko, a ta blacha straszy dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madmegs 18.08.2008 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Witaj! No to zajrzałam sobie tu po Twoich odwiedzinach u mnie Dziewczyno, WOW!!!!!!!! Po prostu pęknę tu z zazdrości!!!!!!! Co za OGRÓD!!!!!!!!!! CUDO!!!! No w szoku jestem!!!!!! Normalnie się poryczę! Prześlicznościowy!!!!!!! dokładnie w takim stylu podobają mi się ogrody! Ja póki co mam na działce pobojowsko budowlane, ale jak tylko mi się z koparkami i cegłami stamtąd wyniosą, zaraz biorę się za orkę. Oczywiście zdaję sobie sprawę, ze nawet za parę lat nie osiagnę tego co Ty, ale jeśli uda mi się choć 1/3 ? To będzie sukces!!!!! Twój ogród właśnie stał się moim ideałem, do którego będę dążyć! Mogę? Co do domku - śliczny - też chciałam z dwuspadowym dachem, ale nie było takiego, który byłby miniaturowy i miał garaż. Zresztą to osobna historia! Co do rustykalnego wnętrza - SUUUPER!!!! - uwielbiam te klimaty!!! My co prawda tym razem będziemy mieć bardziej nowocześnie, ale to tylko dlatego, że mój mąż się uparł. Przyczyną tego uporu były następujące przesłanki: a) dziewięć lat mieszkaliśmy w domu wykończonym w ten sposób ( mój fioł obejmował wszystko: i stare, i antyczne, tak więc na przykład całą kuchnię skompletowałam z przedwojennych mebli, które wyszlifowałam, pomalowałam, dorobiłam nowe uchwyty. Do tego młynki, deski do krojenia, kubki, żelazka, muślinowe firanki, kamionkowe naczynia, zioła, kosze i takie tam. W reszcie domu podobnie. Lawenda, cegła, narzuty, naftowe lampy. b) pracowałam w miejscu, gdzie wystrój był dokładnie taki sam... c) mąż pracował w karczmie urządzonej w dwustuletniej drewnianej chałupie przeżartej kornikami... W kwestii budowy owego domu mąż się uparł i zażądał uwzględnienia XXI wieku... Ustąpiłam. Aczkolwiek nad wyraz niechętnie. Nadal kocham "korniki" i babcine nostalgiczne klimaty... W drodze kompromisu ogród będzie nostalgiczny... Żadnych kwadratowych tarasów i rzędów tui wzdłuż płotu. Brrr.... Ojej, strasznie się rozpisałam! No to życzę powodzenia na budowie, oby ten wymarzony domek był jak najszybciej gotowy! Pozdrówki M. PS. jak to zrobiłaś, że budowa nie zniszczyła Ci ogrodu? PPS. Super pomysł z piwnicą! My mamy ledwie stan zero, a ja już żałuję, że nie zrobiliśmy piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amonite 18.08.2008 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Hej madmegs, fajnie, że zaglądnęłaś do mnie Ty mi zazdrościsz ogrodu, a ja tak czytam o tych mebelkach, które zgromadziłaś w mieszkaniu i też zazdrość mnie zaczyna zżerać Ja staroci nie mam (oprócz fragmentu pieca kaflowego...starego) ale choruję na stół tego typu - ciężki, z toczonymi nogami, najlepiej rozkładany - heh... może znajdę gdzieś taki...kiedyś.... A ty co masz zamiar zrobić z tymi nagromadzonymi "dobrami", jeśli wnętrza chcesz mieć w innym stylu? Wyprzedaż garażowa? Co do ogrodu - nie ucierpiał podczas budowy, bo po prostu tego rejonu budowa nie obejmowała Moja działka jest malutka, została wydzielona z większej działki należącej do rodziców - tam do tej pory odbywało się "szaleństwo" ogrodnicze Na tej mojej części ogród jest młodszy, przed budową parę krzewów przesadziłam na tymczasowe miejsca, niedługo znowu je będę maltretować i przesadzać. Tak więc to wygląda - ogród się rozłazi po całej działce stopniowo, teraz powstało jakby siedlisko z dwoma domami i łączącym je ogrodem. A jeśli chodzi o piwnicę, to w tak małym domku, jak mój - bardzo się przyda, a nie zwiększyła jakoś bardzo kosztów budowy, bo spadek terenu wymagał i tak głębszego "wbicia się" w ziemię Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madmegs 28.08.2008 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Hejka Co do staroci - część poszła do "dobrych ludzi", którzy docenią wartość tych klamotów i mój trud w zdobyciu ich i odnowieniu, a część ciągle ze mną jest No przecież nie oddam kufra posagowego po mojej babci, lustra, biedermaierowskiego biurka po dziadku, czy kolekcji ...młynków Wiadomo, nie mogłam zostawić sobie trzydrzwiowej sypialnianej szafy z komodą, lustrem i nachtkastlikami, czy rzeźbionego ręcznie w litym dębie kompletu wypoczynkowego na 7 osób. Ze stołem i dwuipółmetrową komodą... Ale dla moich "maleństw" powolutku znajdzie się miejsce. Np w moim gabinecie na parterze. Nie upieram się, by staly w salonie... A na młynki zrobię półkę pod sufitem w spiżarce... No, po prostu MUSZĘ przemycić te rzeczy do nowego domu. Na razie są na przechowaniu u rodziny, żeby się mężowi nie rzucały w oczy i go nie denerwowały Jak zdobyć starocie? Jeśli hodzi o meble, to w antykwariatach i galeriach ceny są kosmiczne. A ci z ogłoszeń często są pazerni Popytaj lepiej po ciotkach, wujkach, starszych ludziach we wsi... Takie rzeczy często są zniszczone i wymagają naprawy, ale da się to zrobić samemu. Naprawdę. Poza tym jaka satysfakcja odnowić komódkę metodą sprzed 100 lat i w dodatku swoimi "ręcami"! Natomiast drobiazgi mozna kupić tanio na przykład na targu. Warto też spytać takiego sprzedawcy, co to ma różne misz-masz (ale nie chińszczyznę, tylko takie polsko-komunistyczne rzeczy, ordery itp...), czy nie ma zegara, młynka, konewki z cyny i takie tam... Pozdrawiam cieplutko i życzę dalszych budowlanych sukcesów! M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tik 10.09.2008 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Dołączam się do całkiem już pokaźnej listy zachwyconych ogrodem My budowę zaczynamy dopiero za 4-5 lat, a do tego czasu chcielibyśmy stworzyć na działce coś w podobnym stylu jak Twój ogród. Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na kolejne wpisy i zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 15.09.2008 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 cześć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasia 16.09.2008 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 no właśnie cześć Amonite! gdzie jesteś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 16.09.2008 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Poogladałam zdjęcia, zwłaszcza lampy piekne ze sklepu. No i ten fragment pieca śliczny - aż żal serce ściska, że nie ma już tego pieca, piękny musiał być. Napisałabyś, co słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amonite 17.09.2008 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Coś dawno mnie nie było, trzeba nadrobić zaległości, ale czasu brakuje, a jak już jest czas, to net szwankuje... i w ogóle jakoś tak zimno i nic mi się nie chce... Mam już dach i okna - niedługo wstawię zdjęcia i coś może uda mi się naskrobać w dzienniku. Pozdrawiam wszystkie dobre dusze tu zagladające Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
April 13 17.09.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Pozdrawiam wszystkie dobre dusze tu zagladające Zaglądam, pozdrawiam i bardzo się cieszę, że znowu jesteś Napisz coś w dzienniku, bo mnie ciekawość zżera co się u Ciebie w domku zmieniło i czy jesień już zagościła w Twoim cudnym ogrodzie. B&S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 17.09.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 WITAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasia 18.09.2008 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 nooo! a zielone drzwi już masz??!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amonite 18.09.2008 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Hej Dziewczyny Nie mam kiedy zdjęć wstawić do albumu, net mi chodzi jak... nie powiem co Niestety nie mam nadal drzwi, ale postanowiłam zamówić te ze stobrawy, pomaluję je z zewnątrz sama na zielono, a od środka pozostaną ciemnobrązowe chyba. Albo szarobiałe (mam ostatnio wizję drzwi wewnętrznych zrobionych na szaro...biało Zimno strasznie, nawet nie chce mi się zdjęć ogrodu robić, choć jeszcze jesiennie bardzo nie jest - kwitną kwiaty, liście nadal zielone... Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomKa 18.09.2008 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Witaj amonite! Długo kazałaś na siebie czekać ... A teraz pisz coś więcej o tych szaro-białych drzwiach i koniecznie fotki wklejaj ... zwłaszcza ogrodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasia 19.09.2008 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 no trzeba gdzieś tę zimnicę przegnać! najlepiej na księżyc i jak się już zrobi cieplej (zrobi się, zrobi, właśnie przegnałam zimno na księżyc ) to zrobisz ładne zdjęcia domu, okien i dachu i przyległości wszelkich kolorowo-zielonych, o! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosienka29 26.09.2008 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Hej Amonite, My juz sie znamy - Gosia i Krzysiek Podaje adresy kilku blogow, warto tam zajrzec i poszukac inspiracji, mam nadzieje ze trafilam w Twoj klimat http://www.homeharmony.blogspot.com/ http://minlillaveranda.blogspot.com/ http://moderncountry.blogspot.com/ http://rusticalhome.blogspot.com/ http://homefromheart.blogspot.com/ http://artdeco.blox.pl/html Ja osobiscie czuje sie zainspirowana ogladam blog po blogu i nadziwic sie nie moge, tylko domku mi brakuje by pasje realizowac - wszystko w swoim czasie Czekamy na nowe zdjecia i jak zwykle kciuki mocno ale to bardzo mocno scisniete i zacisniete Gosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amonite 27.09.2008 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Witaj Gosiu Dzięki za kciuki - potrzebne, oj potrzebne Dzięki też za linki - chętnie pooglądam, inspiracje też ciągle potrzebne Zaglądaj, komentuj - czekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amonite 27.09.2008 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 TomKa, Jasia, są nowe fotki, trochę domu i ogrodu. Cieplej dopiero dziś się zrobiło u nas, oby zostało dłużej... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialena-lublin 27.09.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Amonite - dopiero trafiam na Twój dziennik i jestem pod tak wielkim wrażeniem, że od razu dodałam go do ulubionych. Twoja działka powala swoim pięknem, a wnętrza domku zapowiadają się naprawdę ciekawie. Uwielbiam taki styl sielsko - anielski Też mam tak zamiar urządzać domek. Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na kolejne "doniesienia". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts