Monika Seba 12.07.2007 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 http://img160.imageshack.us/img160/5438/obraz007up5.jpg ściana kominkowa ma 29 cm grubości do tego (niestety z mojej winy )) wylot tej rury kominowej (komin presto czyli porbóbka schiedla) jest w złym miejscu. Mam dylemat związany z zabudową kominka. Okazało się, ze aby zakryć rurę łączącą wkład z tym wylotem w kominie widocznym na zdjęciu muszę zbudować potężna ścianę. Wtedy wyrośnie mi na środku salonu ściana grupości 105 cm jest alternatywa zaślepiam wylot widoczny na zdjęciu (tracę gwarancję na komin) i wybijam nowy wylot z lewej strony tego komina. Wtedy połaczenie z wkładem pozwala mi na zabudowę grubości 85 cm. Co radzicie. Ktoś przerabiał gotowy kominowy wkład ceramiczny? jakie mogą być tego konsekwencje? http://img460.imageshack.us/img460/81/obraz126po5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 12.07.2007 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 wg mnie jedynie słuszna opcja 2. możesz ewentualnie zapytac kogos od kominków czy nie może zrobić kominka z boku i podłączyć do tego co jest (chyba gdzieś czytałam o tym) a co do wybijania... moi hydraulicy jak mieli podłączać piec węglowy to stwierdzili że wylot będzie za nisko, ale to nic nie szkodzi ...bo ten się zalepi...a wytną sobie wyżej (szczególnie przejęci tym nie byli) więc chyba da się zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suire 13.07.2007 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Podłączę sie do tematu,bo mam podobny problem. Też mamy komin Schiedla i wylot na wysokości 190 cm.Boje sie,że w niewielkim saloniku wysoki kominek moze przytłaczać,więc wolałabym niższy (150cm) ,lub piecyk kominkowy z tylnym wylotem.Rura do góry odpada,bo mężowi się nie podoba. Czytając Wasze posty urodziła sie moja nadzieja,ze można przebić ten wylot nizej. i nie zrujnuje nas to finansowo.Dobrze rozumuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 15.07.2007 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 zadzwoń do przedstawiciela schiedla, oni robią takie cuda i może nie stracisz gwarancji na komin.Zdarza się że trzeba wymienić jakiś fragment rury, albo pęknięty trójnik..myślę że oni zrobiliby to najbardziej fachowo a na pewno mają odpowiednich speców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Seba 15.07.2007 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 komin jest Presto a nie Schiedel- ale sugestia dobra- zadzwonię! co do wysokości -to nasz wylot jest na dobrej (przynajmniej nikt zastrzeżeń nie zgłaszał) zresztą kominek będzie zabudowany po sam sufit - raczej z tych nowoczesnych- nie z rustykalnych Co do tego czy zrobią kominek z tak usytuowanym wylotem- TAK- tylko ściana będzie za gruba (dla mnie) - na ten "zakręt" potrzeba 38 cm więcej niż normalnie -problemu nie ma wykonawca z realizacją bo sobie rurą zakręci i wkład podłączy- tylko mnie taka ściana przeraża, a jak sami wiecie każdy centymetr się w domku liczy- chyba że się buduje 300 m2ale dzięki za suugestie. czekam na dalsze pomysły i opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElaMa 15.07.2007 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 Ja mam co prawda komin Schiedla, ale problem ten sam. Popytaj u kominkarzy. Oni powinni mieć namiary na speców od Schiedla. Ja (Wrocław) dostanę numer telefonu od Fachowców od Schiedla, oni mi to zrobią i nie tracę gwarancji na produkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts