sebamar 12.07.2007 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Czy ktoś z Was ma doświadczenia z użytkowania domu w kształcie litery L tzn. domu złożonego z dwóch połączonych części pod kątem prostym? Chodzi mi głównie o ogrzewanie i jego koszty? Czy są wyższe niż domu jednobryłowego?Mam działkę na której stoi już niewielki dom (80 m2) a tuż obok niego pod kątem prostym budynek gospodarczy/stodoła (70m2). Pierwszym pomysłem było wyburzenie wszystkiego i postawienie nowego domu. Ale znajomy architekt rzucił pomysł, żeby połączyć te dwa budynki i po remoncie stworzyć dom w kształcie litery L. Czy ktoś ma doświadczenia z takim domem? Co sądzicie o tym pomyśle? Albo jakieś informacje na temat.Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
37C 13.07.2007 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Co sądzicie o tym pomyśle?Rozsądny i oszczędny pomysł. Skalkuluj ile będzie kosztować zburzenie i ponowne zbudowanie tych ścian, a ile adaptacja ścian istniejących. O ile oczywiście zaakceptujesz stan pomieszczeń istniejących, nowopowstałych i ich jakość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stach_past 13.07.2007 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 moim marzeniem był dom w kształcie C, ale pozostaję przy projekcie w kształcie L. zaletą tego kształtu domu jest odgraniczenie od sąsiadów z boku i osłonięcie od wiatru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 13.07.2007 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Dużo jest domów w L, to popularne i wygodne rozwiązanie. Nie tworzy efektu długiej stodoły - tramwaju, nie jest też kostką - klockiem, pozwala na fajne zagospodarowanie tarasu ukrytego w ramionach domu. Nie widzę trudności technicznych, jedynie kosz w polączeniu dachów (ale to banał), bryła jest i tak dość zwarta, dom wygląda klasycznie i i nteresująco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JACKIE P 13.07.2007 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 też popieram ten pomysł, rzecz naprawdę godna uwagi ze względu na niepowtarzalny układ, nieopatrzony, nie nudzący, a mający swe naprawdę ciekawe punkty dodatnie. Ułożenie domu w "L" daje efekt niejako stworzenia własnego niejsca - prywatności, zasłoniętego przed wzrokiem ciekawskich. Ja ze względu na wąską działkę nie mogłem sobie o czymś takim pomarzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek2009 22.03.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Szukałem informacji na temat domów w kształcie litery L lub C i trafiłem na ten temat. Mam działkę o wymiarach 27 x 41 m, przy czym 41m to jest szerokość działki (wzdłuż ulicy). Wpadłem na pomysł, żeby wybudować dom w kształcie litery L, gdzie ramię dłuższe byłoby wzdłuż szerokości a krótsze wzdłuż długości działki. Znajomy architekt zasugerował, że można by zrobić zadaszony taras od wewnątrz budynku. Nazwał to stylem śródziemnomorskim. Zasugerował również cenę za projekt w tym stylu... Czy spotkaliście się gdzieś gotowy projekt takiego domu? Albo przynajmniej jakieś zdjęcie podobnych domów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts