Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom bez wiatrołapu

Ewa76

Recommended Posts

My u siebie wiatrołapu nie mamy, bo w miejscu, gdzie w inych szeregach developer robił garaż, w naszym szeregu zrobił pokój. Normalnie powinien być wiatrołam a z nigo wyjście do garażu. Teraz na przeciwko drzwi wejsciowych mam drzwi do pokoju wiec wiatrołap był niemożliwy do zrobienia.

Jeśli chodzi o chłodne powietrze wiejące spod drzwi to nie odczuwam (ale drzwi są we wnęce...), boli natomast tabun gości w brudnych buciorach, bo wszystko "wlazi" centralnie do dalszej części korytarza i do salonu itd... W dodatku światło słoneczne pada u mnie w taki sposób, że siedząc w salonie widzę zacieki i piach na całym korytarzu więc albo trzeba to od razu sprzątać, albo goscie tez to oglądają :evil:

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nikt mi nie powie, że wiatrołap jest niepotrzebny!Bez niego tragedia, jak wchodze do niego to jest tam zimno w porownaniu z holem czy reszta domu!Ale to akurat nieistotne pewnie ogrzałby sie od reszty domu , ale ten syf ktory tam panuje po wejsciu nawet jednej osoby-jesienia,zimą.... tragedia!!!!!!!!! W życiu !!! nie zrezygnowałabym z niego, jest mały ale zawsze....Moja koleżanka ma wejscie do domu.a na wprost jest wyjscie na ogród i teraz wyobraźcie sobie ze ktos wchodzi do domu a drzwi na taras otwarte-SZTORM! Miała w projekcie i zrezygnowała,mowi ze najwiekszy bład jaki popełniła.Zreszta w kazdym domu mieszka przynajmniej 2-3 os niech kazdy ma 2 pary butow wystawione,2kurtki powieszone... i co ja mam na to patrzec z pieknego salonu? Ja jestem za wiatrołapem. :lol:

Ja sprawę butów i kurtek rozwiązałam, bo korytarz mamy długi więc po prawej stronie drzwi wejsciowych są duże, szklane drzwi na rolkach, a za nimi schowek z wieszakiem i połką na buty, wiec nie patrzę na to wszystko siedząc w salonie. DO schowka mozna spokojnie wejść, wiec przy okazji służy także poc zęści jako spiżarnio/piwnica, po części warsztat naprawczy ;) Jedynym minusem braku wiatrołapu w moim domu jest brudna podłoga, bo wchodzi się na nią bezpośrednio z dworu.

Ale jak ktos nie moze sobie takiego schowka zrobić, to rzeczywiscie wspólczuję widoków... :o

wiatrolap jest dla mnie konieczny:

po pierwsze listonosz

po drugie kurtki buty itp w wiatrolapie wszytskom ułozone i nic nie pałeta mi sie po domu.

i wielka wycieraczka w wiatrolapie.jedna przed dzrwiami wejsciowymi druga juz w wiatrolapie..zawsze to wiecej zostanie brudu na dwóch wycieraczkach...no i zawsze to lepsza ochrona od zimna

oo i po czwarte dom wyglada u nas ładneij z wiatrolapem nic bez niego(bez wiatrolapu bylby zwykly kwadratowy..bleee

U nas nie ma wiatrołapu i nie będzie - chociaż jest na to miejsce i sam wiatrołap by nie był wcale taki tyci.

Nie ma drugich drzwi, gdyż:

- listonosza do domu nie wpuszczam, podchodzę do futki,

- kurtki wieszam w garderobie obok w szafie,

- nie wchodzę często przez drzwi frontowe - raczej przez garaż, nie muszę szukać kluczy :wink: , wystarczy pilot,

- bardziej mi się podoba - lubię moje drzwi wejściowe i nie chciałam ich zasłaniać,

- hall zrobił się bardzo przestronny,

Nie zauważyłam, aby było w tym miejscu chłodniej, brudniej itp.

A wygląda to tak - zdjęcie nie najlepsze, ale tylko takie znalazłam:

http://images32.fotosik.pl/184/54702bd9abe3b284med.jpg

Aby odpowiedzeć za lub przeciw myślę że trzeba sie najpierw zastanowic nad kierunkami świata. Jesli drzwi wejściowe mamy od południa - to bez wiatrołapu. Ze wschodu czasami zima w najostrzejsze mrozy moze nieco ciągnąc tu myśle że sprytnie wybudowane osłoniete wejście i tez bez wiatrołapu. Z kolei wejscie od północy lub zachodu tu obowiazkowo wiatrołap bo z tych kierunków przewazająca część wiatrów.

nnatasza sorry ale nie powiesz mi ze tam masz zawsze tak czysto....

wystarczy ze w taką pogode jak dzis , a pada u mnie snieg...weszłabym ja i moj maz no i jeszcze 2 moich dzieci i nadal byłoby tak jak na tym zdjeciu, nie chce mi sie robic zdjecia ale pokazałabym jak wyglada podłoga tuż przy drzwiach, a nawet dalej bo gdzies te 4 osoby musza sie pomiescic.Właśnie pół godz temu weszlismy do domu w wiatrołapie błoto, bo z butów zaczyna ociekac snieg...a w międzyczasie przyszedł kolega syna ok 9lat i ma w nosie wytarcie butów na wycieraczce jak to dzieci....a ja nie bede leciala za kazdym razem udzielac instrukcji...to nie ja mam służyc temu domowi tylko on mnie :lol: :lol: Ale kazdy robi według siebie, nie zaprzeczam widok piekny na tak śliczne drzwi ....

Jestem za brakiem wiatrołapu :D

W poprzednim domu miałam takowy (za wiatrołap robiła weranda), teraz nie mam. Dla mnie to jest tylko dodatkowa para drzwi, które musiałabym otwierać i zamykać. Przy kręcących się bez przerwy psach (tego wpuść, tego wypuść) to miotanie się między drzwiami doprowadzało mnie do szewskiej pasji. Drzwi wejściowe w zimie nie są nigdy jakoś długo otwarte, do listonosza lecę do furtki jak nnatasza. Chłodniej robi się dosłownie na chwilę, nie jest to nic co spędzałoby mi sen z powiek :D No i warto od czasu do czasu przewietrzyć metraż 8) Dodam, że drzwi są od strony północnej, a drzwi balkonowe (przez które psy i ludzie też się plączą) od zachodu.

A w ogóle to przez ostatni tydzień mieliśmy zepsuty piec, w domu było 10 stopni i teraz, po naprawie, jak jest 17 stopni to nie wiem co ze sobą z gorąca zrobić :lol: :lol: :lol: Polecam takie doświadczenie, bo może okazać się bardzo ekonomiczne :D

U mnie jest niewielki wiatrołap, ale wejście do drugiego przedpokoju nie jest na wprost, tylko z boku i jego wnętrze nie jest widoczne z części mieszkalnej, jak również nie będzie przeciągów.

Rezygnuję z drzwi oddzielających wiatrołap od holu, który również nie jest zbyt duży. Obawiam się, że te drzwi zagracą przestrzeń i utrudnią komunikację. W razie czego zawsze je mogę wstawić (jest nadproże). Okaże się po pierwszej zimie.