anna-maria3 19.03.2008 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 My u siebie wiatrołapu nie mamy, bo w miejscu, gdzie w inych szeregach developer robił garaż, w naszym szeregu zrobił pokój. Normalnie powinien być wiatrołam a z nigo wyjście do garażu. Teraz na przeciwko drzwi wejsciowych mam drzwi do pokoju wiec wiatrołap był niemożliwy do zrobienia. Jeśli chodzi o chłodne powietrze wiejące spod drzwi to nie odczuwam (ale drzwi są we wnęce...), boli natomast tabun gości w brudnych buciorach, bo wszystko "wlazi" centralnie do dalszej części korytarza i do salonu itd... W dodatku światło słoneczne pada u mnie w taki sposób, że siedząc w salonie widzę zacieki i piach na całym korytarzu więc albo trzeba to od razu sprzątać, albo goscie tez to oglądają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczurka 19.03.2008 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Nikt mi nie powie, że wiatrołap jest niepotrzebny!Bez niego tragedia, jak wchodze do niego to jest tam zimno w porownaniu z holem czy reszta domu!Ale to akurat nieistotne pewnie ogrzałby sie od reszty domu , ale ten syf ktory tam panuje po wejsciu nawet jednej osoby-jesienia,zimą.... tragedia!!!!!!!!! W życiu !!! nie zrezygnowałabym z niego, jest mały ale zawsze....Moja koleżanka ma wejscie do domu.a na wprost jest wyjscie na ogród i teraz wyobraźcie sobie ze ktos wchodzi do domu a drzwi na taras otwarte-SZTORM! Miała w projekcie i zrezygnowała,mowi ze najwiekszy bład jaki popełniła.Zreszta w kazdym domu mieszka przynajmniej 2-3 os niech kazdy ma 2 pary butow wystawione,2kurtki powieszone... i co ja mam na to patrzec z pieknego salonu? Ja jestem za wiatrołapem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 19.03.2008 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Ja sprawę butów i kurtek rozwiązałam, bo korytarz mamy długi więc po prawej stronie drzwi wejsciowych są duże, szklane drzwi na rolkach, a za nimi schowek z wieszakiem i połką na buty, wiec nie patrzę na to wszystko siedząc w salonie. DO schowka mozna spokojnie wejść, wiec przy okazji służy także poc zęści jako spiżarnio/piwnica, po części warsztat naprawczy Jedynym minusem braku wiatrołapu w moim domu jest brudna podłoga, bo wchodzi się na nią bezpośrednio z dworu. Ale jak ktos nie moze sobie takiego schowka zrobić, to rzeczywiscie wspólczuję widoków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 19.03.2008 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 mialem okazje doswiadczac obu rozwiazań,dzisiaj wiem, ze wiatrolap lub tez chociaz jakas czesc domu przy wejsciu spelniajaca jego role jest mi potrzebna .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabela.16 19.03.2008 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 wiatrolap jest dla mnie konieczny:po pierwsze listonosz po drugie kurtki buty itp w wiatrolapie wszytskom ułozone i nic nie pałeta mi sie po domu. i wielka wycieraczka w wiatrolapie.jedna przed dzrwiami wejsciowymi druga juz w wiatrolapie..zawsze to wiecej zostanie brudu na dwóch wycieraczkach...no i zawsze to lepsza ochrona od zimna oo i po czwarte dom wyglada u nas ładneij z wiatrolapem nic bez niego(bez wiatrolapu bylby zwykly kwadratowy..bleee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nnatasza 19.03.2008 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 U nas nie ma wiatrołapu i nie będzie - chociaż jest na to miejsce i sam wiatrołap by nie był wcale taki tyci. Nie ma drugich drzwi, gdyż: - listonosza do domu nie wpuszczam, podchodzę do futki, - kurtki wieszam w garderobie obok w szafie, - nie wchodzę często przez drzwi frontowe - raczej przez garaż, nie muszę szukać kluczy , wystarczy pilot, - bardziej mi się podoba - lubię moje drzwi wejściowe i nie chciałam ich zasłaniać, - hall zrobił się bardzo przestronny, Nie zauważyłam, aby było w tym miejscu chłodniej, brudniej itp. A wygląda to tak - zdjęcie nie najlepsze, ale tylko takie znalazłam: http://images32.fotosik.pl/184/54702bd9abe3b284med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 19.03.2008 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Aby odpowiedzeć za lub przeciw myślę że trzeba sie najpierw zastanowic nad kierunkami świata. Jesli drzwi wejściowe mamy od południa - to bez wiatrołapu. Ze wschodu czasami zima w najostrzejsze mrozy moze nieco ciągnąc tu myśle że sprytnie wybudowane osłoniete wejście i tez bez wiatrołapu. Z kolei wejscie od północy lub zachodu tu obowiazkowo wiatrołap bo z tych kierunków przewazająca część wiatrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczurka 19.03.2008 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 nnatasza sorry ale nie powiesz mi ze tam masz zawsze tak czysto.... wystarczy ze w taką pogode jak dzis , a pada u mnie snieg...weszłabym ja i moj maz no i jeszcze 2 moich dzieci i nadal byłoby tak jak na tym zdjeciu, nie chce mi sie robic zdjecia ale pokazałabym jak wyglada podłoga tuż przy drzwiach, a nawet dalej bo gdzies te 4 osoby musza sie pomiescic.Właśnie pół godz temu weszlismy do domu w wiatrołapie błoto, bo z butów zaczyna ociekac snieg...a w międzyczasie przyszedł kolega syna ok 9lat i ma w nosie wytarcie butów na wycieraczce jak to dzieci....a ja nie bede leciala za kazdym razem udzielac instrukcji...to nie ja mam służyc temu domowi tylko on mnie Ale kazdy robi według siebie, nie zaprzeczam widok piekny na tak śliczne drzwi .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 19.03.2008 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 U mnie wejście do domu będzie od strony sosen, więc wiatrołap konieczny. Inaczej będę miała na podłodze pełno igieł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dżordż5 23.03.2008 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 Wiatrołap obowiązkowo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 23.03.2008 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 ja też "za" wiatrołapem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 24.03.2008 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 Jestem za brakiem wiatrołapu W poprzednim domu miałam takowy (za wiatrołap robiła weranda), teraz nie mam. Dla mnie to jest tylko dodatkowa para drzwi, które musiałabym otwierać i zamykać. Przy kręcących się bez przerwy psach (tego wpuść, tego wypuść) to miotanie się między drzwiami doprowadzało mnie do szewskiej pasji. Drzwi wejściowe w zimie nie są nigdy jakoś długo otwarte, do listonosza lecę do furtki jak nnatasza. Chłodniej robi się dosłownie na chwilę, nie jest to nic co spędzałoby mi sen z powiek No i warto od czasu do czasu przewietrzyć metraż Dodam, że drzwi są od strony północnej, a drzwi balkonowe (przez które psy i ludzie też się plączą) od zachodu. A w ogóle to przez ostatni tydzień mieliśmy zepsuty piec, w domu było 10 stopni i teraz, po naprawie, jak jest 17 stopni to nie wiem co ze sobą z gorąca zrobić Polecam takie doświadczenie, bo może okazać się bardzo ekonomiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 24.03.2008 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 U mnie jest niewielki wiatrołap, ale wejście do drugiego przedpokoju nie jest na wprost, tylko z boku i jego wnętrze nie jest widoczne z części mieszkalnej, jak również nie będzie przeciągów. Rezygnuję z drzwi oddzielających wiatrołap od holu, który również nie jest zbyt duży. Obawiam się, że te drzwi zagracą przestrzeń i utrudnią komunikację. W razie czego zawsze je mogę wstawić (jest nadproże). Okaże się po pierwszej zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts