Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Jakie gniazdo trójfazowe zamontować w garażu aby na przyszłość było jak najbardziej uniwersalne tzn. do jakiejś spawarki czy betoniarki - gdybym coś kiedyś chciał robić.

wiadomo ze takie na 5 bolców ale 16A czy 32A ?

https://forum.murator.pl/topic/82702-gniazdo-tr%C3%B3jfazowe-w-gara%C5%BCu/

A co to za problem ?? Zamontuj gniazdo 16A - a w przyszłości gdy bedziesz musiał podłączyc odbiornik który ma wtyczkę 32A po prostu przełóż wtyczkę na 16A i po problemie ...

Niestety tak się postępuje a nawet jak nie ma odpowiedniej wtyki to odwala się niwełaściwą i upycha się gołe przewody w dziurki gniazda blokując je kijaszkiem aby nie wypadały. (widziałem nie jeden taki przypadek)

Ale to jest tak jakby pytać jakie mam kupić sobie opony bo auta jeszcze nie mam a mam zamiar przywieść coś z niemiec. kupić jak do matiza takie na pędkość max 140 km czy inne na prędkość max 300 km? .I odpowiedź: a kup se takie jak dla matiza a wrazie czego jak ściągniesz sobie BMW serii 7 ze starymi gumami to se założysz nówki. (dla uproszczenia musimy sobie wyobrazić , że średnica obręczy obu kół są takie same.

Tak jak daleko nie dojedzie gośc na oponach od matiza bemką, tak urządzenie posiadające wtyk 32 A nie zawsze da się przyłączyć do gniazda 16 A. Z jakichś powodów jest tam wtyk 32 a nie 16 A. Odwrotnie zamianę można sobie robić bez problemów. Nawet taki matiż na gumach z bmw nieźle by wyglądał .

Czyli jak instlacje wykonaszsobie pod gniazdo 16 A to kupuj urządzenia zwtyczką 16 A.

https://forum.murator.pl/topic/82702-gniazdo-tr%C3%B3jfazowe-w-gara%C5%BCu/#findComment-1880666

W kontekście posta kolegi marcin714 - mam u mnie w domu trófazowe gniazdo 16A - zabezpieczenie również 16A - przyjeżdża do mnie ekipa budowlana z betoniarką - na końcu kabla zasilającego rzeczoną betoniarkę jest wtyczka 32A - i co - mam pogonić ekipę bo nie będą mogli się podłączyć do prądu ?? A ja nie mam zamiaru robić tablicy rozdzielczej w garażu na wszystkie możliwe dostępne rozmiary wtyczek ...

Betoniarka "spożywa" prądu 10A - więc nie następuje żadna "kolizja" prądu i obciążenia .

Jeżeli założę do tej betoniarki wtyczke 16A zamiast 32A to coś się stanie ?? Nic sie nie stanie - nie jest to niezgodne z przepisami ani ze zdrowym rozsądkiem - a ekipa używa wtyczki 32A bo u wiekszości klientów mają gniazda 32A - naprzykład ...

Jeżeli założę wtyczkę 16A do urządzenia "spożywającego" ponad 16A prądu to najwyżej wybije zabezpieczenie nadprądowe - ale oczywiście po co mam to robić jak umiem liczyć ...

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/82702-gniazdo-tr%C3%B3jfazowe-w-gara%C5%BCu/#findComment-1880759

1) Fabryczna betoniarka nie ma wtyki 32 A a więc mamy tu do czynienia z przeróbkami .

2) Raz przyjedzie ktoś z betoniarką ainnym razem ze spawarą 400A a tu już konflikt może być

3) Chyba dla nikogo nie jest tajemnicą ,że jak przyjedie taka spawara , gniazdo jakoś się spasuje z wtyczka a wybije zabezpieczenie to nikt nie przerwie pracy z tego powodu ani nie pojedzie po inną spawarkę tylko pominie zabezpieczenie i będzie robił swoje.

4) Nie wszyscy umią liczyć jak kolega a rozmowa jest ogólna więc trzebazakładać ,że dla niektórych gniazdo 32 czy 16 to tylko inna linia wzornicza i tyle.

Wiem ,że takie gadanie jak moje to gadanie po próznicy bo świat nie jest idealny i sam pewnie spawałbym taką spawarką przyłączona na kijaszki jakby była taka potrzeba.

Dlatego jak ktoś przewiduje większe obciążenie niż 16 A to trzeba już myśleć otym przy projektowaniu instalacji i nie bedzie problemów.

https://forum.murator.pl/topic/82702-gniazdo-tr%C3%B3jfazowe-w-gara%C5%BCu/#findComment-1880807

po co przełącznik ??

a tak na serio to może jeszcze dodać 4-ro bolcowe gniazda 16A i 32A bo może kiedyś przyjedzie ktoś z takim gniazdkiem ?? oraz na wszelki wypadek jeszcze dodać gniazdo starego typu z PRL-u ??

ludzie przecież nikt do domku jednorodzinnego nie przyjedzie z 32A gniazdkiem, bo prawie nikt nie ma takich dużych bezpieczników, oraz praktycznie nie istnieją urządzenia użytku domowego o tak dużym zapotrzebowaniu na moc, konia z rzędem temu kto wymieni mi przenośne domowe urządzenie zasilane 3F po 32A

a więc do domku jednorodzinnego w garażu tylko 16A 5 bolców i kropka

Przełącznik bo np. pożyczysz piłę tarczową z 3-fazowym silnikiem aby pociąć stare deski a ona kręci się w lewo (dotyczy wszystkich maszyn z 3-fazowym silnikiem).

Gniazdo 32A bo np. przywieziesz od znajomego z warsztatu spawarkę z taką wtyczką bo on w warsztacie ma gniazda 32A. itd, itp.

Tak więc, albo wydajemy kilka zł., albo co jakiś czas przekręcamy wtyczki.

Pozdr.

https://forum.murator.pl/topic/82702-gniazdo-tr%C3%B3jfazowe-w-gara%C5%BCu/#findComment-1882263