Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak w praktyce wybrać kolor elewacji ?

Recommended Posts

chodzi o kolor tynku , zwykle pokazują kolornik, mase małych kwadracików , nijak nie umiem sobie wyobrazić jak dany kolor będzie wyglądał na większej powierzchni, tymbardziej że czesto dany kolor sprawia wrażenie innego w otoczeniu innych barw.... muszę się jakoś zdecydować , tylko jaką mam gwarancję, że to co na kwadraciku będzie tak samo wyglądało na elewacji ??? jest jakiś sposób praktyczny ?

Wbrew temu co mówią sprzedawcy nie ma gwarancji, że kolor tynku będzie taki jak wzornika.

My wybraliśmy odpowiednie kolory z wzornika i zrobiliśmy 3 wiaderka 2l farby w interesujących nas kolorach. Niestety tynki sa tylko w 25l wiaderkach więc tyle nie mogliśmy przeznaczyć na próbki. Z 3 kolorów jeden był totalną porażką, 2 w miarę. Pomalowałem płyty styropianu tymi 2 kolorami i ustawiłem na ziemi opierając o dom. Wybraliśmy ostatecznie 1 kolor i zamówiliśmy taki tynk. Kolor tynku ostatecznie różnił sie zarówno od wzornika jaki próbki farby a wszystko powinno mieć teoretycznie takie samo wybarwienie. Różnice nie są duże, wręcz minimalne ale jednak.

chodzi o kolor tynku , zwykle pokazują kolornik, mase małych kwadracików , nijak nie umiem sobie wyobrazić jak dany kolor będzie wyglądał na większej powierzchni, tymbardziej że czesto dany kolor sprawia wrażenie innego w otoczeniu innych barw.... muszę się jakoś zdecydować , tylko jaką mam gwarancję, że to co na kwadraciku będzie tak samo wyglądało na elewacji ??? jest jakiś sposób praktyczny ?

Pokazać wykonawcy kolor który Ci się podoba i zapytać gdzie to robił, potem tam pojechać i obejrzeć.

jezdzisz po okolicy i ogladasz domki wyszukujac ulubiony kolorek. Jak juz upatrzysz TEN jedyny to pukasz do wlasciciela i pytasz jakiej firmy i jakie typ i wszsytkie inne dane identyfikujace produkt. Ja tak zrobilem i wiem, ze jestem PEWNY swojego wyboru. Ba nawet wiaderko po tynku poprosilem by mi dal wlasciciel domku, ktory ogladalem....

Stoję przed tym samym problemem. Wybieramy z żoną kolor jeżdżąc i pytajac ludzi co mają na ścianie. Innej metody nie widzę. Próbnik kolorystyczny jest dość złudny. Malowanie próbek na kawałku ściany czy styropianie też nie przyniesie oczekliwanego skutku. Więc wsiadaj w samochód i odwiedż kilka nowych osiedli a zobaczysz że coś znajdziesz. Teraz jest moda na groszki, brzoskwinki i inne, masz cały wachlarz kolorów. Życze owocnej wycieczki