Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PRZETWORY NA ZIMĘ


fiona zielona

Recommended Posts

I zaczęłam szaleć. Uwielbiam robić przetwory na zimę. Mam już 120 :wink: słoików kompotu z truskawek, dżem i sok (do herbaty) z czerwonych porzeczek, i jeszcze kilka rodzajów sałatek z zeszłego roku. Na jutro zapłanowałam skok na ogórki: korniszonki, ogóreczki na mizerię i w słupkach, oraz kiszone na zupkę. A potem jeszcze jagody - sok i dżem; maliny - sok i dżem. I może jeszcze papryka, sałatka warzywna i z zielonych pomidorków.

 

Napiszcie czy robicie jakieś przetwory, a może powymieniamy się przepisami?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 461
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Fiona, zaintrygowaly mnie te ogoreczki na mizerie i w slupkach - jak je robisz???

 

Ja to sie przyznam otwarcie, ze zadnych przetworow nie robie :oops: , raz robilam ogorki malosolne - wyszly dobre :lol:

Za to duzo dostaje od mam i moge sie podzielic bardzo ciekawymi smakami, np. ogorkow z chili, ogorkow z kolendra itp.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mbz, te przepisy to łatwizna, i pychotka, jak zrobi się je raz to potem nie można wyobrazić sobie bez nich zimowych obiadów i kolacji, pasują do mięska i kanapeczek.

 

 

OGÓRKI "SŁUPKI"

 

4 kg ogórków > pokrojone w ćwartki (nie obierane)

3 szt. papryki (mieszna czerwona i żółta) > pokrojona w kostkę

4 cebule > pokrojona w piórka (ale nie małe)

wszystkie składniki wkładam w solankę: 9 szklanek wody + szklanka grubej soli kamiennej - zostawiam na 4 godziny, mieszam od czasu do czasu.

 

Po 4 godzinach odlewam sok. Robię zalewę:

8 szklanek wody + 4 szklanki octu 10% + 6 szklanek cukru + liscie laurowe (połamane)+ ok 40 ziarenek ziela angielskiego.

Napełniam słoiki ogórkami i wlewam gotującą się zalewę> staram się żeby w każdym słoku było wszystko, zamykam słoiki.

Pateryzuję 10 minut w kociołku, wyjmuję odwracam i góry dnem, a jak wystygną do spiżarki.

 

 

 

MIZERIA

1 kg ogórków

sól i pieprz do smaku wg uznania

1,5 szkl. wody 3 łyżki octu 10% 1dkg cukru

 

Ogórki obieram, kroję w plastry, mieszam z solą i pieprzem.

Układam ciasno w słoikach.

Wodę gotujęz octem i cukrem. gorącą zalewam ogórki, zakręcam słoiki i pasteryzuję 10-15 minut, odwram, a jak zimne do spiżarki.

 

 

Smacznego

 

Poproszę o przepis na ogórki z chili

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U nas właśnie zaczęły się grzyby, więc może coś z tej półki: koncentrat grzybowy. Kiedyś go już podawałam w kulinariach.

Grzby dobrze nasolić i wstawić do lodówki na kilka dni, najlepiej w kamiennym garnku. Kiedy puszczą sok, wstawić razem z garnkiem do gorącej kąpieli wodnej. Wyraźnie bardziej płynne wrzucić do miksera i zmiksować, po czym całość jeszcze raz zagotować. Można dodać do smaku ocet, gałkę muszkatołową, pieprz itd. Gorący koncentrat pakować do słoiczków, pasteryzować co najmniej 20 min. Świetne jako baza do sosów i zup! Smacznego! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

podgrzybki - w solance i marynowane

 

http://www.chefpaul.net/spizarnia/podgrzyb1.jpg

podgrzybki, czyścimy i segregujemy wg wielkości :

największe suszymy, lub przygotowujemy jakąkolwiek potrawę ze świeżych grzybów, np zupę grzybową,

średniej wielkości konserwujemy w solance,

najmniejsze marynujemy,

 

Podgrzybki w solance - apertyzowane

 

http://www.chefpaul.net/spizarnia/podgrzyb2.jpg

SKŁADNIKI:

Średniej wielkości oczyszczone podgrzybki

1 litr wody

1 łyżka soli kamiennej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Grzyby dokładnie myjemy pod bieżącą ciepłą wodą. Do wrzącej wody dodajemy sól i wkładamy grzyby. Gotujemy 15 minut. Nakładamy do wyparzonych słoi i zalewamy do pełna solanką, w której się grzyby gotowały. Apertyzujemy 30 minut.

 

Apertyzacja - proces sterylizacji, polegający na długotrwałym ogrzewaniu we wrzącej wodzie lub parze, żywności w hermetycznie zamkniętych szklanych pojemnikach.

Metoda opracowana już w XVIII wieku przez Nicolasa Apperta, francuskiego wynalazcę.

 

 

Podgrzybki marynowane

 

http://www.chefpaul.net/spizarnia/podgrzyb3.jpg

SKŁADNIKI:

Małe oczyszczone podgrzybki

1 litr wody

1 łyżka soli kamiennej

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:

3 szklanki wody

1 szklanka octu

1 mała cebulka

1 łyżeczka gorczycy

1 łyżeczka czarnego pieprzu w całości

2 liście laurowe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Grzyby dokładnie myjemy pod bieżącą ciepłą wodą. Do wrzącej wody dodajemy sól i wkładamy grzyby. Gotujemy 15 minut.

Przygotowujemy marynatę - cebulkę kroimy w cienkie półtalarki, zagotowujemy wodę z octem i dodajemy cebulę, gorczycę, pieprz i laurowe liście, zagotowujemy.

Grzyby nakładamy do wyparzonych słoi i zalewamy gorącą marynatą. Pasteryzujemy 15 minut.

 

... więcej nie tylko o grzybach tutaj.

 

Smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chefie, przepraszam za głupie pewnie pytanie, ale... na czym w takim razie polega różnica między pasteryzacją a apertyzacją? :oops: Do tej pory myślałam, że to, co napisałeś w wyjaśnieniu apertyzacji to jest pasteryzacja... :oops:

A ja robię prawdziwki w zalewie słodko - kwaśnej i grzyby w rozmarynie, ale te ostatnie to już moja słodka tajemnica. Mam nadzieję, że uda mi się kiedyś poczęstować Ciebie, Chefie i Twoją Małżonkę, jak się spotkamy. :wink: Ogromna większośc próbujących mówi, że świetne. Są zupełnie inne od tradycyjnie przyrządzanych grzybów. Moja siostra ostatnio wrąbała sama prosto ze słoika łyżeczką... 3 słoiki. Nie dopuściła nikogo. :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...

na czym w takim razie polega różnica między pasteryzacją a apertyzacją? :oops: Do tej pory myślałam, że to, co napisałeś w wyjaśnieniu apertyzacji to jest pasteryzacja... :oops:

...

w procesie pasteryzacji słoje nie musza byc całkowicie zanurzone we wrzacej wodzie ... w procesie apertyzacji słoje (lub inne pojemniki) muszą być całkowicie zanurzone we wrzątku ... różnica temperatur i ciśnień powoduje nie tylko zamknięcie się naczynia ("zawekowanie") ale również częściową sterylizację zawartości konserwy

 

serdecznie i smakowicie pozdrawiam

 

ps - na grzybki czuję się zaproszony http://www.chefpaul.net/smiles/thanks11.gif i ... w przyszłym roku zamierzam z niego skorzystać

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...

na czym w takim razie polega różnica między pasteryzacją a apertyzacją? :oops: Do tej pory myślałam, że to, co napisałeś w wyjaśnieniu apertyzacji to jest pasteryzacja... :oops:

...

... w procesie pasteryzacji słoje nie muszą być całkowicie zanurzone we wrzącej wodzie ... w procesie apertyzacji słoje (lub inne pojemniki) muszą być całkowicie zanurzone we wrzątku ... różnica temperatur i ciśnień powoduje nie tylko zamknięcie się naczynia ("zawekowanie") ale również częściową sterylizację zawartości konserwy

 

serdecznie i smakowicie pozdrawiam

 

ps - na grzybki czuję się zaproszony http://www.chefpaul.net/smiles/thanks11.gif i ... w przyszłym roku zamierzam z niego (z zaproszenia "of course") skorzystać

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chefie, dziękuję za wyjaśnienie. :D A grzybki już teraz będę zbierać jak najęta... :D :D :D

 

Fiona zielona - te ogórki rzeczywiście bardzo dobre, też zrobiłam, tylko zalewę robię dużo łagodniejszą, 1:6, i oczywiście odpowiednio mniej cukru. Dzięki za przepis! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To super, że smakują Wam ogórki słupki, ja też robiąc je myślałam że zalewa jest za mocna, ale zrobiłam zgodnie z przepisem, jak postały kilka miesięcy, zalewa złagodniała, wciągają ją ogóreczki. I są pyszne, ja w tym roku zrobiłam x2. W sumie przerobiłam 50 kg ogórków: słupki, kiszone, korniszonki, ogórki plasterki - sałatka. A poza tym sok i dżem z jagód i czarnych porzeczek. Moja spiżarnia zaczyna wyglądać super.To znaczy narazie u rodziców, ale ja też mam w projekcie, napiszcie jakiej wielkości macie spiżarki, ja mam pod schodami 0,7 m2, więc będzie malutka, a przetworów robię dużo.

 

A grzybki wyglądają super, niestety nie mam lasu blisko, a na bazarku kosztują tyle, że można zwątpić. Ale wyglądają tak apetycznie w tych słoiczkach, że kupię i zrobię chociaż kilka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

napiszcie jakiej wielkości macie spiżarki,

 

Ja oprócz półki w kuchni mam dwie piwniczki: jedną pod domem, tam półki 5-piętrowe (tzn. 5 poziomów półek), długości jakieś 4 metry i druga pod stodołą, 4 poziomy półek, około 4 metry. Zapełniam je razem ze swoją Teściową, jak na razie mamy pełne jakieś 2/3 wszystkich półek. Nie wiem, ile kg ogórków będzie, cały czas rosną nowe i się je przerabia. :roll: Dotąd przerobiłyśmy jakieś ... chyba też 50 kg, zobaczymy ile jeszcze ich będzie. Moja koleżanka z innego gospodarstwa robi rocznie około uwaga: 3 tysięcy słoików. Widziałam je wszystkie już niejeden rok! Jak ona to robi, to ja nie wiem, chociaż pomaga jej zatrudniona gospodyni. Jeszcze do tego codziennie przygotowują posiłki dla dwudziestu kilku do 30 osób! :o Brrr!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mam nieduża piwniczkę /pod częscia budynku/ w której jest hydrofor, spory regał na przetwory /ale gdzie mi do Waszych regałów.../ spory zapas soków malinowych, porzeczkowych i wiśniowych, marynaty i kiszonki

w piwnicy temperatura jest odpowiednia na przetwory ale troche za sucho /przy centralnym/ na przechowywanie ziemniaczków, marchewki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

napiszcie jakiej wielkości macie spiżarki,

 

Ja oprócz półki w kuchni mam dwie piwniczki: jedną pod domem, tam półki 5-piętrowe (tzn. 5 poziomów półek), długości jakieś 4 metry i druga pod stodołą, 4 poziomy półek, około 4 metry. Zapełniam je razem ze swoją Teściową, jak na razie mamy pełne jakieś 2/3 wszystkich półek. Nie wiem, ile kg ogórków będzie, cały czas rosną nowe i się je przerabia. :roll: Dotąd przerobiłyśmy jakieś ... chyba też 50 kg, zobaczymy ile jeszcze ich będzie. Moja koleżanka z innego gospodarstwa robi rocznie około uwaga: 3 tysięcy słoików. Widziałam je wszystkie już niejeden rok! Jak ona to robi, to ja nie wiem, chociaż pomaga jej zatrudniona gospodyni. Jeszcze do tego codziennie przygotowują posiłki dla dwudziestu kilku do 30 osób! :o Brrr!

 

Jako rodowita Poznanianka zakonseruję nawet wodę po ogórkach :wink:

A serio dom bez spiżarni to nie dom. W starym domu mam spiżarnie 7 m kw. Dokładnie taką samą w nowym. Do tego piwnica 40 m kw. A przetwory to oprócz wspomnainych grzybów i ogórków ( u mnie głównie kiszone), to tez kapusta kiszona, buraczki, cukinia, popryka, pomidory, groszek, fasolka, wiśnie, porzeczki, jabłka, gruszki, aronie ..................................... i tak dalej w każdym razie w róznych wersjach smakowych. Najgorsze to to że ciągle brak słoików a już o nakrętkach to nie wspomnę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najgorsze to to że ciągle brak słoików a już o nakrętkach to nie wspomnę.

Oj, to, to! Już cała rodzina i znajomi zbierają dla mnie słoiki, a ciągle tragicznie mi ich brak! Już nawet patrzyłam na słoiki do kupienia w marketach, ale dać 2 zł za słoik z zakrętką mający 0, 75 l to stanowczo za dużo. 12 zł 6 słoików, a co to jest 6 słoików! :evil:

 

Ponieważ zaczął się sezon fasolki szparagowej, podrzucam przepis na fasolkę nietypowo - z bazylią. :D

2 kg fasolki obrać z ogonków, gotować 5 minut w posolonej wodzie, zahartować bardzo zimną wodą i odcedzić. Pokroić w słupki kilka ząbków czosnku, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem dużą ilość świeżej bazylii (jakieś dwa pęczki). Zetrzeć na grubej tarce mały kawałek korzenia chrzanu. Wkładać fasolkę do słoików razem z chrzanem, bazylią i czosnkiem (bazylii nie kroję tylko daję oberwane z łodyżek listki). Ugotować zalewę: pół litra wody, pół litra octu, 20 dag cukru, przyprawić ją solą do smaku. Zalać nią fasolkę, zamknąć, pasteryzować ok. 30 min. Smacznego! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Melduję, że ogórki w słupkach i mizerię zrobiłam -pychotka. Na pewno jeszcze będę musiała dorabiać- bo czuję, że szybko się skończą. (Do ogórków w słupkach dałam 1 szklankę mniej cukru).

Podam jeszcze przepis na pyszną sałatkę wielowarzywną:

 

4kg ogórków (obrać i pokroić w plasterki)

0,5 kg marchwi (zetrzeć na tarce)

0,5 kg papryki (drobno pokroić)

0,5 kg cebuli (drobno pokroić)

Ja wszystko oprócz papryki traktuję malakserem z róznymi tarczami

 

 

1 szklanka cukru

1 szklanka octu 10%

1 szklanka oleju

3 łyżki soli

1 główka czosnku

pieprz do smaku.

 

Wszystko razem wymieszać i zostawić na 12 godzin. Potem wkładać do słoików i pasteryzować 15 minut. Smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aż się głodna zrobilam czytając Wasze przepisy :lol:

Wstyd sie przyznać ale do tej pory zrobiłam tylko ogórki małosolne w kamionkowej beczułce :oops:

I ususzylam kilka grzybków .

Ale za przetwory się na pewno wezmę :D

Ogorki kiszone , kiszone z ostrą papryką , konserwowe , w zalewie musztardowej i curry , grzybki marynowane , o ile będą .

Jako że przepisu na ogórki z curry nikt nie podał to moze i ja swoje 3 grosze dorzucę :lol:

 

Ogórki z curry

 

Zagotować :

 

1 litr wody

1,5 szklanki octu

2 szklanki cukru

2 łyżki soli

2 łyżeczki curry

 

Por , nać selera , koperek posiekać .

Ogórki pokroić w podłużne plastry .

 

Do słoika włożyć łyżeczkę gorczycy , ogórki układane pionowo , 1 talarek cebuli i garsteczkę pokrojonych wcześniej warzyw .

 

Zalać , zakręcić i gotować 5 minut .

 

W tym roku będę je robić pierwszy raz ale są naprawdę pyszne :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...