fiona zielona 13.07.2007 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 I zaczęłam szaleć. Uwielbiam robić przetwory na zimę. Mam już 120 słoików kompotu z truskawek, dżem i sok (do herbaty) z czerwonych porzeczek, i jeszcze kilka rodzajów sałatek z zeszłego roku. Na jutro zapłanowałam skok na ogórki: korniszonki, ogóreczki na mizerię i w słupkach, oraz kiszone na zupkę. A potem jeszcze jagody - sok i dżem; maliny - sok i dżem. I może jeszcze papryka, sałatka warzywna i z zielonych pomidorków. Napiszcie czy robicie jakieś przetwory, a może powymieniamy się przepisami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 13.07.2007 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Fiona, zaintrygowaly mnie te ogoreczki na mizerie i w slupkach - jak je robisz??? Ja to sie przyznam otwarcie, ze zadnych przetworow nie robie , raz robilam ogorki malosolne - wyszly dobre Za to duzo dostaje od mam i moge sie podzielic bardzo ciekawymi smakami, np. ogorkow z chili, ogorkow z kolendra itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiona zielona 13.07.2007 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 mbz, te przepisy to łatwizna, i pychotka, jak zrobi się je raz to potem nie można wyobrazić sobie bez nich zimowych obiadów i kolacji, pasują do mięska i kanapeczek. OGÓRKI "SŁUPKI" 4 kg ogórków > pokrojone w ćwartki (nie obierane)3 szt. papryki (mieszna czerwona i żółta) > pokrojona w kostkę4 cebule > pokrojona w piórka (ale nie małe)wszystkie składniki wkładam w solankę: 9 szklanek wody + szklanka grubej soli kamiennej - zostawiam na 4 godziny, mieszam od czasu do czasu. Po 4 godzinach odlewam sok. Robię zalewę: 8 szklanek wody + 4 szklanki octu 10% + 6 szklanek cukru + liscie laurowe (połamane)+ ok 40 ziarenek ziela angielskiego. Napełniam słoiki ogórkami i wlewam gotującą się zalewę> staram się żeby w każdym słoku było wszystko, zamykam słoiki.Pateryzuję 10 minut w kociołku, wyjmuję odwracam i góry dnem, a jak wystygną do spiżarki. MIZERIA1 kg ogórkówsól i pieprz do smaku wg uznania1,5 szkl. wody 3 łyżki octu 10% 1dkg cukru Ogórki obieram, kroję w plastry, mieszam z solą i pieprzem.Układam ciasno w słoikach. Wodę gotujęz octem i cukrem. gorącą zalewam ogórki, zakręcam słoiki i pasteryzuję 10-15 minut, odwram, a jak zimne do spiżarki. Smacznego Poproszę o przepis na ogórki z chili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 13.07.2007 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Trochę robię... http://images21.fotosik.pl/87/5f5b5096f51bc72d.jpg Nie zmieściła mi się cała półka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiona zielona 13.07.2007 23:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Ja póki co nie umiem wklejać zdjęć , ale mam troszkę wiecej słoiczków. Postaram się za kilka dni. Dompodsosnami, podaj jakieś przepisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 16.07.2007 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 U nas właśnie zaczęły się grzyby, więc może coś z tej półki: koncentrat grzybowy. Kiedyś go już podawałam w kulinariach. Grzby dobrze nasolić i wstawić do lodówki na kilka dni, najlepiej w kamiennym garnku. Kiedy puszczą sok, wstawić razem z garnkiem do gorącej kąpieli wodnej. Wyraźnie bardziej płynne wrzucić do miksera i zmiksować, po czym całość jeszcze raz zagotować. Można dodać do smaku ocet, gałkę muszkatołową, pieprz itd. Gorący koncentrat pakować do słoiczków, pasteryzować co najmniej 20 min. Świetne jako baza do sosów i zup! Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 17.07.2007 03:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 podgrzybki - w solance i marynowane http://www.chefpaul.net/spizarnia/podgrzyb1.jpgpodgrzybki, czyścimy i segregujemy wg wielkości : największe suszymy, lub przygotowujemy jakąkolwiek potrawę ze świeżych grzybów, np zupę grzybową, średniej wielkości konserwujemy w solance, najmniejsze marynujemy, Podgrzybki w solance - apertyzowane http://www.chefpaul.net/spizarnia/podgrzyb2.jpgSKŁADNIKI: Średniej wielkości oczyszczone podgrzybki 1 litr wody 1 łyżka soli kamiennejSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Grzyby dokładnie myjemy pod bieżącą ciepłą wodą. Do wrzącej wody dodajemy sól i wkładamy grzyby. Gotujemy 15 minut. Nakładamy do wyparzonych słoi i zalewamy do pełna solanką, w której się grzyby gotowały. Apertyzujemy 30 minut. Apertyzacja - proces sterylizacji, polegający na długotrwałym ogrzewaniu we wrzącej wodzie lub parze, żywności w hermetycznie zamkniętych szklanych pojemnikach.Metoda opracowana już w XVIII wieku przez Nicolasa Apperta, francuskiego wynalazcę. Podgrzybki marynowane http://www.chefpaul.net/spizarnia/podgrzyb3.jpgSKŁADNIKI: Małe oczyszczone podgrzybki 1 litr wody 1 łyżka soli kamiennejSKŁADNIKI NA MARYNATĘ: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 1 mała cebulka 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka czarnego pieprzu w całości 2 liście laurowe SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Grzyby dokładnie myjemy pod bieżącą ciepłą wodą. Do wrzącej wody dodajemy sól i wkładamy grzyby. Gotujemy 15 minut. Przygotowujemy marynatę - cebulkę kroimy w cienkie półtalarki, zagotowujemy wodę z octem i dodajemy cebulę, gorczycę, pieprz i laurowe liście, zagotowujemy. Grzyby nakładamy do wyparzonych słoi i zalewamy gorącą marynatą. Pasteryzujemy 15 minut. ... więcej nie tylko o grzybach tutaj. Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 17.07.2007 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 Chefie, przepraszam za głupie pewnie pytanie, ale... na czym w takim razie polega różnica między pasteryzacją a apertyzacją? Do tej pory myślałam, że to, co napisałeś w wyjaśnieniu apertyzacji to jest pasteryzacja... A ja robię prawdziwki w zalewie słodko - kwaśnej i grzyby w rozmarynie, ale te ostatnie to już moja słodka tajemnica. Mam nadzieję, że uda mi się kiedyś poczęstować Ciebie, Chefie i Twoją Małżonkę, jak się spotkamy. Ogromna większośc próbujących mówi, że świetne. Są zupełnie inne od tradycyjnie przyrządzanych grzybów. Moja siostra ostatnio wrąbała sama prosto ze słoika łyżeczką... 3 słoiki. Nie dopuściła nikogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.07.2007 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 fiona zielona - robiłem wg Twojego przepisu "ogórki w słupki" pyszotka dzięki za przepis p.s. o jedna szklanke zmniejszyłem tylko ilośc cukru w zalewie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 18.07.2007 01:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 ... na czym w takim razie polega różnica między pasteryzacją a apertyzacją? Do tej pory myślałam, że to, co napisałeś w wyjaśnieniu apertyzacji to jest pasteryzacja... ... w procesie pasteryzacji słoje nie musza byc całkowicie zanurzone we wrzacej wodzie ... w procesie apertyzacji słoje (lub inne pojemniki) muszą być całkowicie zanurzone we wrzątku ... różnica temperatur i ciśnień powoduje nie tylko zamknięcie się naczynia ("zawekowanie") ale również częściową sterylizację zawartości konserwy serdecznie i smakowicie pozdrawiam ps - na grzybki czuję się zaproszony http://www.chefpaul.net/smiles/thanks11.gif i ... w przyszłym roku zamierzam z niego skorzystać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 18.07.2007 01:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 ... na czym w takim razie polega różnica między pasteryzacją a apertyzacją? Do tej pory myślałam, że to, co napisałeś w wyjaśnieniu apertyzacji to jest pasteryzacja... ... ... w procesie pasteryzacji słoje nie muszą być całkowicie zanurzone we wrzącej wodzie ... w procesie apertyzacji słoje (lub inne pojemniki) muszą być całkowicie zanurzone we wrzątku ... różnica temperatur i ciśnień powoduje nie tylko zamknięcie się naczynia ("zawekowanie") ale również częściową sterylizację zawartości konserwy serdecznie i smakowicie pozdrawiam ps - na grzybki czuję się zaproszony http://www.chefpaul.net/smiles/thanks11.gif i ... w przyszłym roku zamierzam z niego (z zaproszenia "of course") skorzystać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 18.07.2007 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Chefie, dziękuję za wyjaśnienie. A grzybki już teraz będę zbierać jak najęta... Fiona zielona - te ogórki rzeczywiście bardzo dobre, też zrobiłam, tylko zalewę robię dużo łagodniejszą, 1:6, i oczywiście odpowiednio mniej cukru. Dzięki za przepis! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiona zielona 19.07.2007 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 To super, że smakują Wam ogórki słupki, ja też robiąc je myślałam że zalewa jest za mocna, ale zrobiłam zgodnie z przepisem, jak postały kilka miesięcy, zalewa złagodniała, wciągają ją ogóreczki. I są pyszne, ja w tym roku zrobiłam x2. W sumie przerobiłam 50 kg ogórków: słupki, kiszone, korniszonki, ogórki plasterki - sałatka. A poza tym sok i dżem z jagód i czarnych porzeczek. Moja spiżarnia zaczyna wyglądać super.To znaczy narazie u rodziców, ale ja też mam w projekcie, napiszcie jakiej wielkości macie spiżarki, ja mam pod schodami 0,7 m2, więc będzie malutka, a przetworów robię dużo. A grzybki wyglądają super, niestety nie mam lasu blisko, a na bazarku kosztują tyle, że można zwątpić. Ale wyglądają tak apetycznie w tych słoiczkach, że kupię i zrobię chociaż kilka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 19.07.2007 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 Jestem patentowanym leniem, więc w najlepszym razie mrożę różne rzeczy (mus truskawkowy, grzyby). Od roku robię też przetwory z wiśni... konserwowanych wyłącznie cukrem i spirytusem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 19.07.2007 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 napiszcie jakiej wielkości macie spiżarki, Ja oprócz półki w kuchni mam dwie piwniczki: jedną pod domem, tam półki 5-piętrowe (tzn. 5 poziomów półek), długości jakieś 4 metry i druga pod stodołą, 4 poziomy półek, około 4 metry. Zapełniam je razem ze swoją Teściową, jak na razie mamy pełne jakieś 2/3 wszystkich półek. Nie wiem, ile kg ogórków będzie, cały czas rosną nowe i się je przerabia. Dotąd przerobiłyśmy jakieś ... chyba też 50 kg, zobaczymy ile jeszcze ich będzie. Moja koleżanka z innego gospodarstwa robi rocznie około uwaga: 3 tysięcy słoików. Widziałam je wszystkie już niejeden rok! Jak ona to robi, to ja nie wiem, chociaż pomaga jej zatrudniona gospodyni. Jeszcze do tego codziennie przygotowują posiłki dla dwudziestu kilku do 30 osób! Brrr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.07.2007 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 mam nieduża piwniczkę /pod częscia budynku/ w której jest hydrofor, spory regał na przetwory /ale gdzie mi do Waszych regałów.../ spory zapas soków malinowych, porzeczkowych i wiśniowych, marynaty i kiszonki w piwnicy temperatura jest odpowiednia na przetwory ale troche za sucho /przy centralnym/ na przechowywanie ziemniaczków, marchewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 20.07.2007 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 napiszcie jakiej wielkości macie spiżarki, Ja oprócz półki w kuchni mam dwie piwniczki: jedną pod domem, tam półki 5-piętrowe (tzn. 5 poziomów półek), długości jakieś 4 metry i druga pod stodołą, 4 poziomy półek, około 4 metry. Zapełniam je razem ze swoją Teściową, jak na razie mamy pełne jakieś 2/3 wszystkich półek. Nie wiem, ile kg ogórków będzie, cały czas rosną nowe i się je przerabia. Dotąd przerobiłyśmy jakieś ... chyba też 50 kg, zobaczymy ile jeszcze ich będzie. Moja koleżanka z innego gospodarstwa robi rocznie około uwaga: 3 tysięcy słoików. Widziałam je wszystkie już niejeden rok! Jak ona to robi, to ja nie wiem, chociaż pomaga jej zatrudniona gospodyni. Jeszcze do tego codziennie przygotowują posiłki dla dwudziestu kilku do 30 osób! Brrr! Jako rodowita Poznanianka zakonseruję nawet wodę po ogórkach A serio dom bez spiżarni to nie dom. W starym domu mam spiżarnie 7 m kw. Dokładnie taką samą w nowym. Do tego piwnica 40 m kw. A przetwory to oprócz wspomnainych grzybów i ogórków ( u mnie głównie kiszone), to tez kapusta kiszona, buraczki, cukinia, popryka, pomidory, groszek, fasolka, wiśnie, porzeczki, jabłka, gruszki, aronie ..................................... i tak dalej w każdym razie w róznych wersjach smakowych. Najgorsze to to że ciągle brak słoików a już o nakrętkach to nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 20.07.2007 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Najgorsze to to że ciągle brak słoików a już o nakrętkach to nie wspomnę. Oj, to, to! Już cała rodzina i znajomi zbierają dla mnie słoiki, a ciągle tragicznie mi ich brak! Już nawet patrzyłam na słoiki do kupienia w marketach, ale dać 2 zł za słoik z zakrętką mający 0, 75 l to stanowczo za dużo. 12 zł 6 słoików, a co to jest 6 słoików! Ponieważ zaczął się sezon fasolki szparagowej, podrzucam przepis na fasolkę nietypowo - z bazylią. 2 kg fasolki obrać z ogonków, gotować 5 minut w posolonej wodzie, zahartować bardzo zimną wodą i odcedzić. Pokroić w słupki kilka ząbków czosnku, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem dużą ilość świeżej bazylii (jakieś dwa pęczki). Zetrzeć na grubej tarce mały kawałek korzenia chrzanu. Wkładać fasolkę do słoików razem z chrzanem, bazylią i czosnkiem (bazylii nie kroję tylko daję oberwane z łodyżek listki). Ugotować zalewę: pół litra wody, pół litra octu, 20 dag cukru, przyprawić ją solą do smaku. Zalać nią fasolkę, zamknąć, pasteryzować ok. 30 min. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 21.07.2007 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Melduję, że ogórki w słupkach i mizerię zrobiłam -pychotka. Na pewno jeszcze będę musiała dorabiać- bo czuję, że szybko się skończą. (Do ogórków w słupkach dałam 1 szklankę mniej cukru).Podam jeszcze przepis na pyszną sałatkę wielowarzywną: 4kg ogórków (obrać i pokroić w plasterki)0,5 kg marchwi (zetrzeć na tarce)0,5 kg papryki (drobno pokroić)0,5 kg cebuli (drobno pokroić)Ja wszystko oprócz papryki traktuję malakserem z róznymi tarczami 1 szklanka cukru1 szklanka octu 10%1 szklanka oleju3 łyżki soli1 główka czosnkupieprz do smaku. Wszystko razem wymieszać i zostawić na 12 godzin. Potem wkładać do słoików i pasteryzować 15 minut. Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 22.07.2007 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 Aż się głodna zrobilam czytając Wasze przepisy Wstyd sie przyznać ale do tej pory zrobiłam tylko ogórki małosolne w kamionkowej beczułce I ususzylam kilka grzybków . Ale za przetwory się na pewno wezmę Ogorki kiszone , kiszone z ostrą papryką , konserwowe , w zalewie musztardowej i curry , grzybki marynowane , o ile będą . Jako że przepisu na ogórki z curry nikt nie podał to moze i ja swoje 3 grosze dorzucę Ogórki z curry Zagotować : 1 litr wody 1,5 szklanki octu 2 szklanki cukru 2 łyżki soli 2 łyżeczki curry Por , nać selera , koperek posiekać . Ogórki pokroić w podłużne plastry . Do słoika włożyć łyżeczkę gorczycy , ogórki układane pionowo , 1 talarek cebuli i garsteczkę pokrojonych wcześniej warzyw . Zalać , zakręcić i gotować 5 minut . W tym roku będę je robić pierwszy raz ale są naprawdę pyszne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.