Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 461
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zapytana - podaję przepisy na sałatki z czerwonej kapusty.

 

SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY

 

Obierz 1 kg cebuli i pokrój na wąskie paski. 4 kg czerwonej kapusty umyj, poszatkuj, zmieszaj z cebulą. Dopraw solą i zostaw na 1 dobę..

Następnego dnia przygotuj wywar z 2 l wody,, 1/2 l octu 10 % i 20 dag cukru.

Odciśnij z soku kapustę z cebulą i dodaj do wrzącego wywaru.. Gotuj około pół godziny do miękkości. Gorące wkładaj do słoików, na wierzch dodaj łyżkę oliwy, pasteryzuj kilka minut.

 

 

CZERWONA KAPUSTA PANI ĆWIERCZAKIEWICZOWEJ

 

1 kg czewonej kapusty poszatkować wraz z głąbem. 30 dag kwaśnych jabłek obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. 10 dag cebuli pokroić. Wszystko dobrze wymieszać i wkładać do słoików. Zagotować 4 szkl. wody, 3 dag soli, 4 dag cukru i 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego. Do słoików wrzucać po kilka nasion kminku i napełniać gorącą zalewą. Słoiki zamknąć i pasteryzować 20 minut.

 

Smacznego!

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/10/#findComment-2640574
Udostępnij na innych stronach

znalazłam taką stronkę z przetworami na zimę ...może kogoś zainspiruje :lol:

 

http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=2720487&start=0

 

kusi mnie pewna sałatka warzywna z kapustą :D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/10/#findComment-2642027
Udostępnij na innych stronach

dziewczyny macie może przepis na fasolkę szparagową??

mam zieloną, żółtą i fioletową :D

coś z nią muszę zrobić ..... na razie mroziłam

w tym linku wkleiłam jest przepis na fasolkę ,ale musisz sobie ja przejrzec bo nie pamietam na której stronie :D

 

......a ja fasolke szparagowa blanszowałam czyli wrzucałam na wrzątek i po ostudzeniu pakowalam w woreczki i mroziłam :D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/10/#findComment-2642070
Udostępnij na innych stronach

blanszuje warzywa ,ktore prawie surowe zamrazam... po to aby pozbawić ich goryczki i bakterii - poza tym chyba zblanszowane lepiej sie przechowują :D no i zachowuja kolor :wink:

Zamrazam rownież zblanszowane grzyby - po odmrozeniu sa jak świeże :D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/10/#findComment-2642225
Udostępnij na innych stronach

blanszuje warzywa ,ktore prawie surowe zamrazam... po to aby pozbawić ich goryczki i bakterii - poza tym chyba zblanszowane lepiej sie przechowują :D no i zachowuja kolor :wink:

Zamrazam rownież zblanszowane grzyby - po odmrozeniu sa jak świeże :D

dzięki Ewcia :)

posłucham doświadczonej kobiety i też tak zrobię :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/10/#findComment-2642343
Udostępnij na innych stronach

Izat jesli nie zblanszujesz fasolki to zima bedzie niezjadliwa i ja wyrzycisz. Ja tak raz zamrozilam fasolke kilkanascie lat temu ale wtedy bylam swiezo po slubie i dopiero "raczkowalam" w kuchni.

 

Fasolka jest pyszna ze sloika, do litrowego sloika trzeba upchac prawie 1 kg fasoli umytej, musi jej wejsc jak najwiecej aby sloik byl ciezki. Potem gotujemy ja 2 godziny, niczym nie zalewamy! Zima po otworzeniu sloika pachnie i smakuje jak swiezo zerwana z ogrodka.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/10/#findComment-2643777
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

A czy ktoś ma przepis na sałatki, surówki na zimę z białej kapusty??? Ogórki w musztardzie robiłam, są super. Chętnie zrobiłabym coś z kapusty z dodatkami. Prosze o jakieś przepisy.

 

 

ania

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/10/#findComment-2673007
Udostępnij na innych stronach

witam wszystkich

co prawda napisałam nowy temat otych pomidorkach ,ale go tu nie widze wiec piszę jeszcze raz- mam nadzieję, że nie robie nic nie zgodnie z regulaminem- bardzo mi zależy na tych przepisach :lol:

 

mam prośbę- mam bardzo dużo pomidorków koktailowych i chciałabym coś z nich zrobic na zimę

moze ktos zna jakiś fajny, pyszny przepis?

nie jestem pewna ale chyba żadnego nie było

napiszcie prosze jak coś macie

czekam

Elka

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/10/#findComment-2673356
Udostępnij na innych stronach

mysza ja już trochę koktajlowych przerobiłam

też nie mam za bardzo pomysłu co z nimi robić :(

dotychczas zrobiłam w zalewie octowej na słodko oraz w solance, część przerobiłam na przecier, ale nie wiem czy to dobry pomysł ....

chętnie poznałabym jeszcze jakieś inne przepisy, bo pomidorków mam jeszcze mnóstwo

sądzę, że będą owocowały do przymrozków :D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/10/#findComment-2673373
Udostępnij na innych stronach

chciałabym zrobić takie całe w jakiejś zalewie, ale chyba nie octowej( dobre są w takiej zalewie???) tylko prosiłabym o dokładny przepis takiej zalewy na słodko i tej solanki czy moze jeszcze innej :wink:
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/10/#findComment-2673384
Udostępnij na innych stronach

dokładnego przepisu Ci nie podam, bo robię to "na oko"

składniki:

woda, ocet, cukier, odrobina soli

coś w stylu jak na słodką cukinię

do słoika wsypuję też gorczycę (nie wiem czy potrzebnie)

do niektórych dodałam też olej

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/10/#findComment-2673397
Udostępnij na innych stronach

Dziewczyny, podam Wam trochę przepisów, ale w sobotę, jak wrócę do domu.

Teraz nie mam przy sobie swoich "ściągawek".

 

A pomidorki najprościej wrzucić do słoika, zalać słoną wodą (litr wody i łyżka soli) i apertyzować. Zimą używać jak świeże, bardzo dobre. :wink:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/10/#findComment-2673743
Udostępnij na innych stronach

Znaczy się za długo apertyzujesz i w zbyt wysokiej temperaturze. 70*C wystarczy. :D

one pękają już przy szypułkowaniu :)

jak zalewam je gorącą zalewą pęka im skórka

pasteryzuję w piekarniku, na parze w 120 stopniach, tak jak w instrukcji ;)

20 słoików się właśnie paruje :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/10/#findComment-2675759
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...