gawel 23.09.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 bo łupie te orzechy jak małżowina piecze ciasto ale z Ciebie dobry mąż mój nie chce łupać bez przesady może ma inne zalety Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/13/#findComment-2702422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 23.09.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Mój też nie bardzo się garnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/13/#findComment-2702444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 23.09.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 a zielone pomidory to tutaj czy gdzieś indziej szukać Były tutaj też, a jakże. Chyba smażone i dżemik. Dżemik to najprościej - zasypać na noc cukrem, od rana smażyć, aż nadmiar wilgoci odparuje, gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/13/#findComment-2702451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 23.09.2008 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 z cukrem to mnie nie za bardzo może zamienię zielone pomidory na połupane orzechy Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/13/#findComment-2702498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 24.09.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Co zrobic z kwintalem orzechów włoskich połupać a orzechy wysłać do jamlesa Od razu połupać, a samemu to nie łaska. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/13/#findComment-2703182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 24.09.2008 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 No ta jak z tymi orzechami Komu wysyłać. A może odbiór własny A torcik orzechowy to owszem robie taki co ciasto z mielonych orzechów. A może ktos glazurował orzechy albo jakis przepis na orzechy w miodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/13/#findComment-2703188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 24.09.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Co zrobic z kwintalem orzechów włoskich połupać a orzechy wysłać do jamlesa Od razu połupać, a samemu to nie łaska. to 7kg niepołupanych przyjmę Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/13/#findComment-2703425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 24.09.2008 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 No ta jak z tymi orzechami Komu wysyłać. A może odbiór własny ja poproszę o deczko orzeszków nie będę grymasić, poproszę w łupinkach Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/13/#findComment-2703502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.09.2008 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 No dobrze, to ORZECHY W ROLI GŁÓWNEJ. TURECKI SOS Z ORZECHÓW WŁOSKICH Potrzebujesz: 50 dag łuskanych orzechów 50 dag bułki tartej 20 ząbków czosnku 1 szklankę rosołu 1 szklankę octu winnego 80 ml oliwy sól Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Orzechy rozdrobnij i razem z czosnkiem oraz bułką tartą włóż do miseczki. Mieszaj i powoli na zmianę dolewaj oliwę, rosół i ocet. Całość zmiksuj na jednolitą kremową masę. Rozłóż do małych słoiczków. Podawaj do brokułów i kalafiorów, także drobiu, cielęciny lub ryb. Sos, dobrze zamknięty i trzymany w chłodzie, ma 3 tygodnie trwałości. ORZECHY MARYNOWANE Potrzebujesz: 50 dag łuskanych orzechów 600 ml białego octu winnego 2 laski cynamonu 4 łyżki soli 6 goździków kilka ziaren pieprzu Orzechy wypłucz i zalej litrem wody, dodaj sól i odstaw na 12 godzin. Potem odcedź i obsusz ręcznikiem papierowym. Przełóż do sterylnych słoików. Do naczynia wlej ocet i zagotuj z goździkami, pieprzem i cynamonem. Odstaw do przestygnięcia. Wyjmij cynamon i włóż po kawałku do każdego słoika. Ciepłą zalewą zalej orzechy, zakręć słoiki i odstaw na 2-3 tygodnie w suche i chłodne miejsce. Orzechy trzeba wykorzystać w ciągu 3 miesięcy do serów i pieczonej wieprzowiny. ORZECHY W CUKROWEJ POWŁOCE Potrzebujesz: młode orzechy syrop z 1 kg cukru i 2 szklanek wody syrop z 30 dag cukru i ź szklanki wody Orzechy obsmaż w syropie z kilograma cukru. Wyjmij, osącz. Przygotuj gęsty syrop z 30 dag cukru i ćwierć szkl. wody, wrzuć orzechy, dobrze zamieszaj i wyjmij, układając pojedynczo na sicie. Kiedy wyraźnie będzie widać, że są powleczone cukrową powłoką, składaj do słoja. Dobrze zamknij, aby nie wilgotniały. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/13/#findComment-2703706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.09.2008 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Podaję przepis: Gruszki w occie. 1kg twardych gruszek obrać, wyciać gniazda nasienne. Zagotować: 1/2 litra octu+1/2 litra wody+20dkg cukru+goździki i odrobina cynamonu. Zalać wrzącą zalewą w jakimś dużym naczyniu obrane gruszki. Odstawić. Na drugi dzień zalewę odlać, zagotować i ponownie zalać gruszki. I tak przez 4 dni robić to samo. Ostatniego dnia gruszki włożyc do sloików, zalać wrzącą zalewą i zamknąć słoiki. Odstawić do góry dnem na noc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/13/#findComment-2704623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 06.10.2008 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Ja poproszę o przepis na buraczki, takie z papryką w formie sałatki oraz na drugie buraczki takie zasmażane, pasteryzowane z chrzanem, takie które można przechować. No nie mam dobrego przepisu na nie i kropka Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/13/#findComment-2727742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 06.10.2008 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 I jeszcze mam pytanie i prosbę o jakies sałatki gotowe do spożycia po odkręceniu słoiczka z warzyw dostepne o tej porze roku. Ogórków praktycznie juz nie ma Z czego innego, no oprócz buraczków można zrobić sałatki wekowane? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/13/#findComment-2727744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 06.10.2008 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 I jeszcze mam pytanie i prosbę o jakies sałatki gotowe do spożycia po odkręceniu słoiczka z warzyw dostepne o tej porze roku. Ogórków praktycznie juz nie ma Z czego innego, no oprócz buraczków można zrobić sałatki wekowane? Praktycznie ze wszytskiego. U mnie kiedys robiliśmy taka sałatke: Grzyby lesne, kapusta, resztki pomidorów, troche marchewek (te niewyrosniete), seler, cebula lub por, pietruszka, kalafiory lub brokuły proporcje ile czego jest Wszystko zalewane octowa zalewą taką co na 1 litr 1/4 szklanki octu, dosalone i pocukrzone do smaku. Mozna dorzucic pieprzu zile angielskie i- wszystkie klasyczne przyparwy do octu. Mozna tez zrobic z dodatkiem kiszonej kapusty wtedy dolewamy tylko słonej wody i pasteryzujemy. PS. Orzechy stopniowo zbieram i suszę Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/13/#findComment-2727778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 06.10.2008 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Ja poproszę o przepis na buraczki, takie z papryką w formie sałatki 3 kg buraków ugotować i zetrzeć 1/3 kg papryki 3 duże cebule 25 dkg cukru 1/4 l octu 1/2 łyżeczki soli Paprykę i cebulę pokroić, wymieszać z buraczkami i resztą składników,nałożyć do słoiczków i pasteryzować 20 minut. Smacznego! Przepis wypróbowany, robię go od lat. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/13/#findComment-2728270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 06.10.2008 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Ooo dziękuję! Ale szybko Idę skrobać te buraki W rękawiczkach Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/13/#findComment-2728350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 06.10.2008 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Ja robię taką mieszanką warzywną: biorę 2 kg warzyw mieszanych: kolorowa papryka, kalafior, brokuł, mała cebulka, oliwki, marchewka, ząbki czosnku, świeży koperek. Robię zalewę: 7 szklanek wody, 1 szkl. octu, kilka ziaren pieprzu i ziela ang., łyżka soli, 7 łyżek cukru, łyżeczka gorczycy, liść laurowy. o i kalafior i brokuł idą do blanszowania, ząbki czosnku kroję wzdłuż na połowę, a paprykę na paski, marchewkę też jakoś tam. Układam warstwami w słoikach i zalewam gorącą marynatą. Na wierz sypię trochę koperku i daję po łyżce oliwy lub oleju. Apertyzuję 15-20 minut. Mniam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/13/#findComment-2728691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 07.10.2008 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Zrobiłam 6kg buraczków Bardzo mi smakują. Dobre proporcje, słodko-kwaśne. Dziękuję raz jeszcze za przepis. Chciałam dzisiaj kupić czerwoną kapustę. Obeszłam cały targ i nikt nie miał czerwonej Nie wiem czemu. Wyszła z mody czy jak? Musze jechać na jakiś wiekszy to może dostane jaką główkę I zabrakło mi słoików Ale mam dostać wieczorem dostawę od siostry która w tym roku nic nie wekuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/13/#findComment-2730608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 07.10.2008 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Cieszę się że buraczki smakują ale później są jeszcze lepsze kiedy aromat papryki "przegryzie" się z resztą. A może ktoś ma fajny przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej na zimę? Byle nie był zbyt skomplikowany,bo ja leniwa jestem Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/13/#findComment-2730659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 18.10.2008 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 Dziewczynki kochane (jak nie tylko dziewczynki to przepraszam ). Potrzebuję przepis na coś dobrego z gruszek. Żeby nie było tak łatwo to nie mogą być one w occie. Znalazłam sporo przepisów na konfitury gruszkowe, ale we wszystkich jest strrrrrrrrrrasznie dużo cukru. Ze słodkości to mi mój żon wystarczy, a gruszki mogły by mieć smak gruszek a nie cukru. Przepraszam za marudzenie i z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/13/#findComment-2752694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 18.10.2008 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 Najprostsza metoda na wszystkie dżemy owocowe: przesyp obrane i pokrojone gruszki "trochą" cukru, zostaw na noc, następnego dnia przesmaż, dodając tyle cukru, ile uznasz za stosowne. Jeśli przesłodzisz, dodaj sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. Chochlą zbierz nadmiar płynu (będzie świetny syrop na kompociki i napitki), resztę włóz w słoiki i apertyzuj 20 minut. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/13/#findComment-2752998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.