BetaGreta 29.07.2009 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 I po co ja tu zaglądałam Miałam tradycyjnie ukisić ogórki a po przeczytaniu wątku zrobię z chili. Już czekają posolone Z dużych ogórków robię tarte na zupę. Bardzo prosty i szybki przepis. Ogórki ścieram na grubej tarce, wkładam do słoików, do każdego łyżka soli, ząbek czosnku i gałązka kopru. Będę robić jeszcze marynowaną fasolkę szparagową. Zrobię na próbę bo jeszcze sama z tego przepisu nie robiłam Kupiłam po pół kilo zielonej i żółtej. Sparzyłam we wrzącej wodzie. Na zalewę potrzeba ocet i wodę w stosunki 5:1 oraz po 1 łyżeczce cukru i 1/2 łyżeczki soli na szklankę octu. Zagotować. Do każdego słoika trzeba włożyć gałązkę kopru i ząbek czosnku a następnie dość ciasno układać fasolkę. Zalać gorącą zalewą. Zakręcić słoiki i postawić na wieczku. Podobno dobre są po 2 tygodniach. Jak sprawdzę to Wam napiszę jak smakowała. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/17/#findComment-3450287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 30.07.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 2/ KAPUSTA PO TURECKU - 1 kg białej kapusty - 1 szkl. octu winnego - 2 ząbki czosnku - 1/2 papryczki chili - sól Zagotować i ostudzić pół litra wody. Wziąć zewnętrzne, najtwardsze liście kapusty, blanszować 3 min., przelać zimną wodą, osączyć. najpierw pokroić liście niegotowane, następnie te blanszowane. Jedne i drugie umieścić w słoiku. Dodać czosnek (obrany, w ząbkach) i pokrojoną papryczkę chili. Na koniec ocet wymieszać z przegotowaną zimną wodą, doprawić solą. Zalać kapustę, zakręcić słoik i odstawić na 2 tygodnie do ciemnej i chłodnej piwniczki. Po tym czasie - MNIAM!!! Czy ta kapusta bez pasteryzowania? Dostałam dwie główki i chyba jedną przerobię na próbę. A do czego później używasz tej kapusty? Czy to może być dodatek do drugiego dania? I jeszcze jedno. Ile dać soli? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/17/#findComment-3451819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 30.07.2009 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Po przeczytaniu wszystkiego - będę szaleć w słoikach Mam pytanie, czy może ktoś z Was wie, jak się robi suszone pomidory w zalewie ? A jak suszyć pomidory ? jak grzyby ? Tak się przyglądałam tym gotowcom ze sklepu i wydaje mi się, że miąsz należy usunąć (wykorzystać np. na przecier), ale ... no nie mam pojęcia Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/17/#findComment-3452420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 30.07.2009 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Po przeczytaniu wszystkiego - będę szaleć w słoikach Mam pytanie, czy może ktoś z Was wie, jak się robi suszone pomidory w zalewie ? A jak suszyć pomidory ? jak grzyby ? Tak się przyglądałam tym gotowcom ze sklepu i wydaje mi się, że miąsz należy usunąć (wykorzystać np. na przecier), ale ... no nie mam pojęcia pomidory suszy się na słońcu a marynuje w oleju z kaparami (można przedtem zaprawić octem winnym) ... napiszę więcej w przyszłym tygodniu pozdrówka smaczne Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/17/#findComment-3452648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 30.07.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 2/ KAPUSTA PO TURECKU - 1 kg białej kapusty - 1 szkl. octu winnego - 2 ząbki czosnku - 1/2 papryczki chili - sól Zagotować i ostudzić pół litra wody. Wziąć zewnętrzne, najtwardsze liście kapusty, blanszować 3 min., przelać zimną wodą, osączyć. najpierw pokroić liście niegotowane, następnie te blanszowane. Jedne i drugie umieścić w słoiku. Dodać czosnek (obrany, w ząbkach) i pokrojoną papryczkę chili. Na koniec ocet wymieszać z przegotowaną zimną wodą, doprawić solą. Zalać kapustę, zakręcić słoik i odstawić na 2 tygodnie do ciemnej i chłodnej piwniczki. Po tym czasie - MNIAM!!! Czy ta kapusta bez pasteryzowania? Dostałam dwie główki i chyba jedną przerobię na próbę. A do czego później używasz tej kapusty? Czy to może być dodatek do drugiego dania? I jeszcze jedno. Ile dać soli? Napisałam na PW, ale powtórzę się - nie potrafię okreslić ilości soli... U każdego to jest inaczej, trzeba wypróbować pierwszy raz i potem ewentualnie dodać więcej albo dać mniej tej soli. Przepis mówi, żeby nie gotowac słoików, ale ja tam jakas nieufna albo starej daty, nie wierzę w takie cuda i krótko gotuję. Pewnie, że może to być dodatek do drugiego, będzie też świetną przekąską dodatkową do innych posiłków, podana w miseczce - każdy sobie nabierze, nawet do śniadania czy kolacji mozna ją tak podać jako dodatkowy smaczek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/17/#findComment-3453030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 30.07.2009 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Dzięki DPS, przeczytałam Twoją wiadomość. Pewnie więcej w tym roku nie będę robić już tej kapusty ale jak mi posmakuje to zrobię w przyszłym roku. Jeśli tak radzisz to podgotuję ją. A krótko tzn. ile minut? W tym roku robię po troszkę bo nie mam gdzie przechowywać przetworów ale jak już będę miała spiżarkę to poszaleję Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/17/#findComment-3453426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 31.07.2009 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Krótko tzn. około 10 minut. Trzymam kciuki, żeby pyszne wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/17/#findComment-3453669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 31.07.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 pomidory suszy się na słońcu a marynuje w oleju z kaparami (można przedtem zaprawić octem winnym) ... napiszę więcej w przyszłym tygodniu pozdrówka smaczne dzięki serdeczne Szefie, będę czekała. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/17/#findComment-3454058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 31.07.2009 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Będę robić jeszcze marynowaną fasolkę szparagową. Zrobię na próbę bo jeszcze sama z tego przepisu nie robiłam Kupiłam po pół kilo zielonej i żółtej. Sparzyłam we wrzącej wodzie. Na zalewę potrzeba ocet i wodę w stosunki 5:1 Chyba 1:5? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/17/#findComment-3455472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 31.07.2009 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Będę robić jeszcze marynowaną fasolkę szparagową. Zrobię na próbę bo jeszcze sama z tego przepisu nie robiłam Kupiłam po pół kilo zielonej i żółtej. Sparzyłam we wrzącej wodzie. Na zalewę potrzeba ocet i wodę w stosunki 5:1 Chyba 1:5? Sprawdziłam jeszcze raz przepis, który dostałam i mam napisane "Zagotowac garnek octu z woda w proporcji 5 czesci octu, 1 czesc wody, na kazda szklanke octu dodac 1 lyzeczke cukru i 1/2 lyzeczki soli. " Ja jestem nowicjuszka w przepisach więc się nie znam. Myślisz, że powinno być odwrotnie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/17/#findComment-3455488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 31.07.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Hmm, teraz sama zwatpilam - moze nasza ekspertka DPS-ia podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/17/#findComment-3455502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 31.07.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Na pewno odwrotnie. Na taka ilosc octu jest za malo cukru, a na szklanke octu, 5 wody daje sie wlasnie tyle cukru do zalwy octowej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/17/#findComment-3455548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 02.08.2009 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Dopiero dzisiaj zajrzałam. Z tym octem to bankowo dziewczyny mają rację, 5 części wody i 1 część octu. Nikt nigdy nie robi zapraw z czystym prawie octem, bez wody - to by było niejadalne. Mam nadzieję, że wyszło i smaczne będzie! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/17/#findComment-3456980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 03.08.2009 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 OGORKI PO MEKSYKANSKU: 2,5 kg ogorkow, 1,5 szklanki octu, 1 lyzeczka sypkiej "Chili", 4 plaskie lyzki soli, 1/2 kg cukru, 8 lyzek oleju/ oliwy 1 1/2 glowki czosnku Ogorki pokroic na cwiartki i posolic- odstawic na 2-3 godziny. Odlac wode. Olej/ oliwe zagotowac. Ogorki ( po odlaniu wody) posypac chili, zalac goracym olejem/ oliwa, nastepnie dodac ugnieciony czosnek i zagotowany z cukrem ocet. Wszystko wymieszac, odstawic na 2 godziny. Pozniej gotowac ok. 5 minut sloiki. Ogorki sa fantastyczne w smaku, ostre, a zarazem troche slodkawe, super pasuja do mies, ale nie tylko, ja np. lubie je zawijac w posmarowany keczupem plasterek sera zoltego Zrobiłam, ale dodałam wody i oleju, bo te 8 łyżek nie wystarczyło aby zalać chociaż jeden słoik - chyba jakiś błąd się wkradł w te proporcje - póki co wyglądają pięknie, nie wiem jeszcze jak smakują, ale dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/17/#findComment-3457954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 03.08.2009 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Zrobiłam jeszcze czosnek po babcinemu - niktspecjalny dziękuję za przepis i ogórki w zalewie musztardowej wg przepisu DPS-i - też dziękuję, ale mam pytanie, oddzieliła mi się musztarda - czy coś źle zrobiłam ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/17/#findComment-3457964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 03.08.2009 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Hm, nie wiem w sumie, ja zwykle robie tak, że do tej musztardy powoli dodaję wszystkie składniki zalewy i zawsze starannie mieszam. Może nic nie będzie tym ogórkom - po prostu za jakies 2 tygodnie otwórz jeden ze słoiczków, wtedy będzie wiadomo, czy się udały i czy oddzielenie się musztardy wpłynęło na nie jakoś szczególnie niekorzystnie. Myślę, że nawet z tą oddzieloną powinno być OK, w końcu wszystkie składniki zalewy tam są i wszystkie wnikają w ogórki, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/17/#findComment-3459066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 03.08.2009 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 ja robiłam w zeszłym roku i też oddzieliła mi się musztrada. W smaku były ok, ale wygląd w słoiku nie bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/17/#findComment-3459085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 03.08.2009 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Dopiero dzisiaj zajrzałam. Z tym octem to bankowo dziewczyny mają rację, 5 części wody i 1 część octu. Nikt nigdy nie robi zapraw z czystym prawie octem, bez wody - to by było niejadalne. Mam nadzieję, że wyszło i smaczne będzie! No to będę miała problem I tu się sprawdza powiedzenie iż człowiek uczy się na błędach. Dobrze że dużo tego nie zrobiłam Zrobiłam, ale dodałam wody i oleju, bo te 8 łyżek nie wystarczyło aby zalać chociaż jeden słoik - chyba jakiś błąd się wkradł w te proporcje - póki co wyglądają pięknie, nie wiem jeszcze jak smakują, ale dam znać. Ja robiłam wg przepisu co prawda miałam 2 kg ogórków. Wodę po posoleniu odlewałam ale potem jak stały jeszcze te dwie godziny w zalewie to zaś puściły sok i wystarczyło na wszystkie słoiki. Nie pływają w tej zalewie ale są dość mokre. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/17/#findComment-3459098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 03.08.2009 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 A ja dzisiaj znowu robilam wiadro kurek w solance, a jutro z koncowki ogorasow bede dopiero robic te w chilli i pikle w occie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/17/#findComment-3459668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 04.08.2009 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 Zróbcie te ogórki słupki - pyszne są, robię trzeci rok. I my, i goście bardzo lubimy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/17/#findComment-3460021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.