cieszynianka 13.09.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2009 Zetrzyj chrzan na drobnej tarce i dodaj trochę soku z cytryny lub kwasku, żeby nie ściemniał, wymieszaj dobrze. Do smaku dodaj sól (np. 1 łyżeczkę do 30 dag startego chrzanu), ocet (też chyba 1 łyżeczka będzie dobrze na te 30 dag), można też troszkę cukru. Zapakuj ściśle do słoików i odłóż do lodówki, możesz trzymać max do 3 miesięcy. Bardzo Ci dziękuję, jutro wykonam według zaleceń Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/20/#findComment-3545421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 14.09.2009 02:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 http://www.chefpaul.net/PdfKon/SwietaWielkiejNocy.pdf ... tutaj Koleżanko znajdziesz również bardzo dobry (moim zdaniem) sos chrzanowy ... można go przechowywać w lodówce przez kilka tygodni (najlepszy jednak jest kilkudniowy) Smaczne pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/20/#findComment-3545822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 14.09.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 http://www.chefpaul.net/PdfKon/SwietaWielkiejNocy.pdf ... tutaj Koleżanko znajdziesz również bardzo dobry (moim zdaniem) sos chrzanowy ... można go przechowywać w lodówce przez kilka tygodni (najlepszy jednak jest kilkudniowy) Smaczne pozdrówka Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/20/#findComment-3547951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 19.10.2009 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Dżem pomarańczowo - cytrynowy z dyni popełniłam! Pamiętacie, kiedyś w PRL-u takie ersatze dyniowe masowo produkowali na święta. Ten to nie ersatz, to najprawdziwsza dynia, ale bardzo smaczna. Polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/20/#findComment-3631581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 16.06.2010 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Podciągam wątek, bo po zmianach o nim zupełnie zapomniałam.Mam nadzieję, że i w tym roku uda mi się zrobić jakieś przetwory. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/20/#findComment-4159670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 28.07.2010 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Ja już parę słoiczków czarnej porzeczki mam za sobą.Aha,i parę dużych z buraczkami/botwinką też własną :)Truskawki zamroziłam.A teraz jestem na etapie jagód.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/20/#findComment-4215003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 29.07.2010 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Ja też mam już za sobą botwinkę, ale zamroziłam, ciekawe jaka będzie po rozmrożeniu. Zaczęłam też kisić ogórki - mam już chyba 12 słoików. Niedługo zaczną się pomidory, to przecier trzeba będzie robić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/20/#findComment-4215624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 29.07.2010 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 nastka79 czytałam gdzieś kiedyś,że właśnie mrożona botwinka jest lepsza od tej wekowanej ale ja zawsze robiłam i robię do słoików z powodu zbyt małego zamrażalnika Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/20/#findComment-4215699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 31.07.2010 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 nastka79 czytałam gdzieś kiedyś,że właśnie mrożona botwinka jest lepsza od tej wekowanej ale ja zawsze robiłam i robię do słoików z powodu zbyt małego zamrażalnika Po zamrożeniu botwinki mam ten sam problem z fasolką szparagową Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/20/#findComment-4218929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 03.08.2010 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Fasolki 5 porcji zblanszowanej udało się upchać . Wczoraj zrobiłam 9 słoików lecza z kabaczka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/20/#findComment-4221518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 04.08.2010 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Fasolki 5 porcji zblanszowanej udało się upchać . Wczoraj zrobiłam 9 słoików lecza z kabaczka. Czy z cukinii? ;)przepraszam,musiałam Po co blanszujesz fasolkę?Robi się jej trochę mniej?pytanie na poważnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/20/#findComment-4223868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 05.08.2010 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Czy z cukinii? ;)przepraszam,musiałam Po co blanszujesz fasolkę?Robi się jej trochę mniej?pytanie na poważnie Podobno mniej gumowata się robi po rozmrożeniu jak wcześniej zblanszowana jest. Ale i tak wiadomo, że świeża najlepsza. Tylko my już mamy trochę dość fasolki, bo obrodziła obficie w tym roku . Leczo z tego żółtego . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/20/#findComment-4224607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia i Piotr 05.08.2010 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Blanszuje się żeby kolorek utrzymało i tzw. smrodek uciekł. A ja mam z 50 słoików korniszonów i trochę soków z czarnej porzeczki i trochę kompotów z wiśni. A oto moje korniszonki (przepis od teściowej), którymi zajadamy się całą zimę i co roku braknie do wiosny, mimo że robię ich bardzo dużo. KORNISZONY TEŚCIOWEJ;) Zalewa:1 litr wody1 łyżka soli2 łyżeczki kwasku cytrynowego3 łyżki octu3/4 szklanki cukrukopergorczycachrzanliść laurowyczosnek Zalewę gotujemy i zalewamy ogórki upchane w słoikach i pasteryzujemy, np. w piekarniku do tzw. zielonych smug.Wyciągamy, odwracamy do góry dnem i czekamy aż ostygną.Potem odwracamy, naklejamy nalepki i do spiżareczki na zimowe czasy. Smacznego!!! P.s. W moim przeliczniku zalewa z 3 litrów wody wystarcza na 8 słoików litrowych ułożonych ogórków. Zalewą tą zalewam również malutką cukinię oraz patisonki - pychotki:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/20/#findComment-4225020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 06.08.2010 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Mam już pierwsze grzybki http://img709.imageshack.us/img709/221/grzyby.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/20/#findComment-4226174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roksi01 09.08.2010 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Ja fasolkę kładę do słoików. Jest naprawdę dobra.Fasolkę bardzo ciasno układam w litrowych słoikach i zalewam gorącą zalewą, czyli gotuję 5 szkanek wody (1 l 250 ml) z 2 płaskimi łyżkami soli. Następnie pasteryzuję około 1 godziny. Taka fasolka świetnie nadaje się na zupę, leczo lub z bułką tartą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/20/#findComment-4230278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dode 10.08.2010 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 a robiłyście dżem z cukinii? Przetestowałam w tym sezonie już kilka wariantów z dodatkiem wszelakich galaretek owocowych ( pomarańczowa, brzoskwiniowa, agrestowa), ale najbardziej smakuje mi własny wymysł czyli zrobiona na t.zw szarlotkę 2,5 kg cukinii ( obranej i wydrążonej) 700 g cukru 3 łyżki kwasku cytrynowego cynamon, goździki (ew. cukier waniliowy i zapach waniliowy) żelfix cukinię zetrzeć na tartce z dużymi oczkami (przepuszczam przez maszynkę z nasadką z dużymi oczkami) zasypać cukrem i kwaskiem cytrynowym, odstawić na 2-3 godz. gotować z cynamonem i goździkami na wolnym ogniu aż zmięknie ( min. 1/2 godz.) dodać żelfix, pogotować jeszcze chwilę i gotujące się składać do słoiczków. Nie wiem niestety jak jest z trwałością, bo to mój pierwszy sezon. Przy użyciu większej ilości cukru jest koszmarnie słodkie, a z galaretkami czuje te galaretki i trochę mi to przeszkadza. Zrobiłam 5 rzutów, wyszło mi ponad 30 słoiczków, z których połowę rozdałam . Serdecznie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/20/#findComment-4230971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 19.08.2010 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 Czy ktos z Was robił maślaki z papryką? Jadłam kiedyś u znajomej, z która już nie mam kontaktu i nie znam przepisu, a były pyszne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/20/#findComment-4244098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 20.08.2010 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 Zdawam kolejną relację z przygotowań do sezonu zimowego pikle z ogórków pikle z cukinii dżem z cukinii (ale dodałam do niego też agrest) ketchup sałatka szwedzka buraczki w talarkach w occie buraczki starte na tzw.miazgę (do podsmażania lub jako dodatek do chrzanu) maślaki w occie a dziś... przypomniałam sobie o mirabelkach:o i poczyniłam z nich kompot.Mirabelki rosną za naszym płotem odkąd tu mieszkamy a ja przypomniałam sobie o nich dopiero teraz Jeszcze trochę ich zostało na drzewkach,poczekam aż dojrzeją i dorobię se, a co! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/20/#findComment-4244646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 21.08.2010 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 Zdawam kolejną relację z przygotowań do sezonu zimowego pikle z ogórków pikle z cukinii dżem z cukinii (ale dodałam do niego też agrest) ketchup sałatka szwedzka buraczki w talarkach w occie buraczki starte na tzw.miazgę (do podsmażania lub jako dodatek do chrzanu) maślaki w occie a dziś... przypomniałam sobie o mirabelkach:o i poczyniłam z nich kompot.Mirabelki rosną za naszym płotem odkąd tu mieszkamy a ja przypomniałam sobie o nich dopiero teraz Jeszcze trochę ich zostało na drzewkach,poczekam aż dojrzeją i dorobię se, a co! a robiłaś pieczarki w occie???Dobrze ,że szef nie robi takich przetworów i rzadko tu zagląda to i się nie wypowie,Znalazłem trochę kokoszek w lesie,kupiłem właśnie pieczarek,kupiłem 3 szt czerwonej papryki.Zalewa jeden do sześciu z trzema łyżkami cukru.Podgotowałem pieczarki i kurki w lekko osolonej wodzie.Wystudziłem.Włożyłem do zalewy i zagotowałem.Do słoika wkładałem pociętą paprykę i wlewałem gorące grzyby razem z zalewą na paprykę.Na górę do każdego słoika po łyżeczce oleju.Zakręciłem i odwracałem do "góry nogami". Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/20/#findComment-4245561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 21.08.2010 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 Ja zrobiłam pieczarki w zalewie octowej, bo ich używam do sałatki śledziowej. Robiłam pierwszy raz (zawsze kupowałam gotowce) i chyba coś nie tak, bo są dosyć ciemne. Może pieczarek nie trzeba obgotowywać? Bo po obgotowaniu zrobiły się takie ciemne i w przeciwieństwie do grzybów leśnych w zalewie nie zbielały. Nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/20/#findComment-4245564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.