Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A ja Wam powiem od czego zalezy, ze grzyby ciemnieja :).

 

Po obraniu obgotowuje tez 10 minut i od razu jak w garze zaleje grzyby woda dodaje na duzy garnek 4 lyzki duze soli. Po odcedzeniu zciemnieja ale po wlozeniu w sloiki beda zolciutkie. Kiedys zapomnialam posolic wode i wszystkie w sloikach byly ciemne.

Dodatkowo jak grzyby zaczna sie gotowac to skrecam gaz i lyzka zbieram powstajaca piane na wierzchu gara (to tez duzo pomaga)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/22/#findComment-4296115
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 461
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Będę dzisiaj kisić pomidory, bo własnie odkryłam w samochodzie męża torbę zielonych i czerwonych. Kupił i oczywiście zapomniał. :mad: Dobrze, że sie dziś zamieniliśmy samochodami, bo by marmolada była.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/22/#findComment-4296187
Udostępnij na innych stronach

Nie do końca wiem czy to pod przetwory podpada. Ale tak sobie w sobotę wędziłem

http://img210.imageshack.us/img210/8321/dscf4747.th.jpg http://img178.imageshack.us/img178/7476/dscf4741.th.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/22/#findComment-4298756
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj marynowałam rydze. Ponieważ nie chodzę na grzyby z dwóch powodów: nie znam się na nich i nie mam czasu, to zamówiłam u znajomego zbieracza. Ale mam pytanie: czy ktoś zna rydze łakowe, które są zielone, a nie rude?
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/22/#findComment-4307187
Udostępnij na innych stronach

  • 9 months później...

Nareszcie wątek został odgrzebany:)

U mnie już zrobiony dżem z truskawek i brzoskwiń oraz jagody.

A co do cukuni kiedyś próbowałam robic z niej różne przetwory ale jakoś mi nie podchodzą.

Zdecydowanie wolę zamrozić a potem 10 m i pyszny krem z cukuni gotowy.

A może leczo? Chociaż papryka jeszcze trochę droga.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/22/#findComment-4785015
Udostępnij na innych stronach

No odkopałam bo czas ku przetworom sprzyjający, ogórów narosło i ta cukiniaaaaa!!!!

 

Robiłam ją tak jak ogórki konserwowe w słupkach, ale jeszcze nie próbowałam, robiłam też dżem pomarańczowy z cukinii, gdzieś w necie właśnie przepis znalazłam, i mi nawet smakuje. Już widzę parę zastosowań dla niego. Naleśniki, ciasta...

A ta cukinia po odmrożeniu nie robi się błotnista???

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/22/#findComment-4790624
Udostępnij na innych stronach

Witam

Moje propozycje na cukinię:

- sos cukiniowo-paprykowy

- sałatka cukiniowa (cukinia, papryka,marchewka,cebula, czosnek)

- w słodko-kwaśnej zalewie

- marynowana

i kolorowa sałatka (żółta, zielona cukinia, papryka, marchewka)

 

Jeśli kogoś interesuje jakiś przepis proszę pytać :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/82707-przetwory-na-zim%C4%99/page/22/#findComment-4797056
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...