Gosia i Piotr 25.07.2011 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Przepis na czekodżem wzięłam stąd:http://wegetarianka.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?578813 Za co bardzo dziękuję autorce, bo rewelacja. Natomiast ketchup robię tak:1 1/2 kg cukinii obranej i wypestkowanej1/2 kg cebuliCukinie zetrzeć na grubych oczkach ,cebule drobniutko pokroić lub zetrzeć,zasolić garścią soli na 6 godzin nie odciskać.Następnie dodać 1/4 kg cukru,1 szklankę octu gotować 20 minut.Potem dodać 1 łyżeczkę papryki słodkiej 1 łyżeczkę papryki ostrej ,1 łyżeczkę pieprzu, 1 łyżeczkę curry, 20 dag koncentratu pomidorowego.Gotować wszystko 15 minut.Wkładać do słoików i pasteryzować ok 10 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 26.07.2011 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Na zime proponuję zrobic nalewke orzechową .Jest teraz dobry czas na zbiory orzechowe.1litrr wodki ze spirytusu.ok.0.5kg zielonych orzechów.garstkę gozdzików i troche cynamonu w kawałku (2-3 laski)Pokroić orzechy w plastry,zalac wódką dosypac gozdziki,cynamon. zamaknać w słoikach potrzasac co pare dni (raz na tydzień )na jesieni lekarstwo jak znalazł,zaden robak nie przeżyje.Dolegliwosci zołądkowe mjają.Popijac w kroplach(20-30) przez dwa tygodnieCiekawe .,czy podajac taką recepturę, Czy to jest porada lekarska, czy tylko stary sposób babuni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 26.07.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Przepis na czekodżem wzięłam stąd: http://wegetarianka.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?578813 Za co bardzo dziękuję autorce, bo rewelacja. Dzięki za info. Na tej stronie spodobał mi się przepis na ogórki "curry". Może wypróbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 27.07.2011 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 A robicie coś z dyni? Takie ładne dynie widziałam wczoraj. Bo że sie robi w occie to wiem. A jakieś inne pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia i Piotr 27.07.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Ja mrożę startą na tarce i poporcjowaną w woreczki. Potem w zimie robię z niej pyszne korzenne ciasto dyniowe o takie: http://www.wielkiezarcie.com/recipe36935.htmlCiasto jest pyszniutkie i bardzo długo wilgotne, choć nie zawsze można to sprawdzić, bo znika migiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 13.08.2011 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Mała rzecz, a cieszy. http://i54.tinypic.com/mv2rrb.jpg http://i56.tinypic.com/2wcdztf.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 30.08.2011 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Kiszone pomidorki i malinki do naleśników (i nie tylko): http://i55.tinypic.com/2qkug54.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 30.08.2011 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 I jeszcze troche ogórków: http://i53.tinypic.com/1zdniqh.jpg Czy ktoś mi może powiedzieć, czemu mi od jakiegoś czasu pleśnieją ogórki w kamiennym garnku? Jakieś trzy ostatnie nastawienia mam z peśnią. Czy już za późno na takie kiszenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 02.09.2011 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Dziś doszło leczo w słoikach. Zastanawia mnie ile taka potrawa może postać? Zwykle po pół roku, jak nie "pójdzie", wywalam. A jak jest u Was? W gotowcach mamy datę ważności, którą jakoś obliczają, a w takich domowych przetworach? http://i53.tinypic.com/14uf4ht.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iza_K 04.09.2011 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 A dajesz je do słoików z kiełbasą??U nas się robi bez kiełbasy i dopiero przed podaniem wkraja się do garnka kiełbasę. Ogólnie to leczo długo u nas nie stoi, najwyżej 3 miesiące, ale w lodówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 06.09.2011 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 A dajesz je do słoików z kiełbasą?? U nas się robi bez kiełbasy i dopiero przed podaniem wkraja się do garnka kiełbasę. Ogólnie to leczo długo u nas nie stoi, najwyżej 3 miesiące, ale w lodówce. .....ja nie daję też cebuli .....przesmażam ją z kiełbaską i zalewam leczem ze słoika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa36 07.05.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 A może ktos z Was robi syrop z mniszka? Ja zrobiłam ale chyba cos nie tak, bo syrop / miód jest ciemny i smakuje, jak karmel.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 09.05.2012 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Syrop z mniszka? Mi się nie chce ale rodzice co roku robią. Kwiatki po zebraniu (same "łebki" bez ogonków) rozkłada się na białym papierze na 15-30 min żeby wyszły z nich owady. nie do końca wiem czemu to działa, ale działa. Wcześniej gotuje się syrop 1 litr wody, 1 cytryna, 3 szklanki (ok 75 dkg) cukru. Przestudzonym syropem zalewa się "odrobaczone" kwiatki i powinny postać 4-5 dni do tygodnia. Zlać i gotowe. Opcjonalnie można zapasteryzować, choć jeśli się trzyma w miarę chłodnym miejscu to nawet surowy się nie psuje. Ważne żeby nie zostały żadne "śmieci" bo od nich będzie się psuł. Kolor wychodzi jak jasny miód np akacjowy, smak jak dla mnie mdły (gorszy tylko z kwiatów czarnego bzu ) PS. Co do leczo ostatnio wyciągnąłem z piwnicy takie z 2009 i było całkiem dobre. Troszkę kolory mu zbladły,ale poza tym ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1domatorka 13.09.2012 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Moja mama robi ten miód z mniszka ale mnie to nie za bardzo smakuje, choć podobno jest bardzo zdrowy . Ja w tym roku dostaję sporo jabłek, więc robię różne kombinacje z jabłkami Polecam znaleziony na blogu u pani Tereski pyszny dżemik jabłkowo ananasowy : kilogram jabłek 1 puszka ananasów 350 g 1 Cukier żelujący 3:1 Dr. Oetkera szczypta kwasku cytrynowego Jabłka dokładnie myję, obieram, wycinam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Ananasa odsączam z zalewy i kroję na niewielkie cząstki. Owoce przekładam do garnka, dodaję cukier żelujący i kwas cytrynowy. Całość zagotowuję często mieszając, a następnie na małym ogniu gotuję do miękkości. Dżem nakładam do pełna do wyparzonych słoików, zamykam i układam do góry dnem na 5minut. Jeżeli jabłka są mało soczyste, do pokrojonych owoców można dodać zalewę z ananasów, co podkreśli smak dżemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 13.09.2012 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 A robicie coś z dyni? Takie ładne dynie widziałam wczoraj. Bo że sie robi w occie to wiem. A jakieś inne pomysły? Kroję w kostkę, mrożę surowa a potem zupa, naleśniki czy tarta jak znalazł Amalfi od dziś jesteś moim guru przetworów:jawdrop: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 14.09.2012 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Gdzieś wyczytałam,że można kisić jabłka, tak jak ogórki czy buraczki, tylko z innymi dodatkami. Zewsząd się słyszy jakie to kiszonki są dobre. Ale nigdy jabłek w takiej wersji nie jadłam. Temat mnie zainteresował, bo mam sporo jabłek.Miałyście z czynienia z taką wersją jabłek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 14.09.2012 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Z powodu licznych wyjazdów nie zrobiłam w tym roku ogórków w słoikach. Czy naprawdę już jest za późno?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 16.09.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 ....Czy naprawdę już jest za późno?????? Niby czemu za późno? Ogórki są, jeśli chodzi o kiszone to, koper jest, czosnek, chrzan, słoiki, sól i woda raczej całorocznie dostępne, liście z dębów też jeszcze nie spadły. Nic więcej nie jest potrzebne. Na konserwowe podobnie wszystkie składniki do dostania. Pewnie za ogórki zapłacisz trochę więcej niż w szczycie sezonu ale poza tym nie widzę przeciwwskazań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga33 02.08.2016 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2016 Skorzystałam juz chyba 3 krotnie z przepisu na ogorki słupki super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga33 02.08.2016 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2016 A czy macie juz sprawdzone przepisy na przetwory z jażyn oraz aroni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.