Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PRZETWORY NA ZIMĘ

fiona zielona

Recommended Posts

Przepis na czekodżem wzięłam stąd:

http://wegetarianka.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?578813

Za co bardzo dziękuję autorce, bo rewelacja.

Natomiast ketchup robię tak:

1 1/2 kg cukinii obranej i wypestkowanej

1/2 kg cebuli

Cukinie zetrzeć na grubych oczkach ,cebule drobniutko pokroić lub zetrzeć,zasolić garścią soli na 6 godzin nie odciskać.

Następnie dodać 1/4 kg cukru,1 szklankę octu gotować 20 minut.

Potem dodać 1 łyżeczkę papryki słodkiej 1 łyżeczkę papryki ostrej ,1 łyżeczkę pieprzu, 1 łyżeczkę curry, 20 dag koncentratu pomidorowego.

Gotować wszystko 15 minut.Wkładać do słoików i pasteryzować ok 10 minut.

• Odpowiedzi 461
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na zime proponuję zrobic nalewke orzechową .

Jest teraz dobry czas na zbiory orzechowe.

1litrr wodki ze spirytusu.ok.0.5kg zielonych orzechów.garstkę gozdzików i troche cynamonu w kawałku (2-3 laski)

Pokroić orzechy w plastry,zalac wódką dosypac gozdziki,cynamon. zamaknać w słoikach potrzasac co pare dni (raz na tydzień )

na jesieni lekarstwo jak znalazł,zaden robak nie przeżyje.Dolegliwosci zołądkowe mjają.

Popijac w kroplach(20-30) przez dwa tygodnie

Ciekawe .,czy podajac taką recepturę,

Czy to jest porada lekarska, czy tylko stary sposób babuni?

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
A dajesz je do słoików z kiełbasą??

U nas się robi bez kiełbasy i dopiero przed podaniem wkraja się do garnka kiełbasę. Ogólnie to leczo długo u nas nie stoi, najwyżej 3 miesiące, ale w lodówce.

.....ja nie daję też cebuli .....przesmażam ją z kiełbaską i zalewam leczem ze słoika :yes:

• 8 months później...

Syrop z mniszka? Mi się nie chce ale rodzice co roku robią. Kwiatki po zebraniu (same "łebki" bez ogonków) rozkłada się na białym papierze na 15-30 min żeby wyszły z nich owady. nie do końca wiem czemu to działa, ale działa. Wcześniej gotuje się syrop 1 litr wody, 1 cytryna, 3 szklanki (ok 75 dkg) cukru. Przestudzonym syropem zalewa się "odrobaczone" kwiatki i powinny postać 4-5 dni do tygodnia. Zlać i gotowe. Opcjonalnie można zapasteryzować, choć jeśli się trzyma w miarę chłodnym miejscu to nawet surowy się nie psuje. Ważne żeby nie zostały żadne "śmieci" bo od nich będzie się psuł.

Kolor wychodzi jak jasny miód np akacjowy, smak jak dla mnie mdły (gorszy tylko z kwiatów czarnego bzu :sick:)

PS. Co do leczo ostatnio wyciągnąłem z piwnicy takie z 2009 i było całkiem dobre. Troszkę kolory mu zbladły,ale poza tym ok.

• 4 months później...

Moja mama robi ten miód z mniszka ale mnie to nie za bardzo smakuje, choć podobno jest bardzo zdrowy :) .

Ja w tym roku dostaję sporo jabłek, więc robię różne kombinacje z jabłkami :)

Polecam znaleziony na blogu u pani Tereski pyszny dżemik jabłkowo ananasowy :

kilogram jabłek

1 puszka ananasów 350 g

1 Cukier żelujący 3:1 Dr. Oetkera

szczypta kwasku cytrynowego

Jabłka dokładnie myję, obieram, wycinam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Ananasa odsączam z zalewy i kroję na niewielkie cząstki. Owoce przekładam do garnka, dodaję cukier żelujący i kwas cytrynowy. Całość zagotowuję często mieszając, a następnie na małym ogniu gotuję do miękkości. Dżem nakładam do pełna do wyparzonych słoików, zamykam i układam do góry dnem na 5minut.

Jeżeli jabłka są mało soczyste, do pokrojonych owoców można dodać zalewę z ananasów, co podkreśli smak dżemu.

....Czy naprawdę już jest za późno?????? :(
Niby czemu za późno? Ogórki są, jeśli chodzi o kiszone to, koper jest, czosnek, chrzan, słoiki, sól i woda raczej całorocznie dostępne, liście z dębów też jeszcze nie spadły. Nic więcej nie jest potrzebne. Na konserwowe podobnie wszystkie składniki do dostania.

Pewnie za ogórki zapłacisz trochę więcej niż w szczycie sezonu ale poza tym nie widzę przeciwwskazań

• 3 years później...