Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PRZETWORY NA ZIMĘ


fiona zielona

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 461
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zapytana - podaję przepisy na sałatki z czerwonej kapusty.

 

SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY

 

Obierz 1 kg cebuli i pokrój na wąskie paski. 4 kg czerwonej kapusty umyj, poszatkuj, zmieszaj z cebulą. Dopraw solą i zostaw na 1 dobę..

Następnego dnia przygotuj wywar z 2 l wody,, 1/2 l octu 10 % i 20 dag cukru.

Odciśnij z soku kapustę z cebulą i dodaj do wrzącego wywaru.. Gotuj około pół godziny do miękkości. Gorące wkładaj do słoików, na wierzch dodaj łyżkę oliwy, pasteryzuj kilka minut.

 

 

CZERWONA KAPUSTA PANI ĆWIERCZAKIEWICZOWEJ

 

1 kg czewonej kapusty poszatkować wraz z głąbem. 30 dag kwaśnych jabłek obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. 10 dag cebuli pokroić. Wszystko dobrze wymieszać i wkładać do słoików. Zagotować 4 szkl. wody, 3 dag soli, 4 dag cukru i 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego. Do słoików wrzucać po kilka nasion kminku i napełniać gorącą zalewą. Słoiki zamknąć i pasteryzować 20 minut.

 

Smacznego!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dziewczyny macie może przepis na fasolkę szparagową??

mam zieloną, żółtą i fioletową :D

coś z nią muszę zrobić ..... na razie mroziłam

w tym linku wkleiłam jest przepis na fasolkę ,ale musisz sobie ja przejrzec bo nie pamietam na której stronie :D

 

......a ja fasolke szparagowa blanszowałam czyli wrzucałam na wrzątek i po ostudzeniu pakowalam w woreczki i mroziłam :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

blanszuje warzywa ,ktore prawie surowe zamrazam... po to aby pozbawić ich goryczki i bakterii - poza tym chyba zblanszowane lepiej sie przechowują :D no i zachowuja kolor :wink:

Zamrazam rownież zblanszowane grzyby - po odmrozeniu sa jak świeże :D

dzięki Ewcia :)

posłucham doświadczonej kobiety i też tak zrobię :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Izat jesli nie zblanszujesz fasolki to zima bedzie niezjadliwa i ja wyrzycisz. Ja tak raz zamrozilam fasolke kilkanascie lat temu ale wtedy bylam swiezo po slubie i dopiero "raczkowalam" w kuchni.

 

Fasolka jest pyszna ze sloika, do litrowego sloika trzeba upchac prawie 1 kg fasoli umytej, musi jej wejsc jak najwiecej aby sloik byl ciezki. Potem gotujemy ja 2 godziny, niczym nie zalewamy! Zima po otworzeniu sloika pachnie i smakuje jak swiezo zerwana z ogrodka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

witam wszystkich

co prawda napisałam nowy temat otych pomidorkach ,ale go tu nie widze wiec piszę jeszcze raz- mam nadzieję, że nie robie nic nie zgodnie z regulaminem- bardzo mi zależy na tych przepisach :lol:

 

mam prośbę- mam bardzo dużo pomidorków koktailowych i chciałabym coś z nich zrobic na zimę

moze ktos zna jakiś fajny, pyszny przepis?

nie jestem pewna ale chyba żadnego nie było

napiszcie prosze jak coś macie

czekam

Elka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mysza ja już trochę koktajlowych przerobiłam

też nie mam za bardzo pomysłu co z nimi robić :(

dotychczas zrobiłam w zalewie octowej na słodko oraz w solance, część przerobiłam na przecier, ale nie wiem czy to dobry pomysł ....

chętnie poznałabym jeszcze jakieś inne przepisy, bo pomidorków mam jeszcze mnóstwo

sądzę, że będą owocowały do przymrozków :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziewczyny, podam Wam trochę przepisów, ale w sobotę, jak wrócę do domu.

Teraz nie mam przy sobie swoich "ściągawek".

 

A pomidorki najprościej wrzucić do słoika, zalać słoną wodą (litr wody i łyżka soli) i apertyzować. Zimą używać jak świeże, bardzo dobre. :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...