madd 22.08.2008 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Bo po 15 sa juz niedobre i suche podobno. Ale to moze jak z przyslowiem – od swietej Hanki zimne wieczory i ranki Staram sie jednak przed 15 robic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 22.08.2008 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 No ja na szczęście też zdążyłam, ale niewiele brakowało , bo robiłam chyba 12.08. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 22.08.2008 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Nie ma smiechu Ja w zeszlym roku zrobilam 15. Ale po tych waszych postach zachcialo mi sie jeszcze salatki szwedzkiej, wiec pewnie dorobie. Jeszcze tylko papryka i mam zime z glowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.08.2008 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Zapytana - podaję przepisy na sałatki z czerwonej kapusty. SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY Obierz 1 kg cebuli i pokrój na wąskie paski. 4 kg czerwonej kapusty umyj, poszatkuj, zmieszaj z cebulą. Dopraw solą i zostaw na 1 dobę..Następnego dnia przygotuj wywar z 2 l wody,, 1/2 l octu 10 % i 20 dag cukru.Odciśnij z soku kapustę z cebulą i dodaj do wrzącego wywaru.. Gotuj około pół godziny do miękkości. Gorące wkładaj do słoików, na wierzch dodaj łyżkę oliwy, pasteryzuj kilka minut. CZERWONA KAPUSTA PANI ĆWIERCZAKIEWICZOWEJ 1 kg czewonej kapusty poszatkować wraz z głąbem. 30 dag kwaśnych jabłek obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. 10 dag cebuli pokroić. Wszystko dobrze wymieszać i wkładać do słoików. Zagotować 4 szkl. wody, 3 dag soli, 4 dag cukru i 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego. Do słoików wrzucać po kilka nasion kminku i napełniać gorącą zalewą. Słoiki zamknąć i pasteryzować 20 minut. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 25.08.2008 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 znalazłam taką stronkę z przetworami na zimę ...może kogoś zainspiruje http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=2720487&start=0 kusi mnie pewna sałatka warzywna z kapustą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 25.08.2008 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 dziewczyny macie może przepis na fasolkę szparagową?? mam zieloną, żółtą i fioletową coś z nią muszę zrobić ..... na razie mroziłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 25.08.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 dziewczyny macie może przepis na fasolkę szparagową?? mam zieloną, żółtą i fioletową coś z nią muszę zrobić ..... na razie mroziłam w tym linku wkleiłam jest przepis na fasolkę ,ale musisz sobie ja przejrzec bo nie pamietam na której stronie ......a ja fasolke szparagowa blanszowałam czyli wrzucałam na wrzątek i po ostudzeniu pakowalam w woreczki i mroziłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 25.08.2008 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Ewa,a w jakim celu blanszujesz ją przed mrożeniem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 25.08.2008 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 blanszuje warzywa ,ktore prawie surowe zamrazam... po to aby pozbawić ich goryczki i bakterii - poza tym chyba zblanszowane lepiej sie przechowują no i zachowuja kolor Zamrazam rownież zblanszowane grzyby - po odmrozeniu sa jak świeże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 25.08.2008 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 blanszuje warzywa ,ktore prawie surowe zamrazam... po to aby pozbawić ich goryczki i bakterii - poza tym chyba zblanszowane lepiej sie przechowują no i zachowuja kolor Zamrazam rownież zblanszowane grzyby - po odmrozeniu sa jak świeże dzięki Ewcia posłucham doświadczonej kobiety i też tak zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 25.08.2008 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Izat jesli nie zblanszujesz fasolki to zima bedzie niezjadliwa i ja wyrzycisz. Ja tak raz zamrozilam fasolke kilkanascie lat temu ale wtedy bylam swiezo po slubie i dopiero "raczkowalam" w kuchni. Fasolka jest pyszna ze sloika, do litrowego sloika trzeba upchac prawie 1 kg fasoli umytej, musi jej wejsc jak najwiecej aby sloik byl ciezki. Potem gotujemy ja 2 godziny, niczym nie zalewamy! Zima po otworzeniu sloika pachnie i smakuje jak swiezo zerwana z ogrodka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annwal 09.09.2008 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 A czy ktoś ma przepis na sałatki, surówki na zimę z białej kapusty??? Ogórki w musztardzie robiłam, są super. Chętnie zrobiłabym coś z kapusty z dodatkami. Prosze o jakieś przepisy. ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysza55555 09.09.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 witam wszystkich co prawda napisałam nowy temat otych pomidorkach ,ale go tu nie widze wiec piszę jeszcze raz- mam nadzieję, że nie robie nic nie zgodnie z regulaminem- bardzo mi zależy na tych przepisach mam prośbę- mam bardzo dużo pomidorków koktailowych i chciałabym coś z nich zrobic na zimę moze ktos zna jakiś fajny, pyszny przepis? nie jestem pewna ale chyba żadnego nie było napiszcie prosze jak coś macie czekam Elka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 09.09.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 mysza ja już trochę koktajlowych przerobiłam też nie mam za bardzo pomysłu co z nimi robić dotychczas zrobiłam w zalewie octowej na słodko oraz w solance, część przerobiłam na przecier, ale nie wiem czy to dobry pomysł .... chętnie poznałabym jeszcze jakieś inne przepisy, bo pomidorków mam jeszcze mnóstwo sądzę, że będą owocowały do przymrozków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysza55555 09.09.2008 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 chciałabym zrobić takie całe w jakiejś zalewie, ale chyba nie octowej( dobre są w takiej zalewie???) tylko prosiłabym o dokładny przepis takiej zalewy na słodko i tej solanki czy moze jeszcze innej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 09.09.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 dokładnego przepisu Ci nie podam, bo robię to "na oko"składniki:woda, ocet, cukier, odrobina solicoś w stylu jak na słodką cukiniędo słoika wsypuję też gorczycę (nie wiem czy potrzebnie)do niektórych dodałam też olej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 10.09.2008 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Dziewczyny, podam Wam trochę przepisów, ale w sobotę, jak wrócę do domu. Teraz nie mam przy sobie swoich "ściągawek". A pomidorki najprościej wrzucić do słoika, zalać słoną wodą (litr wody i łyżka soli) i apertyzować. Zimą używać jak świeże, bardzo dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 10.09.2008 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 moje jak świeże nie smakują w słoiku pękają i są jak ugotowane, czyli smakują jak koncentrat pomidorowy czekamy na przepiski i z góry dziękujemy :* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 10.09.2008 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Znaczy się za długo apertyzujesz i w zbyt wysokiej temperaturze. 70*C wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 10.09.2008 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Znaczy się za długo apertyzujesz i w zbyt wysokiej temperaturze. 70*C wystarczy. one pękają już przy szypułkowaniu jak zalewam je gorącą zalewą pęka im skórka pasteryzuję w piekarniku, na parze w 120 stopniach, tak jak w instrukcji 20 słoików się właśnie paruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.