Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PRZETWORY NA ZIMĘ


fiona zielona

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 461
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a zielone pomidory to tutaj czy gdzieś indziej szukać :roll:

Były tutaj też, a jakże. Chyba smażone i dżemik.

Dżemik to najprościej - zasypać na noc cukrem, od rana smażyć, aż nadmiar wilgoci odparuje, gotowe. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No dobrze, to ORZECHY W ROLI GŁÓWNEJ. :D

 

TURECKI SOS Z ORZECHÓW WŁOSKICH

 

Potrzebujesz:

50 dag łuskanych orzechów

50 dag bułki tartej

20 ząbków czosnku

1 szklankę rosołu

1 szklankę octu winnego

80 ml oliwy

sól

 

Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Orzechy rozdrobnij i razem z czosnkiem oraz bułką tartą włóż do miseczki. Mieszaj i powoli na zmianę dolewaj oliwę, rosół i ocet. Całość zmiksuj na jednolitą kremową masę. Rozłóż do małych słoiczków. Podawaj do brokułów i kalafiorów, także drobiu, cielęciny lub ryb. Sos, dobrze zamknięty i trzymany w chłodzie, ma 3 tygodnie trwałości.

 

ORZECHY MARYNOWANE

 

Potrzebujesz:

50 dag łuskanych orzechów

600 ml białego octu winnego

2 laski cynamonu

4 łyżki soli

6 goździków

kilka ziaren pieprzu

 

Orzechy wypłucz i zalej litrem wody, dodaj sól i odstaw na 12 godzin. Potem odcedź i obsusz ręcznikiem papierowym. Przełóż do sterylnych słoików.

Do naczynia wlej ocet i zagotuj z goździkami, pieprzem i cynamonem. Odstaw do przestygnięcia. Wyjmij cynamon i włóż po kawałku do każdego słoika. Ciepłą zalewą zalej orzechy, zakręć słoiki i odstaw na 2-3 tygodnie w suche i chłodne miejsce. Orzechy trzeba wykorzystać w ciągu 3 miesięcy do serów i pieczonej wieprzowiny.

 

 

ORZECHY W CUKROWEJ POWŁOCE

 

Potrzebujesz:

młode orzechy

syrop z 1 kg cukru i 2 szklanek wody

syrop z 30 dag cukru i ź szklanki wody

 

Orzechy obsmaż w syropie z kilograma cukru. Wyjmij, osącz. Przygotuj gęsty syrop z 30 dag cukru i ćwierć szkl. wody, wrzuć orzechy, dobrze zamieszaj i wyjmij, układając pojedynczo na sicie. Kiedy wyraźnie będzie widać, że są powleczone cukrową powłoką, składaj do słoja. Dobrze zamknij, aby nie wilgotniały.

 

Smacznego!

 

:D :D :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podaję przepis:

 

Gruszki w occie.

 

1kg twardych gruszek obrać, wyciać gniazda nasienne.

Zagotować: 1/2 litra octu+1/2 litra wody+20dkg cukru+goździki i odrobina cynamonu. Zalać wrzącą zalewą w jakimś dużym naczyniu obrane gruszki. Odstawić. Na drugi dzień zalewę odlać, zagotować i ponownie zalać gruszki. I tak przez 4 dni robić to samo. Ostatniego dnia gruszki włożyc do sloików, zalać wrzącą zalewą i zamknąć słoiki. Odstawić do góry dnem na noc.

 

:wink: :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
I jeszcze mam pytanie i prosbę o jakies sałatki gotowe do spożycia po odkręceniu słoiczka z warzyw dostepne o tej porze roku. Ogórków praktycznie juz nie ma :-? Z czego innego, no oprócz buraczków można zrobić sałatki wekowane?

 

Praktycznie ze wszytskiego. U mnie kiedys robiliśmy taka sałatke:

Grzyby lesne, kapusta, resztki pomidorów, troche marchewek (te niewyrosniete), seler, cebula lub por, pietruszka, kalafiory lub brokuły proporcje ile czego jest :wink: Wszystko zalewane octowa zalewą taką co na 1 litr 1/4 szklanki octu, dosalone i pocukrzone do smaku.

Mozna dorzucic pieprzu zile angielskie i- wszystkie klasyczne przyparwy do octu.

Mozna tez zrobic z dodatkiem kiszonej kapusty wtedy dolewamy tylko słonej wody i pasteryzujemy.

 

PS. Orzechy stopniowo zbieram i suszę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja poproszę o przepis na buraczki, takie z papryką w formie sałatki

 

 

3 kg buraków ugotować i zetrzeć

1/3 kg papryki

3 duże cebule

25 dkg cukru

1/4 l octu

1/2 łyżeczki soli

Paprykę i cebulę pokroić, wymieszać z buraczkami i resztą składników,nałożyć do słoiczków i pasteryzować 20 minut. Smacznego!

:p

Przepis wypróbowany, robię go od lat.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja robię taką mieszanką warzywną:

 

biorę 2 kg warzyw mieszanych: kolorowa papryka, kalafior, brokuł, mała cebulka, oliwki, marchewka, ząbki czosnku, świeży koperek.

Robię zalewę: 7 szklanek wody, 1 szkl. octu, kilka ziaren pieprzu i ziela ang., łyżka soli, 7 łyżek cukru, łyżeczka gorczycy, liść laurowy.

o i kalafior i brokuł idą do blanszowania, ząbki czosnku kroję wzdłuż na połowę, a paprykę na paski, marchewkę też jakoś tam. Układam warstwami w słoikach i zalewam gorącą marynatą. Na wierz sypię trochę koperku i daję po łyżce oliwy lub oleju. Apertyzuję 15-20 minut. Mniam! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłam 6kg buraczków :o Bardzo mi smakują. Dobre proporcje, słodko-kwaśne.

Dziękuję raz jeszcze za przepis.

 

Chciałam dzisiaj kupić czerwoną kapustę. Obeszłam cały targ i nikt nie miał czerwonej :evil: Nie wiem czemu. Wyszła z mody czy jak? :roll: Musze jechać na jakiś wiekszy to może dostane jaką główkę :roll:

 

I zabrakło mi słoików :lol: Ale mam dostać wieczorem dostawę od siostry która w tym roku nic nie wekuje :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Dziewczynki kochane (jak nie tylko dziewczynki to przepraszam :wink: ). Potrzebuję przepis na coś dobrego z gruszek. Żeby nie było tak łatwo to nie mogą być one w occie. Znalazłam sporo przepisów na konfitury gruszkowe, ale we wszystkich jest strrrrrrrrrrasznie dużo cukru. Ze słodkości to mi mój żon wystarczy, a gruszki mogły by mieć smak gruszek a nie cukru.

Przepraszam za marudzenie i z góry dziękuję za pomoc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najprostsza metoda na wszystkie dżemy owocowe: przesyp obrane i pokrojone gruszki "trochą" cukru, zostaw na noc, następnego dnia przesmaż, dodając tyle cukru, ile uznasz za stosowne. Jeśli przesłodzisz, dodaj sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. Chochlą zbierz nadmiar płynu (będzie świetny syrop na kompociki i napitki), resztę włóz w słoiki i apertyzuj 20 minut. Smacznego! :wink:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...