gawel 23.09.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 bo łupie te orzechy jak małżowina piecze ciasto ale z Ciebie dobry mąż mój nie chce łupać bez przesady może ma inne zalety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 23.09.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Mój też nie bardzo się garnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 23.09.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 a zielone pomidory to tutaj czy gdzieś indziej szukać Były tutaj też, a jakże. Chyba smażone i dżemik. Dżemik to najprościej - zasypać na noc cukrem, od rana smażyć, aż nadmiar wilgoci odparuje, gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 23.09.2008 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 z cukrem to mnie nie za bardzo może zamienię zielone pomidory na połupane orzechy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 24.09.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Co zrobic z kwintalem orzechów włoskich połupać a orzechy wysłać do jamlesa Od razu połupać, a samemu to nie łaska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 24.09.2008 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 No ta jak z tymi orzechami Komu wysyłać. A może odbiór własny A torcik orzechowy to owszem robie taki co ciasto z mielonych orzechów. A może ktos glazurował orzechy albo jakis przepis na orzechy w miodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 24.09.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Co zrobic z kwintalem orzechów włoskich połupać a orzechy wysłać do jamlesa Od razu połupać, a samemu to nie łaska. to 7kg niepołupanych przyjmę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 24.09.2008 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 No ta jak z tymi orzechami Komu wysyłać. A może odbiór własny ja poproszę o deczko orzeszków nie będę grymasić, poproszę w łupinkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.09.2008 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 No dobrze, to ORZECHY W ROLI GŁÓWNEJ. TURECKI SOS Z ORZECHÓW WŁOSKICH Potrzebujesz: 50 dag łuskanych orzechów 50 dag bułki tartej 20 ząbków czosnku 1 szklankę rosołu 1 szklankę octu winnego 80 ml oliwy sól Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Orzechy rozdrobnij i razem z czosnkiem oraz bułką tartą włóż do miseczki. Mieszaj i powoli na zmianę dolewaj oliwę, rosół i ocet. Całość zmiksuj na jednolitą kremową masę. Rozłóż do małych słoiczków. Podawaj do brokułów i kalafiorów, także drobiu, cielęciny lub ryb. Sos, dobrze zamknięty i trzymany w chłodzie, ma 3 tygodnie trwałości. ORZECHY MARYNOWANE Potrzebujesz: 50 dag łuskanych orzechów 600 ml białego octu winnego 2 laski cynamonu 4 łyżki soli 6 goździków kilka ziaren pieprzu Orzechy wypłucz i zalej litrem wody, dodaj sól i odstaw na 12 godzin. Potem odcedź i obsusz ręcznikiem papierowym. Przełóż do sterylnych słoików. Do naczynia wlej ocet i zagotuj z goździkami, pieprzem i cynamonem. Odstaw do przestygnięcia. Wyjmij cynamon i włóż po kawałku do każdego słoika. Ciepłą zalewą zalej orzechy, zakręć słoiki i odstaw na 2-3 tygodnie w suche i chłodne miejsce. Orzechy trzeba wykorzystać w ciągu 3 miesięcy do serów i pieczonej wieprzowiny. ORZECHY W CUKROWEJ POWŁOCE Potrzebujesz: młode orzechy syrop z 1 kg cukru i 2 szklanek wody syrop z 30 dag cukru i ź szklanki wody Orzechy obsmaż w syropie z kilograma cukru. Wyjmij, osącz. Przygotuj gęsty syrop z 30 dag cukru i ćwierć szkl. wody, wrzuć orzechy, dobrze zamieszaj i wyjmij, układając pojedynczo na sicie. Kiedy wyraźnie będzie widać, że są powleczone cukrową powłoką, składaj do słoja. Dobrze zamknij, aby nie wilgotniały. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.09.2008 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Podaję przepis: Gruszki w occie. 1kg twardych gruszek obrać, wyciać gniazda nasienne. Zagotować: 1/2 litra octu+1/2 litra wody+20dkg cukru+goździki i odrobina cynamonu. Zalać wrzącą zalewą w jakimś dużym naczyniu obrane gruszki. Odstawić. Na drugi dzień zalewę odlać, zagotować i ponownie zalać gruszki. I tak przez 4 dni robić to samo. Ostatniego dnia gruszki włożyc do sloików, zalać wrzącą zalewą i zamknąć słoiki. Odstawić do góry dnem na noc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 06.10.2008 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Ja poproszę o przepis na buraczki, takie z papryką w formie sałatki oraz na drugie buraczki takie zasmażane, pasteryzowane z chrzanem, takie które można przechować. No nie mam dobrego przepisu na nie i kropka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 06.10.2008 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 I jeszcze mam pytanie i prosbę o jakies sałatki gotowe do spożycia po odkręceniu słoiczka z warzyw dostepne o tej porze roku. Ogórków praktycznie juz nie ma Z czego innego, no oprócz buraczków można zrobić sałatki wekowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 06.10.2008 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 I jeszcze mam pytanie i prosbę o jakies sałatki gotowe do spożycia po odkręceniu słoiczka z warzyw dostepne o tej porze roku. Ogórków praktycznie juz nie ma Z czego innego, no oprócz buraczków można zrobić sałatki wekowane? Praktycznie ze wszytskiego. U mnie kiedys robiliśmy taka sałatke: Grzyby lesne, kapusta, resztki pomidorów, troche marchewek (te niewyrosniete), seler, cebula lub por, pietruszka, kalafiory lub brokuły proporcje ile czego jest Wszystko zalewane octowa zalewą taką co na 1 litr 1/4 szklanki octu, dosalone i pocukrzone do smaku. Mozna dorzucic pieprzu zile angielskie i- wszystkie klasyczne przyparwy do octu. Mozna tez zrobic z dodatkiem kiszonej kapusty wtedy dolewamy tylko słonej wody i pasteryzujemy. PS. Orzechy stopniowo zbieram i suszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 06.10.2008 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Ja poproszę o przepis na buraczki, takie z papryką w formie sałatki 3 kg buraków ugotować i zetrzeć 1/3 kg papryki 3 duże cebule 25 dkg cukru 1/4 l octu 1/2 łyżeczki soli Paprykę i cebulę pokroić, wymieszać z buraczkami i resztą składników,nałożyć do słoiczków i pasteryzować 20 minut. Smacznego! Przepis wypróbowany, robię go od lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 06.10.2008 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Ooo dziękuję! Ale szybko Idę skrobać te buraki W rękawiczkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 06.10.2008 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Ja robię taką mieszanką warzywną: biorę 2 kg warzyw mieszanych: kolorowa papryka, kalafior, brokuł, mała cebulka, oliwki, marchewka, ząbki czosnku, świeży koperek. Robię zalewę: 7 szklanek wody, 1 szkl. octu, kilka ziaren pieprzu i ziela ang., łyżka soli, 7 łyżek cukru, łyżeczka gorczycy, liść laurowy. o i kalafior i brokuł idą do blanszowania, ząbki czosnku kroję wzdłuż na połowę, a paprykę na paski, marchewkę też jakoś tam. Układam warstwami w słoikach i zalewam gorącą marynatą. Na wierz sypię trochę koperku i daję po łyżce oliwy lub oleju. Apertyzuję 15-20 minut. Mniam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 07.10.2008 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Zrobiłam 6kg buraczków Bardzo mi smakują. Dobre proporcje, słodko-kwaśne. Dziękuję raz jeszcze za przepis. Chciałam dzisiaj kupić czerwoną kapustę. Obeszłam cały targ i nikt nie miał czerwonej Nie wiem czemu. Wyszła z mody czy jak? Musze jechać na jakiś wiekszy to może dostane jaką główkę I zabrakło mi słoików Ale mam dostać wieczorem dostawę od siostry która w tym roku nic nie wekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 07.10.2008 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Cieszę się że buraczki smakują ale później są jeszcze lepsze kiedy aromat papryki "przegryzie" się z resztą. A może ktoś ma fajny przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej na zimę? Byle nie był zbyt skomplikowany,bo ja leniwa jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 18.10.2008 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 Dziewczynki kochane (jak nie tylko dziewczynki to przepraszam ). Potrzebuję przepis na coś dobrego z gruszek. Żeby nie było tak łatwo to nie mogą być one w occie. Znalazłam sporo przepisów na konfitury gruszkowe, ale we wszystkich jest strrrrrrrrrrasznie dużo cukru. Ze słodkości to mi mój żon wystarczy, a gruszki mogły by mieć smak gruszek a nie cukru. Przepraszam za marudzenie i z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 18.10.2008 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 Najprostsza metoda na wszystkie dżemy owocowe: przesyp obrane i pokrojone gruszki "trochą" cukru, zostaw na noc, następnego dnia przesmaż, dodając tyle cukru, ile uznasz za stosowne. Jeśli przesłodzisz, dodaj sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. Chochlą zbierz nadmiar płynu (będzie świetny syrop na kompociki i napitki), resztę włóz w słoiki i apertyzuj 20 minut. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.