Gość elutek 05.11.2008 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 [ a "własnego chowu" to ja chyba tylko dzieci mogę mieć No wiesz własnego chowu to nie tylko dzieci są lepsze A kapusta to w szczególności odczuwa (znaczy się odpowienią pielegnacje) szczegónie ta ekologiczna "odpowiednia pielęgnacja" i "własny chów" - wszystko się zgadza - trzeba "tylko" mieć miejsce u mnie starczyło na dzieci, na kapustę już nie... ale marzy mi się, baaardzo, życie i praca na prawdziwej wsi, duży ogród, duży sad, własne warzywa i owoce, kury, kaczki, psy i koty i swojskie przetwory i własna kiełbaska i masło i konfitury i...itp. itd. mam nadzieję, że kiedyś moje marzenie się spełni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 15.02.2009 00:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Podnoszę wątek. Ja od jakiegoś czasu robię coś takiego: http://img7.imageshack.us/img7/5637/pomidorkiwi7.jpg' alt='pomidorkiwi7.jpg'>http://img7.imageshack.us/img7/pomidorkiwi7.jpg/1/w440.png[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 15.02.2009 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Oooo, nie tylko pysznie ale i pieknie wygląda! Co to - kiszone pomidorki i ogórki? Przepis proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 15.02.2009 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Ja też proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 16.02.2009 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 To kiszone pomidorki, których zasmakowałam na Ukrainie.Robi się je tak samo jak ogórki, tylko przed włożeniem do słoika pomidorki trzeba delikatnie nakłuć wykałaczką ze trzy razy, aby skórka nie pękała. No i z tego samego powodu trzeba bardzo ostrożnie pasteryzować (15 minut nie dopuszczając do wrzenia.Dla pewności dodam: Składniki:małe pomidorki (dowolna ilość), wychodzi ok. 2 kg na 4 duże słoikiczosnek (1-2 ząbki na słoik)koper do kiszonekliście porzeczki lub wiśni (po listku na słoik)świeży chrzanziele angielskie, 2 ziarna na słoikpieprz, 1-2 ziarenka na słoikliść laurowysól wykonanie:przygotować zalewę w proporcjach 2 łyżki soli na litr wody, zagotowaćumyć dokładnie pomidory i delikatnie zrobić po 3 nakłucia wykałaczkąkłaść pomidory do słoików jak ogórki wraz z przyprawamizalać gorącą zalewąodwracać do góry dnem, aby się zassały, ale bezpieczniej jest pasteryzować ze względu na małą ilość płynu Pomidory można również kisić w kamiennym garnku jak ogórki. Wyglądają naprawdę pięknie na półce. A w takiej kuchni jak ma dompodsosnami, to już bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 16.02.2009 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Dziękuję pięknie. Przepis na pewno wykorzystam w tym roku, bo bardzo ciekawa jestem smaku. No i naprawdę pieknie to wyglada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 16.02.2009 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Takie pomidorki to właściwie sam smak zaklęty w skórce. W środku prawie nic nie zostaje. Gryziesz, pomidor pęka i smak sie rozlewa po buzi. Nie da się ich tak jak ogórki kroić na kanapki. Ale smak niepowtarzalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 16.02.2009 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Też dziękuję za przepis, na pewno wypróbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 17.02.2009 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Polecam również sos pomidorowy. Używam jako bazę do różnej maści klusek i zupy pomidorowej. http://img249.imageshack.us/img249/1347/soikzsosempomidorowymmx7.jpg' alt='soikzsosempomidorowymmx7.jpg'>http://img249.imageshack.us/img249/soikzsosempomidorowymmx7.jpg/1/w320.png[/img] Wiem, że fachowcy (jak np. nasz Chef Paul) będą kręcić nosem na te pestki w sosie, ale przyznam, że lenistwo wzięło górę i nie chciało mi się przecierać. W tym roku jednak chyba to zrobię, bo brzydko to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 17.02.2009 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Pestki to nie tylko kwestia estetyki, one również bardzo znacząco zmieniają smak. Sosik tez piękny, a jak robisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 17.02.2009 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Ten jest z czosnkiem i bazylią. Smażę na oliwie czosnek z praski plus bazylia. Dodaję do tego pomidory obrane ze skóry i drewnianą łyżką rozdrabniam. Smażę, aż zrobi się prawie jednolita masa. Można, o czym pisałam przetrzeć przez sitko pomidorki. Jak woda odparuje, wlewam gorący sos do słoików i na wszelki wypadek pasteryzuję. Osobiście nie przepadam za bazylią, więc robię też z samym czosnkiem albo same pomidory (zawsze przesmażone na oliwie). W małych słoiczkach robię sos do pizzy: pomidory z oregano. Wszystko robi się tak samo i w sumie na oko, bo zawsze można dosmaczyć.W zimie jest to rewelacyjny wynalazek, bo ani gotowce ani zimowe pomidory nie mają smaku tych z lata. Kilka łyżek takiego sosu dodanych do pomidorówki i już w kuchni pachnie inaczej. polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 18.02.2009 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Ja też taki sosik robię, najczęściej wersję z oregano. A pomidorów zimą w ogóle nie kupuję - szkoda mi wydawać pieniądze na te pseudo pomidory - bo ani smaku ani zapachu to one nie mają. Czerwona woda jakaś. Wolę poczekać na swoje gruntowe, wygrzane w słońcu, ekologiczne, dojrzałe w swoim czasie - wtedy tak pięknie pachną i tak smakują - ech... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 18.02.2009 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Polecam również sos pomidorowy. Używam jako bazę do różnej maści klusek i zupy pomidorowej. ... Wiem, że fachowcy (jak np. nasz Chef Paul) będą kręcić nosem na te pestki w sosie, ale przyznam, że lenistwo wzięło górę i nie chciało mi się przecierać. W tym roku jednak chyba to zrobię, bo brzydko to wygląda. Droga amalfi ... otóż nosem kręcił nie będę ... uwielbiam zdrową kuchnię domową i ją propaguję (i o tym jest głównie cała moja witryna i blog) najbardziej liczy się we wszystkich naszych przetworach i potrawach smak ... później pomysł i inwencja a na samym końcu wygląd, to prawda, że jemy również oczami, ale nie to jest najważniejsze (przynajmniej dla mnie) ... kuchnia domowa to nie restauracja, przecież na codzień nie wysilamy się z jakimiś specjalnymi dekoracjami na talerzu ... stosuję to praktycznie tylko w przypadkach kiedy gotuję komercyjnie, ponieważ takie są współczesne wymagania. Kiedy mieszkałem w Polsce, również robiłem zapas do spiżarni, latem zbieranych pomidorków (a trochę tego było, co roku około 100 litrów pomidorów, tyleż samo pasteryzowanych w solance grzybów, ogóraski, papryka, itd) http://www.chefpaul.net/spizarnia/Lima3.jpg ... pytanie czysto retoryczne: Czy to ładnie wygląda ? http://www.chefpaul.net/food/sledzieSM.jpg NIE ... a wiecie jak smakują, śledzie smażone, ... marynowane w octowej zalewie z cebulką ? pozdróweczka spiżarniane http://www.chefpaul.net/smiles/food14.gif ps - pestki z pasteryzowanych pomidorów, w niewielkim stopniu zmieniają smak tychże, ... jeżeli widok ich w sosie budzi Wasze sprzeciwy natury estetycznej, można gotowy półprodukt przetrzeć przez sito, ... w mojej kuchni ten problem jest po prostu usuwany przy pomocy blendera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 19.02.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Dzięki Chef Paul za wyczerpującą odpowiedź. Przy okazji poproszę o przepis na te śledzie, bo śledzie uwielbiam, a robię tylko tradycyjne (mój patent, to ziele angielskie mielone do tych śledzi) i sałatkę śledziową z marynowanymi pieczarkami. Reszta nie bardzo mi smakuje. Ale takich, jakie zamieściłeś w poście powyżej jeszcze nie jadłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 03.05.2009 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 A ja już rozpoczęłam sezon przetwórstwa. Zaczęłam od 121 słoiczków syropu z mniszka - częśc na miodzie, a część na miodzie i karmelu. Tak wyglądją moje syropki: http://www.chefpaul.net/cpwservices/DpS/wp-content/uploads/2009/05/p5030086.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 04.05.2009 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 DPS - a czemu one takie ciemne? Moja mama robi takie syropki i one jasnozolte sa. Chyba od rodzaju miodu to zalezy, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 05.05.2009 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Wpływ ma rodzaj miodu, długośc gotowania (im dłużej gotowane, tym ciemniejsze) no i oczywiście obecność karmelu - jest ciemny. A do tego wszystkiego zdjęcie, jak to często bywa, przekłamuje trochę kolory - w rzeczywistości nie sa aż tak bardzo ciemne jak na zdjęciu. Mają kolor nieco mocniejszej herbaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 05.05.2009 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 DPS a jak długo gotujesz syrop z mniszka? I czy gęsty jest jak nalewasz do słoików bo własnie robię ale chyba jakiś rzadki mi wyszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 05.05.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Hmm, to chyba moja mama cukru nie karmelizuje do tego. Monia i jej wychodzi taki raczej rzadki, jak sok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 05.05.2009 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Mój wyszedł właśnie taki rzadki jak sok a liczyłam, ze będzie gęsty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.