DPS 06.05.2009 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Ja gotuję długo, czasem przez 2 dni i koniecznie bez przykrywki, żeby odparowywał. Potem jak jest zimny to tak fajnie gęstnieje w słoiku. Dopóki ciepły to i tak dość płynny będzie, dopiero potem zgęstnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 06.05.2009 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Depesiu wczoraj się ostro wkurzyłam na mój miodek, który gotował się z 5 godzin i nie przelałam go do słoików a dzisiaj przychodzę z pracy a tu niespodzianka. Miodek jest gęsty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 06.05.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 No widzisz, mówiłam. Możesz go podgrzać lekko, nie gotuj już, tylko tyle, żeby zrobił sie bardziej płynny i dał sie przelac do słoiczków. Potem znowu zgęstnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 27.05.2009 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 DPSia sezon truskawek się zaczął, przepisik na prosty dżemik jakiś albo konfoturke masz na pewno, coby się nie narobić a mieć zapodasz? plissssssss.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 29.05.2009 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Ewusia, już był na wątku, ale możesz skorzystać z przepisu na moim blogu, jest tutaj. Dziewczyny, zapraszam też na rzodiewki w curry, bardzo ciekawa i smaczna rzecz, skutek pomieszania przepisu Froszki i moich rzodkiewek. Tutaj. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 12.06.2009 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Dzisiaj zaczęłam dżemy truskawkowe robić. Co prawda ja robię wg starego przepisu, ale pomyślałam, że wkleję przepis na dżem truskawkowy wg Macieja Kuronia - bardzo prosty, ciekawy przepis, chyba w przyszłym roku wypróbuję, jak miodku kupię. Dżem truskawkowy Składniki: 1 kg truskawek 2 szklanki miodu (np. akacjowego) 25 ml spirytusu Sposób przyrządzania: Truskawki płuczemy, osączamy i obieramy szypułki, następnie kroimy na połówki nierdzewnym nożem. W rondlu podgrzewamy miód i pokrojone truskawki do momentu aż cała masa zgęstnieje. Temperatura nie powinna przekraczać 40-45 stopni C, żeby nie tracić walorów odżywczych. Tak przygotowane truskawki mieszamy z kilkoma łyżkami spirytusu i przekładamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamykamy i ustawiamy do góry dnem aż ostygną. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 14.07.2009 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Mama zrobiła ten dzem i nie wyszesl fajny - za wodnisty i jakis nie bardzo....No coz - nie ma to jak przepisy babcine, sprawdzone jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 20.07.2009 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Zrobiłam w weekend 15 słoiczków dżemu wiśniowego. Tylko z cukrem żelującym. Najgorsze to pestkowanie . Do tego 13 dużych słoików kompotu. A wiśni nadal pełno. Jedno wiadro jeszcze przepuszczę przez sokownik, ale co dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 20.07.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Ja do tej pory zrobilam 10 kg wisni drylowanych w cukrze, 10 l jagod w cukrze, kurki w solance robie codziennie, bo miejscowi nam przynosza i tanio sprzedaja. W tym roku bierzemy tylko kurki i prawdziwki, poniewaz podgrzybki mamy jeszcze od zeszlego roku, a kurka w zapiekankach w piekarniku jest pyszna.Od wczoraj zaprawiam ogorki najpierw kiszone, potem w occie. Jadlam kiedys takie platy z ogorkow (obrane ze skorki) w zalewie slodko-kwasnej z oliwa, ma ktos moze przepis na takie cos ale bez papryki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 20.07.2009 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 czy tu ktoś robił leczo do słoików ? zrobiłabym kilka słoików ,ale nie wiem czy sie przechowa i czy dobrze smakuje dps-ia robiłas ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 20.07.2009 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Ja nie, ale skoro Zeljka robi taki genialny sosik leczopodobny i trzyma się jak głupi, a smakuje jak niebo, to chyba będzie się trzymać, nie? Musisz spróbować, inaczej się nie dowiemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 20.07.2009 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Ja nie, ale skoro Zeljka robi taki genialny sosik leczopodobny i trzyma się jak głupi, a smakuje jak niebo, to chyba będzie się trzymać, nie? Musisz spróbować, inaczej się nie dowiemy... jest tu gdzies przepis od Zelijki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 20.07.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Ja robię co roku leczo do słoików i cała zimę mamy pyszne jedzonko, oczywiście nie dodaję wędliny ani mięsa tylko same warzywa, pychaaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 21.07.2009 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Przejrzalam dokladnie watek i chyba sie skusze na ogorki po meksykansku.Tylko pisze w przepisie zeby gotowac 5 minut, a na innych forach ten sam przepis jest bez gotowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 21.07.2009 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Ew-ka - przepisu Zeljki tutaj nie ma, ale poszukam u siebie na komputrze, jak znajdę to wrzucę. Magpie - nie pomijaj gotowania, bez gotowania może Ci się to wszystko zepsuć. Krótko, ale trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 21.07.2009 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Ew-ka - przepisu Zeljki tutaj nie ma, ale poszukam u siebie na komputrze, jak znajdę to wrzucę. : dzieki Depesiu .....zrobie po swojemu tylko nie wiem jak długo gotowac słoiki ? 20minut wystarczy? i dawac cebule ....moze lepiej bez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 21.07.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Na pewno bez cebuli, bo potem smierdziałoby to nieziemsko. Znalazłam Zeljkowy sosik pyszny. Proszę bardzo: Depsia przepis dokładny nie mam. Robię wszystko na oko. Paprykę trzeba umyć i piec w piekarniku, obracając cały czas aby ze wszystkich stron się upiekła dobrze. Upieczona włożyć i zostawić w przykrytym garnku aż ostygnie. Potem obrać ze skory, przemielić, albo drobno posiekać. Teraz do tego dodać taka sama ilość pomidorów bez skorki (może być z puszki). Wszystko drobno posiekane. Do tego dowalić pęczek pietruszki i to zielone od młodego selera, dużo czosnku, doprawić do smaku, jak chcesz ostre dodać ostra paprykę, jak nie to nie. To podgotować trochę, włożyć do umytych i sparzonych słoików, zamknąć i jeszcze raz gotować w słoikach aby się pozamykało. Można tez dodać do tego ugotowane warzywa jak do sałatki - marchew, pietruszka i seler, i zeszklona cebulkę, ale to już ta druga wersja. Depsia jak bedziesz papryke piekla to nie przejmuj sie jesli zrobi sie taka czarna skora. Wazne aby nie przypalic tego srodka. A piec trzeba na mocnym "ogniu" tak z 220 jak nic i dosyc dlugo, sama nie wiem ale z 40min albo i wiecej... Ciagle przekrecajac aby ze wszystkich stron sie upiekla. To, ze potem musi byc w przykrytym garnku, albo nawet w siatce zawiazanej, to dlatego, ze ta skora potem latwiej odchodzi. Jesli nie odchodzi, to znaczy, ze za krotko pieklas. Papryka musibyc miekka nie twardawa. Potem pod koniec ciezko nawet przekrecac bo sie miekka robi i peka czasami. Ja pieke na duzej plaskiej blaszce, na spodzie daje folie Al, bo papryka puszcza sok i jak to sie zapiecze, ciezko potem myc, a tak folie wywalasz i juz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 27.07.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 U mnie teraz na tapecie korniszony i kurki oczywiscie jak zwykle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 27.07.2009 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 A propos przetworów na zimę przypomniało mi się jak wiele lat temu mój mały synek widząc jak upycham ogorki do słoików spytał mnie co robię? Ja na to,że przetwory na zimę. A on na to: a w zimie sklepy są zamkniete Pragnę nadmienic, że były to czasy kiedy faktycznie w sklepach niewiele było, czy to zima czy latem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 28.07.2009 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Sałatke wielowarzywna z pierwszej strony zrobilam. Całkiem fajna. Teraz jeszcze mizeria z ogórków, ogory kiszone, ogóry w occie, papryczka itp i mogę całą zimę z domu nie wychodzić. No i dla rozgrzewki wisnie zalałam spitytusem (10 litrów poszło ). Chłop się z tego osttniego przetworu najbardziej cieszy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.