BetaGreta 29.07.2009 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 I po co ja tu zaglądałam Miałam tradycyjnie ukisić ogórki a po przeczytaniu wątku zrobię z chili. Już czekają posolone Z dużych ogórków robię tarte na zupę. Bardzo prosty i szybki przepis. Ogórki ścieram na grubej tarce, wkładam do słoików, do każdego łyżka soli, ząbek czosnku i gałązka kopru. Będę robić jeszcze marynowaną fasolkę szparagową. Zrobię na próbę bo jeszcze sama z tego przepisu nie robiłam Kupiłam po pół kilo zielonej i żółtej. Sparzyłam we wrzącej wodzie. Na zalewę potrzeba ocet i wodę w stosunki 5:1 oraz po 1 łyżeczce cukru i 1/2 łyżeczki soli na szklankę octu. Zagotować. Do każdego słoika trzeba włożyć gałązkę kopru i ząbek czosnku a następnie dość ciasno układać fasolkę. Zalać gorącą zalewą. Zakręcić słoiki i postawić na wieczku. Podobno dobre są po 2 tygodniach. Jak sprawdzę to Wam napiszę jak smakowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 30.07.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 2/ KAPUSTA PO TURECKU - 1 kg białej kapusty - 1 szkl. octu winnego - 2 ząbki czosnku - 1/2 papryczki chili - sól Zagotować i ostudzić pół litra wody. Wziąć zewnętrzne, najtwardsze liście kapusty, blanszować 3 min., przelać zimną wodą, osączyć. najpierw pokroić liście niegotowane, następnie te blanszowane. Jedne i drugie umieścić w słoiku. Dodać czosnek (obrany, w ząbkach) i pokrojoną papryczkę chili. Na koniec ocet wymieszać z przegotowaną zimną wodą, doprawić solą. Zalać kapustę, zakręcić słoik i odstawić na 2 tygodnie do ciemnej i chłodnej piwniczki. Po tym czasie - MNIAM!!! Czy ta kapusta bez pasteryzowania? Dostałam dwie główki i chyba jedną przerobię na próbę. A do czego później używasz tej kapusty? Czy to może być dodatek do drugiego dania? I jeszcze jedno. Ile dać soli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 30.07.2009 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Po przeczytaniu wszystkiego - będę szaleć w słoikach Mam pytanie, czy może ktoś z Was wie, jak się robi suszone pomidory w zalewie ? A jak suszyć pomidory ? jak grzyby ? Tak się przyglądałam tym gotowcom ze sklepu i wydaje mi się, że miąsz należy usunąć (wykorzystać np. na przecier), ale ... no nie mam pojęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 30.07.2009 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Po przeczytaniu wszystkiego - będę szaleć w słoikach Mam pytanie, czy może ktoś z Was wie, jak się robi suszone pomidory w zalewie ? A jak suszyć pomidory ? jak grzyby ? Tak się przyglądałam tym gotowcom ze sklepu i wydaje mi się, że miąsz należy usunąć (wykorzystać np. na przecier), ale ... no nie mam pojęcia pomidory suszy się na słońcu a marynuje w oleju z kaparami (można przedtem zaprawić octem winnym) ... napiszę więcej w przyszłym tygodniu pozdrówka smaczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 30.07.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 2/ KAPUSTA PO TURECKU - 1 kg białej kapusty - 1 szkl. octu winnego - 2 ząbki czosnku - 1/2 papryczki chili - sól Zagotować i ostudzić pół litra wody. Wziąć zewnętrzne, najtwardsze liście kapusty, blanszować 3 min., przelać zimną wodą, osączyć. najpierw pokroić liście niegotowane, następnie te blanszowane. Jedne i drugie umieścić w słoiku. Dodać czosnek (obrany, w ząbkach) i pokrojoną papryczkę chili. Na koniec ocet wymieszać z przegotowaną zimną wodą, doprawić solą. Zalać kapustę, zakręcić słoik i odstawić na 2 tygodnie do ciemnej i chłodnej piwniczki. Po tym czasie - MNIAM!!! Czy ta kapusta bez pasteryzowania? Dostałam dwie główki i chyba jedną przerobię na próbę. A do czego później używasz tej kapusty? Czy to może być dodatek do drugiego dania? I jeszcze jedno. Ile dać soli? Napisałam na PW, ale powtórzę się - nie potrafię okreslić ilości soli... U każdego to jest inaczej, trzeba wypróbować pierwszy raz i potem ewentualnie dodać więcej albo dać mniej tej soli. Przepis mówi, żeby nie gotowac słoików, ale ja tam jakas nieufna albo starej daty, nie wierzę w takie cuda i krótko gotuję. Pewnie, że może to być dodatek do drugiego, będzie też świetną przekąską dodatkową do innych posiłków, podana w miseczce - każdy sobie nabierze, nawet do śniadania czy kolacji mozna ją tak podać jako dodatkowy smaczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 30.07.2009 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Dzięki DPS, przeczytałam Twoją wiadomość. Pewnie więcej w tym roku nie będę robić już tej kapusty ale jak mi posmakuje to zrobię w przyszłym roku. Jeśli tak radzisz to podgotuję ją. A krótko tzn. ile minut? W tym roku robię po troszkę bo nie mam gdzie przechowywać przetworów ale jak już będę miała spiżarkę to poszaleję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 31.07.2009 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Krótko tzn. około 10 minut. Trzymam kciuki, żeby pyszne wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 31.07.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 pomidory suszy się na słońcu a marynuje w oleju z kaparami (można przedtem zaprawić octem winnym) ... napiszę więcej w przyszłym tygodniu pozdrówka smaczne dzięki serdeczne Szefie, będę czekała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 31.07.2009 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Będę robić jeszcze marynowaną fasolkę szparagową. Zrobię na próbę bo jeszcze sama z tego przepisu nie robiłam Kupiłam po pół kilo zielonej i żółtej. Sparzyłam we wrzącej wodzie. Na zalewę potrzeba ocet i wodę w stosunki 5:1 Chyba 1:5? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 31.07.2009 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Będę robić jeszcze marynowaną fasolkę szparagową. Zrobię na próbę bo jeszcze sama z tego przepisu nie robiłam Kupiłam po pół kilo zielonej i żółtej. Sparzyłam we wrzącej wodzie. Na zalewę potrzeba ocet i wodę w stosunki 5:1 Chyba 1:5? Sprawdziłam jeszcze raz przepis, który dostałam i mam napisane "Zagotowac garnek octu z woda w proporcji 5 czesci octu, 1 czesc wody, na kazda szklanke octu dodac 1 lyzeczke cukru i 1/2 lyzeczki soli. " Ja jestem nowicjuszka w przepisach więc się nie znam. Myślisz, że powinno być odwrotnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 31.07.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Hmm, teraz sama zwatpilam - moze nasza ekspertka DPS-ia podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 31.07.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Na pewno odwrotnie. Na taka ilosc octu jest za malo cukru, a na szklanke octu, 5 wody daje sie wlasnie tyle cukru do zalwy octowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 02.08.2009 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Dopiero dzisiaj zajrzałam. Z tym octem to bankowo dziewczyny mają rację, 5 części wody i 1 część octu. Nikt nigdy nie robi zapraw z czystym prawie octem, bez wody - to by było niejadalne. Mam nadzieję, że wyszło i smaczne będzie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 03.08.2009 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 OGORKI PO MEKSYKANSKU: 2,5 kg ogorkow, 1,5 szklanki octu, 1 lyzeczka sypkiej "Chili", 4 plaskie lyzki soli, 1/2 kg cukru, 8 lyzek oleju/ oliwy 1 1/2 glowki czosnku Ogorki pokroic na cwiartki i posolic- odstawic na 2-3 godziny. Odlac wode. Olej/ oliwe zagotowac. Ogorki ( po odlaniu wody) posypac chili, zalac goracym olejem/ oliwa, nastepnie dodac ugnieciony czosnek i zagotowany z cukrem ocet. Wszystko wymieszac, odstawic na 2 godziny. Pozniej gotowac ok. 5 minut sloiki. Ogorki sa fantastyczne w smaku, ostre, a zarazem troche slodkawe, super pasuja do mies, ale nie tylko, ja np. lubie je zawijac w posmarowany keczupem plasterek sera zoltego Zrobiłam, ale dodałam wody i oleju, bo te 8 łyżek nie wystarczyło aby zalać chociaż jeden słoik - chyba jakiś błąd się wkradł w te proporcje - póki co wyglądają pięknie, nie wiem jeszcze jak smakują, ale dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 03.08.2009 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Zrobiłam jeszcze czosnek po babcinemu - niktspecjalny dziękuję za przepis i ogórki w zalewie musztardowej wg przepisu DPS-i - też dziękuję, ale mam pytanie, oddzieliła mi się musztarda - czy coś źle zrobiłam ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 03.08.2009 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Hm, nie wiem w sumie, ja zwykle robie tak, że do tej musztardy powoli dodaję wszystkie składniki zalewy i zawsze starannie mieszam. Może nic nie będzie tym ogórkom - po prostu za jakies 2 tygodnie otwórz jeden ze słoiczków, wtedy będzie wiadomo, czy się udały i czy oddzielenie się musztardy wpłynęło na nie jakoś szczególnie niekorzystnie. Myślę, że nawet z tą oddzieloną powinno być OK, w końcu wszystkie składniki zalewy tam są i wszystkie wnikają w ogórki, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 03.08.2009 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 ja robiłam w zeszłym roku i też oddzieliła mi się musztrada. W smaku były ok, ale wygląd w słoiku nie bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 03.08.2009 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Dopiero dzisiaj zajrzałam. Z tym octem to bankowo dziewczyny mają rację, 5 części wody i 1 część octu. Nikt nigdy nie robi zapraw z czystym prawie octem, bez wody - to by było niejadalne. Mam nadzieję, że wyszło i smaczne będzie! No to będę miała problem I tu się sprawdza powiedzenie iż człowiek uczy się na błędach. Dobrze że dużo tego nie zrobiłam Zrobiłam, ale dodałam wody i oleju, bo te 8 łyżek nie wystarczyło aby zalać chociaż jeden słoik - chyba jakiś błąd się wkradł w te proporcje - póki co wyglądają pięknie, nie wiem jeszcze jak smakują, ale dam znać. Ja robiłam wg przepisu co prawda miałam 2 kg ogórków. Wodę po posoleniu odlewałam ale potem jak stały jeszcze te dwie godziny w zalewie to zaś puściły sok i wystarczyło na wszystkie słoiki. Nie pływają w tej zalewie ale są dość mokre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 03.08.2009 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 A ja dzisiaj znowu robilam wiadro kurek w solance, a jutro z koncowki ogorasow bede dopiero robic te w chilli i pikle w occie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 04.08.2009 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 Zróbcie te ogórki słupki - pyszne są, robię trzeci rok. I my, i goście bardzo lubimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.