Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PRZETWORY NA ZIMĘ


fiona zielona

Recommended Posts

I po co ja tu zaglądałam :roll:

Miałam tradycyjnie ukisić ogórki a po przeczytaniu wątku zrobię z chili. Już czekają posolone :p

 

Z dużych ogórków robię tarte na zupę.

Bardzo prosty i szybki przepis.

Ogórki ścieram na grubej tarce, wkładam do słoików, do każdego łyżka soli, ząbek czosnku i gałązka kopru.

 

Będę robić jeszcze marynowaną fasolkę szparagową.

Zrobię na próbę bo jeszcze sama z tego przepisu nie robiłam :roll:

Kupiłam po pół kilo zielonej i żółtej.

Sparzyłam we wrzącej wodzie.

Na zalewę potrzeba ocet i wodę w stosunki 5:1 oraz po 1 łyżeczce cukru i 1/2 łyżeczki soli na szklankę octu. Zagotować.

Do każdego słoika trzeba włożyć gałązkę kopru i ząbek czosnku a następnie dość ciasno układać fasolkę.

Zalać gorącą zalewą. Zakręcić słoiki i postawić na wieczku.

Podobno dobre są po 2 tygodniach.

Jak sprawdzę to Wam napiszę jak smakowała.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 461
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

2/ KAPUSTA PO TURECKU

    - 1 kg białej kapusty
    - 1 szkl. octu winnego
    - 2 ząbki czosnku
    - 1/2 papryczki chili
    - sól

Zagotować i ostudzić pół litra wody. Wziąć zewnętrzne, najtwardsze liście kapusty, blanszować 3 min., przelać zimną wodą, osączyć. najpierw pokroić liście niegotowane, następnie te blanszowane. Jedne i drugie umieścić w słoiku. Dodać czosnek (obrany, w ząbkach) i pokrojoną papryczkę chili. Na koniec ocet wymieszać z przegotowaną zimną wodą, doprawić solą. Zalać kapustę, zakręcić słoik i odstawić na 2 tygodnie do ciemnej i chłodnej piwniczki. Po tym czasie - MNIAM!!! :D

 

Czy ta kapusta bez pasteryzowania?

Dostałam dwie główki i chyba jedną przerobię na próbę.

A do czego później używasz tej kapusty? Czy to może być dodatek do drugiego dania?

I jeszcze jedno. Ile dać soli?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po przeczytaniu wszystkiego - będę szaleć w słoikach :D

 

Mam pytanie, czy może ktoś z Was wie, jak się robi suszone pomidory w zalewie ?

 

A jak suszyć pomidory ? jak grzyby ? :roll:

Tak się przyglądałam tym gotowcom ze sklepu i wydaje mi się, że miąsz należy usunąć (wykorzystać np. na przecier), ale ... no nie mam pojęcia :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po przeczytaniu wszystkiego - będę szaleć w słoikach :D

 

Mam pytanie, czy może ktoś z Was wie, jak się robi suszone pomidory w zalewie ?

 

A jak suszyć pomidory ? jak grzyby ? :roll:

Tak się przyglądałam tym gotowcom ze sklepu i wydaje mi się, że miąsz należy usunąć (wykorzystać np. na przecier), ale ... no nie mam pojęcia :roll:

pomidory suszy się na słońcu a marynuje w oleju z kaparami (można przedtem zaprawić octem winnym) ... napiszę więcej w przyszłym tygodniu

pozdrówka smaczne

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2/ KAPUSTA PO TURECKU

    - 1 kg białej kapusty
    - 1 szkl. octu winnego
    - 2 ząbki czosnku
    - 1/2 papryczki chili
    - sól

Zagotować i ostudzić pół litra wody. Wziąć zewnętrzne, najtwardsze liście kapusty, blanszować 3 min., przelać zimną wodą, osączyć. najpierw pokroić liście niegotowane, następnie te blanszowane. Jedne i drugie umieścić w słoiku. Dodać czosnek (obrany, w ząbkach) i pokrojoną papryczkę chili. Na koniec ocet wymieszać z przegotowaną zimną wodą, doprawić solą. Zalać kapustę, zakręcić słoik i odstawić na 2 tygodnie do ciemnej i chłodnej piwniczki. Po tym czasie - MNIAM!!! :D

 

Czy ta kapusta bez pasteryzowania?

Dostałam dwie główki i chyba jedną przerobię na próbę.

A do czego później używasz tej kapusty? Czy to może być dodatek do drugiego dania?

I jeszcze jedno. Ile dać soli?

 

Napisałam na PW, ale powtórzę się - nie potrafię okreslić ilości soli... U każdego to jest inaczej, trzeba wypróbować pierwszy raz i potem ewentualnie dodać więcej albo dać mniej tej soli.

Przepis mówi, żeby nie gotowac słoików, ale ja tam jakas nieufna albo starej daty, nie wierzę w takie cuda i krótko gotuję.

Pewnie, że może to być dodatek do drugiego, będzie też świetną przekąską dodatkową do innych posiłków, podana w miseczce - każdy sobie nabierze, nawet do śniadania czy kolacji mozna ją tak podać jako dodatkowy smaczek. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki DPS, przeczytałam Twoją wiadomość.

Pewnie więcej w tym roku nie będę robić już tej kapusty ale jak mi posmakuje to zrobię w przyszłym roku. Jeśli tak radzisz to podgotuję ją. A krótko tzn. ile minut?

W tym roku robię po troszkę bo nie mam gdzie przechowywać przetworów ale jak już będę miała spiżarkę to poszaleję :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Będę robić jeszcze marynowaną fasolkę szparagową.

Zrobię na próbę bo jeszcze sama z tego przepisu nie robiłam :roll:

Kupiłam po pół kilo zielonej i żółtej.

Sparzyłam we wrzącej wodzie.

Na zalewę potrzeba ocet i wodę w stosunki 5:1

 

Chyba 1:5? :lol:

 

Sprawdziłam jeszcze raz przepis, który dostałam i mam napisane "Zagotowac garnek octu z woda w proporcji 5 czesci octu, 1 czesc wody, na kazda szklanke octu dodac 1 lyzeczke cukru i 1/2 lyzeczki soli. "

 

Ja jestem nowicjuszka w przepisach więc się nie znam.

Myślisz, że powinno być odwrotnie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dopiero dzisiaj zajrzałam.

Z tym octem to bankowo dziewczyny mają rację, 5 części wody i 1 część octu.

Nikt nigdy nie robi zapraw z czystym prawie octem, bez wody - to by było niejadalne. :wink:

Mam nadzieję, że wyszło i smaczne będzie! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

OGORKI PO MEKSYKANSKU:

 

2,5 kg ogorkow,

1,5 szklanki octu,

1 lyzeczka sypkiej "Chili",

4 plaskie lyzki soli,

1/2 kg cukru,

8 lyzek oleju/ oliwy

1 1/2 glowki czosnku

 

Ogorki pokroic na cwiartki i posolic- odstawic na 2-3 godziny. Odlac wode. Olej/ oliwe zagotowac. Ogorki ( po odlaniu wody) posypac chili, zalac goracym olejem/ oliwa, nastepnie dodac ugnieciony czosnek i zagotowany z cukrem ocet. Wszystko wymieszac, odstawic na 2 godziny.

Pozniej gotowac ok. 5 minut sloiki.

 

Ogorki sa fantastyczne w smaku, ostre, a zarazem troche slodkawe, super pasuja do mies, ale nie tylko, ja np. lubie je zawijac w posmarowany keczupem plasterek sera zoltego :roll: :-? :D

 

Zrobiłam, ale dodałam wody i oleju, bo te 8 łyżek nie wystarczyło aby zalać chociaż jeden słoik - chyba jakiś błąd się wkradł w te proporcje :roll: - póki co wyglądają pięknie, nie wiem jeszcze jak smakują, ale dam znać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hm, nie wiem w sumie, ja zwykle robie tak, że do tej musztardy powoli dodaję wszystkie składniki zalewy i zawsze starannie mieszam. :roll:

Może nic nie będzie tym ogórkom - po prostu za jakies 2 tygodnie otwórz jeden ze słoiczków, wtedy będzie wiadomo, czy się udały i czy oddzielenie się musztardy wpłynęło na nie jakoś szczególnie niekorzystnie.

Myślę, że nawet z tą oddzieloną powinno być OK, w końcu wszystkie składniki zalewy tam są i wszystkie wnikają w ogórki, prawda? :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dopiero dzisiaj zajrzałam.

Z tym octem to bankowo dziewczyny mają rację, 5 części wody i 1 część octu.

Nikt nigdy nie robi zapraw z czystym prawie octem, bez wody - to by było niejadalne. :wink:

Mam nadzieję, że wyszło i smaczne będzie! :D

 

No to będę miała problem :lol:

I tu się sprawdza powiedzenie iż człowiek uczy się na błędach.

Dobrze że dużo tego nie zrobiłam :lol:

 

Zrobiłam, ale dodałam wody i oleju, bo te 8 łyżek nie wystarczyło aby zalać chociaż jeden słoik - chyba jakiś błąd się wkradł w te proporcje - póki co wyglądają pięknie, nie wiem jeszcze jak smakują, ale dam znać.

 

Ja robiłam wg przepisu co prawda miałam 2 kg ogórków. Wodę po posoleniu odlewałam ale potem jak stały jeszcze te dwie godziny w zalewie to zaś puściły sok i wystarczyło na wszystkie słoiki. Nie pływają w tej zalewie ale są dość mokre.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...