magpie101 04.08.2009 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 DPS mowisz o tych slupkach, o ktorych pisalam wyzej na ostro, bo juz zglupialam, a dzisiaj bede robic wieczorem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 04.08.2009 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 Hm, nie wiem w sumie, ja zwykle robie tak, że do tej musztardy powoli dodaję wszystkie składniki zalewy i zawsze starannie mieszam. Może nic nie będzie tym ogórkom - po prostu za jakies 2 tygodnie otwórz jeden ze słoiczków, wtedy będzie wiadomo, czy się udały i czy oddzielenie się musztardy wpłynęło na nie jakoś szczególnie niekorzystnie. Myślę, że nawet z tą oddzieloną powinno być OK, w końcu wszystkie składniki zalewy tam są i wszystkie wnikają w ogórki, prawda? Wczoraj otworzylismy słoik - pychoooooota, pychota, dzięki jeszcze raz za przepis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 04.08.2009 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 do zimowego spozycia robię również : -wiśniówkę -malinówkę -imbirówke -kawówkę -czarnoporzeczkówkę -cytrynówkę ( ale tę mozna zawsze ) jesienią zrobie pigwówke -nigdy nie robilam ,ale piłam i jest ...pyszna jak macie sprawdzine przepisy ....to ja poprosze bo ogarnął mnie szał nalewek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 04.08.2009 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 Przepis sprawdzony, robię od kilku lat (kto nie lubi bardzo słodkich nalewek może zmniejszyć ilość cukru). LIMONIADA 4 limonki 0,5 l spirytusu 0,5 kg cukru 1,5 l wody Iimonki ( muszą być ciemnozielone !!! ) dokładnie umyć. Cienko obrać zieloną skórkę i wrzucić ją do słoja. Wycisnąć sok do słoja, resztę wyrzucić. Spirytus też wlać do słoja. Słój zakręcić, odstawić na 2 tygodnie. Co jakiś czas słojem potrząsać, jeszcze nie próbować . Po 2 tygodniach zagotować wodę z cukrem, ostudzić, połączyć z odcedzoną zawartością słoja. Przelać do butelek i cieszyć się produktem. SMACZNEGO!!! Tu były przepisy Forumowiczów na te pyszności: http://forum.muratordom.pl/spirytus-sposoby-zamiany-w-dobry-trunek,t125290.htm?highlight=zmiana%20alkoholu%20trunek http://forum.muratordom.pl/przepis-na-dobra-gorzalke,t45982.htm?highlight=zmiana%20alkoholu%20trunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 05.08.2009 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 cieszynianka dzieki Ci dobra kobieto za przepis, zrobie na pewno, bo ja takie slodkie babskie likiery lubie. Napisz prosze jak dlugo moze stac taka nalewka poprzelewana do butelek. Wczoraj zrobilam pikle, znowu kurki, a ogorki w chilli stoja w zalewie i dzisiaj bede gotowac. Postanowilam tez zrobic ogorki na mizerie (musze dokopac sie do przepisu), bo nasze ogorki jak jemy to nic sie nie odbija, a kupne jak zjemy to jestesmy potem chorzy tzn. meczy nas cos na zoladku. Przez te przetwory zielen zapuszczona kolo domu, bo nie mam kiedy chwastow powyrywac . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 05.08.2009 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 do zimowego spozycia robię również : -wiśniówkę -malinówkę -imbirówke -kawówkę -czarnoporzeczkówkę -cytrynówkę ( ale tę mozna zawsze ) jesienią zrobie pigwówke -nigdy nie robilam ,ale piłam i jest ...pyszna jak macie sprawdzine przepisy ....to ja poprosze bo ogarnął mnie szał nalewek To chyba ze krzynkę spiritusa poczeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 05.08.2009 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 cieszynianka dzieki Ci dobra kobieto za przepis, zrobie na pewno, bo ja takie slodkie babskie likiery lubie. Napisz prosze jak dlugo moze stac taka nalewka poprzelewana do butelek. . Tak długo, jakdługo dasz radę upilnować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 06.08.2009 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Wczoraj robiłam ogórki kiszone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 06.08.2009 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Podam przepis na ogorki-mizerie bez dodatku wody, bo takie bede robic w sobote. Mizeria na zime:-1,20 kg ogórków obranych-1 łyżka soli-1 łyżka kopiata cukru-kilka ziaren pieprzu /zmielonych/-5 dkg octu Ogorki poszatkowac, dodac sol,cukier, pieprz i ocet.Wymieszac, napelniać sloiki, pasteryzowac 5 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 06.08.2009 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 do zimowego spozycia robię również : -wiśniówkę -malinówkę -imbirówke -kawówkę -czarnoporzeczkówkę -cytrynówkę ( ale tę mozna zawsze ) jesienią zrobie pigwówke -nigdy nie robilam ,ale piłam i jest ...pyszna jak macie sprawdzine przepisy ....to ja poprosze bo ogarnął mnie szał nalewek To chyba ze krzynkę spiritusa poczeba spirol jest w wisniowce i malinowce ...reszta jest na wódzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 06.08.2009 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 spirol jest w wisniowce i malinowce ...reszta jest na wódzie Też mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 06.08.2009 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 DPS mowisz o tych slupkach, o ktorych pisalam wyzej na ostro, bo juz zglupialam, a dzisiaj bede robic wieczorem . Kurczę, przepraszam, nie mam czasu czytać nawet i dopiero dzisiaj na moment tutaj zajrzałam. Ja bardzo polecam te słupki: OGÓRKI "SŁUPKI" 4 kg ogórków > pokrojone w ćwiartki (nie obierane) 3 szt. papryki (mieszana czerwona i żółta) > pokrojona w kostkę 4 cebule > pokrojona w piórka (ale nie małe) wszystkie składniki wkładam w solankę: 9 szklanek wody + szklanka grubej soli kamiennej - zostawiam na 4 godziny, mieszam od czasu do czasu. Po 4 godzinach odlewam sok. Robię zalewę: 8 szklanek wody + 4 szklanki octu 10% + 6 szklanek cukru + liście laurowe (połamane)+ ok. 40 ziarenek ziela angielskiego. Napełniam słoiki ogórkami i wlewam gotującą się zalewę> staram się żeby w każdym słoiku było wszystko, zamykam słoiki. Pasteryzuję 10 minut w kociołku, wyjmuję odwracam i góry dnem, a jak wystygną do spiżarki. Przepis nie jest mój, chyba matka załozycielka wątku go podała, ale bardzo polecam, sprawdzałam wielokrotnie, znakomity! Tylko troszkę zmieniłam proporcje zalewy. Wersja moja: zalewa 1:6 + 2,5 szklanki cukru (znaczy 1 szkl. octu, 6 szkl. wody, do tego 2,5 szkl. cukru). Tak w ogóle to sporo przepisów ze zdjęciami jest na moim blogu, wejście w stopce, kategoria Sosnowa spiżarenka. Początkującym chomikom spiżarnianym na pewno będzie łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 06.08.2009 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 I jeszcze: Kureczki do pomidorów! Podaję przepis: Kurki obgotować( króciutko,wrzucam na wrzątek i czekam tylko aż ponownie sie zagotują) 1/2 kg cebuli posiekać,zeszklić na 1 szkl.oleju z zielem ang,.listkiem laurowym i ziarnistym pieprzem.Następnie dodać 1 szkl. wody,1/2 szkl. octu,7 łyzek przecieru pomidorowego,7 łyżek cukru,sól.Zalewę zagotować,dodać kurki,wkładać do słoików i pasteryzować 15-20 min.Miodzio Ille słoików bym nie zrobiła,w styczniu juz nic nie ma...Mozna tak robic wszystkie blaszkowe i maślaczki.Robilam tez podgrzybki,ale nie sa tak dobre jak kurki czy np. opieńki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka.d7 07.08.2009 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 Magpie101 może ja jestem głupia, ale napisz ile to jest 5 dkg octu to dziś wyprubuję przepis na mizerie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 07.08.2009 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 Magpie101 może ja jestem głupia, ale napisz ile to jest 5 dkg octu to dziś wyprubuję przepis na mizerie Zwaze pozniej to Ci napisze, bo sama nie wiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 07.08.2009 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 Magpie101 może ja jestem głupia, ale napisz ile to jest 5 dkg octu to dziś wyprubuję przepis na mizerie 5 dkg octu to 50 ml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka.d7 07.08.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 07.08.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 nie ma jak blondi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 08.08.2009 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 Królik, Ty nie bądź taki złośliwy, marchewką się zajmij. Do mnie na słoiki drugi rok jedziesz, niecnoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 08.08.2009 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 OGORKI PO MEKSYKANSKU: 2,5 kg ogorkow, 1,5 szklanki octu, 1 lyzeczka sypkiej "Chili", 4 plaskie lyzki soli, 1/2 kg cukru, 8 lyzek oleju/ oliwy 1 1/2 glowki czosnku Ogorki pokroic na cwiartki i posolic- odstawic na 2-3 godziny. Odlac wode. Olej/ oliwe zagotowac. Ogorki ( po odlaniu wody) posypac chili, zalac goracym olejem/ oliwa, nastepnie dodac ugnieciony czosnek i zagotowany z cukrem ocet. Wszystko wymieszac, odstawic na 2 godziny. Pozniej gotowac ok. 5 minut sloiki. Ogorki sa fantastyczne w smaku, ostre, a zarazem troche slodkawe, super pasuja do mies, ale nie tylko, ja np. lubie je zawijac w posmarowany keczupem plasterek sera zoltego Zrobiłam, ale dodałam wody i oleju, bo te 8 łyżek nie wystarczyło aby zalać chociaż jeden słoik - chyba jakiś błąd się wkradł w te proporcje - póki co wyglądają pięknie, nie wiem jeszcze jak smakują, ale dam znać. Chyba nie ma bledu, zwlaszcza, ze po odlaniu wody z ogorkow, jak dodaje sie przyprawy, te 8 lyzek oleju, to dolewa sie tez 1,5 szklanki octu z cukrem. No i po odstaniu 2 godzin, to tak jak pisala DPS, troche sie tego plynu znowu nazbiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.