Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PRZETWORY NA ZIMĘ


fiona zielona

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 461
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hm, nie wiem w sumie, ja zwykle robie tak, że do tej musztardy powoli dodaję wszystkie składniki zalewy i zawsze starannie mieszam. :roll:

Może nic nie będzie tym ogórkom - po prostu za jakies 2 tygodnie otwórz jeden ze słoiczków, wtedy będzie wiadomo, czy się udały i czy oddzielenie się musztardy wpłynęło na nie jakoś szczególnie niekorzystnie.

Myślę, że nawet z tą oddzieloną powinno być OK, w końcu wszystkie składniki zalewy tam są i wszystkie wnikają w ogórki, prawda? :wink:

 

Wczoraj otworzylismy słoik - pychoooooota, pychota, dzięki jeszcze raz za przepis :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

do zimowego spozycia robię również :

-wiśniówkę

-malinówkę

-imbirówke

-kawówkę

-czarnoporzeczkówkę

-cytrynówkę ( ale tę mozna zawsze :wink: )

jesienią zrobie pigwówke -nigdy nie robilam ,ale piłam i jest ...pyszna :D

 

jak macie sprawdzine przepisy ....to ja poprosze bo ogarnął mnie szał nalewek :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepis sprawdzony, robię od kilku lat (kto nie lubi bardzo słodkich nalewek może zmniejszyć ilość cukru).

 

LIMONIADA

 

4 limonki

0,5 l spirytusu

0,5 kg cukru

1,5 l wody

 

Iimonki ( muszą być ciemnozielone !!! ) dokładnie umyć. Cienko obrać zieloną skórkę i wrzucić ją do słoja. Wycisnąć sok do słoja, resztę wyrzucić. Spirytus też wlać do słoja. Słój zakręcić, odstawić na 2 tygodnie. Co jakiś czas słojem potrząsać, jeszcze nie próbować . Po 2 tygodniach zagotować wodę z cukrem, ostudzić, połączyć z odcedzoną zawartością słoja. Przelać do butelek i cieszyć się produktem.

 

SMACZNEGO!!!

 

Tu były przepisy Forumowiczów na te pyszności:

 

http://forum.muratordom.pl/spirytus-sposoby-zamiany-w-dobry-trunek,t125290.htm?highlight=zmiana%20alkoholu%20trunek

 

http://forum.muratordom.pl/przepis-na-dobra-gorzalke,t45982.htm?highlight=zmiana%20alkoholu%20trunek

:wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

cieszynianka dzieki Ci dobra kobieto za przepis, zrobie na pewno, bo ja takie slodkie babskie likiery lubie.

Napisz prosze jak dlugo moze stac taka nalewka poprzelewana do butelek.

 

Wczoraj zrobilam pikle, znowu kurki, a ogorki w chilli stoja w zalewie i dzisiaj bede gotowac. Postanowilam tez zrobic ogorki na mizerie (musze dokopac sie do przepisu), bo nasze ogorki jak jemy to nic sie nie odbija, a kupne jak zjemy to jestesmy potem chorzy tzn. meczy nas cos na zoladku.

Przez te przetwory zielen zapuszczona kolo domu, bo nie mam kiedy chwastow powyrywac :roll: .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

do zimowego spozycia robię również :

-wiśniówkę

-malinówkę

-imbirówke

-kawówkę

-czarnoporzeczkówkę

-cytrynówkę ( ale tę mozna zawsze :wink: )

jesienią zrobie pigwówke -nigdy nie robilam ,ale piłam i jest ...pyszna :D

 

jak macie sprawdzine przepisy ....to ja poprosze bo ogarnął mnie szał nalewek :lol:

 

To chyba ze krzynkę spiritusa poczeba :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podam przepis na ogorki-mizerie bez dodatku wody, bo takie bede robic w sobote.

 

Mizeria na zime:

-1,20 kg ogórków obranych

-1 łyżka soli

-1 łyżka kopiata cukru

-kilka ziaren pieprzu /zmielonych/

-5 dkg octu

 

Ogorki poszatkowac, dodac sol,cukier, pieprz i ocet.

Wymieszac, napelniać sloiki, pasteryzowac 5 min.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

do zimowego spozycia robię również :

-wiśniówkę

-malinówkę

-imbirówke

-kawówkę

-czarnoporzeczkówkę

-cytrynówkę ( ale tę mozna zawsze :wink: )

jesienią zrobie pigwówke -nigdy nie robilam ,ale piłam i jest ...pyszna :D

 

jak macie sprawdzine przepisy ....to ja poprosze bo ogarnął mnie szał nalewek :lol:

 

To chyba ze krzynkę spiritusa poczeba :D

spirol jest w wisniowce i malinowce ...reszta jest na wódzie :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

DPS mowisz o tych slupkach, o ktorych pisalam wyzej na ostro, bo juz zglupialam, a dzisiaj bede robic wieczorem :roll: .

Kurczę, przepraszam, nie mam czasu czytać nawet i dopiero dzisiaj na moment tutaj zajrzałam.

Ja bardzo polecam te słupki:

 

OGÓRKI "SŁUPKI"

 

4 kg ogórków > pokrojone w ćwiartki (nie obierane)

3 szt. papryki (mieszana czerwona i żółta) > pokrojona w kostkę

4 cebule > pokrojona w piórka (ale nie małe)

wszystkie składniki wkładam w solankę: 9 szklanek wody + szklanka grubej soli kamiennej - zostawiam na 4 godziny, mieszam od czasu do czasu.

 

Po 4 godzinach odlewam sok. Robię zalewę:

8 szklanek wody + 4 szklanki octu 10% + 6 szklanek cukru + liście laurowe (połamane)+ ok. 40 ziarenek ziela angielskiego.

Napełniam słoiki ogórkami i wlewam gotującą się zalewę> staram się żeby w każdym słoiku było wszystko, zamykam słoiki.

Pasteryzuję 10 minut w kociołku, wyjmuję odwracam i góry dnem, a jak wystygną do spiżarki.

 

Przepis nie jest mój, chyba matka załozycielka wątku go podała, ale bardzo polecam, sprawdzałam wielokrotnie, znakomity!

Tylko troszkę zmieniłam proporcje zalewy.

Wersja moja: zalewa 1:6 + 2,5 szklanki cukru (znaczy 1 szkl. octu, 6 szkl. wody, do tego 2,5 szkl. cukru). :D

 

Tak w ogóle to sporo przepisów ze zdjęciami jest na moim blogu, wejście w stopce, kategoria Sosnowa spiżarenka. 8)

Początkującym chomikom spiżarnianym na pewno będzie łatwiej. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I jeszcze:

 

Kureczki do pomidorów!

Podaję przepis:

Kurki obgotować( króciutko,wrzucam na wrzątek i czekam tylko aż ponownie sie zagotują)

1/2 kg cebuli posiekać,zeszklić na 1 szkl.oleju z zielem ang,.listkiem laurowym i ziarnistym pieprzem.Następnie dodać 1 szkl. wody,1/2 szkl. octu,7 łyzek przecieru pomidorowego,7 łyżek cukru,sól.Zalewę zagotować,dodać kurki,wkładać do słoików i pasteryzować 15-20 min.Miodzio Ille słoików bym nie zrobiła,w styczniu juz nic nie ma...Mozna tak robic wszystkie blaszkowe i maślaczki.Robilam tez podgrzybki,ale nie sa tak dobre jak kurki czy np. opieńki.

:D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

OGORKI PO MEKSYKANSKU:

 

2,5 kg ogorkow,

1,5 szklanki octu,

1 lyzeczka sypkiej "Chili",

4 plaskie lyzki soli,

1/2 kg cukru,

8 lyzek oleju/ oliwy

1 1/2 glowki czosnku

 

Ogorki pokroic na cwiartki i posolic- odstawic na 2-3 godziny. Odlac wode. Olej/ oliwe zagotowac. Ogorki ( po odlaniu wody) posypac chili, zalac goracym olejem/ oliwa, nastepnie dodac ugnieciony czosnek i zagotowany z cukrem ocet. Wszystko wymieszac, odstawic na 2 godziny.

Pozniej gotowac ok. 5 minut sloiki.

 

Ogorki sa fantastyczne w smaku, ostre, a zarazem troche slodkawe, super pasuja do mies, ale nie tylko, ja np. lubie je zawijac w posmarowany keczupem plasterek sera zoltego :roll: :-? :D

 

Zrobiłam, ale dodałam wody i oleju, bo te 8 łyżek nie wystarczyło aby zalać chociaż jeden słoik - chyba jakiś błąd się wkradł w te proporcje :roll: - póki co wyglądają pięknie, nie wiem jeszcze jak smakują, ale dam znać.

 

Chyba nie ma bledu, zwlaszcza, ze po odlaniu wody z ogorkow, jak dodaje sie przyprawy, te 8 lyzek oleju, to dolewa sie tez 1,5 szklanki octu z cukrem. No i po odstaniu 2 godzin, to tak jak pisala DPS, troche sie tego plynu znowu nazbiera.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...