Maxtorka 22.07.2007 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 Poproszę o przepis na ogórki z chili Moje sąsiadki robią takie cudo W zeszłym roku tez spróbowałam i ogórki wyszły super , twardziutkie i baaardzo ostre Jesli chodzi o przepis to robiłam według swojego sprawdzonego i do każdego słoiczka dodałam od 1/4 do całej małej papryczki chili . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 22.07.2007 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 Maxi, a te ogórki z curry to obierać czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 22.07.2007 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 Maxi, a te ogórki z curry to obierać czy nie? Zdecydowanie nie obierać Generalnie preferuję kiszone ale te mi wyjątkowo podeszły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 22.07.2007 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 Poproszę o przepis na ogórki z chili Przepraszam, ze tak dlugo kazalam czekac, ale musialam odszukac przepis, a nie bylo to takie proste OGORKI PO MEKSYKANSKU: 2,5 kg ogorkow, 1,5 szklanki octu, 1 lyzeczka sypkiej "Chili", 4 plaskie lyzki soli, 1/2 kg cukru, 8 lyzek oleju/ oliwy 1 1/2 glowki czosnku Ogorki pokroic na cwiartki i posolic- odstawic na 2-3 godziny. Odlac wode. Olej/ oliwe zagotowac. Ogorki ( po odlaniu wody) posypac chili, zalac goracym olejem/ oliwa, nastepnie dodac ugnieciony czosnek i zagotowany z cukrem ocet. Wszystko wymieszac, odstawic na 2 godziny. Pozniej gotowac ok. 5 minut sloiki. Ogorki sa fantastyczne w smaku, ostre, a zarazem troche slodkawe, super pasuja do mies, ale nie tylko, ja np. lubie je zawijac w posmarowany keczupem plasterek sera zoltego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 22.07.2007 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 Maxtorka - prosze o przepis na ogorki w zalewie musztardowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 22.07.2007 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 Maxtorka - prosze o przepis na ogorki w zalewie musztardowej Się robi Ogórki w musztardzie Przepis na 3 kg ogórków . Zalewa : 2 szklanki wody 1,5 szklanki cukru 3/4 szklanki octu 3 łyżeczki soli 6 łyżeczek musztardy sarepskiej Zagotować i ostudzić . Ogórki obrać i przekroić wzdłuż na 4 części . Do słoika włożyć ogórki , ząbek czosnku , 2 ziarenka ziela angielskiego , 1 listek laurowy , koper . Zalać przestudzoną zalewą i gotować 4-5 minut . Smacznego A Twój przepis na ogórki po meksykańsku na pewno wypróbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 22.07.2007 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 nareszcie mam przepis na pikle w musztardzie Maxi -dzieki bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 23.07.2007 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 Maxtorka - prosze o przepis na ogorki w zalewie musztardowej Się robi A Twój przepis na ogórki po meksykańsku na pewno wypróbuję Maxtorka - dziekuje bardzo A przepis na ogorki po meksykansku, to nie moj, z rodziny tesciowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 23.07.2007 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 Mbz- wody do zalewy do ogórków po meksykańsku sie nie dodaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 23.07.2007 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 Edzia, sprawdzilam w przepisie, no i wychodzi, ze nie. W sloiku, jak popatrze to tez jej nie widze, one sa w takiej zawiesinie tlustej jakby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 24.07.2007 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Edzia, sprawdzilam w przepisie, no i wychodzi, ze nie. W sloiku, jak popatrze to tez jej nie widze, one sa w takiej zawiesinie tlustej jakby Spisywałam wczoraj przepisy i w Twoim odruchowo wpisałam wodę i ... Czy ma ktoś przepis na dobry przepis keczup ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.07.2007 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Edziu, mam przepis, ale nie robiłam go, więc nie wiem, czy dobry. Ale podaję: Ketchup z całych pomidorów 1 kg pomidorów 10 dag cebuli 3-4 ząbki czosnku 1 szklanka octu winnego 1 łyżka oliwy z oliwek sól, cukier, pieprz, listek laurowy i gałka muszkatołowa Wszystkie składniki gotuj na wolnym ogniu 90 min. następnie przetrzyj masę przez sitko. Otrzymany przecier przypraw, dodaj trochę cukru i dalej gotuj, aż masa osiągnie konsystencję ketchupu. Gorącą przełóż do słoików. Przenieś do piwniczki. Mam nadzieję, że to będzie dobre. Jak zrobisz daj znać, czy to jadalne jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.08.2007 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 MIZERIA 1 kg ogórków sól i pieprz do smaku wg uznania 1,5 szkl. wody 3 łyżki octu 10% 1dkg cukru Ogórki obieram, kroję w plastry, mieszam z solą i pieprzem. Układam ciasno w słoikach. Wodę gotujęz octem i cukrem. gorącą zalewam ogórki, zakręcam słoiki i pasteryzuję 10-15 minut, odwram, a jak zimne do spiżarki. Smacznego ...fiona zielona zrobiłem mizerie wg tego przepisu pyszna - dziekuje za przepis i chyba ~ 70kg przetworów z ogórków ... wyjatkowy urodzaj na ogórki w tym roku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 08.08.2007 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Poproszę o przepis na ogórki z chili Przepraszam, ze tak dlugo kazalam czekac, ale musialam odszukac przepis, a nie bylo to takie proste OGORKI PO MEKSYKANSKU: 2,5 kg ogorkow, 1,5 szklanki octu, 1 lyzeczka sypkiej "Chili", 4 plaskie lyzki soli, 1/2 kg cukru, 8 lyzek oleju/ oliwy 1 1/2 glowki czosnku Ogorki pokroic na cwiartki i posolic- odstawic na 2-3 godziny. Odlac wode. Olej/ oliwe zagotowac. Ogorki ( po odlaniu wody) posypac chili, zalac goracym olejem/ oliwa, nastepnie dodac ugnieciony czosnek i zagotowany z cukrem ocet. Wszystko wymieszac, odstawic na 2 godziny. Pozniej gotowac ok. 5 minut sloiki. Ogorki sa fantastyczne w smaku, ostre, a zarazem troche slodkawe, super pasuja do mies, ale nie tylko, ja np. lubie je zawijac w posmarowany keczupem plasterek sera zoltego Zrobiłam , wyszly pyszne i.......już wyszły Muszę dorobić nowe Ale chyba bardziej posolę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 08.08.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Zrobiłam , wyszly pyszne i.......już wyszły Muszę dorobić nowe Ale chyba bardziej posolę a te ogórki po meksykańsku obrać czy zostawić w skórkach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 09.08.2007 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Zrobiłam , wyszly pyszne i.......już wyszły Muszę dorobić nowe Ale chyba bardziej posolę a te ogórki po meksykańsku obrać czy zostawić w skórkach ? Zostawić w skórkach Właśnie wczoraj dorabiałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta1235 11.08.2007 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Witam wszystkich w tym kąciku.Moze i ja zapodam przepis na sałatke z ogórków.Sama dostałam ją kilka dni temu i już zrobiłam.Mi smakuje i dlatego chciałam się pochwalić nowością.Jest super. Ogórki z kalafiorem w curry 4 kg ogórków (pokroić ze skórką w plasterki) 3 duże papryki czerwone i żółte (pokroić w kawałki) 1/2 kg cebuli (pokroić w krążki) 1 korzeń selera (zetrzec na tarce) 1 kalafior surowy (podzielić na różyczki) Wszystkie składniki wymieszać i zalać 6 szkl. wody wymieszanej z 1 szkl. soli.Zostawić na 2 godziny.Przemieszać co jakiś czas. Odcisnąć i włożyć do słoików. Zalewa 12 szkl.wody 3 szkl.octu 10% 5 szkl. cukru 2 łyżki gorczycy 3 łyzki curry Zalewę zagotować i wlać do słoików.Wekować 15 min.do zagotowania. Moja opinia: Mi zostało pół zalewy (szkoda składników) być może dlatego że robiłam same małe słoiczki takie po koncentracie pomidorowym i być może za bardzo upychałam składniki.Nastepnym razem zrobie połowe zalewy,zawsze można dorobić. Ponieważ miałam różne wielkości ogórków niektóre duże kroiłam w kostke. Dla mnie jak na razie jest super (pewnie mi sie przejje) Zajadają sie nią nawet moje dzieci 4 i 8 lat. Pozdrawiam i zyczę smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 11.08.2007 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Hej! ja co prawda nie mam jeszcze swojej wymarzonej spiżarni - ale w miarę możliwości lokalowych również szaleję z przetworami. Robię: sałatkę szwedzką buraczki pomidory w zalewie solnej (super zimą pomidorowa na nich smakuje lub pizza z całymi pomidorami, a spaghetti mmmm...) grzybki marynowane powidła śliwkowe więcej niestety mi sie nie mieści na półeczce. a marzą mi się ogóry kiszone w ilościach hurtowych , ogóry pod każdą inną postacią, wszelakie sałatki, papryki, dżemy, powidła, przeciery owocowe i warzywne, kompoty..i piwko domowej roboty (a może nawet winko?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 11.08.2007 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Hej! ja co prawda nie mam jeszcze swojej wymarzonej spiżarni - ale w miarę możliwości lokalowych również szaleję z przetworami. Robię: sałatkę szwedzką Poprosze przepis na salatke szwedzka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 12.08.2007 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 Hej! ja co prawda nie mam jeszcze swojej wymarzonej spiżarni - ale w miarę możliwości lokalowych również szaleję z przetworami. Robię: sałatkę szwedzką Poprosze przepis na salatke szwedzka się robi : zalewa: po 2 szklanki oleju, octu 10% i cukru 1 i 1/3 szklanki wody przyprawy (pieprz, papryka ostra, można dać odrobinę gorczycy białej) reszta: 4 kg ogórków, sól do smaku 1,5 kg cebuli główka czosnku 0,5 kg marchwi w talarki Ogórki ze skórką umyte pokroić na plasterki co jakiś czas przesypując je solą. Odstawić na na 30 - 45 minut. Odlać wodę z ogórków. Pokroić cebulę w pół talarki (niezbyt grube). Zrobić zalewę: ocet, olej, cukier i wodę oraz przyprawy - podgrzać do zagotowania (najpierw mieszam aż cukier się rozpuści). Przełożyć ogóry na przemian z cebulą i marchewką w słoiki (dodać po pół ząbka czosnku do każdego słoika), zostawiając wolną powierzchnię ok. 1,5 cm od wierzchu słoiczka. Zalać gorącą zalewą. Pasteryzować 15 minut. proste i pyszne (szczególnie do sałatki gyros lub do środka tostów z serem i szynką mmm), ale też na kanapkę czy do obiadu są super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.