cieszynianka 13.09.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2009 Zetrzyj chrzan na drobnej tarce i dodaj trochę soku z cytryny lub kwasku, żeby nie ściemniał, wymieszaj dobrze. Do smaku dodaj sól (np. 1 łyżeczkę do 30 dag startego chrzanu), ocet (też chyba 1 łyżeczka będzie dobrze na te 30 dag), można też troszkę cukru. Zapakuj ściśle do słoików i odłóż do lodówki, możesz trzymać max do 3 miesięcy. Bardzo Ci dziękuję, jutro wykonam według zaleceń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 14.09.2009 02:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 http://www.chefpaul.net/PdfKon/SwietaWielkiejNocy.pdf ... tutaj Koleżanko znajdziesz również bardzo dobry (moim zdaniem) sos chrzanowy ... można go przechowywać w lodówce przez kilka tygodni (najlepszy jednak jest kilkudniowy) Smaczne pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 14.09.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 http://www.chefpaul.net/PdfKon/SwietaWielkiejNocy.pdf ... tutaj Koleżanko znajdziesz również bardzo dobry (moim zdaniem) sos chrzanowy ... można go przechowywać w lodówce przez kilka tygodni (najlepszy jednak jest kilkudniowy) Smaczne pozdrówka Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 19.10.2009 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Dżem pomarańczowo - cytrynowy z dyni popełniłam! Pamiętacie, kiedyś w PRL-u takie ersatze dyniowe masowo produkowali na święta. Ten to nie ersatz, to najprawdziwsza dynia, ale bardzo smaczna. Polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 16.06.2010 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Podciągam wątek, bo po zmianach o nim zupełnie zapomniałam.Mam nadzieję, że i w tym roku uda mi się zrobić jakieś przetwory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 28.07.2010 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Ja już parę słoiczków czarnej porzeczki mam za sobą.Aha,i parę dużych z buraczkami/botwinką też własną :)Truskawki zamroziłam.A teraz jestem na etapie jagód.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 29.07.2010 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Ja też mam już za sobą botwinkę, ale zamroziłam, ciekawe jaka będzie po rozmrożeniu. Zaczęłam też kisić ogórki - mam już chyba 12 słoików. Niedługo zaczną się pomidory, to przecier trzeba będzie robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 29.07.2010 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 nastka79 czytałam gdzieś kiedyś,że właśnie mrożona botwinka jest lepsza od tej wekowanej ale ja zawsze robiłam i robię do słoików z powodu zbyt małego zamrażalnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 31.07.2010 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 nastka79 czytałam gdzieś kiedyś,że właśnie mrożona botwinka jest lepsza od tej wekowanej ale ja zawsze robiłam i robię do słoików z powodu zbyt małego zamrażalnika Po zamrożeniu botwinki mam ten sam problem z fasolką szparagową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 03.08.2010 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Fasolki 5 porcji zblanszowanej udało się upchać . Wczoraj zrobiłam 9 słoików lecza z kabaczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 04.08.2010 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Fasolki 5 porcji zblanszowanej udało się upchać . Wczoraj zrobiłam 9 słoików lecza z kabaczka. Czy z cukinii? ;)przepraszam,musiałam Po co blanszujesz fasolkę?Robi się jej trochę mniej?pytanie na poważnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 05.08.2010 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Czy z cukinii? ;)przepraszam,musiałam Po co blanszujesz fasolkę?Robi się jej trochę mniej?pytanie na poważnie Podobno mniej gumowata się robi po rozmrożeniu jak wcześniej zblanszowana jest. Ale i tak wiadomo, że świeża najlepsza. Tylko my już mamy trochę dość fasolki, bo obrodziła obficie w tym roku . Leczo z tego żółtego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia i Piotr 05.08.2010 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Blanszuje się żeby kolorek utrzymało i tzw. smrodek uciekł. A ja mam z 50 słoików korniszonów i trochę soków z czarnej porzeczki i trochę kompotów z wiśni. A oto moje korniszonki (przepis od teściowej), którymi zajadamy się całą zimę i co roku braknie do wiosny, mimo że robię ich bardzo dużo. KORNISZONY TEŚCIOWEJ;) Zalewa:1 litr wody1 łyżka soli2 łyżeczki kwasku cytrynowego3 łyżki octu3/4 szklanki cukrukopergorczycachrzanliść laurowyczosnek Zalewę gotujemy i zalewamy ogórki upchane w słoikach i pasteryzujemy, np. w piekarniku do tzw. zielonych smug.Wyciągamy, odwracamy do góry dnem i czekamy aż ostygną.Potem odwracamy, naklejamy nalepki i do spiżareczki na zimowe czasy. Smacznego!!! P.s. W moim przeliczniku zalewa z 3 litrów wody wystarcza na 8 słoików litrowych ułożonych ogórków. Zalewą tą zalewam również malutką cukinię oraz patisonki - pychotki:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 06.08.2010 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Mam już pierwsze grzybki http://img709.imageshack.us/img709/221/grzyby.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roksi01 09.08.2010 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Ja fasolkę kładę do słoików. Jest naprawdę dobra.Fasolkę bardzo ciasno układam w litrowych słoikach i zalewam gorącą zalewą, czyli gotuję 5 szkanek wody (1 l 250 ml) z 2 płaskimi łyżkami soli. Następnie pasteryzuję około 1 godziny. Taka fasolka świetnie nadaje się na zupę, leczo lub z bułką tartą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dode 10.08.2010 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 a robiłyście dżem z cukinii? Przetestowałam w tym sezonie już kilka wariantów z dodatkiem wszelakich galaretek owocowych ( pomarańczowa, brzoskwiniowa, agrestowa), ale najbardziej smakuje mi własny wymysł czyli zrobiona na t.zw szarlotkę 2,5 kg cukinii ( obranej i wydrążonej) 700 g cukru 3 łyżki kwasku cytrynowego cynamon, goździki (ew. cukier waniliowy i zapach waniliowy) żelfix cukinię zetrzeć na tartce z dużymi oczkami (przepuszczam przez maszynkę z nasadką z dużymi oczkami) zasypać cukrem i kwaskiem cytrynowym, odstawić na 2-3 godz. gotować z cynamonem i goździkami na wolnym ogniu aż zmięknie ( min. 1/2 godz.) dodać żelfix, pogotować jeszcze chwilę i gotujące się składać do słoiczków. Nie wiem niestety jak jest z trwałością, bo to mój pierwszy sezon. Przy użyciu większej ilości cukru jest koszmarnie słodkie, a z galaretkami czuje te galaretki i trochę mi to przeszkadza. Zrobiłam 5 rzutów, wyszło mi ponad 30 słoiczków, z których połowę rozdałam . Serdecznie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 19.08.2010 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 Czy ktos z Was robił maślaki z papryką? Jadłam kiedyś u znajomej, z która już nie mam kontaktu i nie znam przepisu, a były pyszne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 20.08.2010 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 Zdawam kolejną relację z przygotowań do sezonu zimowego pikle z ogórków pikle z cukinii dżem z cukinii (ale dodałam do niego też agrest) ketchup sałatka szwedzka buraczki w talarkach w occie buraczki starte na tzw.miazgę (do podsmażania lub jako dodatek do chrzanu) maślaki w occie a dziś... przypomniałam sobie o mirabelkach:o i poczyniłam z nich kompot.Mirabelki rosną za naszym płotem odkąd tu mieszkamy a ja przypomniałam sobie o nich dopiero teraz Jeszcze trochę ich zostało na drzewkach,poczekam aż dojrzeją i dorobię se, a co! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 21.08.2010 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 Zdawam kolejną relację z przygotowań do sezonu zimowego pikle z ogórków pikle z cukinii dżem z cukinii (ale dodałam do niego też agrest) ketchup sałatka szwedzka buraczki w talarkach w occie buraczki starte na tzw.miazgę (do podsmażania lub jako dodatek do chrzanu) maślaki w occie a dziś... przypomniałam sobie o mirabelkach:o i poczyniłam z nich kompot.Mirabelki rosną za naszym płotem odkąd tu mieszkamy a ja przypomniałam sobie o nich dopiero teraz Jeszcze trochę ich zostało na drzewkach,poczekam aż dojrzeją i dorobię se, a co! a robiłaś pieczarki w occie???Dobrze ,że szef nie robi takich przetworów i rzadko tu zagląda to i się nie wypowie,Znalazłem trochę kokoszek w lesie,kupiłem właśnie pieczarek,kupiłem 3 szt czerwonej papryki.Zalewa jeden do sześciu z trzema łyżkami cukru.Podgotowałem pieczarki i kurki w lekko osolonej wodzie.Wystudziłem.Włożyłem do zalewy i zagotowałem.Do słoika wkładałem pociętą paprykę i wlewałem gorące grzyby razem z zalewą na paprykę.Na górę do każdego słoika po łyżeczce oleju.Zakręciłem i odwracałem do "góry nogami". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 21.08.2010 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 Ja zrobiłam pieczarki w zalewie octowej, bo ich używam do sałatki śledziowej. Robiłam pierwszy raz (zawsze kupowałam gotowce) i chyba coś nie tak, bo są dosyć ciemne. Może pieczarek nie trzeba obgotowywać? Bo po obgotowaniu zrobiły się takie ciemne i w przeciwieństwie do grzybów leśnych w zalewie nie zbielały. Nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts