Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PRZETWORY NA ZIMĘ


fiona zielona

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 461
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U nas w tym roku ogrodek mizerny (wszystko spalone sloncem) ale i tak spizarka pelna :), a zrobilam:

-czarna porzeczka w cukrze

-jagody w cukrze

-maliny w cukrze

-kurki w soli (mam okolo 50 sloikow)

-podgrzybki w soli

-ogorki kiszone

-ogorki chili

Ogory w occie zostaly od zeszlej zimy, wiec odpadla mi robota. Zreszta tak malo mielismy ogorkow, ze nie bylooby z czego zrobic w tym roku.

Teraz mrozilam natke pietruszki i koperek oraz regularnie mroze maliny.

Planuje jeszcze sosy z pomidorow i papryki takie odparowane zrobic jako dodatek do miesa drobiowego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zaskoczyłaś mnie tym kolorem pieczarek.Te co kupiłem były twarde i nie rozwinięte.Są białe w słoikach a przecież je gotowałem w soli a potem ,krótko w zalewie.

 

Ja też kupiłam malutkie i robiłam jak inne grzyby, które nawet jak w gotowaniu ściemnieja, to potem w słoikach robią się jasne. Nie wiem czemu tak sie stało. W sumie to bez różnicy, bo ja takich pieczarek używam do sałatki śledziowej, więc kolor nie jest ważny (sałatka z pomidorami).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Ja wczoraj zaprawialam kolejne wiadro podgrzybkow w soli, a prawdziwki do suszenia.

U mnie w tym roku w przetworach kroluja kurki i grzyby suszone :).

 

Mam tez caly sloik posuszonych pomidorow, pokrojone w plastry, posypane czyms zielonym (nie wiem czym, bo maz robil - zobaczylam juz gotowe) i na jedna noc do suszarki.

Tak przy okazji to chcialam napisac, ze suszarka to rewelacyjne urzadzenie!!! Wieczorem pokrojone grzybki wkladamy do suszarki, a rano juz suche do pojemnika na zime chowam. Do tego grzyby suszone w suszarce maja piekny jasny kolor, jak kiedys suszylam na nitce to byly ciemne i suszenie trwalo nawet 2 tygodnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nastka - jak robilas te brzoskwinie w cukrze - to taki dzem czy marmolada? (ja lajkonik przetworowy jestem :D )

 

A przy okazji podziwiam Was dziewczyny!!! Ja to bym moze i zrobila co nieco, tylko u mnie chlopaki jakos nie bardzo chca to potem jesc :(

A po ostatnich akcjach to sie zaczelam grzybow bac.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie ogórki kiszone, suszone pomidory w oliwie. leczo i sok malinowy już zrobione.

Ostatnio popełniłem taki sos z papryki:

"3 kg papryki słodkiej, 30 dkg papryki chili, zemleć gotować 15 min. Dodać ½ kg cukru, ½ szklanki oliwy, 1,5 szklanki octu, 60 dkg przecieru pomidorowego 30%, 2 główki czosnku, 2 łyżeczki ziela angielskiego, 8-10 liści laurowych, 2 łyżki soli. Gotować jeszcze przez 15 minut. Przelać do słoików, pasteryzować 20-30 minut.

PS. We własnym dobrze pojętym interesie chilli obierać i kroić w rękawiczkach gumowych."

Do zrobienia został sok jabłkowy i buraczki z papryką:

"3 kg buraków, 6 papryk, 3-4 cebule

Zalewa:

1/2 szklanki octu 10% 1 szklanka wody,

15 dkg cukru, 1 łyżeczka soli

Buraczki ugotować i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę i cebule pokroić w kostkę. Zalewa: Wszystkie składniki zalewy dać do dużego garnka i zagotować.Na gotującą się zalewę wsypać paprykę i cebulę. Gotować 10 minut.Następnie dać buraczki i wszystko zagotować. Wkładać do słoików pasteryzować 15-20 min."

 

Noo i nie zapominajmy o nalewkach. Malinowa, jeżynowa, wiśniowa i orzechowa stoją. Musze nastawić jeszcze żurawinową i cynamonową, może jeszcze pigwę i cytrynówkę. Jak by nie patrzeć to na zimę nader istotne przetwory.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W jakiej cenie u Was papryka?Kupiłam dziś po 4.50/kg i wydaje mi się,że będą to dość drogie weki :confused: Jak myślicie? Moja,gruntowa papryka nie dopisała :(

 

 

U nas (dolnoslaskie) po 4 zl, w promocji w eko widzialam po 3 zl. W ogrodku papryka nam dopisala :).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

..........Moja,gruntowa papryka nie dopisała :(

 

............. W ogrodku papryka nam dopisala :).

moja niestety wzięła wzór od tej z izowego ogrodu :(

na pomidorach zaraza :mad:

a ponieważ się nie znam to do czego te suszone pomidory :rolleyes::oops:

 

amalfi o drugiej w nocy też bym zapomniał o miodzie do papryki;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Amalfi jak Ty to zrobiłaś, że Twoje grzybki w słoikach są takie ładne jaśniutkie? Moje mi zawsze ciemnieją :(, potem od octu trochę jaśnieją ale nigdy nie są takie ładne (masz biały trzonek i ciemną czapkę, a ja mam zawsze trzonek i czapkę w tym samym kolorze-takim jakimś różowawym :((( Ale grzybki na pewno dobre nazbierałam ;)

A może to kwestia przepisu..hmm. Ja robię w takiej słodkiej zalewie. Ale wszyscy moi znajomi je uwielbiają i się dziwią bo są "inne niż wszystkie" :D

 

Przepis:

gorczyca, kulki pieprzu, listek laurowy, a dla ozdoby-marchewka i cebulka (dobrze, że to nie robi się różowawe ;)

 

zalewa:

1 szkl. octu

2 szkl. wody

1 łyzka soli

10 łyżek cukru

 

oczywiście zalać gorącą zalewą i zapasteryzować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakoś zawsze mi w słoikach jaśnieją. Nie wiem od czego to zależy, bo po wyjęciu z gara po obgotowaniu są ciemne.

Zawsze robie wg. takiego przepisu:

3 szklanki wody

1 szklanka octu 10%

3 łyżeczki cukru

1,5 łyżeczki soli

kilka ziaren pieprzu

kilka ziaren ziela angielskiego

kilka liści laurowych

cebula pokrojona w krążki

 

Jamles, to jedyna godzina, w której moge pomyśleć o miodzie, papryce i innych głupotach ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...