niktspecjalny 21.08.2010 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 Zaskoczyłaś mnie tym kolorem pieczarek.Te co kupiłem były twarde i nie rozwinięte.Są białe w słoikach a przecież je gotowałem w soli a potem ,krótko w zalewie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorfi 21.08.2010 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 Chociaz przyznam, że jakoś nie mam zaufania do tej odwracanej metody i wszystkie słoiki po prostu apertyzuję (zagotowuję znaczy się). Co roku ją stosuję i nic mi się jeszcze nie zepsuło. Natomiast przy pasteryzowaniu często mi się słoiki nie zamykają i wieczko robi "klik klik". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 27.08.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 U nas w tym roku ogrodek mizerny (wszystko spalone sloncem) ale i tak spizarka pelna , a zrobilam: -czarna porzeczka w cukrze -jagody w cukrze -maliny w cukrze -kurki w soli (mam okolo 50 sloikow) -podgrzybki w soli -ogorki kiszone -ogorki chili Ogory w occie zostaly od zeszlej zimy, wiec odpadla mi robota. Zreszta tak malo mielismy ogorkow, ze nie bylooby z czego zrobic w tym roku. Teraz mrozilam natke pietruszki i koperek oraz regularnie mroze maliny. Planuje jeszcze sosy z pomidorow i papryki takie odparowane zrobic jako dodatek do miesa drobiowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 27.08.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 W tym roku robię:- ogórki kiszone- ogórki konserwowe- paprykę- przecież z pomidorów- jabłka na szarlotkę- sałatkę z buraczków i szwedzką.Z zesz łego roku zostało mi pełno dżemów więc w tym roku odpuszczam sobie.No i oczywiscie sok z malin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 27.08.2010 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 no to tera widzę dlaczego Madzia nie ma czasu na uzupełnianie dzienniczka swego:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 27.08.2010 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 Teraz też pewnie zamiast tu z nami gadać, zakręca jakieś frukty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 27.08.2010 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 Zaskoczyłaś mnie tym kolorem pieczarek.Te co kupiłem były twarde i nie rozwinięte.Są białe w słoikach a przecież je gotowałem w soli a potem ,krótko w zalewie. Ja też kupiłam malutkie i robiłam jak inne grzyby, które nawet jak w gotowaniu ściemnieja, to potem w słoikach robią się jasne. Nie wiem czemu tak sie stało. W sumie to bez różnicy, bo ja takich pieczarek używam do sałatki śledziowej, więc kolor nie jest ważny (sałatka z pomidorami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 08.09.2010 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2010 U mnie gotowe:- buraki- ogórki kiszone- przeciery pomidorowe- brzoskwinie w cukrze- grzybki w occie- jabłka do szarlotki Teraz zamierzam trochę grzybów pomrozić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 10.09.2010 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 Ja wczoraj zaprawialam kolejne wiadro podgrzybkow w soli, a prawdziwki do suszenia. U mnie w tym roku w przetworach kroluja kurki i grzyby suszone . Mam tez caly sloik posuszonych pomidorow, pokrojone w plastry, posypane czyms zielonym (nie wiem czym, bo maz robil - zobaczylam juz gotowe) i na jedna noc do suszarki. Tak przy okazji to chcialam napisac, ze suszarka to rewelacyjne urzadzenie!!! Wieczorem pokrojone grzybki wkladamy do suszarki, a rano juz suche do pojemnika na zime chowam. Do tego grzyby suszone w suszarce maja piekny jasny kolor, jak kiedys suszylam na nitce to byly ciemne i suszenie trwalo nawet 2 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 10.09.2010 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 Nastka - jak robilas te brzoskwinie w cukrze - to taki dzem czy marmolada? (ja lajkonik przetworowy jestem ) A przy okazji podziwiam Was dziewczyny!!! Ja to bym moze i zrobila co nieco, tylko u mnie chlopaki jakos nie bardzo chca to potem jesc A po ostatnich akcjach to sie zaczelam grzybow bac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu1975 15.09.2010 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 U mnie grzybki już się suszą, na święta będą do farszu do pierogów z kapustą, mmm już mi ślinka cieknie na samo wspomnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 16.09.2010 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 U mnie ogórki kiszone, suszone pomidory w oliwie. leczo i sok malinowy już zrobione.Ostatnio popełniłem taki sos z papryki:"3 kg papryki słodkiej, 30 dkg papryki chili, zemleć gotować 15 min. Dodać ½ kg cukru, ½ szklanki oliwy, 1,5 szklanki octu, 60 dkg przecieru pomidorowego 30%, 2 główki czosnku, 2 łyżeczki ziela angielskiego, 8-10 liści laurowych, 2 łyżki soli. Gotować jeszcze przez 15 minut. Przelać do słoików, pasteryzować 20-30 minut.PS. We własnym dobrze pojętym interesie chilli obierać i kroić w rękawiczkach gumowych."Do zrobienia został sok jabłkowy i buraczki z papryką:"3 kg buraków, 6 papryk, 3-4 cebuleZalewa:1/2 szklanki octu 10% 1 szklanka wody, 15 dkg cukru, 1 łyżeczka soliBuraczki ugotować i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę i cebule pokroić w kostkę. Zalewa: Wszystkie składniki zalewy dać do dużego garnka i zagotować.Na gotującą się zalewę wsypać paprykę i cebulę. Gotować 10 minut.Następnie dać buraczki i wszystko zagotować. Wkładać do słoików pasteryzować 15-20 min." Noo i nie zapominajmy o nalewkach. Malinowa, jeżynowa, wiśniowa i orzechowa stoją. Musze nastawić jeszcze żurawinową i cynamonową, może jeszcze pigwę i cytrynówkę. Jak by nie patrzeć to na zimę nader istotne przetwory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 17.09.2010 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 Pierwszy raz robilam w tym roku prawdziwki w soli, bo tyle ich bylo (zawsze tylko suszylam), ciekawa jestem jak beda smakowac smazone z cebulka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 17.09.2010 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 W jakiej cenie u Was papryka?Kupiłam dziś po 4.50/kg i wydaje mi się,że będą to dość drogie weki Jak myślicie? Moja,gruntowa papryka nie dopisała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 18.09.2010 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2010 W jakiej cenie u Was papryka?Kupiłam dziś po 4.50/kg i wydaje mi się,że będą to dość drogie weki Jak myślicie? Moja,gruntowa papryka nie dopisała U nas (dolnoslaskie) po 4 zl, w promocji w eko widzialam po 3 zl. W ogrodku papryka nam dopisala . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 23.09.2010 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 No własnie, papryke z miodem mialam robić i zapomniałam. Muszę przemyśleć zakup suszarki ze wzlędu na pomidory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 23.09.2010 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 ..........Moja,gruntowa papryka nie dopisała ............. W ogrodku papryka nam dopisala . moja niestety wzięła wzór od tej z izowego ogrodu na pomidorach zaraza a ponieważ się nie znam to do czego te suszone pomidory amalfi o drugiej w nocy też bym zapomniał o miodzie do papryki;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andzia84 23.09.2010 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Amalfi jak Ty to zrobiłaś, że Twoje grzybki w słoikach są takie ładne jaśniutkie? Moje mi zawsze ciemnieją , potem od octu trochę jaśnieją ale nigdy nie są takie ładne (masz biały trzonek i ciemną czapkę, a ja mam zawsze trzonek i czapkę w tym samym kolorze-takim jakimś różowawym (( Ale grzybki na pewno dobre nazbierałam A może to kwestia przepisu..hmm. Ja robię w takiej słodkiej zalewie. Ale wszyscy moi znajomi je uwielbiają i się dziwią bo są "inne niż wszystkie" Przepis: gorczyca, kulki pieprzu, listek laurowy, a dla ozdoby-marchewka i cebulka (dobrze, że to nie robi się różowawe zalewa: 1 szkl. octu 2 szkl. wody 1 łyzka soli 10 łyżek cukru oczywiście zalać gorącą zalewą i zapasteryzować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andzia84 23.09.2010 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 A i zapomniałam-grzyby najpierw odgotowuję (trzymam na małym ogniu jakieś 10 min) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 23.09.2010 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Jakoś zawsze mi w słoikach jaśnieją. Nie wiem od czego to zależy, bo po wyjęciu z gara po obgotowaniu są ciemne. Zawsze robie wg. takiego przepisu: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 3 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych cebula pokrojona w krążki Jamles, to jedyna godzina, w której moge pomyśleć o miodzie, papryce i innych głupotach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.