heavenred 30.11.2016 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Moja żona często robi przecier z aronii, ale nie mam pojęcia jak. Wiem tyle, że używa do tego multicookera. A przecier jest pycha, ja go sobie dodaję do lodów wieczorową porą. Jeżyny lubię, ale dżem znam tylko kupny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 04.12.2016 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 witam,z jeżyn i aronii robię tylko nalewki ale wczoraj zrobiłam zakwas z buraków i polecam wam wszystkim ku zdrowotności. Jest prosty do zrobienia trzeba tylko zdobyć ekologiczne buraki. Ja mam taką możliwość. Jak nie to trzeba je dobrze umyć, gdzieś czytałam co trzeba zrobić aby pozbyć się pestycydów ale może przesadzam. Należy je obrać i pokroić dość drobno. Na 1litr przegotowanej wody daję łyżkę soli kamiennej i oczywiście przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, nasiona kolendry, i co tam jeszcze chcecie ale bez przesady oczywiście sporo czosnku. Jak mam upieczony chleb żytni na własnym zakwasie to dodaję trochę skórki. Ważna jest czystość słoika lub kamionki w której będzie robił się zakwas. Ja zawsze przelewam wrzątkiem. I mieszam co najmniej raz dziennie przez max 5 dni. I gotowe. Pyszne i zdrowepozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.