Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PRZETWORY NA ZIMĘ


fiona zielona

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 461
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam,

z jeżyn i aronii robię tylko nalewki ale wczoraj zrobiłam zakwas z buraków i polecam wam wszystkim ku zdrowotności. Jest prosty do zrobienia trzeba tylko zdobyć ekologiczne buraki. Ja mam taką możliwość. Jak nie to trzeba je dobrze umyć, gdzieś czytałam co trzeba zrobić aby pozbyć się pestycydów ale może przesadzam. Należy je obrać i pokroić dość drobno. Na 1litr przegotowanej wody daję łyżkę soli kamiennej i oczywiście przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, nasiona kolendry, i co tam jeszcze chcecie ale bez przesady oczywiście sporo czosnku. Jak mam upieczony chleb żytni na własnym zakwasie to dodaję trochę skórki. Ważna jest czystość słoika lub kamionki w której będzie robił się zakwas. Ja zawsze przelewam wrzątkiem. I mieszam co najmniej raz dziennie przez max 5 dni. I gotowe. Pyszne i zdrowe

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...