izat 13.08.2007 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 bardzo ciekawy i pożyteczny wątek dziękuję za niego i podnoszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 13.08.2007 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 A ja mam pytanie troche z innej beczki: napiszcie prosze jaka panuje temperatura w pomieszczeniach gdzie trzymacie przetwory?Jak mialam piwnice to robilam duzo przetworow i wszystko bylo z nimi ok. Niestety od 4 lat zamiast piwnicy mam skrytke na stryszku (wysokosc pomieszczenia 1,60 m) i gdy zrobilam w pierwszym roku posiadania skrytki przetwory to przetrwaly tylko te z dodatkiem octu (grzybki, ogorki, papryka, buraczki), natomiast owocowe wszystkie mi sfermentowaly podczas upalow panujacych w skrytce.W tym roku sie przeprowadzam do nowego domku i nie mam w nim piwnicy, bedzie za to skrytko-pralnia (wysokosc pomieszczenia 2,75 m) i caly czas sie zastanawiam czy po zrobieniu przetworow sytuacja sie nie powturzy. W skrytce w nowym domu nie jest tak goraco jak na stryszku ale i nie mozna porownac tej temperaturt z piwnica. No i zima bedzie musial byc wlaczony w skrytce grzejnik aby pranie mi schlo. Stad moje pytanie do Was o przechowywanie przetworow w domkach. Bede wdzieczna za kazda odpowiedz, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 14.08.2007 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 Część przetworów trzymam na takiej półce stojącej w kuchni (gdzieś na początku wątku jest foto) - siłą rzeczy jest tam dość ciepło. Spora część tych przetworów to owocowe sprawy. Nie ma problemu z przechowywaniem, nie przeszkadza im normalna temperatura pokojowa, a czasem nawet wyższa, jeśli w kuchni węglowej mocniej się napali. Myślę, że u Ciebie też nie powinno nic złego się dziać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 22.08.2007 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 nareszcie mam przepis na pikle w musztardzie Maxi -dzieki bardzo zrobiłam -pycha ale nie byłabym soba gdybym czegoś nie zrobiła od siebie ......dodałam do kilku słoików odrobinę ...KURKUMY - i pikle dostały ślicznego żółtego koloru nie zmieniły smaku ale poprawił sie ich wygląd http://www.mFoto.pl/uploads/1501/pikle_fcfb4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucky 23.08.2007 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Witam poszukuję dobrego przepisu na zaprawienie pomidora koktajlowego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 23.08.2007 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Witam wszystkich. Ogórki już jakiś czas temu robiłam - i te z papryką i te w musztardzie i ... właśnie dzisiaj dorabiałam W podziękowaniu przepis na paprykę po węgiersku (chociaż ni jestem pewna, czy Węgrzy ją znają ) Voila Na 2 słoiki po 450ml 800 g czerwonej papryki (lub pół na pół czerwonej i żółtej) 3-4 cebule (na wagę 250g) 4-5 ząbków czosnku po 10 ziaren kolendry i pieprzu parę (5- ziaren jałowca listki laurowe 3/4 szklanki octu 6% lub 10% jak kto woli tak około 1/2 szklanki cukru (najlepiej posmakować), sol Paprykę zblanszować we wrzątki tak około minuty. Pokroić w kawałki (większe) lub w paski. Cebule pokroić w pióra, zalać szklanką wody i gotować przez minutę. Odcedzić. Do wywaru z cebuli dodać ocet, doprawić solą i cukrem. Odstawić na 15-20 min. i ponownie zagotować. Paprykę i cebulę układać warstwami w słoikach, przekłądając plasterkami czosnku i przesypując ziarnami pieprzu, kolendry i jałowca. Dodać listki laurowe. Zalać wszystko zalewą. Pasteryzować przez 25 min. Pycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 23.08.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Zostałam na forum zapytana o przepisy na przetwory z kapusty. podaję więc także tutaj i życzę smacznego! 1/ KAPUSTA Z JARZĘBINĄ Dużą główkę białej kapusty umyć i poszatkować. Posypać dwiema łyżkami soli i odtawić na kilka godzin. Odlać sok. Dwie duże cebule obrać i pokroić. Dwie kiście dojrzałej jarzębiny, przemrożonej w zamrażarce, umyć i odszypułkować. W słoju lub kamionce ułożyć kapustę, jarzębinę, cebulę, po kilka ziarenek pieprzu oi ziela angielskiego, 10 liści laurowych i łyżeczkę kminku. Zakryć. Po kilku dniach odlać powstały sok. Mieszankę przełożyć do mniejszych słoików, pasteryzować 20 min. 2/ KAPUSTA PO TURECKU - 1 kg białej kapusty - 1 szkl. octu winnego - 2 ząbki czosnku - 1/2 papryczki chili - sól Zagotować i ostudzić pół litra wody. Wziąć zewnętrzne, najtwardsze liście kapusty, blanszować 3 min., przelać zimną wodą, osączyć. najpierw pokroić liście niegotowane, następnie te blanszowane. Jedne i drugie umieścić w słoiku. Dodać czosnek (obrany, w ząbkach) i pokrojoną papryczkę chili. Na koniec ocet wymieszać z przegotowaną zimną wodą, doprawić solą. Zalać kapustę, zakręcić słoik i odstawić na 2 tygodnie do ciemnej i chłodnej piwniczki. Po tym czasie - MNIAM!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 23.08.2007 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 dpsia , widziałam te przepisy u Ciebie , nawet chciałam za nie podziękować , ale tak sie jakoś wstydziłam Na pewno zrobie jedną i drugą Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 24.08.2007 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Witam poszukuję dobrego przepisu na zaprawienie pomidora koktajlowego. Pozdrawiam Mozesz zrobić pomidorki koktajlowe (vel czereśniowe) wtedy w zalewie solnej. Osobiście z róznymi pomidorami jeśli chcę je mieć w całości robię tak. Do dużego gara wrzucam porozrywane pomidory. Rozdotowuje. Przecieram przez nylonowe sito. Pzrecier doprawiam solą i cukrem do samku. Do soikw wrzucam male pomidorki ze skorka i zalewam przecierem. Pasteryzuje ok 10 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.08.2007 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 dpsia , widziałam te przepisy u Ciebie , nawet chciałam za nie podziękować , ale tak sie jakoś wstydziłam Na pewno zrobie jedną i drugą Dzięki Maxi, Ty się nie wstydź tak, bo wstyd będzie! Mam nadzieję, że będzie smakowało! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati_sowee 24.08.2007 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 pod wplywem tematu - postanowilam zrobic ogorki "slupki" - wyszlo mi 11 sloiczkow - a w poniedzialek bede walczyc z pozostalymi przepisami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati_sowee 24.08.2007 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 a moze ktos z Was ma dobry przepis na smaczny czosnek marynowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.08.2007 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Mówisz i masz. CZOSNEK W BIAŁYM WINIE Z ESTRAGONEM Kilogram czosnku obrać i wrzucić na 2 min. do osolonej wrzącej wody. Wyjąć na sito i przelać zimną wodą. Ułożyć w słoikach. Zagotować szklankę wody z kilkoma ziarnami pieprzu, ziela angielskiego, kilkoma gałązkami estragonu, łyżką soli, 4 łyżkami cukru i strąkiem papryki chili. Dodać szklankę białego wina i szklankę octu winnego. Ponownie zagotować. Odstawić do ostygnięcia. Czosnek zalać przestudzoną marynatą. Pasteryzować 10 minut. Smacznego! Oczywiście ilości składników trzeba odpowiednio przeliczyć, jesli nie chce się robić kilograma czosnku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 24.08.2007 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 To ja też zapodam mój przepis na ..... Papryka marynowana 1 litr wody 3/4 szklanki octu ( 10%) 4 łyżki cukru 1 łyżka soli Zagotować i gorącą zalewą zalać pokrojoną paprykę (różnokolorowa) w słoikach ....do popryki dodać czosnek i peperoni.....słoiki zakręcić ..zagotować do 5 minut z 5 kg papryki zrobiłam 15 słoików 0,7 l ..... http://img207.imageshack.us/img207/687/paprykanl1.jpg smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 24.08.2007 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Kapusta słodka w pomidorach i korniszonach. Liście kapusty blanszuje na wrzątku, studze i wkładam do słoików na dno tak żeby zostawić miejsca na pomidorki i korniszony(surowe).Zalewam słodkim przecierem pomidorowym zrobionym z normalnych przegotowanych pomidorów i przykrywam z góry znowu kapustą.Pasteryzuje 5min.Przecier mam też z żółtych pomidorów.W tym zestawie ...jak to mówi moja małż kolor bije sie ze smakiem.Za to dzieci wiedzą ,że taki słoik jest jednorazowy i to dla jednej osoby.Nieoszczędne ale pyszotka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati_sowee 25.08.2007 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 To ja też zapodam mój przepis na ..... Papryka marynowana 1 litr wody 3/4 szklanki octu ( 10%) 4 łyżki cukru 1 łyżka soli Zagotować i gorącą zalewą zalać pokrojoną paprykę (różnokolorowa) w słoikach ....do popryki dodać czosnek i peperoni.....słoiki zakręcić ..zagotować do 5 minut z 5 kg papryki zrobiłam 15 słoików 0,7 l ..... http://img207.imageshack.us/img207/687/paprykanl1.jpg smacznego mam bardzo podobny przepid tylko do sloikow daje jeszcze dwa plasterki cebuli - zrobilam juz 43 sloiczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati_sowee 25.08.2007 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 zrobie czosnek w winie, a moze ktos ma jeszcze jakis przepis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucky 25.08.2007 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 A co można zrobić z dynią??? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.08.2007 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 czosnek w winie po babcinemu 1.Ząbki czosnku 2.białe wino 3.miód Wlewam wino do garnka.(1 but).Następnie wsypuje czosnek.Dodaje 2 łyżki miodu.Gotuje 10 min.Tak powstały roztwór wraz z czosnkiem wlewam do małych słoiczków(nawet te po koncentratach 3/4 bo są najlepsze).Nie pasteryzuje już tylko odwracam do góry nogami.Koniec mielonka do chleba z czosnyczkiem(do smarowania bagietki na grill) Gotuje czosnek w skórkach aż "odlezą".Następnie smarze na maśle podlewając czerwonym wytrawnym winkiem.Wkładam do słoika taką mase i pasteryzuje 10 min.Bez pasteryzowania śmiało mi wytrzymuje cały okres na grillowanie. czosnek z brokułami ale to już na inny czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.08.2007 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 A co można zrobić z dynią??? Pozdro Pytasz o domowe specjały czy takie np. http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/1,54682,671687.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.