DPS 25.08.2007 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 No to KRESOWA KONFITURA Z DYNI Dynię należy wziąć niezupełnie dojrzałą. Obrać, pokroić w równe paseczki lub wydrążyć specjalnym przyrządem w kulki. Dobrze sparzyć wrzącą wodą. Na kilogram obranej dyni wziąć półtora kg cukru, 2 szklanki wody i sok z całej cytryny. Smażyć tak długo, aż konfitura będzie przezroczysta. Pasteryzować słoiczki 20 min. Mniam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucky 25.08.2007 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 A co można zrobić z dynią??? Pozdro Pytasz o domowe specjały czy takie np. http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/1,54682,671687.html Tak miej więcej o to mi chodziło. , jednak jestem bardzo ciekawy co WY robicie z dyni i co możecie polecić. Przepisów jest wiele jednak nie każdy godny polecenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 27.08.2007 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Skoro dynia zrobiona, to teraz chyba czas na kapustę. No to: BIAŁA KAPUSTA Potrzebujesz (na kamienny garnek 10 l): - 5 główek kapusty - korzeń chrzanu, obrany i pokrojony w cienkie plasterki - 40 - 50 g soli do kwaszenia i 30 g do solanki i blanszowania - 10 dag cukru - cebula [pokrojona w plasterki - 1 l cierpkiego białego wina - pieprz, kminek, kilka ząbków czosnku Odetnij zewnętrzne liście kapusty, umyj i odłóż. Główki poszatkuj, lekko posól kapustę, żeby puściła sok, po godzinie odlej go. Spód garnka wyłóż połową odłożonych liści, potem wkładaj warstwami kapustę, cebulę, czosnek, przyprawy, sól i cukier. Całość przykryj resztą odłożonych liści. Zalej białym winem, potem marynatą (przygotuj ją w proporcji 2 - 3 łyżeczki soli na 1 l wody).Połóż na to odwrócony do góry dnem talerzyk, obciąż go kamieniem, żeby nie dochodziło tam powietrze. Kilka dni potrzymaj w temp. pokojowej, potem zbierz pianę i postaw w chłodnej piwnicy. Po 5 - 6 tygodniach... Mmmmm... Możesz ją trzymać cały czas w garnku, albo przełożyć do słoików. Cały czas musi być zabezpieczona przed dostępem powietrza (talerzyk i kamień). To prosty przepis, a kapusta jest pyszna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucky 28.08.2007 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Dzięki na pewno spróbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 31.08.2007 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 PYSZNA KONFITURA Z WINOGRON Weź 5 kg winogron i zasyp na noc 1 i 1/4 kg cukru. Rano postaw na słabym ogniu, mieszaj aż rozpuści się cukier. Dodaj 3 płatki pelargonii lub 7 gożdzików. Smaż powoli, aż konfitury zgęstnieją. W czasie smażenia zbieraj łyżką pływające po wierzchu pestki. Pod sam komiec smażenia (kilka minut) dodaj 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego. Pasteryzuj słoiczki 20 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 01.09.2007 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2007 maDOMOWNIK FORUM (min. 500) marmolada pomaranczowa - proponuje taki oto przepis: -wyszorowac porzadnie 6 duzych pomaranczy z gruba skorka -3 pomarancze obrac ze skorki, pokrajac w duza kostke i zasypac 1 kg cukru. - 3 cale pomarancze zalac wrzatkiem i obgotowac, dwukrotnie zmieniajac -wode, ostudzic, a nastepnie pokrajac je w cienkie polplasterki, uwazajac, by zachowac sok. - usmazyc marmolade z zasypanych cukrem pomaranczowych kostek i plasterkow ze skorka. - goraca ladowac do sloikow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodan 06.09.2007 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 To ja tez podam wam przepis na sałatkę z ogórków 4kg ogórków przerośniętych (duże , mogą być zażółcone) 0/5 kg marchwi 10 łyżeczek soli po 3/4 szklanki cukru, octu i oleju 10 dkg zielonego kopru 2-3 ząbki czosnku zmiazdżonego ogorki pokroić w grube plastry ze skórą , marchewkę zetrzeć na grubej tarce, dodać sól, ocet, cukier,olej, czosnek i pokrojony koperek, to wszystko wymieszać. Odstawić na pół godziny, powkladac w słoiki zalać pozostałym sokiem i pasteryzować od 5 do 10 minut. polecam są pyszne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 09.09.2007 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 a czy był już przepis na pomidory w zalewie solnej? są świetne zima na zupkę pomidorową, do spaghetti, pizzy. przepis jest banalny - pomidory (najlepiej gat. LIMA - ponieważ są wąskie i długie), dojrzałe ale zarazem twarde, obrać ze skórki (sparzyć i ściągnąć skórkę), powsadzać do słoików (nie za ciasno), podsypać ulubionymi przyprawami (bazylia, oregano, czosnek, pieprz), zalać zalewą solną (duża łyżka soli na litr wody), na wierzch kilka kropelek oliwy lub oleju i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 09.09.2007 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 ... chyba już gdzieś na tym Forum podawałem pomidory pasteryzowane ... właśnie "lima" (choć przepis bardziej prosty od powyższego) http://www.chefpaul.net/spizarnia/Lima1.jpg smaczne pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 09.09.2007 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Paul na Twojej stronie znalazlam 1 mały "bug" Mianowcie link "szpinak czosnkowy" prowadzi do opisu "sos z zielonego pieprzu":) (ps. zalezalo mi na przepisie na szpinak i weszlam na niego z przepisu na dorade na ktorej jest odniesienie do szpinaku) ale na gl stronie niestety wskakuje do tego pieprzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 09.09.2007 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 ... serdecznie dziękuję ... cóż zdarza się, ... chyba się starzeję pozdrówka serdeczne i smaczne ps - jak szpinaczek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 09.09.2007 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 nie wiem jeszcze bo 15 minut temu dopiero o nim przeczytałam :) ale na pewno wyprobuje!!! (ps. "bug" nie ma nic wspolnego ze staroscia!) ps. wlasnie sie smieje (i zaluje żem gapa stulecia ) bo... czytam twoja strone - tak od deski do deski i trafilam na artykul o Poznaniu i imprezie przedwigilijnej "Betlejem Poznanskie" w 2006 roku (w okolicach 20 grudnia) Otóż JA BYŁAM wtedy w Poznaniu i BYŁAM na Rynku Poznanskim (wieczorem) i PRZECHODZILAM tuz obok tej Waszej wedzarni!!!! (nawet ze znajomymi chcelismy cos zjesc ale byla duza kolejka i zrezygnowalismy - pamietam te wedlinki i cale "stoisko"!!! ) ale Ciebie nie zauwazylam (albo nie poznalam ??? ) buuuu!!!! (a rzezby lodowe byly extra tylko było dosyc cieplo i pamietam ze mocno "ciekły" juz wieczorem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 10.09.2007 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 ... trafilam na artykul o Poznaniu i imprezie przedwigilijnej "Betlejem Poznanskie" w 2006 roku (w okolicach 20 grudnia) Otóż JA BYŁAM wtedy w Poznaniu i BYŁAM na Rynku Poznanskim (wieczorem) i PRZECHODZILAM tuz obok tej Waszej wedzarni!!!! (nawet ze znajomymi chcelismy cos zjesc ale byla duza kolejka i zrezygnowalismy - pamietam te wedlinki i cale "stoisko"!!! ) ale Ciebie nie zauwazylam (albo nie poznalam ??? ) buuuu!!!! (a rzezby lodowe byly extra tylko było dosyc cieplo i pamietam ze mocno "ciekły" juz wieczorem ... ... wieczorem to już może "ciekłem" razem z rzeźbami ... (albo wpadłem się na chwilę "ogrzać" do knajpki "za moimi plecami" ... rano to zwykle jeszcze w "miarę normalnie" wyglądałem http://www.chefpaul.net/route66/pSR2006/pSR2006_05.jpg pozdrówka serdeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 09.10.2007 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 obiecalam dziewczynom , wiec wklejam przepis currowa salatka ogorkowa 2,5 kg ogorkow (obranych i pokrojonych w plasterki) 1 szkl. cukru 1 szkl. octu 10 % (moja mama daje 3/4 szkl.) 1 szkl. wody 2 lyzki stolowe soli 2 lyzeczki posiekanego kopru (mama daje wiecej) 2 lyzeczki gorczycy 1 paczka przyprawy curry 5 duzych cebul (pokrojonych w polplasterki) wszystko razem wymieszac zostawic na 2h nalozyc do sloiczkow pasteryzowac ok.10 min moja mama taka robi , ja ja z froschem bardzo lubie a i ponoc depeesi bardzo smakowala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 09.10.2007 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 Ja sobie wypraszam "ponoć". Ogórki są tak smaczne, że w życiu lepszych nie jadłam. Zeżarłam sama cały słoik za jednym posiedzeniem i bardzo żal mi było, że nie mam więcej. Pyszne! Niebo w gębie! W przyszłym roku na pewno zrobię tego mnóstwo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldibmw 11.10.2007 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Czy ktos wie jak sie robi grzyby kiszone??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tratwa 23.11.2007 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Ponieważ u nas w tym roku był POTWORNY wysyp maślaków, też szukałam przepisu na grzyby kiszone. Ale w końcu go nie wypróbowałam, bo spotkałam się z określeniem, że grzyby kiszone mają "oryginalny" smak. Składniki:3 kg świeżych i zdrowych grzybów,zajęczaki),30 dkg małej cebuli,9 dkg soli,1 szkl. kwaśnego mleka,2 dkg cukru,1 ząbek czosnku,3 liście laurowe,5 ziaren ziela angielskiego.Grzyby oczyścić, dokładnie opłukać i krótko obgotować we wrzącej wodzie, po czym odcedzić na sicie i wystudzić. W kamiennym garnku układać warstwami grzyby tak, aby były one skierowane kapeluszami w dół. Każdą warstwę przesypać niewielką ilością soli. Cebulę obraną i pokrojoną w plastry lub piórka układać z odpowiednio podzielonymi dawkami przypraw pomiędzy poszczególnymi warstwami grzybów. Kwaśne mleko połączyć z cukrem, dokładnie wymieszać i delikatnie skrapiać nim kolejne warstwy. Wierzch grzybów przykryć czystą płócienną sciereczką i obciążyć podobnie jak przy kiszeniu kapusty lub ogórków. Gdyby grzyby nie puściły po kilku godzinach wystarczającej ilości soku, wówczas należy go uzupełnić przegotowaną i wystudzoną wodą z solą (na 1 l wody 4 dkg soli). A robicie jakieś wędliny na święta? My z mężem w zeszłym roku wędziliśmy całkiem sporo (oczywiście amatorsko, na użytek własny). Macie jakieś fajne przepisy na kiełbasy? Nam najbardziej smakuje jałowcowa. I czosnkowa. Ale chętnie wypróbujemy coś sprawdzonego. [/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 01.03.2008 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Pozwolę sobie wkleić smakowitości Chefa - Chefie, darujesz mi, co...???? Marmolada z mandarynek Składniki: 1 kg mandarynek 1 kg cukru opcjonalnie: sok z jednej cytryny http://www.chefpaul.net/spizarnia/marmM01.jpg Przygotowanie: Owoce umyć szczoteczką pod gorącą bieżącą wodą. Obrać ze skórek. Skórki oczyścić z białego miąższu (abedo) i pokrajać w bardzo cienkie paseczki. Resztę owocu pokrajać w kostkę i odrzucić pestki. http://www.chefpaul.net/spizarnia/marmM02.jpg Zagotować półtora litra wody wraz z sokiem cytrynowym i wrzucić do wrzątku owoce wraz ze skórkami. Gotować na średnim ogniu około 2 godzin (do odparowania wody o połowę). Wsypać cukier i dalej gotować do momentu prawie całkowitego odparowania wody a miękka część owocu się rozgotuje (około półtorej godziny), często mieszając aby uniknąć przypalenia. Kiedy marmolada zacznie się lekko podsmażać, zdjąć z ognia i gorącą przelać do słoików. Pasteryzować pół godziny. http://www.chefpaul.net/spizarnia/marmM04.jpg Uwaga:W ten sam sposób przygotowujemy marmoladę pomarańczową. Marmolada z mandarynek, świetnie nadaje się jako składnik glazury do wieprzowiny. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 22.04.2008 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Pozwolę sobie wkleić smakowitości Chefa - Chefie, darujesz mi, co...???? ... ... ależ oczywista, ... tym bardziej, że marmoladka służy również jako komponent do bejcy i sosów ... w Polsce niebawem wielkie majowe grillowanie więc w stosownym kulinarnym dziale wrzucę kilka nowych przepisów pozdrówka niezmiernie serdeczne i smaczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 30.04.2008 04:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Z prawdziwą przyjemnością stwierdzam, że sezon przetworów i słoiczków już został przeze mnie rozpoczęty. Na pierwszy ogień poszły syropki: z mniszka i z pączków sosnowych. Najpierw było tak: http://images33.fotosik.pl/235/b02494862b6533fdm.jpg Potem pod kuchnią wesoło trzaskał ogień: http://images30.fotosik.pl/205/86bf550504427591m.jpg Drugi koszyczek był prawie pełen sosnowych pączków: http://images31.fotosik.pl/235/fdfec1b10abf1a10m.jpg Pączki zostały zmiażdżone w moździerzu i przesypane cukrem. Za kilka tygodni zleję powstały na ciepłym oknie syropek i będzie Tussipini, wykrztuśny na kaszel. Ten z mniszka to na drogi żółciowe i moczowe, ogólnie wzmacniający, dobry przy uporczywym kaszlu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.