Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PRZETWORY NA ZIMĘ


fiona zielona

Recommended Posts

No to

 

KRESOWA KONFITURA Z DYNI

 

Dynię należy wziąć niezupełnie dojrzałą. Obrać, pokroić w równe paseczki lub wydrążyć specjalnym przyrządem w kulki. Dobrze sparzyć wrzącą wodą. Na kilogram obranej dyni wziąć półtora kg cukru, 2 szklanki wody i sok z całej cytryny. Smażyć tak długo, aż konfitura będzie przezroczysta. Pasteryzować słoiczki 20 min. Mniam!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 461
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A co można zrobić z dynią??? :roll:

Pozdro

 

Pytasz o domowe specjały czy takie np.

http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/1,54682,671687.html

 

Tak miej więcej o to mi chodziło. :D, jednak jestem bardzo ciekawy co WY robicie z dyni i co możecie polecić.

Przepisów jest wiele jednak nie każdy godny polecenia.

Pozdrawiam :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skoro dynia zrobiona, to teraz chyba czas na kapustę. :D

 

No to:

 

BIAŁA KAPUSTA

 

Potrzebujesz (na kamienny garnek 10 l):

 

- 5 główek kapusty

- korzeń chrzanu, obrany i pokrojony w cienkie plasterki

- 40 - 50 g soli do kwaszenia i 30 g do solanki i blanszowania

- 10 dag cukru

- cebula [pokrojona w plasterki

- 1 l cierpkiego białego wina

- pieprz, kminek, kilka ząbków czosnku

 

Odetnij zewnętrzne liście kapusty, umyj i odłóż. Główki poszatkuj, lekko posól kapustę, żeby puściła sok, po godzinie odlej go. Spód garnka wyłóż połową odłożonych liści, potem wkładaj warstwami kapustę, cebulę, czosnek, przyprawy, sól i cukier. Całość przykryj resztą odłożonych liści. Zalej białym winem, potem marynatą (przygotuj ją w proporcji 2 - 3 łyżeczki soli na 1 l wody).Połóż na to odwrócony do góry dnem talerzyk, obciąż go kamieniem, żeby nie dochodziło tam powietrze. Kilka dni potrzymaj w temp. pokojowej, potem zbierz pianę i postaw w chłodnej piwnicy. Po 5 - 6 tygodniach... Mmmmm... Możesz ją trzymać cały czas w garnku, albo przełożyć do słoików. Cały czas musi być zabezpieczona przed dostępem powietrza (talerzyk i kamień). To prosty przepis, a kapusta jest pyszna! :D 8)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

PYSZNA KONFITURA Z WINOGRON

 

Weź 5 kg winogron i zasyp na noc 1 i 1/4 kg cukru. Rano postaw na słabym ogniu, mieszaj aż rozpuści się cukier. Dodaj 3 płatki pelargonii lub 7 gożdzików. Smaż powoli, aż konfitury zgęstnieją. W czasie smażenia zbieraj łyżką pływające po wierzchu pestki. Pod sam komiec smażenia (kilka minut) dodaj 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego. Pasteryzuj słoiczki 20 min. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

maDOMOWNIK FORUM (min. 500)

 

marmolada pomaranczowa

- proponuje taki oto przepis:

 

-wyszorowac porzadnie 6 duzych pomaranczy z gruba skorka

-3 pomarancze obrac ze skorki, pokrajac w duza kostke i zasypac 1 kg cukru.

- 3 cale pomarancze zalac wrzatkiem i obgotowac, dwukrotnie zmieniajac

-wode, ostudzic, a nastepnie pokrajac je w cienkie polplasterki, uwazajac, by zachowac sok.

- usmazyc marmolade z zasypanych cukrem pomaranczowych kostek i plasterkow ze skorka.

- goraca ladowac do sloikow.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To ja tez podam wam przepis na sałatkę z ogórków

4kg ogórków przerośniętych (duże , mogą być zażółcone)

0/5 kg marchwi

10 łyżeczek soli

po 3/4 szklanki cukru, octu i oleju

10 dkg zielonego kopru

2-3 ząbki czosnku zmiazdżonego

ogorki pokroić w grube plastry ze skórą , marchewkę zetrzeć na grubej tarce, dodać sól, ocet, cukier,olej, czosnek i pokrojony koperek, to wszystko wymieszać. Odstawić na pół godziny, powkladac w słoiki zalać pozostałym sokiem i pasteryzować od 5 do 10 minut. polecam są pyszne! :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a czy był już przepis na pomidory w zalewie solnej? są świetne zima na zupkę pomidorową, do spaghetti, pizzy.

 

przepis jest banalny - pomidory (najlepiej gat. LIMA - ponieważ są wąskie i długie), dojrzałe ale zarazem twarde, obrać ze skórki (sparzyć i ściągnąć skórkę), powsadzać do słoików (nie za ciasno), podsypać ulubionymi przyprawami (bazylia, oregano, czosnek, pieprz), zalać zalewą solną (duża łyżka soli na litr wody), na wierzch kilka kropelek oliwy lub oleju i gotowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paul na Twojej stronie znalazlam 1 mały "bug"

Mianowcie link "szpinak czosnkowy" prowadzi do opisu "sos z zielonego pieprzu":)

(ps. zalezalo mi na przepisie na szpinak i weszlam na niego z przepisu na dorade na ktorej jest odniesienie do szpinaku) ale na gl stronie niestety wskakuje do tego pieprzu :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie wiem jeszcze bo 15 minut temu dopiero o nim przeczytałam :):):)

ale na pewno wyprobuje!!!

(ps. "bug" nie ma nic wspolnego ze staroscia!:))

 

 

ps. wlasnie sie smieje (i zaluje żem gapa stulecia :-? ) bo... czytam twoja strone - tak od deski do deski i trafilam na artykul o Poznaniu i imprezie przedwigilijnej "Betlejem Poznanskie" w 2006 roku (w okolicach 20 grudnia)

Otóż JA BYŁAM wtedy w Poznaniu i BYŁAM na Rynku Poznanskim (wieczorem) i PRZECHODZILAM tuz obok tej Waszej wedzarni!!!! (nawet ze znajomymi chcelismy cos zjesc ale byla duza kolejka i zrezygnowalismy - pamietam te wedlinki i cale "stoisko"!!! ) ale Ciebie nie zauwazylam (albo nie poznalam ??? ) buuuu!!!!

 

(a rzezby lodowe byly extra tylko było dosyc cieplo i pamietam ze mocno "ciekły" juz wieczorem :):):)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... trafilam na artykul o Poznaniu i imprezie przedwigilijnej "Betlejem Poznanskie" w 2006 roku (w okolicach 20 grudnia)

Otóż JA BYŁAM wtedy w Poznaniu i BYŁAM na Rynku Poznanskim (wieczorem) i PRZECHODZILAM tuz obok tej Waszej wedzarni!!!! (nawet ze znajomymi chcelismy cos zjesc ale byla duza kolejka i zrezygnowalismy - pamietam te wedlinki i cale "stoisko"!!! ) ale Ciebie nie zauwazylam (albo nie poznalam ??? ) buuuu!!!!

(a rzezby lodowe byly extra tylko było dosyc cieplo i pamietam ze mocno "ciekły" juz wieczorem

... :cry: :cry: :cry: ... wieczorem to już może "ciekłem" razem z rzeźbami ... (albo wpadłem się na chwilę "ogrzać" do knajpki "za moimi plecami" :wink:

... rano to zwykle jeszcze w "miarę normalnie" wyglądałem :lol: :wink:

 

http://www.chefpaul.net/route66/pSR2006/pSR2006_05.jpg

 

pozdrówka serdeczne

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 weeks później...

obiecalam dziewczynom , wiec wklejam przepis

 

currowa salatka ogorkowa

 

2,5 kg ogorkow (obranych i pokrojonych w plasterki)

1 szkl. cukru

1 szkl. octu 10 % (moja mama daje 3/4 szkl.)

1 szkl. wody

2 lyzki stolowe soli

2 lyzeczki posiekanego kopru (mama daje wiecej)

2 lyzeczki gorczycy

1 paczka przyprawy curry

5 duzych cebul (pokrojonych w polplasterki)

 

wszystko razem wymieszac zostawic na 2h

nalozyc do sloiczkow

pasteryzowac ok.10 min

 

moja mama taka robi , ja ja z froschem bardzo lubie a i ponoc depeesi bardzo smakowala :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja sobie wypraszam "ponoć". 8) Ogórki są tak smaczne, że w życiu lepszych nie jadłam. Zeżarłam sama cały słoik za jednym posiedzeniem :oops: i bardzo żal mi było, że nie mam więcej. :oops: Pyszne! Niebo w gębie! :D W przyszłym roku na pewno zrobię tego mnóstwo! 8) :D
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...

Ponieważ u nas w tym roku był POTWORNY wysyp maślaków, też szukałam przepisu na grzyby kiszone. Ale w końcu go nie wypróbowałam, bo spotkałam się z określeniem, że grzyby kiszone mają "oryginalny" smak.

 

Składniki:

3 kg świeżych i zdrowych grzybów,

zajęczaki),

30 dkg małej cebuli,

9 dkg soli,

1 szkl. kwaśnego mleka,

2 dkg cukru,

1 ząbek czosnku,

3 liście laurowe,

5 ziaren ziela angielskiego.

Grzyby oczyścić, dokładnie opłukać i krótko obgotować we wrzącej wodzie, po czym odcedzić na sicie i wystudzić. W kamiennym garnku układać warstwami grzyby tak, aby były one skierowane kapeluszami w dół. Każdą warstwę przesypać niewielką ilością soli. Cebulę obraną i pokrojoną w plastry lub piórka układać z odpowiednio podzielonymi dawkami przypraw pomiędzy poszczególnymi warstwami grzybów. Kwaśne mleko połączyć z cukrem, dokładnie wymieszać i delikatnie skrapiać nim kolejne warstwy. Wierzch grzybów przykryć czystą płócienną sciereczką i obciążyć podobnie jak przy kiszeniu kapusty lub ogórków. Gdyby grzyby nie puściły po kilku godzinach wystarczającej ilości soku, wówczas należy go uzupełnić przegotowaną i wystudzoną wodą z solą (na 1 l wody 4 dkg soli).

 

A robicie jakieś wędliny na święta? My z mężem w zeszłym roku wędziliśmy całkiem sporo (oczywiście amatorsko, na użytek własny). Macie jakieś fajne przepisy na kiełbasy? Nam najbardziej smakuje jałowcowa. I czosnkowa. Ale chętnie wypróbujemy coś sprawdzonego.

 

[/code]

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 months później...

Pozwolę sobie wkleić smakowitości Chefa - Chefie, darujesz mi, co...???? :wink:

 

Marmolada z mandarynek

Składniki:

1 kg mandarynek

1 kg cukru

opcjonalnie: sok z jednej cytryny

http://www.chefpaul.net/spizarnia/marmM01.jpg

 

Przygotowanie:

Owoce umyć szczoteczką pod gorącą bieżącą wodą. Obrać ze skórek. Skórki oczyścić z białego miąższu (abedo) i pokrajać w bardzo cienkie paseczki. Resztę owocu pokrajać w kostkę i odrzucić pestki.

http://www.chefpaul.net/spizarnia/marmM02.jpg

Zagotować półtora litra wody wraz z sokiem cytrynowym i wrzucić do wrzątku owoce wraz ze skórkami. Gotować na średnim ogniu około 2 godzin (do odparowania wody o połowę). Wsypać cukier i dalej gotować do momentu prawie całkowitego odparowania wody a miękka część owocu się rozgotuje (około półtorej godziny), często mieszając aby uniknąć przypalenia.

Kiedy marmolada zacznie się lekko podsmażać, zdjąć z ognia i gorącą przelać do słoików. Pasteryzować pół godziny.

http://www.chefpaul.net/spizarnia/marmM04.jpg

Uwaga:W ten sam sposób przygotowujemy marmoladę pomarańczową.

Marmolada z mandarynek, świetnie nadaje się jako składnik glazury do wieprzowiny.

 

Smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
Pozwolę sobie wkleić smakowitości Chefa - Chefie, darujesz mi, co...???? :wink:

...

... ależ oczywista, ... tym bardziej, że marmoladka służy również jako komponent do bejcy i sosów :) ... w Polsce niebawem wielkie majowe grillowanie więc w stosownym kulinarnym dziale wrzucę kilka nowych przepisów

 

pozdrówka niezmiernie serdeczne i smaczne

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z prawdziwą przyjemnością stwierdzam, że sezon przetworów i słoiczków już został przeze mnie rozpoczęty. :D :D :D

Na pierwszy ogień poszły syropki: z mniszka i z pączków sosnowych. 8)

Najpierw było tak:

 

http://images33.fotosik.pl/235/b02494862b6533fdm.jpg

 

Potem pod kuchnią wesoło trzaskał ogień:

 

http://images30.fotosik.pl/205/86bf550504427591m.jpg

 

Drugi koszyczek był prawie pełen sosnowych pączków:

 

http://images31.fotosik.pl/235/fdfec1b10abf1a10m.jpg

 

Pączki zostały zmiażdżone w moździerzu i przesypane cukrem. Za kilka tygodni zleję powstały na ciepłym oknie syropek i będzie Tussipini, wykrztuśny na kaszel. :D

Ten z mniszka to na drogi żółciowe i moczowe, ogólnie wzmacniający, dobry przy uporczywym kaszlu. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...